Košarka

Predblagdansko "bildanje" samopouzdanja

Borna Rupnik • ponedjeljak, 20.12.2010.
Predblagdansko "bildanje" samopouzdanja
Foto: Kristijan Komarica

Posljednje kolo NLB lige bilo je uspješno za tri hrvatska kluba, pri čemu su Zagreb i Zadar dobili posebno velike poticaje za nastavak natjecanja. Posrnula je jedino - Cibona, u susretu koji je mogao završiti i drukčije...

Novo odmjeravanje snaga u regionalnom košarkaškom natjecanju moglo je biti idealno iz hrvatske perspektive. Malo je nedostajalo da četiri naša kluba upišu sve četiri pobjede, a "zabrljala" je na kraju samo Cibona, koja je propustila slaviti u Podgorici.

Međutim, Zdravko Radulović ovoga puta ima olakotnu okolnost, neigranje Leona Radoševića, jednog od nositelja ove momčadi, u ionako maksimalno skraćenom kadru. Utakmicu je na svojih leđima iznijelo tek sedam igrača, što u prijevodu znači da su Rok Stipčević i Bojan Bogdanović proveli baš sve sekunde na parketu Budućnosti.

I u takvom je okrnjenom sastavu Cibona imala svoju šansu, no kako kaže Radulović, u trenucima kada se trebalo odlijepiti "nije napravljeno ništa". S druge strane je pogodio Otašević, a onda i kaznio tehničku pogrešku pa je Budućnost upisala nove bodove, a Zagrepčani drugi poraz zaredom te su se opasno približili dnu. Ipak, iz Draženovog je doma više pogleda (još uvijek) ionako usmjereno prema Gradskoj skupštini, a manje prema tablici NLB lige.

12. kolo moglo bi predstavljati prekretnicu u zadarskom taboru jer je napokon ostvarena jedna pobjeda gdje se to nije očekivalo, na oproštajnoj utakmici Milana Mačvana u Vršcu. Tajno oružje zvalo se šut 5/9 Marka Cara za tricu, 6/7 Jakova Vladovića za dvicu te veći broj ukradenih od izgubljenih lopti, što je trener Danijel Jusup protumačio "očiglednim znakom želje i borbenosti".

Kada se ta pobjeda pogleda u kontekstu tijesnog slavlja nad Partizanom u prošlom kolu te prilike da se već u utorak osigura nastavak natjecanja u Eurochallenge kupu, zadarska je košarkaška svakodnevnica u vrlo kratkom razdoblju postala znatno ugodnija, premda Zadranima u leđa još uvijek gleda samo Crvena zvezda. Ali u sljedećem kolu u Višnjik dolazi Široki i Božićni bi blagdani u taboru Zadra uistinu mogli biti vrijeme radosti i veselja.

Cedevitina je pobjeda nad Radničkim označila kraj jednog negativnog niza momčadi Aleksandra Petrovića - napokon je svladan klub iz Srbije. Doduše, taj podatak u poretku neće značiti mnogo, no u Podsusedu su željeli hitno isprati gorak okus poraza od Crvene zvezde te stvoriti pobjednički ugođaj uoči europskog ispita protiv Azovmaša.

Pobjeda Cedevite dobiva na težini i saznanjem da u igri nije bilo kapetana Marina Baždarića, koji se stigao odmoriti i ne stvarati si nove probleme s ozljedom, a bodovi su stigli na uobičajeno širokim krilima Dontayea Drapera, kojega su u stopu pratili Robert Troha, Damjan Rudež i Tomislav Petrović (3/3 za tricu). Uz vrlo malo promašenih šuteva ubacili su 76 od ukupno 98 Cedevitinih koševa.

Petrovića će, međutim, vjerojatno ponajviše radovati izjava trenera Radničkog, koji je poslije dvoboja konstatirao da je Cedevita "jako iskusna ekipa", što je vrlina koja se može dobro iskoristiti.

U međuvremenu su košarkaši Zagreba, nekako potiho, zadržali željenu razinu rezultata - u još uvijek vrlo izjednačenoj ligi samo ih pobjeda dijeli od vodećih, a to će im biti vrlo utješan podatak u svjetlu nekih predstava s kojima nikako ne mogu biti zadovoljni.

Mladen Erjavec žrtvu za podizanje samopouzdanja pronašao je u češkom Nymburku, novaku u ligi, koji je nakon odličnog starta u osjetnom padu i već dugo ne zna za pobjedu, a Erjavcu je proradila osnovica Damir Mulaomerović - Luka Žorić, zaslužna za okruglih 50 koševa. Žorić iz utakmice u utakmicu djeluje sve dominantnije, uz prilično dojmljive brojke, te trenutačno nadmašuje onoga od koga je trebao učiti - Marija Kasuna. Upravo u Kasunu Erjavec vidi još svoju "zlatnu rezervu", a kako Europa više ne stanuje u mislima Mrava, treba vjerovati da će još jače potegnuti u NLB ligi.

Široki je čvrsto odlučio ugrabiti ugled domaćinske momčadi - sve su dosadašnje pobjede ostvarili pred svojim navijačima, uz sva četiri poraza u gostima - i najveći im problem predstavlja podatak što u sljedećem kolu igraju van svoje dvorane. Igokea se u Hercegovini suočila s istim problemima kao i njihovi prethodnici, no neko novo rješenje nije smislila.

Beograđani su se pritom obračunali sa Slovencima: Partizan uvjerljivo protiv ugodnog iznenađenja iz Novog Mesta, dok je Olimpija uzvratila sigurnim slavljem protiv Crvene zvezde.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!