Košarka

72 pobjede? Možda. Ali u LA-u.

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 18.11.2010.
72 pobjede? Možda. Ali u LA-u.
Foto: EPA

Uz momčad Miami Heata, uoči početka ove NBA sezone, najčešće spominjana momčad bila je zapravo ona Chicago Bullsa iz sezone 1995./96. Zastrašujuće talentirana momčad Miamija tjerala je mnoge da vuku paralele s Jordanovim Bullsima u smislu dominacije. Ipak, nakon tri tjedna akcije na parketima NBA-a, rasprava se ubrzo preselila u Hollywood...

Jedan od protagonista povijesne momčadi Chicago Bullsa iz 1995./96. trenutno je trener Los Angeles Lakersa. 14 godina poslije, Phil Jackson se ponovno našao u centru razgovora o mogućem rušenju jednog od najprestižnijih NBA rekorda.

Phil Jackson je te sezone stvorio savršenu oluju. Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman i naš Toni Kukoč, prohujali su NBA-om u jednom dahu i iza sebe ostavili, dotad nezabilježen, omjer od 72 pobjede i svega 10 poraza. Način na koji su Lakersi otvorili ovu sezonu s osam uzastopnih, uvjerljivih pobjeda, mnoge je natjeralo da preispitaju mogućnosti ponavljanja povijesti.

"Odlazili smo na dugačka gostovanja i troje od pet ili osam momčadi protiv kojih smo igrali u gostima, imale su ozljede nekih ključnih igrača. Pobjeđivali smo sedam od osam utakmica na takvim gostovanjima. Takve stvari su se događale."

Phil Jackson o sezoni 1995./96.

"To se neće dogoditi", jasan je bio Jackson. Iako je Miami Heat s Jamesom i Wadeom bio primarni razlog pokretanja te rasprave, neuvjerljiv start mnoge je ohladio i otjerao na zapad u potrazi za zlatnim rudnikom. Jackson je lopticu odmah prebacio natrag na Floridu.

"Mislim da bi ova momčad Miamija to mogla postići. Dovoljno su talentirani. Možda još uvijek nisu dovoljno duboki i nemaju posložene sve dijelove, ali ukoliko ostanu zajedno imaju dobre šanse."

Vrući Lakersi su nakon starta od 8-0 poraženi dvaput za redom protiv Denvera i Phoenixa. Trenutno su na omjeru 10-2. Bullsi su svoju sezonu otvorili s omjerom 10-1, kasnije su nanizali 18 pobjeda i držali vrh lige s nevjerojatnih 41-3. Lakersi još čekaju povratak svog centra Andrewa Bynuma koji bi se trebao vratiti negdje u prosincu.

Ulogu igraju mnogi faktori

Jackson je idealni trener za takav pothvat. Uostalom, jedini je kojem je to pošlo za rukom. Upravo zbog toga najveću težinu imaju baš njegove riječi i njegova iskustva. A, Zen Master naglašava kako se za takav uspjeh baš sve "mora savršeno poklopiti".

"Takve momčadi znaju kako se pobjeđuju utakmice i kako potrošiti pravu količinu energije. Upravo to se dogodilo s momčadi iz 95./96. Znali su kako se odvojiti od protivnika i riješiti ih se već početkom druge četvrtine."

Problem je i televizija

Phil Jackson je jedan od najvećih kritičara suradnje NBA lige s televizijskom kućom TNT koja je rezultirala projektom košarke četvrtkom na TNT-u. Taj dan se u pravilu igraju tek dvije do tri utakmice. Ostatak lige miruje što je potrebno nadoknaditi. NBA i TNT četvrtkom žele zanimljive dvoboje i popularne momčadi, a Lakersi su jedni od najtraženijih.

Jacksonu se ta ideja ne sviđa jer njegova momčad često utakmice započinje prilično kasno, susreti se razvuku zbog dugačkih televizijskih timeouta, a momčadi najčešće igraju već u petak što im uvelike smanjuje šanse za pobjedu. Momčad nakon utakmice u četvrtak odlazi na novo putovanje, mijenja vremenske zone i već dan poslije igra protiv zahtjevnog protivnika.

Obrana je po Jacksonu bila vjerojatno i najvažniji faktor uspjeha. Bili su te sezone druga obrana lige, a Jordan, Pippen i Rodman su završili u najboljoj obrambenoj petorci. Jackson ne vjeruje da Lakersi posjeduju jednaku obrambenu kvalitetu: "Napadački smo jako dobri, ali obrana se ne igra na jednaki način."

Zapadna konferencija, kao i geografski položaj Los Angelesa, još su jedan razlog zbog kojeg je Jackson pesimističan. Godinama je ovaj najtrofejniji trener naglašavao kako je upravo Chicago idealno mjesto za takav pothvat, s obzirom da se nalazi po sredini SAD-a i u centralnoj vremenskoj zoni što je mnoga putovanja činilo puno lakšima.

"Chicago ima prednost - a to je centralna vremenska zona. Svi njihovi protivnici su na Istoku. Utakmice igrate oko šest sati po svom vremenu i kod kuće ste oko 10.30 do 11 sati. Raspored je veoma povoljan. Uz to, nalazite se u sredini države pa su vaša putovanja na Zapad mnogo lakša."

S Lakersima, koji se nalaze u Kaliforniji, na samoj zapadnoj obali SAD-a, to dakako nije slučaj.

"Raspored je pretežak. Putovanja u Zapadnoj konferenciji su iscrpljujuća. Prolazite kroz mnogo vremenskih zona. Čak i ako uzmemo u obzir da igrate sa svim svojim igračima do kraja sezone. Uz to, momčad mora biti veoma otporna i veoma sposobna da popuni jedno ili više pozicija."

Što bi na to rekao Bryant?

65-godišnji Jackson je, uostalom, isuviše iskusan i inteligentan trener da bi se ovako rano prepustio medijskim špekulacijama. Sezona je još iznimno mlada i bilo kakvi razgovori o rušenju takvog rekorda ne mogu biti predmetom razgovora u svlačionici aktualnih prvaka. Konkurencija na Zapadu je veoma zahtjevna, a Jackson zna da mu dominacija u regularnoj sezoni nipošto ne jamči osvajanje trećeg uzastopnog naslova.

"Zabavno je pobjeđivati mnogo utakmica, ali na kraju se sve svede na majicu koju je Ronny Harper dao tiskati - '72-10 don't mean a thing if you don't win the ring'. O tome se radi", zaključuje Jackson.

U slučaju kada bi se Los Angeles i približio rekordu, pitanje je bi li ga Jackson krenuo loviti. Lakersi imaju jedan od najstarijih rostera u ligi pa su fizička spremnost za doigravanje, kao i izbjegavanje ozljeda ključevi za osvajanje novog naslova. Naravno, kada bi se približili rekordu Bullsa, Kobe Bryant bi sigurno želio u još jednom segmentu (pre)stići Jordana. Pitanje je kako bi se Lakersi u tom trenutku postavili. Bryant za sada ne želi ni čuti o tome.

"Naša momčad je starija i vjerojatno nemamo potrebu hvatati omjer 72-10. To nije ono što je bitno za našu sezonu. Naša sezona se svodi na to da nađemo ravnotežu i, nadam se, da se dovoljno udaljimo od ostalih i završimo u poziciji koja nam daje najveću prednost u doigravanjima."

Phil Jackson

"Ja ništa o tome nemam reći", kratak je bio Bryant na pitanje kako komentira Jacksonove izjave. "Ja se jednostavno slažem sa svime što trener kaže. Znate da će Phil reći svašta kako bi zakomplicirao situaciju i ne želim da me u to umiješate. Ako je to rekao, toga će se i držati."

Bryant je bio "ljut" i što je zbog cijele te rasprave izgubio jednu okladu s kondicijskim trenerom Chipom Schaeferom. Kladili su se kada će početi razgovor o 72 pobjede.

"To se dogodi svaki puta kada neka momčad sezonu otvori s 5-0 ili 7-0. Ja i Chip smo se kladili kada će početi ove sezone. Kada otvorimo sa 6-0, 7-0 ili 8-0", rekao je Bryant dodavši kako je izgubio okladu jer je on predvidio da će početi nakon osme pobjede, dok je Schaefer ispravno pogodio da će krenuti nakon sedme.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 19:01
    Je je sigurno,samo cekaj da dolete na neke normalne ekipe pa da vidimo kak ce igrati,evo javim ti se danas posle utaha!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 18:27
    ...i onda je svizac zamotao cokoladu u omot, a "penzioneri" iz san antonia uzimaju peti prsten
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 17:59
    Jao kakav glup clanak. Kakve 72 pobjede, pa protiv koga su to oni igrali ove sezone? Igrali su dva dobra tima, Denver i Phoenix i izgubili oba susreta. Lako je gazit Minnesotu, Detroit i Toronto ali sta ce biti kada budu trebali igrati Boston, Orlando, SA ili Utah. Ja im ne bi dao vide od 62... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 14:24
    regularni dio je samo najava za ono što ide u playoffu. za mene ova sezona jako dobra, jeben gušt pogledat svaku tekmu kad imam priliku i naravno svaki dan recapsi na nba.com. nemojte se zavaravati da će miami ovako igrati kad krene playoff, to će biti sasvim druga priča. lakersi po meni prvi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.11.2010. u 04:27
    Koji je ovo znalac pisao da mi je samo znati?? Niti jedna ekipa sa zapada osim lakersa nebi na istoku ni finale konferencije vidjela,ni jedna trenutno..Jer boston je jaci od svih osim lakersa mozda,miami ce isto tako biti jaci u playoffu od svih osim lakersa mozda,kad se bozzer vrati chichago ce... [više na forumu]
    Obrisan korisnik