Nogomet

Vrhunac zamora "bilih"

Vedran Babić • petak, 05.11.2010.
Vrhunac zamora "bilih"
Foto: Bruno Karadža

U jednom od najslabijih izdanja ove sezone, ako ne i najslabijem, Hajduk je izgubio od Zenita i tako propustio lijepu priliku protiv "krnjeg" sastava gostiju, koji se čak i kao takav pokazao prejakim. Očito je kako je zamor bijelog materijala dosegao vrhunac...

"S obzirom na maksimalnih devet bodova osvojenih u prve tri utakmice Europske lige, nogometaši Hajduka ipak nemaju imperativ pobjede protiv Zenita, koji je još uvijek u igri za prolaz dalje pa bi mu bod(ovi) na Poljudu puno značili." Da je ovako izgledala najava sinoćnjeg dvoboja između Hajduka i Zenita, onda bi nam sigurno bila jasnija onakva izvedba hrvatskog viceprvaka.

Iako su u prvoj utakmici u St. Peterburgu "bili" odigrali kudikamo bolje i iako su Rusi na Poljud stigli bez nekolicine ključnih igrača (što je podiglo samopouzdanje navijača do maksimuma), Hajdukovci su odigrali baš kao da im pobjeda ili barem remi ne znače previše u ovoj utakmici. Kao da su uloge bile obrnute i kao da je protivnik bio taj koji je imao veći motiv. A na Poljudu to jednostavno ne smije biti tako.

Torcida

Hajdukova navijačka skupina Torcida zaključila je proslavu svog 60. rođendana prigodnom koreografijom koja je označavala datum njezinog osnutka (28. 10. 1950.) te dodatkom "rođena je Torcida i živit će vječno". Iako su bili na visini zadatka što se podrške svojim ljubimcima tiče i što su se suzdržali od bacanja bengalki na travnjak, moramo zabilježiti i minuse i to zbog pogrdnog navijanja upućenog Srbima te zbog paljenja njihove zastave.

Gotovo cijelu utakmicu igrači Gorana Vučevića djelovali su sporo, tromo, bezvoljno, mlako u duelima i na momente potpuno nezainteresirano. Kao da nisu igrali protiv možda najzvučnijeg protivnika koji je pohodio Poljud u zadnjih 5-6 godina (neovisno o izostanku glavnih zvijezda Keržakova, Dannyja, Alvesa i ostalih).

Ponadali smo se da su izjave uoči utakmice o pozitivnom šoku i opuštenijoj atmosferi kod igrača istinite, no pokazalo se potpuno suprotno. U Dalmaciji bi se reklo da su izgledali kao da im je život "pao", kao da ih je svih uhvatila "fjaka".

Očito je kako je momčad dosegla vrhunac zamora poslije zaista prenatrpanog rasporeda sezone u prva tri mjeseca, a porazi od Cibalije i Istre 1961 te blijeda partija protiv Hrvatskog dragovoljca bili su samo uvertira tom vrhuncu.

Što se gostiju iz St. Peterburga tiče, oni su od prve minute zagospodarili terenom. Igrači iz drugog plana pokazali su veću želju i motiv protiv izmorenih Hajdukovaca i zapravo je pravo čudo što su iz igre postigli samo jedan pogodak. Rosina i Huszti "izneredili" su desnu stranu Hajduka, na kojoj se Maloča gotovo odmah po prvom sučevom zvižduku povukao natrag pa su Splićani igrali praktički s tri stopera.

Show na tribinama

Kako to obično biva kada se Hajduk nađe u velikom zaostatku i kada igra loše, na tribinama se odmah stvori posprdna atmosfera. Tako su navijači pri vodstvu Zenita 3:0 svako uspješno dodavanje Hajdukovih igrača popratili povikom "ole", a opća euforija nastala je kada je Buljat u jednom trenutku s 30-ak metara od svog gola vratio loptu Subašiću. Ako već ne možete uživati u dobroj igri i pobjedi Hajduka, onda se barem valja dobro našaliti, pa makar i na svoj račun...

Možemo slobodno reći da Hajduk, s obzirom na prikazano, može biti prezadovoljan konačnim rezultatom jer realno gledano, u cijeloj utakmici nije pokazao ništa.

U prvom dijelu je prijetio tek preko kontri, dok je u nastavku tek kod zaostatka 0:3 došao do zraka i praktički ni iz čega zabio dva gola i podigao stadion na noge. U zraku se osjećala atmosfera kakva je prethodila sada već antologijskom pogotku Vukušića protiv Anderlechta, no eventualno izjednačenje protiv Zenita u završnici ipak bi bilo previše.

A što dalje? Srećom, Hajduk još uvijek ima izglede za plasman u drugi krug, no za to će mu biti nužna pobjeda protiv AEK-a na Poljudu početkom prosinca. U tom slučaju, utakmica posljednjeg kola protiv Anderlechta u gostima bila bi "biti ili ne biti" karaktera. U HNL-u, pak, raspored do kraja jesenskog dijela sezone je prilično zahvalan i Hajduk mora (s Vučevićem ili s nekim novim trenerom, sasvim nebitno) doći do maksimalnog broja bodova ukoliko želi imati šansu na zimu utrkivati se s opet moćnim Dinamom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2010. u 21:34
    kak ih nije sram pred 30000 ljudi igrati ovako lijeno i bezvoljno mene bi bilo sram...
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani06.11.2010. u 19:53
    Psiha momče, psiha je njima problem - a ne fizički zamor. Doktora Uglješića angažirati pod hitno!
    Bogomdani
  • Josippo06.11.2010. u 09:43
    zamor? jedan TRonaldo igra svaka tri dana bez ikakve sedmice odmora, jer igra za reprezentaciju. Dok Hajdukovci i te kako imaju koju sedmicu odmora. Problem je sto se trenira lose, nisu spremni. I sami igraci kao profesionalci bi tribali privatno da se bildaju i treniraju a ne po kafanama da se... [više na forumu]
    Josippo
  • Josippo06.11.2010. u 09:36
    Zenit je dvi klase bolji, jedini koji nesto zna da odigra je Ibricic, ali nemoze on sam uz to je spor to ce mu biti problem kad ode van. Tomas i Sharbini su precijenjeni jer su par put dali efekte golove, nazalost kod nas se dizu igraci u nebesa nakon dva gola. Buljat= Katastrofa. Tu se vidi da... [više na forumu]
    Josippo
  • Obrisan korisnik06.11.2010. u 04:22
    ok,jesu kvalitetniji al hajdukovci su igrali totalno bez srca,najbolje je rec kvalitetniji su i predat se prije tekme,nikako mi ne ide u glavu kako su sharbini i buljat bili u reprezentaciji
    Obrisan korisnik