Košarka

Reprezentacije koje ne dolaze u Tursku

Matej Milanović • nedjelja, 22.08.2010.
Reprezentacije koje ne dolaze u Tursku
Foto: EPA

Približava se Svjetsko prvenstvo u košarci i osim momčadi koje će igrati u Turskoj i to je prilika za kratak osvrt na reprezentacije koje nećemo imati prilike gledati u Turskoj. Među njima po kvaliteti iskaču Crna Gora, Italija i Velika Britanija...

ITALIJA

Najjača reprezentacija koja je bila na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine, a koju nećemo vidjeti u Turskoj je svakako Italija. Pred četiri godine nevjerojatno su izgubili osminu finala s Litvom. Nakon toga su loše odigrali Eurobasket 2007., a problemi su se produbili godinu dana kasnije kada nisu prošli kvalifikacije.

Za dodatni krug kvalifikacija, koji ih je ipak mogao odvesti na Europsko, došli su i NBA igrači Marco Belinelli i Andrea Bargnani, ali Talijani su ispali odmah i ostali bez putovanja na Europsko, a samim time i bez Svjetskog. Za razliku od četiri godine ranije, Italija nije zatražila wild card. Ove godine je na klupu sjeo Simone Pianigiani koji vodi Azzurre u kvalifikacijama za Euro 2011. S njime na klupi Italija traži novo lice i polagani povratak prema samom košarkaškom vrhu, gdje po talentu definitivno spadaju.

NIGERIJA

Nigerijci su bili veliki hit Svjetskog prvenstva u Japanu. Tada su u skupini porazili Srbiju i Crnu Goru sa 82:75. Uspjeli su se uz malo sreće plasirati u osminu finala, gdje su bili jako blizu senzaciji protiv Njemačke. Ipak, izgubili su sa 78:77 i ispali. Nakon toga je počeo lagani pad Nigerije, koji je kulminirao ispadanjem u četvrtfinalu Afričkog prvenstva od Kameruna, čime su ostali bez nastupa u Turskoj.

JAPAN

Pred četiri godine nastupili su na Svjetskom prvenstvu jer se igralo u Japanu. Pobijedili su tada Panamu i izgubili svega 60:57 u utakmici s Novim Zelandom, koja je u konačnici odlučivala o putniku u osminu finala. Taj je turnir trebao pomoći razvoju japanske košarke. No, pred tri godine nisu ušli u polufinale Azijskog prvenstva koje se također igrao u Japanu, a prošle godine, na turniru na kojem su se dodjeljivale karte za Tursku, nije prošao niti do četvrtfinala.

VENECUELA

Venecuelanci su dvaput za redom nastupali na Svjetskim prvenstvima. U SAD-u nisu skupili niti pobjedu, ali su u Japanu porazili Nigeriju. Ipak, na toj su se pobjedi i zaustavili te su ostali bez osmine finala. Za neodlazak u Tursku bio je presudan katastrofalan nastup na prošlom Američkom prvenstvu. Turnir su Venecuelanci otvorili pobjedom nad Argentinom, ali su ga nastavili s tri poraza i ispadanjem već u skupini.

KATAR, PANAMA I SENEGAL

Ostale tri momčadi koje su nastupile u Japanu, a neće biti prisutne u Turskoj su Katar, Panama i Senegal. To su jedine tri reprezentacije koje su Svjetsko prvenstvo u Turskoj završile bez pobjeda. Panama nije uspjela proći do polufinala Američkog prvenstva, koje je osiguravalo plasman dalje. Katar i Senegal su pak ispali u četvrtfinalu kontinentalnih natjecanja. Katar je zaustavljen od Irana, kasnijeg prvaka, a Senegal od Obale Bjelokosti, kasnijeg viceprvaka Afrike.

CRNA GORA

Crnogorci bi po kvaliteti svakako zaslužili nastup u Turskoj, obzirom da u momčadi, između ostalih, imaju Nikolu Pekovića, Omara Cooka, Vladimira Dragičevića i 230 centimetara visokog Slavka Vraneša. No, tamo nisu mogli biti iz materijalnih razloga. Naime, službeno su se počeli natjecati tek u kvalifikacijama za Euro 2009. i tada su morali krenuti iz B Divizije. Tamo su skupili osam pobjeda u isto toliko susreta, a ove godine su jako dobro nastavili u kvalifikacijama z Europsko koje će se iduće godine igrati u Litvi i gdje ćemo vrlo vjerojatno po prvi put gledati Crnu Goru.

VELIKA BRITANIJA

Još jedna kvalitetna reprezentacija koja neće biti u Turskoj jest Velika Britanija. Trebali su biti senzacija Eura 2009., no odsutnosti NBA klasa poput Bena Gordona i Luola Denga te činjenica da su smješteni u skupinu smrti sa Slovenijom, Srbijom i Španjolskom, pokazali su se nepremostivom preprekom za Britance. Sada im je cilj priprema za domaće Olimpijske igre, na kojima će ako budu u punom sastavu, biti veoma opasan protivnik.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2010. u 23:30
    i Makedonija....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2010. u 19:02
    mogli ste i BiH ovde uvrstit
    Obrisan korisnik