Nogomet

Pitanja koja nisu ugodna

Ivana Strahija • utorak, 24.08.2010.
Pitanja koja nisu ugodna
Foto: www.kohorta.net

Proteklih par dana proveli smo u pokušaju da saznamo odgovore koji muče građane Osijeka, u čijoj sredini živi i radi cijenjeni prvoligaš NK Osijek. Neka su nažalost ostala i danas bez odgovora.

Ove se sezone dogodilo nešto neobično. Kohorta je izgubila živce nakon slabog starta sezone (poraz u Vinkovcima 3:0, domaći remi s Hajdukom, remi u Zagrebu i, ono najteže, remi s Lokomotivom u Osijeku) i tražila promjenu, a dobila je i više nego što je očekivala: ostavku predsjednika i sportskog direktora, te razrješenje dužnosti direktora i trenera. Odmah je Osijek dobio i novog trenera, koji je na sreću opravdao svoje ustoličenje.

Politička prepucavanja

Kohortino nezadovoljstvo i odlazak Uprave NK Osijeka odvedeno je u sferu političkih prepucavanja između oporbe i onih na vlasti. Sasvim nepotrebno i nisko, a k tome odvlači pažnju od svega onoga što jest problem, a to nije i ne bi trebala biti stranačka pripadnost. I sam nam je sportski direktor Dragan Vukoja kazao: "Mislim da nam svima u interesu mora biti NK Osijek, a ne osobni interesi. Smatram da Osijek zaslužuje biti među prva četiri hrvatska kluba i treba učiniti sve da se to i ostvari."

Vezane vijesti

No isto je tako ostavka vodstva Kluba na vidjelo izvukla neka nezgodna pitanja, koja očito nitko u Osijeku ne želi pitati, a baš ni odgovoriti. Jasno je međutim da je NK Osijek još uvijek udruga građana, koja tim građanima i mora odgovarati, sve dok ne postane dioničko društvo, a tada će jedinu odgovornost imati prema svojim vlasnicima.

Ostavka predsjednika Krešimira Bubala i razrješenje dužnosti direktora Mile Dumančića, kao i navijački neredi, bila je šok i sportskom direktoru Draganu Vukoji, koji nam je kazao: "Pripreme za sezonu bile su dobre, išli smo u Sloveniju i u Orahovicu, radili odlično. No, nogometna nepredvidljivost donijela je slabe rezultate i nešto se trebalo promijeniti. Da je trebalo promijeniti trenera, to je istina, i dobili smo vrhunskog čovjeka za taj posao, ali je odlazak uprave bio i meni šok. Ja sam svoj mandat dao na raspolaganje jer sam s predsjednikom došao u Klub, pa sam smatrao da treba tako." O mogućim nasljednicima, prvenstveno Matkoviću i Špeharu, Vukoja nije želio govoriti.

Predsjednik Krešimir Bubalo svoju je ostavku na konferenciji za novinare pokušao objasniti riječima: "Obećao sam pri dolasku na mjesto predsjednika da ću da otići čim prvi put čujem povike 'Bubalo odlazi'. Bubalo nije Mamić da mu je potrebno više puta spominjati ime", no problem je što iza sebe Bubalo ostavlja dosta nerazjašnjenih stvari.

Tko zna?

Jedna od stvari koje su nas interesirale, nakon raznih glasina, jest ugovor Hrvoja Bubala, za kojeg je sportski direktor i u razgovoru za Sportnet.hr ponovio ono što je kazao i navijačima: "Bubalo odrađuje posljednju godinu ugovora u Osijeku. Imao je četverogodišnji ugovor s NK Osijekom, otišao na posudbu u Švedsku i u Međimurje, pa se vratio u svoj matični klub. Ugovor mu ističe idućeg ljeta i to je to, ne vidim problema. Morate biti svjesni da je pozicija lijevog beka deficitarna i da je logično da dovedemo igrača, posebice domaćega, ako možemo. Hrvoje je k tome polivalentan, može igrat i lijevog beka i stopera." Isto nam je potvrdio i klupski glasnogovornik Robert Opačak.

No, po našim informacijama, Hrvoje Bubalo je s Osijekom imao ugovor od 15. srpnja 2004. pa do 31. srpnja 2008. godine, ali je 10. travnja 2006. posuđen u Sundsvall na četiri mjeseca, da bi 6. kolovoza 2007. godine završio na posudbi u Grafičar Vodovodu. Tamo je proveo razdoblje do 15. lipnja 2008. godine. Nadalje, a to su nam potvrdili u uredu NK Međimurja, Bubalo je u čakovečki tada drugoligaš stigao 1. kolovoza 2008. godine i potpisao profesionalni ugovor do 15. lipnja 2011. "Bubalo je k nama stigao kao slobodni igrač i s njime smo potpisali ugovor. K nama je došao iz Grafičar Vodovoda i kod nas nije bio na posudbi", rekao nam je Miljenko Dovečer, sportski direktor NK Međimurja.

S Bubalom je NK Međimurje raskinulo ugovor 21. srpnja 2010., i to po odluci arbitraže. Dakle, iz svega navedenog jasno je da Bubalov četverogodišnji ugovor s Osijekom nikako nije mogao trajati šest godina, te da on ne bi mogao potpisati ugovor s Međimurjem kao profesionalac da je već imao ugovor. No, imamo k tome i informaciju da je s Hrvojem Bubalom NK Osijek već 23. srpnja ove godine potpisao novi ugovor, i to na 23 mjeseca, sve do 15. lipnja 2012.

Iako je sasvim jasno da svaki klub želi u svojim redovima iskusne igrače koji su karijeru počeli u klubu, sasvim je nejasno zbog čega se javnosti ne prezentiraju točne informacije, odnosno datum potpisa ugovora. Na naš upit o tome tko potpisuje ugovore u Osijeku, glasnogovornik Robert Opačak odgovorio je da su ti poslovi u domeni direktora.

Novac od Vide

Iduća stvar koja nas je interesirala jest da čujemo od Kluba koliko istine ima u tome da je potrošeno svih 2.4 milijuna eura koji su zarađeni prodajom mladog reprezentativca Domagoja Vide u Njemačku. Nadali smo se dati klupskim čelnicima poštenu priliku da javnosti predstave svoju stranu priče, no decidirani odgovor na žalost nismo uspjeli dobiti. Glasnogovornik Opačak je tek kazao: "Novac od Vidinog transfera potrošen je za redovno poslovanje a sve isplate rađene su preko naše poslovne banke. O tome u financijskom izvješću na skupštini."

Tako nismo saznali koliki su bili dugovi NK Osijeka i ima li ih još. Strašno zvuči 17 milijuna kuna duga, koliko je moralo biti da se potroši sav novac. Postavljamo i pitanje hoće li se uistinu dio novca od Vidinog transfera potrošiti na kvalitetna pojačanja, kako je najavljeno kad je Vida odlazio. Za sad su redove Osijeka, osim Bubala, popunili Smoje, Lukačević, Pelaić i Kvržić, no oni su došli kao slobodni igrači.

Također nije jasno koliko ima istine u informacijama da Mile Dumančić ima pravo na otpremninu, nakon što je razriješen dužnosti, a još je k tome zanimljivo da je prema našim izvorima Dumančić najavio podnošenje ostavke uz komentar da "to njemu ne treba", no to je demantirao glasnogovornik Opačak, kažavši da je direktor razriješen dužnosti.

Za kraj

U pisanju ovog teksta uistinu nam je želja bila rasvijetliti situaciju oko NK Osijeka, koja je u jednom trenutku postala previše mučna i prepuna međusobnih optuživanja. Smatramo da klub iz grada na Dravi zaslužuje transparentnost, a da poslovanje jedne udruge građana, što je i bio najveći kamen spoticanja, ne može i ne smije biti tajna. Također smatramo da jedino uz otvoren odnos prema medijima, pa i po pitanjima financija, NK Osijek može ostvariti boljitak, jer tada nitko ne može podizati sumnje, pa se interes može okrenuti onom bitnom: uspjehu na travnjaku.

Na žalost, osim Vukoje i Opačaka nismo uspjeli dobiti sugovornike, neki su poklapali slušalicu, a drugi su se oboružali izjavama da nemaju komentara. Zbog toga nismo u potpunosti mogli rasvijetliti ono što je trebalo, ali će možda stvari biti jasnije na sjednici Skupštine Kluba, koja je zakazana za 29. kolovoza u 18 sati u prostorijama Kluba.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2010. u 20:31
    naravno, moram i pohvaliti članak koji je odličan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2010. u 19:46
    ma treba ih sve lagano spakirat i poslat u rodni kraj, tamo u drinovce sa gazdom neka si tamo zapošljavaju rodbinu.
    Obrisan korisnik
  • russell24.08.2010. u 19:32
    i da, i mi bi tu trebali kao torcida tražit svoj kodeks jer bi bar bilo lijepo znat ko, kolike i na koliko dugo potpisuje ugovore...a očito da novac od vide neće vidit svijetla dana
    russell
  • russell24.08.2010. u 19:24
    bravo za članak!!! vidi se koliko je dumbi i ekipi stalo do kluba,kao i glavanteu (gazda iz drinovaca, op.a.) sve što je tu napisano je isto ono što i smeta kohortu, tako da one parole da ulica vodi politiku mogu okačit mačku o rep, da budem pristojan
    russell