Nogomet

Park mladeži - neosvojiva tvrđava?

Vedran Babić • ponedjeljak, 16.08.2010.
Park mladeži - neosvojiva tvrđava?
Foto: Duje Bonačić

Novopečeni prvoligaš Split pokazao je u prve četiri utakmice da se s punim pravom nada ostanku u ligi, a možda čak i plasmanu u gornjoj polovici ljestvice. Klub koji se u ekspresnom roku popeo iz Četvrte u Prvu ligu ima sjajnu atmosferu unutar momčadi, igrači "izgaraju" na terenu, a ambiciozna uprava ulijeva nadu navijačima "Crvenih" u dugoročni uspjeh.

Nije dugo trebalo da shvatimo kako će splitski Park mladeži ove sezone biti teško osvojiva tvrđava. Nakon 4:0 protiv Varaždina u uistinu fenomenalnom navijačkom dekoru uslijedila je još jedna velika pobjeda. S 3:0 poražen je Slaven Belupo, momčad koja je do tog kola imala tri pobjede bez primljenog pogotka.

Najveća prednost ove momčadi je već spomenuta odlična atmosfera, ali i zajedništvo unutar momčadi. U svakoj utakmici, poglavito domaćoj, vidljivo je da igrači "ginu" jedan za drugoga i da se raduju svakom pogotku kao da im je zadnji u životu, što samo pokazuje koliko im je stalo da ostvare dobar rezultat i u konačnici ostvare primarni cilj u ovoj sezoni - ostanak u prvoligaškom društvu.

Nadalje, iako njihovi navijači Crveni đavoli nisu bili posebno raspoloženi na utakmici protiv Slavena, njihova pomoć bila je ključni faktor u lovu na Prvu ligu, a najave čelnika kluba da će u Parku mladeži gosti teško dolaziti do bodova za sada se ispostavljaju točne. Za manje od dva tjedna stiže Hajduk - bit će to pravi test "neosvojivosti" Splitovog stadiona...

Veliki dobitak ove momčadi i uprave je angažman stoperskog dvojca iz Šibenika, Velimira Vidića i Igora Budiše, koji svojom smirenošću uglavnom bez problema rješava sve svoje zadatke. Možda i najveće otkriće je bivši igrač Željezničara Sead Bučan, brzonogi krilni veznjak koji je podjednako opasan i na lijevoj i na desnoj strani kada se mijenja s Romanom Obilinovićem, čovjekom koji zaslužuje posebnu pažnju.

Nekadašnji talentirani junior Hajduka nikada nije dobio pravu priliku zaigrati u bijelom dresu već ga je nogometni put odveo u Sloveniju (tamo proveo pet godina i dvaput bio najbolji strijelac lige) pa preko Solina, Zadra, Mosora i Imotskog pa sve do Parka mladeži.

31-godišnji napadač u početku ove sezone je "procvao" i na prvoligaškoj sceni, pokazavši svima da je mogao ostvariti i puno bolju i veću karijeru da se ozbiljnije posvetio nogometu u mladim danima. U suradnji s Bučanom zadao je velike probleme obrani Slavena i Varaždina i definitivno osigurao svoje mjesto u početnom sastavu.

Također, valja istaknuti i Josipa Serdarušića, bivšeg igrača stobrečkog Primorca 1929, koji igra na poziciji ofenzivnog veznog. 23-godišnjak tek je u dvoboju sa Slavenom krenuo od prve minute, no dojam je kako bi mu trener Ivan Katalinić trebao ukazati i više povjerenja. U subotu se izvrsno priključio raspoloženima Obilinoviću i Bučanu i čak postigao svoj prvoligaški prvijenac. Na njegovom mjestu ponekad igra kapetan Ante Žužul, koji iako je prošle godine bio ponajbolji igrač Splita, ove sezone skuplja minutažu uglavnom ulascima s klupe.

Što se nastupa ostalih igrača u prve četiri utakmice tiče, bekovi Goran Radnić i Ivica Pirić korektno su odradili svoje zadaće baš kao i veznjaci Ante Vitaić i Frane Lojić. U vrhu napada novopridošli napadač iz Međimurja Bojan Golubović postigao je samo jedan pogodak, što i ne čudi s obzirom da je usamljen među suparničkim braničima pa su Obilinović i Bučan u puno boljoj situaciji.

Dubini ove momčadi pridonose Predrag i Petar Šimić, Juraj Grizelj, ljubimac splitske publike 18-godišnji Marko Tešija i tri godine stariji stoper Goran Milović pa ne treba biti puno pametan i reći kako će Split vrlo vjerojatno ostati u ligi jer se radi većinom o igračima koji imaju prvoligaško iskustvo (bilo u hrvatskoj ili nekoj drugoj ligi) i koji sigurno neće poletjeti nakon dva, tri dobra rezultata.

Ipak, u 180 minuta gostovanja Split je još uvijek na nuli što se tiče postignutih pogodaka i bodova. U prvom kolu na Kantridi nedostajalo je koncentracije u realizaciji (0:1) dok je u Karlovcu prikazana osjetno slabija igra, ali konačan ishod bio je isti. Jasno je da kada igraju u Parku mladeži da djeluju moćnije, razigranije, motiviranije, ali nerealno je očekivati da će se ostanak izboriti samo bodovima osvojenim na domaćem terenu.

Kako je i sam Katalinić izjavio, nakon sljedeće tri utakmice (Cibalia, Hajduk, Zagreb), slijede dvoboji s na papiru slabijim suparnicima i upravo tu bi "Crveni" trebali tražiti svoju priliku za gostujuće bodove. Naravno, ako ih ne uhvate već u Vinkovcima ili Kranjčevićevoj.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 13:38
    Radnicki sportski klub Split!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Sirijus_C17.08.2010. u 07:59
    Kako bi bilo dobro upisat povoljan rezultat u Vinkovcima!
    Sirijus_C
  • Split191217.08.2010. u 00:06
    Naprid Splite gazi sve!
    Split1912
  • jugoplastika16.08.2010. u 22:55
    idemo na maltu :D
    jugoplastika