Nogomet

Iskupljenja u Madridu i Gelsenkirchenu

petak, 03.12.2010.
Iskupljenja u Madridu i Gelsenkirchenu
Foto: EPA

Nakon teško poraza u Barceloni, Real čeka Valenciju, a posrnuli Schalke čeka bavarskog diva. U Rimu se sastaju Lazio i prvak Inter...

Velike hladnoće zamrzle su Veliku Britaniju, pa mnogim utakmicama na Otoku ovoga vikenda prijeti odgoda. Više od 20 utakmica u engleskoj drugoj, trećoj i četvrtoj ligi već su odgođene, ali nisu imuni ni premierligaši. Najviše problema zasad ima Blackpool, čiji se travnjak na Bloomfield Roadu grije posebnim prekrivačem, ne bi li bio spreman za gostovanje lidera prvenstva Manchester Uniteda.

Prije spomenute utakmice priliku za barem privremeno preuzimanje vrha imat će Chelsea i Arsenal. Donedavno vodeća momčad lige na Goodison Parku dočekuje Everton, dok će Topnici na Emiratesu ugostiti londonskog rivala Fulhama. Vrhu se pak može približiti i Manchester City, koji će pobjedu u Europskoj ligi htjeti potvrditi i bodovima protiv ove sezone sjajnog Boltona.

Luka Modrić i društvo gostovat će na St. Andrewsu kod polufinaliste Carling kupa, dok Nikola Kalinić zbog ozljede bedrenog mišića neće nastupiti u dvoboju Blackburna i Wolverhamptona. Derbi kola ostavljen je tek za ponedjeljak, kada se na Anfieldu sastaju Liverpool i Aston Villa, dvije momčadi koje su, s obzirom na kvalitetu igrača i ugled, u dosadašnjem tijeku sezone posve podbacile.

Nakon maestralne igre i pobjede na Real Madridom u El Clasicu Barcelona je zauzela prvo mjesto i kao vodeća putuje na gostovanje kod Osasune. Katalonci ne bi smjeli imati problema, međutim, još je uvijek upitan nastup Lionela Messija, koji je dobio neugodan udarac nakon što je na njega startao Sergio Ramos. Liječnici su optimistični, ali će Guardiola tek uoči utakmice odlučiti hoće li Messija poslati na teren.

"Ne, nije me sramota", rekao je Jose Mourinho nakon debakla protiv Barcelone, međutim, Portugalac je najviše želio da se "otvori zemlja" pa da ne mora objašnjavati zašto se njegova momčad osramotila. Ipak, derbi je prošao, a novi je pred vratima. Naime, u 14. kolu Primere Real Madrid na svom terenu dočekuje Valenciju, a Kraljevski klub ne može dopustiti još jedan poraz.

Mate Bilić sa svojim Sportingom neće imati nimalo lagan posao jer se Espanyol ove sezone pokazao kao vrlo dobra momčad. Nakon Dinama, na El Madrigalu će gostovati Sevilla, a svi ljubitelji španjolskog nogometa očekuju još jednu dobru utakmicu. Atletico Madrid će tražiti bodove protiv Levantea, dok će derbi začelja odigrati Almeria i Zaragoza.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:
Subota
18:00 Levante - Atlético Madrid 3.80 3.35 1.95
20:00 Osasuna - Barcelona 13.50 5.70 1.22
22:00 Real Madrid - Valencia 1.35 4.50 9.00

Nedjelja
17:00 Espanyol - Sporting Gijón 1.65 3.55 5.50
17:00 Málaga - Racing Santander 2.00 3.35 3.65
19:00 Villarreal - Sevilla 1.90 3.40 4.00
21:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao 2.35 3.30 2.90

Najviše će pažnje njemačke nogometne javnosti ovoga vikenda privući derbi Schalkea i Bayerna, bundesligaških divova koji su u potrazi za što bržim popravkom plasmana. Bavarci sa zdravim Pranjićem i bez ozlijeđenog Olića žele nastaviti lov na odmaklu dortmundsku Borussiju, dok ekipa iz Gelsenkirchena s Rakitićem ima znatno prizemniji cilj: bijeg od zone ispadanja. Trener Magath još je jednom dobio podršku uprave, a on tvrdi: "Momčad je reagirala na treningu. Razgovarali smo, a nama ionako više odgovara igrati protiv napadački jakih protivnika". Schalke je pred svojim navijačima zadnji puta nadjačao Bayern 2005. godine, a u zadnje tri utakmice na Veltins Areni ima tri pobjede i gol-razliku 10:0.

Mainz će testirati formu Eintrachta i prvog strijelca lige, dok će u međusobnom ogledu snage odmjeriti novaci u prvoligaškom društvu, St. Pauli i Kaiserslautern, koji zasad uspješno izbjegavaju borbu za opstanak. Vodeći žuto-crno svoju će bodovnu prednost čuvati kod Nürnberga, sasvim solidnog domaćina (četiri pobjede u šest utakmica), dok će Bayer ugostiti Köln, koji se muči pri dnu i nakon odlaska Zvonimira Solde.

Petrić zbog ozljede neće imati priliku pokazati svoje golgeterske vještine u Freiburgu, a hoće li Mandžukić iskoristiti ozljedu Grafitea za nametanje treneru pokazat će utakmica Wolfsburga protiv Werdera, sastava također itekako nezadovoljnih svojim trenutnim plasmanom. Još jedan ugledni klub, Stuttgart, sa začelja se mora "čupati" protiv Hoffenheima, u čijim je redovima ozlijeđen Šimunić.

Titulu derbija ovog kola ponio je dvoboj Lazija i Intera na rimskom Olimpicu. Probuđeni Inter, koji je u prošlom kolu kod kuće deklasirao Parmu (5:2), odlazi u Rim po pobjedu koja bi ga vratila u utrku za samim vrhom. Bez motiva nisu ni Rimljani, kojima bi eventualno slavlje nad aktualnim prvakom donijelo zadržavanje priključka za vodećim Milanom, a možda i uspon na prvo mjesto.

Inter je i dalje u problemima zbog brojnih izostanaka važnih igrača, dok će kod domaćina izostati Meghni i Garrido. Vodeći Milan, nakon remija sa Sampdorijom u prošlom kolu (1:1), kod kuće dočekuje slabašnu Bresciju i računa na tri boda za miran san na vrhu ljestvice. Osim već otprije ozlijeđenih Pata i Inzaghija, kod Rossonera nema značajnijih izostanaka.

Nogometaši Juventusa u ovom kolu odlaze na neugodno gostovanje kod Catanije, gdje će bez nekolicine ključnih igrača pokušati uzeti sva tri boda i približiti se samom vrhu ljestvice. Nakon poraza od Palerma u prošlom kolu (3:1), Roma odlazi u Veronu, gdje će pokušati uzeti pobjedu Chievu za ostanak u utrci za vrh. Zanimljivo će biti i u Napulju, gdje će snage odmjeriti četvrtoplasirani Napoli i Palermo, koji trenutno drži šesto mjesto na ljestvici.

I nakon odigranih 15 kola gotovo je pola Le Championnata unutar šačice bodova, Marseille je na čelu skupio 26 bodova, Lyon na osmom mjestu 23, a između su se smjestili Lille, Brest, PSG, Rennes, Montpellier i Bordeaux. U 16. kolu dvije utakmice nose epitet derbija, PSG dočekuje Brest, a Lyon putuje u Montpellier.

Parižani i Lavovi slove za favorite, Brest je u Parizu pobijedio samo jednom u povijesti (1981.), PSG je u svim natjecanjima nanizao devet utakmica bez poraza, a u četvrtak su oduševili protiv Seville u Europskoj ligi (4:2) i osigurali euro-proljeće. Ništa slabiji nije ni Lyon, 17 osvojenih bodova od mogućih 24 bilanca je Dejana Lovrena i suigrača mu u posljednja dva mjeseca.

U derbiju Azurne obale Nice nakon tri sezone uzastopce da je ostajala kratkih rukava želi skinuti skalp prvaku, ali Deschamps je posložio kockice i od posljednjih 13 utakmica OM je izgubio samo u Parizu (1:2). Pobijedili su devet puta u svim natjecanjima, a na četiri posljednje utakmice nisu primili ni gola.

Lille dočekuje Lorient, Rennes Monaco, a Lens Vedrana Runje i Gregoryja Sertica nakon što je u posljednjih 180 minuta hrvatski reprezentativac po loptu u mrežu morao sedam puta (protiv Lyona 1:3, Bresta 1:4) dočekuje Auxerre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.12.2010. u 23:23
    Lazio - Inter 3:1 ... još 10 bodova do ostanka u ligi ... jeeee ! Rezultat je totalno realan. :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2010. u 18:17
    dobre tekme, u zimskom điru :) chelsea mora pobjediti,sad ili nikad,glavu gore dečki! frankie vrati se ;)
    Obrisan korisnik