Nogomet

Uhvati Inter ako možeš

Ivana Spahija • subota, 28.08.2010.
Uhvati Inter ako možeš
Foto: EPA

Pred nama je nova sezona Serie A u kojoj će se 20 talijanskih klubova boriti za naslov prvaka. Već pet godina zaredom Inter dominira samim vrhom talijanskog nogometa i čini se gotovo nemogućom misijom udaljiti ga od Scudetta. Ipak, pretendenata za naslov ima i više, Roma se svake godine sve više približava crno-plavima i u ovu sezonu kreće s velikim očekivanjima, a o naslovu sanja i Milan, uz Vukove i Inter jedan od glavnih favorita za Scudetto. Hoće li momčad Rafaela Beniteza uspjeti ponoviti sezonu iz snova ili će joj netko uspjeti pomrsiti planove, saznat ćemo u svibnju 2011. godine...

Nova sezona Serie A donosi novo izdanje borbe talijanskih velikana za naslov nacionalnog prvaka. Iako već nekoliko sezona Inter uvjerljivo dominira u Italiji, niti ostale momčadi nisu za podcijeniti, a to se posebno moglo vidjeti u raspletu prošle sezone kada je Roma bila na pola koraka do senzacije i kada su crno-plavi u infarktnih posljednjih 90 minuta uspjeli naslov ostaviti u Milanu.

Serie A, prvo kolo

Subota, 28.08.
Udinese - Genoa 18:00
Roma - Cesena 20:00

Nedjelja, 29.08.
Sampdoria - Lazio 20:45
Parma - Brescia
Palermo - Cagliari
Milan - Lecce
Fiorentina - Napoli
Chievo - Catania
Bari - Juventus 18:00

Inter u novu sezonu kreće s punom vitrinom trofeja, pod vodstvom Josea Mourinha došao je do naslova u talijanskom prvenstvu i Kupu, a odličnu nogometnu formu potvrdio je osvajanjem naslova Lige prvaka pobjedom nad njemačkim Bayernom. Mourinho se nakon trostruke krune zaputio prema Madridu, gdje će isto pokušati ostvariti s momčadi Reala, dok je na kormilo Intera stigao dugogodišnji menadžer Liverpoola Rafael Benitez.

No, nije samo Inter pretendent za naslov prvaka, odmah uz bok crno-plavima je Roma, ali i Milan, koji su u završnici prošle sezone pokazali da se i na njih može ozbiljno računati. Vječiti drugoplasirani Vukovi u protekloj su sezoni Scudettu bili vrlo blizu, nanizali su preko deset utakmica bez poraza i uvjerljivo bili najjača momčad lige u proljetnom dijelu sezone.

Roma u novu sezonu ulazi sa starim trenerom Claudijem Ranierijem, pod čijim je vodstvom došla do zavidne forme. Trenera je zato promijenio Milan, kojeg je nakon oscilacija u igri napustio Leonardo, a na crveno-crnu klupu došao je bivši trener Cagliarija Massimiliano Allegri, koji će Milan povesti u novu sezonu.

Iako je razočarao u prošloj sezoni i plasirao se tek na sedmo mjesto, što mu je bilo dostatno za kvalifikacije Europske lige, među favorite za naslov uvijek valja svrstati i momčad Juventusa, koja polaže velike nade u novi početak i nada se kako će jednu od najcrnjih sezona u povijesti kluba ostaviti daleko iza sebe. I Stara dama u novu sezonu kreće s novim trenerom, nakon katastrofe Alberta Zaccheronija, obraz Torineza u novoj će sezoni pokušati osvjetlati dojučerašnji glavni čovjek Sampdorije Luigi Delneri.

Najvažniji transferi

Transfer koji je izazvao najviše iznenađenja na Apeninskom poluotoku je ponovni povratak "zločestog dečka" Adriana na talijanske travnjake. Bivši reprezentativac Brazila, koji je zahvaljujući skandalima doslovno potjeran iz Intera, u Italiju se vraća u dresu Rome i nada se uspješnom povratku u europski nogomet. Osim Adriana, Roma se pojačala i dojučerašnjim veznjakom Palerma Fabiom Simplicijom, a došao je i rumunjski vratar Bogdan Lobont.

Za razliku od prethodnih sezona, može se reći kako je Milan doveo nekoliko prijeko potrebnih pojačanja. Tako će mrežu Rossonera čuvati Marco Amelia, inače vratar Genoe na posudbi u Milanu. Na San Siro je pristigao reprezentativac Gane, također bivši nogometaš Genoe Kevin Prince Boateng, koji bi trebao predstavljati jednu od važnijih promjena u momčadi Milana. Valja izdvojiti i odlazak Fabija Cannavara iz Juventusa u Abu Dhabi, ali i odlaske Poulsena i Tiaga, koji će sreću potražiti u Liverpoolu, odnosno Atletico Madridu.

Favoriti

Kao što je već spomenuto, glavni favorit za naslov je Inter, peterostruki uzastopni prvak Italije, osvajač talijanskog Kupa i aktualni europski prvak. Momčad Rafaela Beniteza godinama dominira u talijanskom nogometu i, s obzirom na praktički savršenu proteklu sezonu, za očekivati je kako će i u novoj sezoni krenuti "punom parom". Iako po pravilu uvijek slabije započnu nastup u domaćem prvenstvu, nogometaši Intera brzo preuzmu stvar u svoje ruke i u konačnici uzmu Scudetto.

Za podcijeniti nije ni Roma, vječita "prva pratilja" Intera, koja je prošle sezone imala priliku svrgnuti Milaneze s vrha, ali nije uspjela. Izabranici Claudija Ranierija odigrali su odličan proljetni dio sezone i ukoliko bi nastavili s takvom formom, mogli bi predstavljati ozbiljnu prijetnju crno-plavima. Roma je u svoje redove dovela brazilskog napadača Adriana, koji bi zajedno s Vučinićem i Tottijem trebao činiti jednog od najjačih talijanskih napada.

Naravno, uvijek je tu i Milan, koji također može biti zadovoljan raspletom protekle sezone, iako je prilično pao u samoj završnici i u posljednjih nekoliko kola prokockao šansu za osvajanje naslova. Rossoneri u novu sezonu kreću s novim trenerom Allegrijem i nadaju se smjeni Intera s vrha. Velikoj talijanskoj trojki mogao bi se pridružiti i posrnuli Juventus, koji je prilično loše trgovao u ljetnom prijelaznom roku i suočio se s više odlazaka nego dolazaka važnih imena i mogao bi imati problema u novoj sezoni.

Moguća iznenađenja

U Italiji su iznenađenja uvijek moguća, iako je teško za očekivati kako bi neki od klubova izvan velike trojke, odnosno četvorke, mogao velikanima pomrsiti planove i domoći se Scudetta. Ipak, momčadi se bore i za europske kupove, gdje je prošla sezona pravi primjer kako autsajderi mogu iznenaditi. Momčad koja predstavlja najveću prijetnju je Sampdoria, koja je poput Rome imala završetak sezone iz snova i plasirala se u pretkolo Lige prvaka. Blucerchiati su iz drugog plana opasno prijetili konkurenciji i u konačnici došli do povijesnog uspjeha, kojeg su potom prokockali gotovo tragičnim ispadanjem iz Lige prvaka porazom od bremenskog Werdera u produžetku uzvratne utakmice.

Osim Sampdorije, dobra forma očekuje se i od Genoe i Fiorentine, momčadi koje uvijek konkuriraju za Europu, ali su u prošloj sezoni u uzbudljivoj utrci ipak ostale praznih ruku. Ugodno iznenađenje bio je Palermo našeg Igora Budana, koji je bio nadomak plasmana u pretkolo Lige prvaka, ali se na kraju ipak morao zadovoljiti Europskom ligom. Sicilijanci su u završnici također pokazali najbolje od svoje igre i nastave li tako, i u ovoj godini bi se mogli naći blizu samog vrha. Ne valja izostaviti ni momčad Napolija, koja je također dobrim igrama dočekala plasman u Europu, a unatoč katastrofalnoj prošloj sezoni koju su odigrali za zaborav, nogometaši Lazija također se mogu svrstati u moguća iznenađenja, naravno, ukoliko ne nastave s davno započetim crnim nizom.

Novo društvo

Plasman u elitnu prvu ligu ove sezone dočekali su Lecce, Cesena i Brescia. Sva tri kluba imaju povijest igranja u Serie A, posebice Lecce, koji se u elitno društvo plasirao čak osam puta u svojoj povijesti, od čega je uspio spojiti tri sezone igranja u prvoj ligi, u razdoblju od 2003. do 2006. godine. Momčad iz Leccea se kao prvak Serie B plasirala u prvu ligu i ima velike ambicije među najboljim talijanskim momčadima.

Brescia je Serie A dočekala kao drugoplasirana momčad druge lige i svoju će sreću nakon pet sezona "suše" potražiti među najboljim momčadima Italije. Nogometaši Brescije najbolje trenutke u novijoj povijesti doživjeli su točno prije deset godina, u sezoni 2000.-2001. kada su u prvoj ligi zauzeli visoko osmo mjesto. Najveće odsustvo iz Serie A imala je momčad Cesene, koja je nakon dugih 19 godina dočekala svoj prijelaz u prvu ligu.

Obratite pažnju na...

...Adriana. Osim trofejnog Intera, koji će zasigurno privlačiti najviše pažnje u nadolazećoj sezoni, dosta uzbuđenja na travnjaku, ali i na tribinama mogao bi izazvati brazilski nogometaš Adriano. Bivši nogometaš Intera već je u premijernom nastupu u Superkupu doživio zviždanje bivših navijača na San Siru, a osim kontroverzama, mogao bi privlačiti i dobrim igrama u redovima Rome. Brazilski "zločesti dečko" u Vučici bi trebao ostvariti "popravni ispit" i mogao bi se prometnuti u jednu od glavnih zvijezda Rome.

Hrvatski kutak

Igor Budan (Palermo): Igor Budan jedini je od preostalih nogometaša hrvatske kolonije u Italiji. Napadač Palerma novu će sezonu dočekati u istom klubu i oporavljen nakon ozljede spreman je napasti mreže protivnika. Budan je u protekloj sezoni upisao 30 nastupa u dresu Sicilijanaca, i tada je većinom ulazio kao zamjena za Miccolija i Cavanija, upisao je pet pogodaka, od čega su tri postignuta u mreže Rome, Fiorentine i Juventusa.

Serie A

1Inter 3686:19+6792
2Milan 3672:43+2974
3Bologna 3651:27+2467
4Juventus 3649:28+2167
5Atalanta 3565:39+2663
6Roma 3663:44+1960
7Lazio 3647:37+1059
8Fiorentina 3553:40+1353
9Napoli 3653:46+751
10Torino 3633:32+150
11Genoa 3643:44-146
12Monza 3639:48-945
13Lecce 3632:52-2037
14Verona 3634:48-1434
15Udinese 3635:52-1733
16Cagliari 3638:65-2733
17Frosinone 3643:68-2532
18Empoli 3626:52-2632
19Sassuolo 3642:72-3029
20Salernitana 3628:76-4816

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.09.2010. u 03:44
    Nadam se da će se Juve vratit na stare staze slave... naravno ne na one kad su bila namještanja... potpisujen.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj28.08.2010. u 15:30
    mislim da će se za naslov boriti inter, roma i milan nekak i dalje ne vidim juve u toj priči. nadam se da će adriano opet proigrat i ak se to dogodi on mirko i il capitano bi mogli razarati. osim tog roma ima čist dobru momčad i ranieri ih je već doveo u red prošle god. tak da vjerujem da bi... [više na forumu]
    Mihalj
  • Obrisan korisnik28.08.2010. u 13:34
    Amelia je bitan, čak i ako bude u početku  drugi golman, pokazalo se lani kakav je problem kad se Abbiatti ozlijedi pa Dida mora branit. Boateng je naravno bitan, mada sredina ostaje najslabiji dio  prvenstveno jer Pirlo igra užas, a Seedorf ima 34-35 god. Nije spomenut Grk Sokratis... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2010. u 13:18
    A ne znam kak je Milan "doveo nekoliko prijeko potrebnih pojačanja, za razliku od prethodnih sezona".Amelia će biti rezervni golman, jedino je Boateng igrač koji koliko toliko vrijedi. Nadam se dolasku Ibrakadabre, definitivno bi bio ogroman plus, jer se čini da Huntelaar neće dobiti priliku, a... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2010. u 13:04
    e a juve... istina, na prvi pogled su najviše doveli dobrih igrača... problem je što nemaju u momčadi "match winnera", a i ni jednog extra igrača nisu doveli, svi su vrlo dobri, ali nema tu igrača kao Pato, Ronaldinho, Ibra ili Sneijder, Etoo, Milito... Nije momčad pobjednika po meni...
    Obrisan korisnik