Nogomet

London, Lyon, Palermo... i onda El Clasico

petak, 26.11.2010.
London, Lyon, Palermo... i onda El Clasico
Foto: EPA

Iako ni ovoga vikenda neće nedostajati zanimljivih dvoboja u pet najjačih europskih liga, posebno se iščekuje onaj na Camp Nou...

Čini se kako nijedan tjedan u engleskoj Premier ligi ne može proći bez velikog dvoboja, pa izuzetak nije ni 15. kolo u kojem nas čeka ogled Tottenhama i Liverpoola. Pobjede nad Arsenalom i Werderom podigle su raspoloženje na White Hart Laneu, pa Luka Modrić i suigrači s nestrpljenjem čekaju novu priliku za dokazivanje.

Razloga za dokazivanje imat će i Liverpool, koji se nikako ne može pohvaliti svojom formom na gostovanjima, čega je svjestan i Roy Hodgson: "Već dugo igramo loše na gostovanjima, imamo jednu pravu pobjedu i par solidnih remija, no u ovoj ligi teško je doći do pobjede. Ako nastavimo igrati kao što smo igrali protiv West Hama, mislim da možemo ostvariti još nekoliko."

Puno pozornosti privući će i ogled Aston Ville i Arsenala, ako ni zbog čega drugoga tada zbog mogućeg nastupa Roberta Piresa protiv momčadi kojoj je dao najbolje godine svoje karijere. Topnici se nakon dva uzastopna poraza moraju vaditi na teškom gostovanju i svojim navijačima pokazati da su još uvijek u utrci za naslov prvaka.

Nakon pobjede nad Wiganom, Manchester Unitedu slijedi još jedan dvoboj iz kategorije lakših, na Old Trafford stižu Nikola Kalinić i Blackburn, dok će lider prvenstva Chelsea u nedjelju u 14.30 gostovati u Newcastleu i pokušati popraviti niz od tri poraza iz posljednja četiri kola.

Sve utakmice 13. kola Primere u sjeni su velikog derbija između Barcelone i Real Madrida. Ovo je 161. El Clasico, a obje momčadi ga dočekuju u odličnoj formi i nakon visokih pobjeda u Ligi prvaka. U sjajnoj su formi i prve violine i jedne i druge momčadi, Lionel Messi, odnosno Cristiano Ronaldo, a dodatan čar ovom derbiju daje i karizmatični Jose Mourinho.

Što se tiče ostalih utakmica, Villarreal gostuje kod posljednje momčadi lige - Zaragoze, koja sa Javierom Aguirreom traži bijeg sa dna. Valencia ne bi smjela imati previše problema sa Almerijom, a zanimljivu utakmicu mogli bi gledati na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan na kojem će Sevilla ugostiti Getafe. Atletico Madrid nove će bodove tražiti protiv Espanyola, dok će Bilbao ugostiti Osasunu.

Mate Bilić sa svojim Sportingom igra protiv Real Sociedada, a naš se reprezentativac nada da će dobiti malo veću minutažu u tom susretu. Deportivo, koji je popravio katastrofalan start u sezonu, pokušat će do novih bodova doći u utakmici protiv Santandera. Laudrupova Mallorca želi ostati u utrci za gornji dio tablice, a za to joj treba pobjeda protiv Malage.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:
Subota:
18:00 Zaragoza - Villarreal 3.10 3.30 2.25
20:00 Sevilla - Getafe 1.65 3.60 5.35
22:00 Atlético Madrid - Espanyol 1.65 3.60 5.35

Nedjelja:
17:00 Mallorca - Málaga 1.70 3.50 5.00
19:00 Athletic Bilbao - Osasuna 1.75 3.45 4.75
21:00 Valencia - Almería 1.40 4.25 8.25

Ponedjeljak:
21:00 Barcelona - Real Madrid 2.10 3.35 3.35

14. kolo Bundeslige nudi vodećoj Borussiji priliku da barem održi svoju prednost na vrhu tablice, i to pred svojim navijačima protiv imenjaka iz Mönchengladbacha, koji dijametralno suprotno drži samo začelje poretka. Naravno, bodovnu će razliku možda i povećati ukoliko Mainz opet posrne, no prošlog je vikenda najavio buđenje pobjedom upravo u - Mönchengladbachu.

Iza njihovih leđa snage će odmjeriti Hoffenheim i Bayer, ekipe koje se od početka sezone računaju na napad na najviše pozicije iz drugog plana te će im bodovi iz međusobnog ogleda biti dvostruko vrijedni. Između njih svoju šansu vidi i diskretni Hannover, koji će ugostiti još jedno ugodno iznenađenje, momčad Freiburga.

Velika imena koja borave izvan "europske" zone, pa čak i u donjem bundesligaškom domu, pod velikim su pritiskom pozitivnih rezultata te je ime protivnika sve manje važno. "Ne preostaje nam drugo nego se usredotočiti na sebe i pokušati doći do bodova", najavljuje Stuttgartov trener Keller uoči okršaja s Petrićevim HSV-om, dok Rakitićev Schalke mora proći ispit kod "NK Hrvatske" u Kaiserslauternu. Bayern pak mora naći način kako na Allianz Areni slomiti Eintracht, s kojim je bodovno poravnat.

Nakon minimalnog slavlja nad Fiorentinom u prošlom kolu, vodeći Milan po obranu prvog mjesta u ovom kolu kreće gostovanjem u Genovi, gdje odlazi na noge Sampdoriji. Rossoneri su pogotkom Ibrahimovića pobjegli na tri boda prednosti ispred Lazija i traže nova tri boda koja bi ih učvrstila na vodećem mjestu. Sampdoria igra toplo-hladno i mogla bi zadati probleme vodećoj momčadi lige, koja u Genovu dolazi bez ozlijeđenih Pata, Inzaghija, Pirla i Antoninija.

U iščekivanju eventualnog kiksa Milana, drugoplasirani Lazio računa na tri boda iz domaćeg dvoboja sa solidnom momčadi Catanije, koja se drži na desetom mjestu. Rimljanima će nedostajati Meghni i Biava, dok gosti na Olimpico dolaze bez polovice ozlijeđene momčadi. Težak zadatak očekuje i Romu, koja odlazi u goste neugodnom Palermu i traži pobjedu za proboj prema samom vrhu, no iste motive imaju i Sicilijanci, koji za vodećim Milanom zaostaju devet bodova.

Ovo kolo donosi popravni ispit za ozljedama prošarani Inter, koji nakon pet uzastopnih kikseva kod kuće dočekuje Parmu i očajnički traži pobjedu koja bi ga ostavila u utrci za vrh, s obzirom na to da se crno-plavi trenutno nalaze na šestom mjestu s devet bodova zaostatka za Milanom. U sličnoj misiji je i Juventus, koji na svom Olimpicu dočekuje Fiorentinu u potrazi za pobjedom koja bi mu donijela približavanje samom vrhu.

Gusto je i dalje na čelu tablice: od Lillea do Lyona samo su dva boda razlike, a između su se ubacili redom Montpellier, PSG, Rennes, Marseille, Brest i Bordeaux. Svjetla pozornice u 15. kolu uperena su na Gerland. PSG u Lyonu nije pobijedio od 2005., od posljednjih 10 gostovanja na Gerlandu još je samo dvaput izvukao bod i sedam puta izgubio, a ukupno je u 31 put koliko je igrao u domu Lavova pobijedio tek sedam puta.

Ovog puta Parižani su ti koji su naoštrili kandže, igrači Antoinea Kombouarea bez poraza su u posljednjih sedam utakmica u svim natjecanjima, a putokaz kako protiv Lyona u srijedu im je dao Schalke. Nijemci su Lovrena i suigrače u Ligi prvaka ispratili s tri gola, a da stvar za Puela bude još i gora, u četvrtak je postalo definitivno da će zbog ozljede zadobivene u Gelsenkirchenu protiv PSG-a izostati Yoann Gourcuff.

Lille putuje u Bordeaux, Montpellier gostuje u Marseilleu protiv prvaka, Lorient se užasava dolaska Rennesa kojeg je pobijedio samo jednom u šest pokušaja, a Brest dočekuje Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.11.2010. u 09:56
    sramota da HTV ne prenosi vise velike derbije poput ovog ili Milan-Inter!!! Svi placamo pretplatu i koliko kucanstava ima u Hrvatskoj koja svaki mjesec svoj novac poklanjaju da bi oni mogli djelit novce nekim kao zvijezdama koje pjevaju ili plesu za umirovljenike,zar smo svi mi budale koje se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ElKun1027.11.2010. u 13:19
    Ponedjeljak - 21.00 !
    ElKun10
  • Obrisan korisnik26.11.2010. u 18:27
    El Clasicooooooooooooooooooooooooooooooooo :DD weeeeeeeeee x))
    Obrisan korisnik