Ostali sportovi

Deset najboljih dodavača NFL-a

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 06.09.2010.
Deset najboljih dodavača NFL-a
Foto: EPA

Pozicija dodavača je najekskluzivnija i po mnogima najvažnija pozicija u američkom nogometu. Jedan igrač može stvoriti ili uništiti momčad i zato je QB uvijek najtraženija i najviše analizirana pozicija u footballu. Zbog toga postoji vječna debata o tome tko je najbolji dodavač NFL-a. Uoči početka nove sezone, Sportnet vam donosi svoju listu deset najboljih, aktivnih QB-a lige.

Napomena: Radi se o, uistinu, nezahvalnom zadatku. Gotovo svaki poznavatelj NFL-a ima svoje mišljenje o poziciji koju mnogi nazivaju najvažnijom u sportu uopće. U ovoj ćemo listi, na temelju objektivnih pokazatelja, pokušati nabrojiti deset najboljih QB-a trenutno u NFL-u. Bez obzira na to, mnogo je nestatističkih faktora oko kojih se lome koplja, stoga su vaši komentari, razmišljanja i vlastite liste i više nego dobrodošli.

10. Donovan McNabb (Washington Redskins) Ovaj je 33-godišnji veteran proveo 10 godina u uniformi Philadelphia Eaglesa gdje je i slavljen i omalovažavan. Od ove će sezone braniti boje rivala Washington Redskinsa. McNabb je u karijeri imao mnogo uspona i padova, s Eaglesima je zabilježio mnogo uspjeha, ali nikada nije osvojio Super Bowl. Ipak, radi se o iznimno talentiranom dodavaču koji je rijetko bio okružen velikim imenima na poziciji hvatača. Možda upravo ova sezona s Redskinsima pokaže koliko zapravo McNabb može.

9. Tony Romo (Dallas Cowboys) Romo je QB prepun kontradiktornosti (vidi i pod 7.). Na trenutke iznimno kvalitetan, a već u sljedećoj akciji potpuno nerazumljiv. Posao dodavača u Dallasu je ispunjen pritiskom. Romo svojom spontanošću zna vratiti akciju iz mrtvih, ali su njegove odluke često dovodile i do kontraefekta. Sezona iza njega (26 TD-a, 4.483 yds) mu je najbolja u karijeri, pokazao je zrelost i mirnoću. Talent ima, ali mora još dokazati da zna igrati u velikim utakmicama.

8. Eli Manning (NY Giants) Upravo to je dokazao Manning i zato je mjesto iznad Roma. Odigrao je nevjerojatna doigravanja 2007. i osvojio prsten kada to nitko nije očekivao. Morao je trpjeti usporedbe sa svojim starijim bratom Peytonom, slušati viceve o svojim presječenim loptama i podsmjehivanja zbog nespretnosti. Nadišao je sve to i svake godine postaje bolji. U 2009. je bio odličan s 4.021 osvojenih yardi i 27 dodavanja za TD.

7. Brett Favre (Minnesota Vikings) Zbog svoje jedinstvene karijere i jedinstvenog načina igre, Favre možda zaslužuje i koje mjesto više, ali je neočekivani boom dodavača u 2009. učinio svoje. 40-godišnjem Favreu su godine i nakupljene ozljede najveća prepreka, iako je u 2009. odigrao ponajbolju sezonu u karijeri. Kada (iako je veznik "ako" možda bolji u njegovom slučaju) zaključi svoju karijeru, bit će jedan od najvećih svih vremena, ali trenutno prednost lagano naginje mlađima.

Sveukupno, radi se o iznimno karizmatičnom dodavaču. Njegov požrtvovan stil igre mu je priskrbio gomilu navijača, ali njegova sklonost riziku je često završavala pogubno. Na terenu spontan i nepredvidljiv, uvijek uzbudljiv za gledanje. Status mu je narušen tek nepotrebnim odlascima i vraćanjima iz mirovine u proteklih par godina, kao i prijelazom iz Packersa u rivale Vikingse.

6. Philip Rivers (San Diego Chargers) Iako i Riversa čeka još dosta dokazivanja, osobito u doigravanjima, svojom se kvalitetom i igrom u zadnje dvije sezone neupitno nametnuo kao jedan od najboljih. Iako dva QB-a iz njegove draft generacije (Manning i Roethlisberger) već imaju naslove, Riversova precizna i duboka dodavanja, te odlična efikasnosti i mentalitet vođe, čine ga s 28 godina jednim od najpoželjnijih dodavača lige.

5. Aaron Rodgers (Green Bay Packers) Nitko nije očekivao ovako brz napredak od nasljednika Favrea u Green Bayu. Nitko nikada nije imao bolje otvaranje svoje karijere startera u NFL-u od Rodgersa koji je u zadnje dvije sezone bio fantastičan. U obje je sezone prešao 4.000 yardi, imao je po 30 i 28 TD dodavanja. Jaka ruka, preciznost, mobilnost i inteligencija čine ga s 26-godina najperspektivnijim mladim QB-em lige.

4. Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers) Na svaki argument protiv rangiranja Big Bena ovako visoko na listi (a ima ih) dovoljna su dva protuargumenta da ih pokopaju. Dva Super Bowl naslova. Istina, na temeljima čvrste organizacije i još čvršće obrane, ali Roethlisberger je s 26 godina već imao po dva primjerka nečega što ostali velikani nisu ni primirisali (pitajte Dana Marina). Možda nekada predugo drži loptu u rukama, ali njegova snaga, građa i spretnost koju ima usprkos toj građi, donošenje odluka i prisebnost u ključnim trenucima, ne smiju se i ne mogu zanemariti.

3. Drew Brees (New Orleans Saints) Nakon prošle sezone u kojoj je osvojio Super Bowl i kada su se svima napokon otvorile oči po pitanju njegove kvalitete, Brees je slobodno mogao skočiti na drugo ili prvo mjesto na ovoj listi. Ipak, potrebna je konstantnost velikih rezultata pa mu "elitni" status zacementirati može još jedna uspješna sezona. Brees je, valja naglasiti, i u godinama koje su prethodile prošloj, neprimjetno bio među najvještijim dodavačima (zadnje četiri sezone prelazi brojku od 4.000 yardi). Bez obzira na visinu, radi se o iznimno preciznom i inteligentnom dodavaču.

2. Tom Brady (NE Patriots) Mnogi će reći kako nije u formi u kakvoj je Brees, ali treba uzeti u obzir da je Brady u protekloj sezoni u kojoj se još oporavljao nakon teške ozljede koljena i za koju su mnogi rekli da u njoj nije bio onaj pravi, bio peti u ligi po broju osvojenih yardi i imao čak 28 TD-a, sve uz visok postotak upotpunjenih dodavanja.

Čovjek ima tri NFL naslova, a nije uvijek bio okružen zvijezdama na poziciji hvatača. Pojavio se niotkud i procvao u sustavu trenera Belichicka. Čvrst u pocketu, iznimno precizan dodavač s vrhunskim razumijevanjem igre.

1. Peyton Manning (Indianapolis Colts) Dugo godina traje dilema tko je bolji QB, Manning ili Brady. Manning ima "tek" jedan prsten i prošle je sezone izgubio Super Bowl u dvoboju s Drewom Breesom. Ipak, Manning je u igru donio nešto što ni jedan QB do sada nije. "Šerif" football ima u malom prstu. Ono što Manning radi na terenu, većina ne može ni zamisliti.

Upravlja napadom i manipulira obranama. Ima fantastičnu preciznost i zastrašujuć pregled igre. Prošle je sezone preokretao utakmice jednu za drugom. U zadnjih sedam sezona Coltsi imaju 12 ili više pobjeda. Jedini nedostatak koji ljudi kod njega vide je igra u velikim utakmicama, ali je osvajanjem prstena u sezoni 2006. ušutkao mnogo kritičara.

Vrijedi spomenuti:

Matt Schaub (Houston Texans) QB Texansa je u protekloj sezoni predvodio ligu u broju osvojenih yardi. Kandidirao je za deseto mjesto, ali česte ozljede i nespremnost u nekim ključnim situacijama, ostavile su ga izvan Top 10. Treba mu još jedna takva sezona i ulazak Texansa u doigravanje.

Jay Cutler (Chicago Bears) Zbog njegovog talenta i topovske ruke, Cutlera zasigurno treba uzeti u razmatranje. Problem je što se Cutler u protekloj sezoni u potpunosti uništio brojem presječenih lopti i lošom sezonom. Upitno je i koliko dobar vođa Cutler može biti i kolike probleme može stvoriti njegovo, na trenutke nezrelo, ponašanje.

Carson Palmer (Cincinnati Bengals) Radi se o još jednom talentiranom i iskusnom igraču kojem ponestaje izgovora. Usporile su ga ozljede i nekoliko loših sezona Bengalsa. No, Cincinnati je u prošloj sezoni pokazao koliko može, ove godine Palmer ima uistinu dobre hvatače i krajnje je vrijeme da ponovno zaigra na visokoj razini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • russell09.09.2010. u 16:27
    ali i rogersu treba malo duže nego drugim QBevima da baci,kad malo ubrza izbačaj bit će to to
    russell
  • aristotel09.09.2010. u 15:03
    pozlatila ti seali slažim se sa gore navedenim, bez dobrog OL-a i ni QB ne može briljirati.. pa sjeti se samo Rodgersa lani kako su ga obrane masakrirale u prvih 6 utakmica, ali čim je dobio je malo više vremena za bacanje počeo je uspon GB-a u drugoj polovici sezone. valjda će ove sezone odmah... [više na forumu]
    aristotel
  • danchy07.09.2010. u 17:22
    slažem se za stafforda čovjek me "osvojio" u tekmi protiv brownsa u jednoj od najboljih tekmi prošle sezone kako je bacio TD za pobjedu sekundu prije kraja, dok mi se s druge strane Sanchez ne sviđa, Jetsi su lani sve odradili u obrani i probijanjem dok je Sanchez jako slabo odigrao dosta... [više na forumu]
    danchy
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 14:26
    samo kažem da će od svih ovih Rodgers karijeru završiti s najviše prstenova...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2010. u 11:41
    sličan članak http://sports.espn.go.com/nfl/preview10/columns/story?columnist=clayton_john&id=5489176
    Obrisan korisnik