Nogomet

Vrhunac karijere slavonske lole

Ante Jukić • nedjelja, 26.12.2010.
Vrhunac karijere slavonske lole
Foto: EPA

Dok se junak ove priče oporavlja od operacije koljena i sprema za povratak na teren, mi ćemo se prisjetiti svih velikih trenutaka Ivice Olića u godini koja je na izmaku...

Ivica Olić je sportaš kojeg jednostavno morate cijeniti. Ovaj skromni momak iz Davora može biti uzor svakom dječaku (zašto ne i djevojčici) u njegovim prvim nogometnim danima, uzor, usuđujemo se to reći, veći čak i od Lea Messija, najboljeg nogometaša današnjice. Gledati omalenog Argentinca i sve te čarolije koje pruža iz utakmice u utakmicu je užitak, na neki način i privilegija svih nas koji živimo u njegovoj eri, no od Barcelonine desetke današnja djeca, koliko god to gordo zvučalo, ne mogu puno naučiti, barem kad je o nogometnim vještinama riječ. Ruku na srce, Leo Messi je nešto što se rađa "svakih sto godina" - njegove poteza možete upijati danima i danima, možete uložiti sav trud ovog svijeta kako bi nogomet igrali poput njega, ali "uzalud vam trud svirači". Messi je samo jedan, i svi oni koju se počinju baviti nogometom moraju biti svjesni da je ta razina izvedbe za njih teško, teško, teško dostižna.

S druge strane, Ivica Olić djeci nudi nogometni put koji svatko može slijediti. Naravno, kada kažemo slijediti, ne mislimo na igranje u Bayernu i sve ono što je Ivica postigao ove sezone - ne, i to je luksuz dostižan samo odabranima - nego na poruku koju ovaj veliki nogometaš iz malog Davora šalje svakom svojom minutom provedenom na travnjaku. Dati sve od sebe na svakom treningu i utakmicu, biti korektan prema suigračima, protivnicima, sucima i gledateljima, učiniti apsolutno sve kako bi iz svog nogometa/košarke/tenisa izvukli maksimum - to treba biti najvažnije svima koji se počinju baviti sportom.

E sad, hoće li vas takav pristup odvesti do Lige prvaka, HNL-a ili možda neće biti dovoljan niti za 1. Županijsku ligu, ovisi o puno faktora. Iako ni njemu nije sve išlo glatko, Ivica je zahvaljujući svom trudu i radu napravio sjajnu karijeru, koja je 2010. godine dosegnula svoj vrhunac. Njegov Bayern je prošle sezone uzeo njemačko Prvenstvo i Kup, a sjajan je bio i u Ligi prvaka, gdje je baš Olić utisnuo veliki pečat. Podsjetimo se sada Olinih velikih trenutaka u elitnom nogometnom klupskom natjecanju.

Bayern je lanjsko izdanje Lige prvaka započeo očajno, pa se plasman u osminu finala nakon odigrane četiri utakmice grupe faze natjecanja činio nedostižnim. Uoči posljednja dva kola nadmetanja u Grupi A, Bavarci su za drugoplasiranim Juventusom zaostajali četiri boda (8-4), te im je za očuvanje nade trebala domaća pobjeda protiv Maccabija. Gosti iz Izraela na Allianz Areni su držali "nulu" punih sat vremena, no tada je Ivica u mrežu stavio odbijanac nakon udarca Gomeza i donio Bayernu toliko željenu pobjedu.

Kako je Juventus u isto vrijeme poražen (0:2) u Bordeauxu, minhenski je klub i dalje ostao u igri za prolazak dalje, trebalo je još "samo" pobijediti u Torinu u posljednjem kolu.

Bez milosti za Staru damu

Iako su domaćini odlično otvorili utakmicu (Trezeguet za 1:0 u 19. minuti), Bayern je u nastavku pokazao veliki karakter i ponizio Torineze na njihovom Olimpicu. Slavili su Bavarci s uvjerljivih 4:1, a inicijator preokreta bio je Olić, koji je najprije izborio jedanaesterac za izjednačenje (realizirao ga vratar Butt), a potom pogodio za 2:1 i usmjerio Bayern prema osmini finala. Prezentacija u Torinu bila je jedna od najboljih Ivičinih u karijeri, i potvrda sjajne forme uoči eliminacijske faze natjecanja.

Bayern je u osmini finala teškom mukom izbacio Fiorentinu, zahvaljujući jednom postignutom golu više u gostima. Nakon minhenskih 2:1 za Bavarce, Talijani su u uzvratu došli vrlo brzo prolasku (vodili 2:0 i 3:1), no njemačka je momčad, predvođena nezaustavljivim Robbenom, još jednom smogla snage izvući se iz teške situacije i upisala poraz (3:2) koji joj je bio taman dovoljan za prolaz dalje. Ivica Olić u dvobojima protiv Fiorentine nije imao značajniji doprinos (igrao tek pola sata utakmice na Allianz Areni) - ovog puta u glavnim su ulogama bili neki drugi glumci, između ostalih i norveški sudac Dag-Roger Nebben, koji je previdio "kilometarsko" zaleđe kod Kloseovog pobjedničkog pogotka u prvoj utakmici.

Van der Sar ga nije volio

Momčad Louisa Van Gaala u četvrtfinalu je čekao tada aktualni europski doprvak, Manchester United. Englezi su uoči ovog dvoboja od većine nogometnih stručnjaka i navijača označeni kao favoriti za prolaz u polufinale, a dionice Bavaraca dodatno su oslabile kada je Rooney na samom startu prve utakmice pogodio za vodstvo gostiju. Manchester je do odlaska na odmor bez većih problema čuvao stečenu prednost, izgledalo je kako Bayern neće dati gol ni da se igra još "sto godina", no u drugom dijelu stvari su se ipak promijenile. Pogotkom Riberyja u 77. minuti, domaćini su stigli do izjednačenja, da bi onda na scenu stupio Olić, koji u sudačkoj nadoknadi na sebi svojstven način krade jednu već gotovo izgubljenu loptu i matira van der Sara za konačnih 2:1. Bavarci su, tako, zahvaljujući hrvatskom napadaču stigli do prednosti uoči revanša na Old Traffordu, iako je United i dalje, zbog postignutog gola na Allianz Areni, bio u dobroj situaciji.

Uzvrat na u Manchesteru bio je jedan od highlighta sezone, i dokaz koliko je u nogometu nekad malo potrebno da se stvari okrenu za "180 stupnjeva". United je u prvom dijelu "razbio" Bavarce - već u sedmoj minuti na semaforu je svijetlilo 2:0 (Gibson i Nani) za englesku momčad, a kada je Nani svojim drugim pogotkom večeri u 41. minuti povisio na 3:0, izgledalo je kako se njemačkom velikanu sprema prava katastrofa. Međutim, Ivica Olić imao je druge planove

Samo trenutak opuštanja domaćina nakon trećeg pogotka bio je Ivici dovoljan za još jedan "poklon" van der Saru, i tog trenutka na Old Traffordu je počela "nova" utakmica. United je, istina, pri odlasku na odmor još uvijek imao rezultat koji ga je vodio dalje (3:1), ali bilo je očito da je pogodak Bayerna itekako pogodio dotad silno samopouzdane domaćine. Stvari je svojim suigračima po povratku na teren dodatno zakomplicirao neoprezni Rafael, koji je u 50. minuti zaradio drugi žuti karton na utakmici.

Bayern je igrača više materijalizirao u 74. minuti, sjajnim volejem Robbena za konačnih 3:2 i još jedan prolaz Nijemaca zbog jednog postignutog gola više u gostima, baš kao što je to bio slučaj u dvoboju s Fiorentinom. Iako se poslije lude utakmice na Old Traffordu na TV ekranima diljem svijeta najviše vrtio Robbenov pogodak, mi ćemo kao ključnog čovjeka ovog četvrtfinalnog dvoboja ipak apostrofirati Ivicu Olića, koji je postigao odlučujući gol u prvom dvoboju, te potom inicirao preokret u uzvratu.

Protiv Lyona na sve moguće načine

Nakon stresnih eliminacija Fiorentine i Manchester Uniteda, u polufinalu je Bayern svoje navijače konačno malo riješio stresa i kidanja živaca. Već poslije minhenskih 1:0 (Robben) protiv Lyona vidjelo se da Nijemcima teško može izbjeći nastup u velikom finalu, a ako su kakve nedoumice i postojale, u uzvratu ih je vrlo brzo otklonio Ivica Olić. Sjajni Ola na Gerlandu je najprije zabio desnom nogom, potom je poentirao lijevom, da bi završnici utakmice Llorisa svladao i glavom, čime je zaokružio hat-trick i jedan od najsjajnijih trenutaka svoje karijere.

Bio je Ivica tih dana u "žiži" svjetske nogometne javnosti, mnogi su upravo njega vidjeli kao čovjeka koji će Bayern u Madridu odvesti i do titule europskog prvaka, no "šlag na tortu" ove sjajne sezone ipak je izostao. Prethodno okrunjeni u domaćem Prvenstvu i Kupu, Bavarci u španjolskoj prijestolnici nisu uspjeli uzeti i treću titulu - bolji je bio Inter (2:0), koji je prošle sezone uzeo sve što se moglo uzeti. Nerazzurre je na krov Europe odveo Diego Milito, igrač čija je karijera prošle također dotaknula zvijezde.

Puno je, zaista, lani bilo dodirnih točaka između Diega i Ivice. Argentinac i Hrvat, inače vršnjaci (rođeni 1979. godine), dovedeni su u svoje klubove pomalo u sjeni i bez velikih očekivanja, ali su se na kraju prometnuli u glavne junake Intera i Bayerna u njihovoj "žetvi" trofeja. Na kraju, pošto na vrhu nema mjesta za dvojicu, sve je mogao uzeti samo jedan, a učinio je to Milito, koji je prošle sezone igrao zaista sjajno.

Ivica se, pak, nakon što je prebolio finalni poraz, mogao s ponosom okrenuti na sve što je učinio u 2010. godini. Pogoci Juventusu, Manchester Unitedu i Lyonu nešto su čega će se Ola sjećati cijelog života, i što mu sada, u trenucima dok se oporavlja od operacije koljena, može biti samo dodatni motiv za uspješan povratak na travnjak, bez obzira što godine pomalo stišću. Jer, ako se netko može i u tridesetima nakon ovakve ozljede vratiti još jači, onda je to Ivica Olić, veliki nogometaš iz malog Davora.

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.12.2010. u 18:25
    ja bi dao nagradu srni zato sto je olic prosle godine bio pobjednik a srna nikad nije dobio ovu nagradu a vec 5-6 godina igra na vrhunskom nivou i bojim se da nece jos imati mnogo prilike za ovu nagradu.ali u svakom slucaju ola je zasluzio ovu nagradu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2010. u 17:45
    legenda!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2010. u 16:03
    Lijepi podsjetnik na Ivičinu sezonu karijere, a hrvatsku karijeru sezone, tj čovjeka koji je za hrvatsku u svjetskoj javnosti učinio najviše te godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2010. u 16:01
    al Ivica je takva volja od čovjeka da je to strašno,bravo Ivica,da nema takve upornosti,nikad nebi bio tu di jesi,svaka čast !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2010. u 14:33
    Bravo Ivica!!! Svaka čast za tvoj karakter budući da ti predstoji dugo razdoblje oporavka, ti ne očajavaš već se pripremaš za nastavak borbe!! Čekamo te u repki!!
    Obrisan korisnik