Nogomet

Jedini amateri lige

Ivana Strahija • srijeda, 03.11.2010.
Jedini amateri lige
Foto: Ivana Strahija

Otkad smo zadnji puta analizirali učinak Varaždinaca, nakon devetog kola, ništa se baš nije promijenilo, rezultati su čak još bolji. Ono što je međutim još lošije jest financijsko stanje, za koje se rješenje ne nazire.

U posljednja četiri prvenstvena kola Varaždin je bez poraza. U 10. kolu remizirali su Varaždinci kod kuće s Zagrebom, zatim su uzeli bodove Lokomotivi vani i Istri doma, te prošlog vikenda u Osijeku uzeli bod. Gdje god su išli prati ih glas o lijepoj igri i talentiranoj mladosti, a posebno je to vidljivo bilo u Osijeku, gdje su s uvijek neugodnim Osječanima remizirali bez golova.

"Premladi smo da bismo se zamarali tradicijom, a tradicije su tu da se ruše", kazao je u najavi te utakmice Dino Škvorc, obrambeni igrač Varaždina, na upit novinara o tome boje li se ponavljanja tradicije jer je Varteks u Osijeku gubio od 27 odigranih utakmica 16 puta.

Zajedništvo i kadar

Iako mladi, očito su bolji od nekih verziranih prvoligaških igrača, a najveća je snaga Varaždina u velikom zajedništvu i – širokom kadru. Trener Samir Toplak već se mnogo puta pohvalio izuzetno velikim brojem podjednako odličnih igrača: "Imam 20 nogometaša jednake kvalitete. Kod nas kad nekog nema, zbog ozljede, bolesti, kartona, drugi već spreman čeka na ulazak u ekipu. Tu prvenstveno mislim na Filipa Škvorca, Brlečića, pa i Conjara. Igrači koji imaju manju minutažu ne padaju u depresiju, nego su željni prilike koju onda znaju iskoristiti."

'Šaranje' prvim sastavom tako ima i svoje prednosti, pa Toplak bira tko će biti u prvoj ekipi prema protivniku odnosno taktičkoj zamisli, a u skladu s individualnim kvalitetama i snagama svakog igrača.

Jedini problem kojeg Varaždin ima je i dalje je nešto slabiji napad, u kojem još uvijek nije 'proradio' Davor Vugrinec, prošle sezone noćna mora za golmane hrvatskih prvoligaša. No, i dalje je stručni stožer Varaždina spreman čekati na Vugu, a do tad on odrađuje dosta, osim što je mlađim momcima autoritet u svlačionici, autoritet je i na travnjaku, gdje su suci itekako svjesni njegovog ugleda.

Drugi napadač od kojeg se mnogo očekivalo bio je Feđa Dudić, najbolji strijelac BiH lige prošle godine, za kojeg se već počelo pričati da je zaboravio davati golove otkako nosi dres Varaždina. No, konačno je opet proparao protivničku mrežu u utakmici protiv Istre, čini se u zadnji čas: "Ne bih rekao da je bila posljednja prilika, ali sigurno jedna od zadnjih. U igru sam ga stavio jer me u posljednjih 10 dana na treninzima uvjerio da može i nije razočarao. Svakako će nam koristiti u domaćim utakmicama, sad kad je probio led", rekao je Toplak. Nadaju se u Varaždinu tako da će Dudić nastaviti s pogocima, a mogao bi mu se pridružiti i koji od ostalih napadača, poput Maria Sačera i Josipa Golubara.

Pravi kapetan

To nas dovodi do najboljeg varaždinskog strijelca, veznjaka Josipa Brezovca, koji je svoja četiri gola postigao iz ubojitih slobodnih udaraca. Brezovec je nesumnjivo prava zvijezda varaždinske momčadi i igrač kojeg se zbog njegove čvrstine i agresivnosti prilikom ulaska u duele protivnici pribojavaju.

No, Brezovec se pokazao i velikim čovjekom, ne prema Klubu nego prema suigračima, kad je pristao ostati u Varaždinu do kraja polusezone, kako bi Varaždin mogao zaraditi na njegovom transferu, iako je zbog nepoštovanja financijskih obaveza mogao otići. Nesumnjivo je da će on sigurno pronaći novu sredinu u zimi, jedino je pitanje hoće li zaigrati u drugom hrvatskom dresu ili pak inozemnom: "Zbog njega se nadam da će otići u inozemstvo, ovdje u Dinamu ili Hajduku ne vjerujem da bi mogao rasti kao igrač jer možda ne bi dobio dobru priliku. Bez njega će nam biti teško, jer je odličan vođa ekipe, a na travnjaku ćemo ga pokušati zamijeniti Punčecom i Brlečićem, iako to neće biti isto. Također, opet ćemo morati tražiti vođu momčadi, kao što smo morali nakon situacije s Mumlekom, a to nije lako", rekao je Toplak.

Neizvjesno čekaju zimu

Dakle, na petom se mjestu ljestvice ne može govoriti o problemima u momčadi, a najbolje bi bilo da mlada varaždinska ekipa ostane na okupu najmanje do kraja sezone. Ukoliko se financije poslože, a Klub dobije kredit, pa i uz hipoteku na stadion, slobodne papire dobit će tek oni prekobrojni, a neki će biti poslani i na 'kaljenje' u nižerangirane klubove.

No, ako se financije ne srede, a sve se više čini da kredit i opet kasni i da je nešto ponovno zapelo, bit će problema. Ne samo da u očekivanju kredita sve ostale aktivnosti stoje, a na planu privlačenja sponzora nema novih događanja, nego se prema igračima stvaraju novi dugovi. Zadnji novac su Varaždinci vidjeli pred tri mjeseca: "Slobodno mogu reći da su Varaždinci jedini amateri u 1. HNL. Čak i u županijskim ligama igračima se plaća nešto, svaki mjesec, nama ništa", opet je ljutit bio Toplak.

I dalje ne zna trener objasniti koja je onda tajna uspjeha i dobrih rezultata ako nema financijskog motiva, osim onoga da momci igraju jedni za druge. "Naš je princip da ako nećemo odraditi 100 posto bolje je da ni ne radimo, možemo se onda radije kartati", kaže. "Ne znam više ni što bi im kazao pred utakmicu i pred trening, jer novca nema i ne znam kad će doći", dodaje trener. No, valjda su igrači i sami svjesni toga da se samo dobrim igrama mogu istaknuti pred skautima većih klubova, a da im je Varaždin savršena ekipa za to.

Tako bi, ukoliko ne budu plaćeni, svi igrači Varaždina mogli napustiti klub u zimi: "To bi onda bio kraj", zaključio je Toplak. Ostaje se samo nadati, zbog dobrobiti mladaca koji nose dres Varaždina, da će ipak sve proći u najboljem redu, da će se kreditom zatvoriti dugovanja, a da će marketing početi zarađivati novac za isplatu plaća svaki mjesec.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Byserabya04.11.2010. u 06:59
    Sad se vidi koliko je koristi bilo od mijenjanja imena, i koliko (ne)sposobnih ljudi sjedi u klubu, da nebreju najti sponzora koji bi pomogel. Ekipi kapa dolje, svaka čast, ali umjesto promjene imena treba promjeniti nesposobnu garnituru ispod zapadne tribine. VARTEKS Varaždin!!!
    Byserabya
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 06:54
    od desnoga beka, golubar je postal lijevi vezni, a sad navodno i napadač??? a ja se od prve njegove sezone pitam, kome on plaća da igra.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 01:10
    Upravo zbog toga im treba skinuti kapu, jer se bore za svoj klub, za svoj grad i za svoje navijače, a ne isključivo za novce. Sudbina je prevrtljiva, no nadam se da će im svima vratiti ovaj trud i zalaganje zbog kojeg smo mi Varaždinci ponosni i da će im se u budućnosti svima vratiti s unosnim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2010. u 23:43
    heroji! barem nisu razmaženi zbog para!
    Obrisan korisnik
  • Vilenjak03.11.2010. u 21:09
    zato im na tribini plješćem više neg ikada.i tako ću i nastaviti,ja im skidam kapu
    Vilenjak