Nogomet

Je li zenit već prošao?

Bernard Jurišić, Vedran Attias • ponedjeljak, 18.10.2010.
Je li zenit već prošao?
Foto: Bruno Karadža

Hajduk i Dinamo još su jednom upisali paralalne prvenstvene pobjede, a sad se opet okreću europskim izazovima. "Bile" čeka put u Sankt Peterburg, a "modri" dočekuju Club Brugge...

Upozoravajuće sigurni

Dinamo je u Osijeku došao do četvrte pobjede zaredom u domaćem prvenstvu, a pratitelje svakako treba zabrinuti što su Modri vidljivom lakoćom preokrenuli negativan rezultat i lako došli do novih bodova...

Osijek već dugo nije teško gostovanje za Dinamo i pokazivale su to statistike uoči gostovanja Modrih na Gradskom vrtu, no vjerojatno ne postoji navijač Osijeka koji nakon ranog vodstva domaćih nije pomislio: "danas ih imamo". Nažalost, po njih - nisu bili ni blizu. Dinamo je pao tek desetak minuta u nastavku i dozvolio Osijeku lagani pritisak, no čak niti tada nije bilo prave opasnosti po Kelavu. Gosti iz Zagreba su dominirali terenom, veći dio utakmice lakoćom imali potpuno kontrolu i na koncu potpuno zasluženo slavili te tako poslali upozorenje svim idućim protivnicima jer - Dinamo igra vrlo dobro i djeluje moćno.

Standardno, obrana Modrih izgledala je dobro uz tek poneke pogreške, no te su pogreške mogle biti itekako skupe; drugim riječima, protiv Club Bruggea se ne smiju ponoviti. Mladi Vrsaljko mora paziti kod centaršuteva i sakriti ruke iza leđa jer u Europi se Dinamo neće moći tako lako vratiti u dominantan položaj. Slično ide i kapetana Bišćana koji je nekoliko puta odlično povukao prema naprijed nakon osvojene lopte, no i koji je umalo kardinalnom pogreškom poklonio Osijeku gol. Istina, sam je ispravio svoju pogrešku, no stoper mora biti potpuno koncentriran svih 90 minuta.

Kada smo već kod stvari koje nisu bili dobre, onda tu svakako ide i Ante Rukavina koji je odigrao svoju najlošiju utakmicu otkako je obukao dres Dinama. Ruki je bio potpuno nevidljiv i gotovo nije sudjelovao u igri svoje momčadi, a kada je na kraju prvoj dijela promašio čistog "zicera" - bilo je jasno kako subota nije bila njegov dan. U svakom slučaju, navijači će mu brzo zaboraviti utakmicu u Osijeku ako u četvrtak ponovi partiju protiv Villarreala i donese Dinamu nove bodove. Teško će pak Vahid Halilhodžić moći zaboraviti, niti ima pravo na to, novu dobru partiju Arijana Ademija dok je njegov konkurent, Mathias Chago, imao (pre)više krivih dodavanja i lako bi se mladi veznjak mogao vratiti u sastav.

Utakmici u Osijeku osobno je nazočio i trener Club Bruggea, Arnie Koster, i nakon utakmice rekao ono što svi, (neki kraće, a neki dulje), znaju - Sammir je najbolji igrač Dinama. Brazilac je i u Osijeku bio glavni igrač, zabio i namjestio gol te vukao sve konce igre. Za njega se navijači ne moraju brinuti jer će sigurno u četvrtak odigrati još jednu veliku utakmicu, a onda i Dinamo može do bodova. Je li zenit već prošao?

Hajduk je u još jednoj lošoj domaćoj predstavi ubilježio tri nova boda, a Slaven Belupo proveo se jednako kao Varaždin prije tri tjedna. S tim razlikom što su Varaždinci pokušavali iskoristiti indisponiranost "bilih", a Koprivničani u konačnici svojom igrom i nisu zaslužili više od poraza. No, usprkos ubilježenim bodovima, Hajdukovce muče te loše domaće izvedbe...

Prošle sezone Hajduku je bodove namicao Senijad Ibričić, ove je sezone za to zadužen gtovo nestvarno dobri tinejdžer Ante Vukušić. 19-godišnji napadač u svojoj prvoj ozbiljnoj seniorskoj sezoni već je ukrcao 12 pogodaka u 16 nastupa i ostavio Hajduk na europskom kolosijeku, kao i na onom prvenstvenom u utrci s Dinamom.

U toj utrci Hajduk i dalje jako dobro drži korak, no prvi problemi i pukotine glede "zamora materijala" počeli su nagrizati sjajno Hajdukovo kasno ljeto i ranu jesen. Kod kuće "bili" teško, baš teško uzimaju bodove u predstavama u kojima su lošiji od protivnika, a u gostima su počela "prosipanja" (Split, Karlovac). Hajdukovce drži sjajna serija Ante Vukušića kao što ga je prošle sezone dugo držala Ibričićeva, no kao što prošle sezone Splićani nisu uspjeli održati korak s Dinamom samo s jednim raspoloženim igračem, tako zacijelo neće ni ove. Vukušiću se mora netko priključiti i to pod hitno.

Ibričić nije na razini prošlogodišnjih igara, no njemu se donekle može i "progledati kroz prste" jer je dugo sam nosio "bile" i nije realno očekivati da u svakoj utakmici bude na onakvoj razini na kojoj je bio prošle dvije sezone i na početku ove. No, "krizica" je očigledno zahvatila Strinića, Anasa Sharbinija, Tomasova, igrače od kojih se očekuje puno više nego što trenutno daju. Barem netko od njih morat će uskoro dati ruku mladom "Vuku" ukoliko Hajduk želi ostati u samom vrhu do zimske pauze.

U četvrtak splitsku momčad čeka i najteži i najlakši izazov ove jeseni. Najteži zato što se Hajduk već godinama nije u natjecateljskoj utakmici sučelio s momčadi klase kakvu ima Zenit, a najlakši iz razloga što baš nitko realan ne očekuje da iz Sankt Peterburga donesu išta bodova. Prigoda je to da "bili" još jednom zablistaju i da pokažu da njihov ovosezonski zenit nije već iza njih. Jer nakon dugog i teškog puta na sjever Rusije, Splićane u nedjelju čeka "plutajuća mina" u ravnoj Slavoniji. Taj paket utakmica u četvrtak i nedjelju može se smatrati ultimativnim testom Hajdukovih ovosezonskih ambicija.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho21.10.2010. u 09:44
    a jedino je sigurno da će teško bit dinamu a još teže hajduku...
    Kracho
  • Obrisan korisnik20.10.2010. u 17:46
    ajmo bili, nema predaje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 16:44
    Pogledaj ovo;"Odbijanje žalbe od strane komisije čiji je predsjednik Tin Dolički, bivši član Izvršnog odbora Dinama, sve nam jasno govori. Smeta im jaki Hajduk, jer sve ukazuje na to da moramo biti 200% jači od suradnika da bismo osvojili naslov prvaka. Ali, ima Boga, nećemo se predati bez... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 14:45
    ajmo momci, kad se toliko umorite da vam vruce bude u st.peterburgu, onda nema veze kakav ce rezultat biti....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2010. u 13:47
    Arch_Luky je najbolji, vječiti optimist! Realnost je da će Hajduk primiti 5 komada u dvije utakmice,ali treba se boriti jer je moguće i 4-0 i 1-1. Bod bi bio kao kuća,a 4 boda znanstvena fantastika,Zenit je za klasu bolji od Anderlechta,a Anderlecht za klasu od Hajduka!
    Obrisan korisnik