Nogomet

Prilika koja se ne smije prokockati

Tomislav Pacak • četvrtak, 29.07.2010.
Prilika koja se ne smije prokockati
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo je iz Tiraspola donio identičan rezultat kao i lani iz Salzburga, no sve ostalo je drugačije. Tada je Dinamo odigrao bolju utakmicu i bio u boljoj formi, no tada je Dinamo imao i puno jačeg protivnika. Šerif je idealna prilika za prolazak u 4. pretkolo Lige prvaka, koliko god Modrima svaki prekid bio opća opanost...

Vrlo blijedo proljeće izbrisalo je mnogima iz sjećanja da je Jurčićev Dinamo izgledao jako dobro sredinom ljeta 2009. godine. Modri su u prvenstvo ušli s nizom visokih pobjeda, a nakon mučenja protiv Pjunika odigrali su dobro u Salzburgu i odlično protiv Heartsa u Zagrebu; Jurčić je tada tempirao formu za 4. pretkolo Lige prvaka - formu je pogodio, ali je promašio natjecanje nakon neuspjeha u zagrebačkom uzvratu protiv Red Bulla.

Pred Barbarićem puno posla

Tomislav Barbarić u kratkom je stažu među seniorima Dinama pokazao vrlo zabrinjavajuću sklonost dobivanju kartona, ne samo žutih.

190 centimetara visoki stoper ima fizičke predispozicije za lijepu karijeru, a kao Dinamov "klinac" dobivat će puno prigoda da taj potencijal i ostvari.

No, Barbarić mora naučiti sve što može od Šimića, Cufrea i Bišćana, prije svega u pogledu postavljanja, oduzimanja lopte bez oštrih prekršaja, čitanja igre. Barbarićev drugi žuti u Moldaviji stigao je nakon tri kardinalne pogreške - prvo je potpuno krivo procijenio građenje France, potom mu je pokušao uzeti loptu na pogrešan način, da bi onda, kada je već Franca prošao, Barbarić izgubio živce i s leđa ga srušio.

Barbarić kao da ima pravilo u glavi da ga igrač nipošto ne smije proći, a to nije uvijek najzgodnije pravilo za mladog braniča koji se još uvijek uči dobro postavljati.

I protiv Hrvatskog dragovoljca je zaslužio direktan crveni karton, a ako će nastaviti biti opasnost za rano tuširanje, Zajec će mu morati smanjiti broj prigoda u velikim utakmicama. Što bi bila velika šteta za njegov razvoj.

Ta je utakmica glavno upozorenje Modrima za revanš sa Šerifom, iako se lako može pronaći još niz ogleda u posljednjih nekoliko godina gdje je Dinamo doma razočarao. Od Ajaxa preko Sparte do Domžala, od Anderlechta preko Timisoare do Linfielda - sve su to primjeri dvoboja u kojima je Dinamo ostvario bolji rezultat u gostima. Štoviše, Modri su kod kuće u zadnje tri godine slavili samo protiv Luke Koper, Heartsa, Pjunika, NEC-a, Domžala (dva puta) i Hazara (u produžetku), a odigrali su 19 utakmica.

Zbog tog slabog domaćeg učinka ovih 1:1 treba uzeti s dozom zadrške i nikako se ne uljuljkati u razmišljanju da će kod kuće biti lako.

Pozitivnija od rezultata u Moldaviji je činjenica da se pokazalo kako Šerif nije posebno kvalitetna momčad. Da se ne zavaravamo, nije ni Dinamo, ali Modri su ipak bez problema pola sata odigrali s igračem manje u gostima, što sugerira da Moldavci nemaju igru kojom mogu slomiti obranu Modrih.

Osim iz svakog prekida.

Velimir Zajec izjavio je da "što više radimo na tom problemu, sve je lošije", pa je uz smješak konstatirao da bi bilo najbolje da "protivnici uopće nemaju kornera".

No, bez obzira na duhoviti odgovor, Zajec zna da je jedino rješenje rad. Prosječna visina momčadi samo djelomično može biti isprika, jer Japanci godinama pokazuju da se uz dobro, inteligentno postavljanje može kompenzirati manjak visine. Uostalom, kada primjerice Barbarić zaboravi svog igrača ili Butina otpliva u prazno, to nije problem visine već kvalitete.

Tomislav Butina ne donosi sigurnost

Kiks Tomislava Butine kod gola Šerifa nipošto nije slučajnost. Butina nikad nije bio posebno siguran u izletima s crte, a proteklih se godina taj problem potencirao. Bućo još uvijek ima briljantnih parada , posebno je dobar u situacijama "1 na 1", ali svojim lutanjem na visoke lopte unosi nervozu u ionako nesigurne obrambene redove pri prekidima.

Filip Lončarić "na papiru" ima sve elemente za biti prvi vratar Dinama i kada zaliječi ozljedu mora dobiti prigodu u kontinuitetu. Netko se boji početničke pogreške Lončarića? Kada Butina takvih ne bi imao, onda bi strah bio opravdan, ovako je to samo uskraćivanje prigode talentiranom golmanu koji je pokazao da se može nositi s teretom koji donosi modra "jedinica", barem na terenu; izvan terena je situacija malo upitnija.

Nitko nije postao vratar sjedeći na klupi, pa ako Dinamo želi vratara za idućih 10 godina - onda je uskoro vrijeme da se Lončarića s klupe preseli među vratnice.

Ako Dinamo bilo što želi učiniti u Europi - uključujući proći Šerif - ne može u svakoj utakmici primiti gol iz prekida i stvoriti si još nekoliko neugodnosti. Prekidi su u današnjem nogometu zaista iznimno važan segment igre i ako Zajec ne može dotjerati te prekide barem do razine na kojoj su bili za vrijeme Krune Jurčića, piše se loše i njemu i njegovoj momčadi.

Sveukupno, rezultat u Tiraspolu i Šerifova (ne)kvaliteta sakrili su puno problema u Dinamovoj igri, jer osim korektnih prvih pola sata Modri nisu odigrali dobru utakmicu. Sammirov pogodak bio je isključivo plod individualne klase, ali Dinamo kao momčad osim toga gotovo da nije stvorio šansu.

Milan Badelj i dalje nije pravi (i trenutno vrlo daleko od reprezentativnog dresa kojem se dosta približio prošle sezone), a velike pomoći u organizaciji igre nema ni od zadnjih veznih Calella i Chaga. S njihovom formom vjerojatno najsretniji može biti Ademi jer će u svojoj prvoj sezoni u dresu Dinama dobiti ozbiljnu prigodu. Dinamovi navijači nisu među onima koji će cijeniti igrača poput Ivice Vrdoljaka (za razliku od Legije, gdje je već u jednoj utakmici nosio kapetansku traku), ali na rezultatu bi se mogao osjetiti njegov odlazak.

Zajec je pokazao i određenih "ziheraških" sklonosti. Već mu je početna momčad bila prilično defanzivna, a to je postava u kojoj je Slepička čudan izbor za usamljenog napadača s obzirom na manjak brzine i težnju da služi kao mantinela - kome, ako nitko ne igra s njim? A taktičku pogrešku kada je Slepičku zamijenio Šimićem i ostavio Dinamo bez ijednog napadača Zajec je i sam brzo registrirao te je u igru poslao Doda.

Sveukupno, jasno je da se ovom Dinamu moraju poklopiti neke stvari kako bi bio konkurentan momčadima jačima od Šerifa. U formu mora ući Badelj, Cufre i Šimić moraju biti spremni, a Rukavina se mora pokazati kao pravo pojačanje. Uz očigledno najboljeg igrača Sammira, iskusne i uvijek solidne Bišćana i Etta, to je skupina igrača koja će morati iznijeti najveći teret teških utakmica, jer u njima će Ibanez, Barbarić, Mesarić, Vrsaljko, Sivonjić, Kramarić, Ademi i Dodo igrati promjenjivo.

S obzirom na manjkavosti u Dinamovoj igri (i momčadi), ždrijeb je bio relativno milosrdan sa Šerifom.

Moldavci su prilika koju Dinamo ne bi smio propustiti, jer prolazak Šerifa donosi još jednu europsku jesen Dinamu, ali i najbolju šansu za prolazak u Ligu prvaka u zadnjih 10 godina.

Jer bez obzira na limitiranost Modrih, ovoga puta na putu im ne mogu stajati momčadi poput Werdera i Arsenala, već netko koga se može iznenaditi, uz malo sreće i puno koncentracije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 21:29
    neslazem se s nekim djelovima ovog teksta, ponajprije mislim da je slepicka nepravedno napadnut i da je sasvim solidan izbor za solo napadaca jer fino stopa i zadrzava lopte koje proslijeđuje uvijek drugima, oko pitanja loncaric - butina bi cak ponudio alternativu, a to je kelava, definitivno moj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2010. u 13:25
    O Callelu i dalje nisam siguran kaj bi mislio, kaj se njega tiče. A uvjeren sam da Dinamo prolazi ove u zg... Hitno su nam potrebni Morales i Badelj, barem na 60 posto kapaciteta, odmah će sve to zgledat masu bolje... Nada je isto tako da će Ruki i Ademi nekaj poboljšati, isto tako Tomečak kad se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 22:28
    Prvo šta dinamo treba napravit je maknut Zorana Mamića sa mjesta sportskog direktora...Svaka mu čast ko igraču,ali Costa Anderson,Nowotny,Papadopoulus,Callelo...bilo bi stvarno dosta...Mogao je rađe kupit Ibričića...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 22:22
    Mislim da je Morales trenutačno puno korisniji od ovakvog Badelja,ali naravno da jedva čekamo da se Miki vrati u formu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 19:52
    Ne znam po kojem bi to scenariju ovi mogli napravit probleme Dinamu? Pa doma nisu mogli napravit jednu smislenu akciju (čak ni s igračem više), jedino ako se dogodi kako je Starbuck67 napisao pa Dinamo pobijedi samog sebe. Trebaju se samo riješiti prošlih priča o jakom protivniku, jer to su zbilja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik