Nogomet

Pojačali se odlascima

Bernard Jurišić • petak, 23.07.2010.
Pojačali se odlascima
Foto: Duje Bonačić

Hajduk će u novoj sezoni zaokružiti prvo stoljeće svog postojanja, uslijed čega je dodatno pojačan stalni imperativ splitskog kluba za osvajanjem trofeja. Naslov prvaka već pola desetljeća nije svratio u poljudsku riznicu, a slavljenička sezona pravo je vrijeme za njegov povratak...

HAJDUK

Trener: Stanko Poklepović
Dolasci: Ante Režić (Mosor, posudba), Božidar Radošević (Željezničar, posudba), Mario Brkljača (Cagliari, posudba)
Odlasci: Vjekoslav Tomić (Karabukspor, Turska), Boris Pandža (Mechelen, Belgija), Ante Šerić (Karabukspor, Turska), Florin Cernat (Karabukspor, Turska), Dario Jertec (Al Faisaly, Saudijska Arabija), Goran Rubil (Asteras Tripolis, Grčka), Josip Skoko (Melbourne Heart, Australija), Ivo Smoje (Osijek), Mladen Pelaić (Osijek), Ivan Rodić (Rijeka), Toni Pezo (Zadar, posudba), Mario Sačer (Varaždin, posudba), Tomislav Glumac (Zadar, posudba)
Plasman u prošloj sezoni: 2.
Pripremne utakmice: Shanghai Shinhua 1:1, Tondach Gleinstätten 5:4, Domžale 1:3, Mura 2:0, Hamburger SV 3:3.
Raspored u prva tri kola: Hajduk - Istra 1961, Osijek - Hajduk, Hajduk - Šibenik.

Hajduk se prije godinu dana "razbahatio" i napunio svoju svlačionicu preskupim nogometašima od kojih nije bilo velike koristi na travnjaku. Prijetio je financijski krah jedinog hrvatskog športskog dioničkog društva, no nova uprava na čelu s Joškom Svagušom uspjela je "redefinirati" obveze i prilično uspješno počistiti svlačionicu i olakšati blagajnu.

Hajduk u sezonu u kojoj će proslaviti svoj stoti rođendan ulazi s puno samopouzdanja, iako ni ovog puta pripremni rezultati i izgubljeni Superkup od Dinama nisu ostavili neku spektakularnu sliku splitske momčadi. Ipak, kvalitete tu ima, svaka momčad koja u svojim redovima ima Ibričića i Anasa Sharbinija zasigurno ima kvalitetu, posebno u igri prema naprijed.

Snaga i slabost

Najveća snaga ovosezonskog Hajduka leži u činjenici da momčad u sezonu ulazi bez dramatičnih promjena i sa sezonom prilagodbe i uigravanja koja je iza njih. Slabost će u narednoj sezoni biti klupa, koja je znatno "skraćena" u odnosu na prošlu sezonu. Hajdukovi navijači molit će se za zdravlje svojih najvažnijih igrača, jer bi samo dvije-tri ozljede mogle potpuno promijeniti izgled i mogućnosti splitske momčadi.

Sportski direktor Kalinić i trener Poklepović ni ovog prijelaznog roka nisu uspjeli riješiti pitanje nedostatka pravog napadača, što je zapravo i logično s obzirom da onaj tko vrijedi i košta, a Hajduk se (više) ne želi, niti može razbacivati novcem. Napad tako, barem zasad, ostaje na leđima Vukušića, koji je s juniorskom reprezentacijom, Čopa, koji rijetko zabija i Ahmada Sharbinija, koji rijetko igra. Ne "eksplodira" li netko od njih trojice tijekom sezone, Hajduk bi opet mogao imati problema s realizacijom, koju će opet morati spašavati golgeterski uratci Ibričića i Anasa.

Prava je šteta što je Mario Tičinović (točnije njegov menadžer, ali ispaštat će igrač) odlučio krivim putem "prisiliti" klub da mu osigura više minuta na terenu, jer nakon odlaska Cernata i Skoke 19-godišnji razigravač zacijelo bi dobio puno prilike za igru. On je figurirao kao jedina alternativa Ibričiću i Anasu, no dok se ne smekša i produži ugovor umjesto na travnjaku vrijeme će provoditi na tribinama.

U novoj sezoni Hajdukovi imperativi su maksimalni. Osvojiti dvostruku krunu i pokušati barem malo produžiti europski život preskakanjem prve prepreke, bukureštanskog Dinama. Optimizam u splitskim redovima osnažila je i činjenica da njihov najveći rival, zagrebački Dinamo, koji je prisvojio naslov najboljeg u Hrvatskoj u proteklih pet godina, više ne izgleda nepobjedivo. Dapače.

Plus o odnosu na prošlu sezonu

Uigranost je definitivno najveći plus ovosezonske Hajdukove momčadi. Godinama je Hajdukova momčad kiksavala na otvaranju sezone zbog neuigranosti i kasnog priključivanja igrača koji su dolazili, no ovog puta neće moći iskoristiti tog "kviska" u opravdanjima za loše rezultate. Ova momčad mora skupljati bodove već od prvog prvenstvenog kola i predstaviti svoju kvalitetu u najboljem svjetlu protiv bukureštanskog Dinama u 3. pretkolu Europske lige.

Minus o odnosu na prošlu sezonu

Prošle je sezone kluba bila duža od ovosezonske, ali to Hajduku nije donijelo veliki plus. Rijetko su igrači s klupe donosili prevagu i pobjede, vidjet ćemo kako će biti ove sezone. Minus je svakako gubitak Skoke u sredini, no valja priznati da ni veliki australski Hrvat nije uvijek bio na vrhunskoj razini tijekom prošle sezone.

Očekivanja

Optimistično: Dvostruka kruna u slavljeničkoj sezoni i prodor u europsku jesen, u kojoj Hajduk nije bio još duže nego što nije bio prvak.

Realno: Naslov prvaka je apsolutni imperativ koji neće podleći nikakvim izgovorima ili objašnjenjima. Kup se uglavnom svodi na 180 minuta okršaja s Dinamom, a s obzirom da je u zadnje vrijeme splitski klub uspješan u direktnim dvobojima, ni taj trofej nije nerealan. Europa će, pak, vjerojatno još malo čekati, jer čak i ako prođe favorizirani (nažalost, ali je tako) Dinamo iz Bukurešta, Hajduka čeka prepreka koju će teško preskočiti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivan7709.08.2010. u 22:19
    bit ce dinamo kurac sampion
    ivan77
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 01:56
    dinamo je jaci jer ima mamica...jedino zbog tog a to je dosta da bude prvak
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2010. u 18:28
    markabc danas u 15:54 dinamo i hajduk su klubovi slične tržišne vrijednsot i po tome bi trebali biti i slične kvlaitte To je,u nekim nijansama je Dinamo jači(bočni igrači,dužina klupe,zadnji vezni),po nekima Hajduk(playmakeri,golman,stoperski duo),po nekima "srednja žalost" i jedni i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2010. u 16:59
    da dinamo proda svih 22 igraca....hajduk svejedno nece biti 1.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2010. u 16:08
    triba si jos napisat da je hajduku najveća prednost sta ima najvjernije navijače na svitu i sta ga uvijek prati vojska navijača!!!
    Obrisan korisnik