Nogomet

Pjesnici krenuli u dobrom pravcu

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 09.08.2010.
Pjesnici krenuli u dobrom pravcu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon prva tri odigrana kola 1. HNL, nogometaši Zagreba nalaze se na visokom četvrtom mjestu i bez obzira što je riječ o ranoj fazi natjecanja ulaze u skupinu pozitivnih iznenađenja. Koliko će dugo potrajati ovaj pjesnički niz teško je i izrazito nezahvalno prognozirati, no susreti protiv Lokomotive, Istre 1961 i Osijeka arhivirani su uz vidljive pomake, prvenstveno kada je u pitanju vjera zagrebaša u same sebe...

U najavi sezone Zagrebov strateg Ivo Šušak zaželio je početak po kojem bi vrijedilo da se dan poznaje po svome jutru. Iako je prvenstvo daleko od faze u kojoj se mogu donositi ozbiljne pretpostavke o momčadima i pojedincima, Pjesnici više ne ostavljaju dojam kadra koji ne vjeruje u svoje mogućnosti pa samim time nisu lak plijen svojim suparnicima. Prošlosezonske poraze protiv Lokomotive i Istre pretvorili su u trobode, a upravo su to utakmice na kojima je novi trener želio vidjeti odnos identičan onome protiv favoriziranih momčadi.

"Bilo je utakmica u kojima je ova momčad i prošle sezone djelovala vrlo dobro, a razlog tolikim oscilacijama bio je strah. U utakmicama u kojima se nije imalo što izgubiti Zagreb je odigrao najbolje, sjetimo se utakmica protiv Dinama i Hajduka. Već nakon uspjeha u prvom kolu moja je momčad počela slobodnije djelovati, dok nam je druga izuzetno rezultatski dobro došla. Uvjeren sam da moji igrači znaju kako su stigli do ovih bodova i da ćemo isti pravac zadržati i dalje."

Čekajući susret s Osijekom njegova je momčad tjedan dana provela na prvoj poziciji prvenstvene ljestvice, o Zagrebu su se nakon dugo vremena počeli skupljati pozitivni dojmovi, Kranjčevićeva može uživati i u pogledu na ljestvicu strijelaca i nije dugo trebalo čekati na priče i napise kako se u redovima "bijelih" kuha nešto ozbiljnije. Taktika koju je odlučio primjenjivati na ovoj mladoj momčadi trebala bi mu pomoći u tome da se izbjegnu bilo kakve psihološke anomalije, pa tako i one da momčad poleti i sada time upropasti daljnje napredovanje.

Ivo Šušak: Imam momke koji su na agresiju spremni odgovoriti agresijom, ali pred tom agresijom treba biti igra kroz koju bi mi trebali zagospodariti i stvarati prilike. Orijentirati se na kontranapade bilo bi kao da se unaprijed osudimo na propast, želimo dobre rezultate kroz igru, ne kroz slučajnosti.

"Pokušavam na igrače prenijeti svoj stav, a to je da zaborave ono što je bilo bez obzira što je bilo dobro. Dopuštam da jedan dan uživaju u uspjehu, ali samo okretanje novim utakmicama može nas dovesti u situaciju da nas se shvaća ozbiljno. Naravno da uvijek razmišljamo o tri boda, ali tek nakon 10, 12 utakmica možemo stvarati konkretnije planove. Do tada ćemo se momčad i ja fiksirati na svaku sljedeću utakmicu ne razmišljajući za koji smo plasman zreli. U slučaju nastavka dobrih rezultata nećemo poletjeti, ali nas niti oni negativni neće smetnuti i takvo ćemo ponašanje svakodnevno vježbati."

Što se same igre Pjesnika tiče, potpuno je jasno kako je neku određenu privlačnost u njoj još uvijek prerano očekivati, no jednostavnost pred protivničkim vratima, te smirenost u obrambenim redovima počela se nazirati i to je svakako, uz ispravan pristup, dobar kapital za dalje. Stručni stožer "bijelih" veseliti može i činjenica da uoči sezone istaknuti pojedinci nisu pobjegli od uloge koja im je namijenjena, a posebno su dobro u novu sezone krenuli oni mlađi članovi prve jedanaestorice.

"Zadovoljan sam odnosom, zadovoljan i poštivanjem nekih zakonitosti koje su neophodne da bi se stvorila igra, ali mislim da smo još daleko od toga da bi ja kao trener bio siguran kako će moja momčad na kojoj utakmici djelovati, odnosno koji će pojedinac biti tehnički disponiran. Ali smo zato vrlo blizu tome da znam da će svaki od njih odgovornošću ispuniti traženo. Ono što potenciram - odgovornost u međusobnim odnosima na terenu - mislim da smo tu složili jednu koheziju i samo nas ona može dovesti do igre. A samim time imamo i veće šanse za postizanje rezultata koji će nam odgovarati. Ova momčad može dalje napredovati."

Ivan Krstanović: Iako pohvale ponekad gode, dovoljno sam iskusan da znam kako je mala razlika između uspona i pada. Na to nas svakodnevno podsjeća i trener, govoreći da ovaj naš start zvuči i lijepo i ohrabrujuće, ali i ima svoju težinu jer potvrda slijedi iz kola u kolo. Zbog toga nastojim utakmicu koja je iza nas što prije zaboraviti i okrenuti se idućoj.

U sedam osvojenih bodova zagrebaši su ugradili pet pogodaka, od kojih su tri Krstanovića postavila na prvo mjesto ljestvice strijelaca. Pri spominjanju pojedinaca uoči starta sezone Šušak je jasno dao do znanja kako upravo od njega, te od Abdurahimija i Šovšića, očekuje puno, ako ne i najviše. Krstanović mu se odužio sa spomenuta tri pogotka, ali i igrom u kojoj nema toliko lutanja kao što je bilo prijašnjih sezona. Osim toga, ako je suditi prema uvodnim dvobojima, najiskusniji bijeli napadač djeluje puno čvršće u duelima s protivničkim braničima.

20-godišnjeg mladog reprezentativca Hrvatske u drugome je kolu zaustavila viroza, dok je protiv Osijeka odigrao nešto slabije prvo poluvrijeme. Protiv Lokomotive, te u Puli istaknuo se i Šovšić, no u subotu je odigrao debelo ispod očekivanja. U novi pohod dokazivanja svojih vrijednosti kvalitetno su krenuli veznjak Jurendić, te braniči Pavlović i Celjak (obojica primili poziv u U-20 reprezentaciju), dok se novi čuvar mreže Hrvoje Višić s tek jednim primljenim pogotkom predstavio u pozitivnom svijetlu.

Početna se jedanaestorica za sada tek neznatno mijenjala, pa se tako na klupi i dalje nalazi 26-godišnji igrač središnjice Ivan Parlov, te albanski reprezentativni napadač Sukaj pred kojim tek stoji debi u Ulici pjesnika. Kada su u pitanju iskusniji igrači Brazilac Jefthon susret trećeg kola željet će zaboraviti što prije, bila je to njegova možda i najlošija utakmica u dresu Zagreba. Pjesnici za sada zaista ne mogu biti nezadovoljni učinjenim, pridoda li se tome skorašnji povratak Pejića, zatim i Špičića, te nadahnutije izdanje Jugovića razlog za optimizam postoji.

Gostovanje na Šubićevcu te domaći okršaj s Interom, sigurno je, pratit će se s povećim zanimanjem. I dok se protiv Šibenika, kao jednom od "bijelima" neugodnijih domaćina, može dogoditi bilo koji od tri moguća ishoda, posrtaj protiv Intera vratio bi Pjesnike u prvoligaški prosjek, stavivši pred njih opetovanu zadaću borbe protiv oscilacija.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.08.2010. u 14:35
    Velike zasluge idu Šušku, nek samo tak nastave
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.08.2010. u 14:05
    malo šovšič i abdurahimi imaju potencijala.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.08.2010. u 13:57
    Bravo Zagreb!
    Obrisan korisnik