Košarka

Eksplodirao prošle sezone

Lovro Štrbinić • četvrtak, 05.08.2010.
Eksplodirao prošle sezone
Foto: Ivan Lacković

Ovaj Mostarac rođen 18. travnja 1989. zaslužio je poziv u reprezentaciju prošlosezonskim nastupima u dresu državnog prvaka Cibone. Igra na poziciji bek šutera, a osim što može mnogo doprinijeti prema naprijed, zahvalan je i obrambeni igrač...

Karijeru je započeo u košarkaškom klubu Zrinjski Mostar, a 2005. je kao 16-godišnjak kupljen od strane madridskog Reala koji je vrlo rano prepoznao njegov talent. Ostavljen je još jednu sezonu u matičnom klubu na posudbi, a potom je po dolasku u Madrid prebačen u Realovu drugu momčad. Nakon dvije sezone provlačenja kroz drugu momčad došao je do prve ekipe. Ipak, tu nikad nije dobio pravu šansu, već je otišao na posudbu u Murciju. Vrativši se s posudbe našao se u novoj situaciji u Realu, jer je novopridošli trener Ettore Messina slagao novu momčad s mnogo prinova. Zbog neizvjesnosti oko vlastitog statusa u klubu, te želje za kontinuiranim nastupima i igračkim napretkom Bogdanović se u kolovozu prošle godine odlučio na odlazak u Cibonu. Dobio je sve potrebne papire i u zagrebački klub došao kao slobodni igrač.

Sezona 2009/2010

Prošla sezona u dresu Cibone bila mu je zapravo prva prava seniorska sezone i njome može biti zadovoljan. Upisao je svoje ime na hrvatsku košarkašku kartu i postao jedan od igrača od kojeg se očekuje da bude među nositeljima hrvatske košarke u narednom desetljeću. S Cibonom je otišao do kraja u domaćem prvenstvu, dok su malo prekratki ostali u NLB ligi i domaćem kupu. Svojim nastupima u Euroligi pripomogao je jednoj od najljepših europskih sezona Cibone, te je vrlo malo nedostajalo da onda potraje još duže. Statistički gledano, računajući nastupe u svim natjecanjima imao je prosječni učinak od 11 koševa, 3 skoka i 1,1 asistencije po utakmici uz prosječnu minutažu od 26:03. Također, po utakmici bi zabilježio 1,1 ukradenih, te isto toliko izgubljenih lopti.

Epizodu u Ciboni je započeo vrlo dobro. te se već u pripremnim utakmicama nametnuo i pokazao da će biti jedan od važnih kotačića u Ciboninoj igri. U nastavku sezone je to i pokazao, te je uz nekoliko kriza karakterističnih za mladog igrača ostavio dosta dobar dojam. Mogao je postati i velikim junakom, jer je u zadnjim trenucima finalne utakmice NLB lige između Cibone i Partizana pogodio odlučujuću tricu. Ipak, to nije bilo dovoljno za pobjedu u već mnogo puta opisanoj infarktnoj završnici koja je uslijedila.

Što se tiče igračkih karakteristika jako oružje mu je šut, iako zna imati i izuzetno sušnih perioda kad troši dosta nepotrebnih lopti. Osim šuta, zbog vrlo dobre kontrole lopte i driblinga, karakteristika mu je i često forsiranje prodora zbog čega se mnogo puta za vrijeme utakmice nađe na liniji slobodnih bacanja. Kod obrambenih zadataka znaju mu problem predstavljati brži protivnički igrači jer ga ne krasi posebna brzina i atletske sposobnosti, no zato sa svoja 202 centimetra zna biti dosta zahvalan u fazi skoka, kako obrambenog, tako i napadačkog.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6905.08.2010. u 20:30
    Odličan igrač koji je kroz jednu sezonu sazrio u igrača i šutera na kojemu se može temeljiti naša repka.
    Gomez69