Nogomet

Mainz: Život u sedmom nebu

Borna Rupnik • četvrtak, 07.10.2010.
Mainz: Život u sedmom nebu
Foto: EPA

Pogled na poredak njemačkog prvenstva nakon sedam kola nije baš uobičajen. Na dnu borave Stuttgart i Schalke, Bayern i Werder su u donjem domu, a na čelu se sa svih sedam pobjeda šepuri momčad koju nitko nije očekivao, Mainz. Slučajno?

Mainz je grad s dvije tisuće godina povijesti i 200.000 stanovnika, dom između ostalih i Johannesa Gutenberga, a danas Njemačka o njemu bruji zbog nogometne družine pod vodstvom Thomasa Tuchela.

Rekord

Mainzovih sedam uvodnih pobjeda zaredom ponavljanje je uspjeha Bayerna iz 1995. te Kaiserslauterna 2001. godine. Sljedeći susret igraju protiv HSV-a, na svom terenu, a kakva će biti atmosfera na stadionu Am Bruchweg, koji iduće godine odlazi u povijest, ne treba posebno naglašavati.

FSV Mainz 05 u samo je nekoliko tjedana pokazao kako kombinacija poleta i iskustva, uz mladog, vrijednog, ambicioznog i neustrašivog vođu na klupi, energičnim nogometom i predstavama pojedinaca "koji ispunjavaju zadatke, ali su otvoreni novim idejama" može ostaviti svu konkurenciju iza svojih leđa. Tko je, zapravo, Mainz?

U Njemačkoj je poznatije ime veterana Martina Pieckenhagena, koji je svojedobno vrata čuvao i u HSV-u, ali na golu Mainza stoji 30-godišnji Christian Wetklo, koji je nogometnu školu prošao u Hasselu i Schalkeu, no sadašnjim je poslodavcima vjeran već punih deset godina, premda nikada nije imao status prvog vratara, čak ni prošle godine, kada je branio Heinz Müller.

No, Müller se u srpnju ozlijedio. "Sada sam u najboljim vratarskim godinama, miran sam i siguran", kaže Wetklo, koji je već u 19. minuti prvog kola, protiv Stuttgarta, obranio jedanaesterac Cacauu i tako možda i simbolički najavio svoj uspon.

Andre Schürrle: "Ovu ekipu krasi nevjerojatan momčadski duh. Nećemo razmišljati o rekordima".

Za razliku od, primjerice, Bayera iz Leverkusena, koji je prošle sezone svoju hit-momčad uglavnom gradio na mladim snagama, Thomas Tuchel (možda i kao bivši branič) u obrani nije želio ništa riskirati, a treba istaknuti i da je u prijelaznom roku ostao bez vrlo dobrog Tima Hooglanda.

Defenzivne su dužnosti povjerene Nikolčeu Noveskom, Bou Svenssonu, Radoslavu Zabavniku i Florianu Helleru, igračima između 28 i 31 godine starosti - tek su Austrijanac Christian Fuchs (24), sjajan izvođač prekida, i Niko Bungert (23) nešto mlađi, ali ne i neiskusni. Fuchs je proteklu sezonu bio standardan u momčadi Bochuma, a Bungert je u Mainzu propustio tek nekoliko susreta.

Oslonac veznog reda je prekaljeni Slovak Miroslav Karhan, s devet bundesligaških sezona u nogama, velika je pomoć i Kolumbijac Elkin Soto, povremeno uskoče Marco Cagliuri, Marcel Risse i Čeh Jan Šimak, dok se Tuchel uzda i u 24-godišnjeg Eugena Polanskog te prije svega 20-godišnjeg Lewisa Holtbyja, mladića o kojemu priča cijela Njemačka, ali i dio Engleske. Naime, Holtbyjev je otac Englez te iako je nedavno Lewis izjavio da želi nastupati za Njemačku, nije u potpunosti prekrižio mogućnost da se odazove eventualnom pozivu Fabija Capella.

Lewis Holtby: "Sve pozitivno o sebi želimo reći samo na terenu. A Mainz je već rekao mnogo toga. No, Mainz nismo samo ja i Andre Schürrle, cijela je momčad odlična i zaslužna za ovaj uspjeh. Osim toga, još uvijek nismo ostvarili svoj cilj, a nemoguće je ne nadati se da nas nitko neće svrgnuti s prvog mjesta".

Holtby, kojega je Tuchel uzeo na posudbu iz Schalkea, i njegov ofenzivni kolega i vršnjak Andre Schürrle, kojega je vlastoručno prepoznao, praktično su zaludili njemačku nogometnu javnost te se očekivalo da ih izbornik Joachim Löw uzme "pod svoje" već u listopadskim kvalifikacijskim utakmicama, no taj će korak morati još malo pričekati. Dinamični duo Mainza u sedam je prvenstvenih kola zajedničkim snagama postigao šest golova i upisao osam asistencija.

"Njihovo će vrijeme doći, a obojica mogu daleko. Schürrle je nevjerojatno brz, drzak i odličan dribler. Što se Holtbyja tiče, samo pogledajte kako namješta pogotke. Samo ti su potezi vrijedni bogate odštete, to je vrhunska klasa", kaže Löw.

Tuchelove napadačke opcije čine još kvalitetni Tunižanin rođen u Njemačkoj Sami Allagui, Mađar Adam Szalai (na posudbi iz Real Madrida!) i Danac Morten Rasmussen, koji su si međusobno oštra konkurencija za sastav i vrlo vjerojatno snažan dodatni poticaj na Mainzovim treninzima.

Ivanschitz

Zanimljivo je da je Thomas Tuchel ove godine na klupu za pričuve posjeo Andreasa Ivanschitza, austrijskog veznjaka koji je prošle sezone bio jedna od okosnica igre Mainza, a priliku je ove sezone od prve minute dobio tek jednom, i to kada je trebalo razbijati čvrsto obranu Kölna pod vodstvom našeg Zvonimira Solde. "Trener mi je poslije svake utakmice objasnio zašto nisam igrao. To prihvaćam, nije mi lako, ali rekao mi je da ću dobiti priliku", bez ljutnje kaže Austrijanac.

Međutim, iako je Mainz tek ovim rekordnim nizom dospio u centar pažnje, njihov uspjeh nikako nije samo velika slučajnost, a poklapa se s dolaskom Thomasa Tuchela na klupu. Priča je još vrjednija spomena kada se uzme u obzir da Tuchel prije Mainza nije trenirao nijednu seniorsku momčad, čak ni u nižim ligama. Radio je s podmlatkom Stuttgarta, Augsburga i upravo Mainza, a priliku s prvom ekipom dobio je pri povratku Mainza u elitni rang, u ljeto 2009. godine, nakon neplaniranog odlaska Jörna Andersena.

Ima tek 37 godina i trenutačno je najmlađi bundesligaški trener, a nakon samo tri tjedna na klupi Mainza skinuo je prvi skalp velikom Bayernu (2:1), da bi ove godine isto to ponovio usred Münchena. Cijele prošle sezone Mainz je slovio za ugodno iznenađenje i stekao reputaciju momčadi koja će svakoga namučiti te iskoristiti i najmanju priliku koja joj se ukaže, pogotovo drzne li ih se netko imalo podcijeniti. To je rezultiralo osvojenim devetim mjestom, uz vrlo pravilan, ali pozitivan učinak - 12 pobjeda, 11 remija i 11 poraza.

"Ja sam izravan, pedantan i perfekcionist. Ali istovremeno sam pošten i otvoren, uvijek se sa mnom može razgovarati", predstavio se svojedobno Tuchel, a mantra koju neprestano ponavlja glasi rad, rad i isključivo rad, pri čemu pod svaku cijenu želi izbjeći euforiju i opuštanje.

Svjestan da pravi, dugotrajni uspjeh ne dolazi preko noći, Tuchel poručuje: "Ovih sedam pobjeda plod su marljivog rada. No, drago mi je da navijači ne govore o tituli ili Ligi prvaka - iako smo apsolutno zasluženo prvi, ne bojimo se prvog neuspjeha, to nije u našem mentalitetu. Naš je cilj učvrstiti prvoligaški status i smatram da smo na dobrom putu".

Pročulo se i za njegove motivacijske metode. Svojim je igračima prije utakmica znao prikazivati scene iz filma Olivera Stonea Any Given Sunday i poručiti im da moraju biti hrabri i ne popuštati ni pred kime.

Tuchel si je svojim radom brzo priskrbio nadimak novog Jürgena Kloppa, čovjeka koji danas vrlo uspješno vodi dortmundsku Borussiju, a u Mainzu je postao ikona zahvaljujući osmogodišnjem mandatu u kojem je nakon dva uzastopna četvrta mjesta u drugoj ligi napokon uveo klub u prvu ligu, a potom izborio i plasman u Kup Uefe. Tuchel tako mora uskočiti u "zahtjevne" cipele, no ne može se reći da nije dobro krenuo...

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3489:24+6590
2Bayern 3494:45+4972
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3477:39+3865
5Borussia D. 3468:43+2563
6Eintracht Frankfurt 3451:50+147
7Hoffenheim 3466:66046
8Heidenheim 3450:55-542
9Werder Bremen 3448:54-642
10Freiburg 3445:58-1342
11Augsburg 3450:60-1039
12Wolfsburg 3441:56-1537
13Mainz 05 3439:51-1235
14Borussia M. 3356:63-734
15Union Berlin 3433:58-2533
16Bochum 3442:74-3233
17Köln 3428:60-3227
18Darmstadt 3430:86-5617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.10.2010. u 02:42
    ma lijepo je vidit da novac ne može uvijek sve kupiti u nogometu, iako je to više iznimka nego pravilo, samo naprijed mainz ne dajte se
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2010. u 01:13
    stavljam ruku u vatru da di Dinamo pobijedio Mainz...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 23:28
    Čim se raspiše o osvježenju ili iznenađenju nekog kluba tada on u pravilu počne gubiti slijedeće utakmice:-)...Dakle...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 22:22
    Citao sam da je njihov trener strasan....
    Obrisan korisnik
  • Weasley07.10.2010. u 22:15
    svaka čast mainzu, skidam kapu...nakon afere s namještanjima sad su slabiji klubovi na vrhu, a jači na dnu...tako i treba
    Weasley