Košarka

Cedevita za vrh, ostalima velika borba?

Piše:Edvard Burić • ponedjeljak, 03.01.2011.
Cedevita za vrh, ostalima velika borba?
Foto: Kristijan Komarica

Iza nas je 13 kola NLB lige. To konkretno znači da su svi klubovi odigrali po jednu utakmicu sa svakim sudionikom natjecanja i da je regionalna liga točno na polovici. Naravno, ako izuzmemo završni turnir u koji ulaze četiri najbolje ekipe (Final Four).

U regionalnoj NLB ligi odigrano je točno 50 posto natjecanja (bez Final Foura), a ono što možemo primijetiti onako "na prvu" je nevjerojatna izjednačenost momčadi i neizvjesnost u gotovo svakoj utakmici. Gostujuće pobjede su nevjerojatna premija, a domaći porazi ogroman uteg oko vrata onima koji ih dožive. Bez obzira bore li se za vrh ili o(p)stanak.

No, dobro. Okrenimo se sada rezultatima s posebnim naglaskom na hrvatske predstavnike. Kako je to izgledalo u prvih 13 kola? I kako bi to moglo izgledati u nastavku natjecanja? Krenimo redom.

4. CEDEVITA 8-5

Najbolji naš predstavnik u ovom je trenutku Cedevita. Rekli bismo očekivano. U najavama sezone često se moglo čuti kako je baš Cedevita klub s najvećim šansama za vrh i kako se od momčadi iz Sutinskih vrela mogu očekivati velike stvari. Između ostalih, i potpisnik ovih redaka je bio među onima koji su prognozirali da će Cedevita vrlo vjerojatno izboriti Eurokup iduće sezone, a da će se za Final Four regionalne NLB lige morati dobro pomučiti. I za sada je u pravu.

ZANIMLJIVOSTI

Iza nas je 13 kola u kojima je ukupno odigrana 91 utakmica. Domaći su slavili u njih 66, a gosti u 25. U četvrtom, sedmom i osmom kolu domaći su zabilježili sve pobjede, a peto i trinaesto kolo su najviše veselja osigurali gostima (pet pobjeda).

Samo dva puta je neka momčad ubacila 100 ili više koševa. Olimpija protiv Širokog (107:70) i Budućnost protiv Zadra (105:92), ali za 45 minuta igre. To je ujedno i jedini produžetak u ovu 91 utakmicu koliko je odigrano.

Cedevita je odlično ušla u sezonu i upisala tri početne pobjede. Nakon toga su uslijedila tri poraza, od kojih svakako domaći od Hemofarma "bode u oči". Zagrepčani su potom upisali četiri domaće pobjede, a s dva gostovanja su se vratili s jednom pobjedom (Igokea) i jednim porazom koji je vrlo lako mogao (a možda i trebao) biti pobjeda (Crvena zvezda).

Pred Cedevitom su sada četiri vrlo važne utakmice koje će, kako sada stvari stoje, možda i odrediti čitavu sezonu. To su gostovanja kod Zadra i Cibone, ali i domaći ogledi protiv Krke i Partizana. Dvije pobjede bi morale biti dohvatljive, a sve iznad velika premija. Domaći dvoboji protiv Krke i Partizana donose veliki pritisak, ali zato bi se (očekivanim) pobjedama napravili koraci u pravom smjeru. Euroliga, Eurokup, Final Four NLB lige samo su neki pojmovi koji se vežu uz Cedevitu, ali s momčadi iz Sutinskih vrela ne treba žuriti. Sezona je duga, a vezanje uz ove pojmove ipak treba pričekati još neko vrijeme.

Puno će toga ovisiti o ozljedama, odnosno njihovom izbjegavanju. Sve klubove napadaju ozljede pa tako i momčad iz zagrebačkog Podsuseda. Ipak, nadajmo se da je dobar dio pehova "odrađen" i da će Cedevita drugi dio sezone odigrati kompletnija nego je to bilo u prvom dijelu. S kapetanom Marinom Baždarićem u sastavu to je neka druga Cedevita. Iako i bez njega sasvim dobro guraju.

7. ZAGREB CO 7-6

Zagreb Croatia osiguranje trenutno drži sedmu poziciju sa sedam pobjeda i šest poraza. S istim učinkom kao i beogradski Partizan na šestom mjestu. I tom bi činjenicom u klubu trebali biti zadovoljni (jesu li?). I Zagreb je, baš kao i Cedevita, krenuo s tri pobjede kojima je u iduća tri kola pripisao tri poraza. Nakon toga su doma pobijedili Hemofarm i Cedevitu, a s dva su se gostovanja vratili s jednim velikim uspjehom (Union Olimpija) i jednim neuspjehom (HKK Široki TT Kabeli).

NACIONALNI KOEFICIJENTI

Nakon 13 odigranih kola prva je Slovenija s koeficijentom 8,5 (ukupno 17 pobjeda). Na drugom mjestu nalazi se Bosna i Hercegovina sa 6,5 (13 pobjeda), ponajviše zahvaljujući Širokom koji ima osam pobjeda u 13 utakmica. Treća je Hrvatska s koeficijentom 6 (24 pobjede), a posljednje mjesto trenutno pripada Srbiji sa samo jednom pobjedom manje (23) i koeficijentom 5,75.

Sve što su dobro napravili u Ljubljani (10. kolo), prosuli su već u idućem kolu. Domaći poraz od Budućnosti sasvim sigurno nije nešto čime se treba hvaliti. Ipak, nakon poraza od Crnogoraca dobili su češki Nymburk u Zagrebu, ali i upisali poraz od Crvene zvezde u Beogradu.

U prva četiri kola nastavka imaju gostovanja u Kragujevcu (Radnički) i Zadru, a dočekuju Igokeu i Krku. Dvije domaće pobjedu gotovo da su obavezne, a ako bi se s dva gostovanja vratili s jedom pobjedom, to bi bilo odlično. Pogotovo što ih u nastavku čekaju Cibona, Partizan i Hemofarm.

Promjena trenera, ali i prestanak europskih obveza ono su što je Mrave obilježilo u dosadašnjem dijelu sezone. Odlazak Bajramovića (i dolazak Erjavca na njegovo mjesto), ali i vrlo loših 0-6 u Eurochallenge kupu pokazuju da Zagreb nije na nivou koji se od njih na početku sezone mogao očekivati. Ipak, sada više nema Europe pa se nadamo da će Mravi tu činjenicu iskoristiti i podići formu te napredovati još koju poziciju prema gore.

12. CIBONA 5-8

Evo nas i kod Cibone. Što reći o klubu za koji većina pita hoće li preživjeti, umjesto da se raspituju za rezultate? Što reći o klubu koji ima punu dvoranu u NLB ligi (oko pet i pol tisuća ljudi protiv Partizana) iako igra daleko od renomea kluba? Očito je da Zagrepčane Cibona zanima i da je vole. To nitko ne može osporiti. Vukovi nažalost muku muče s financijama, a one onda neminovno kreiraju roster, a samim time i snagu momčadi. Došao je (vratio se) Gordan Giriček, ali pitanje je hoće li svi ostati. Zov bogatih europskih klubova je velik, ali ostaje nada da će Cibosi ostati što kompletniji u nastavku sezone.

Iza Cibone je vrlo turbulentno razdoblje koje je kulminiralo visokim porazom od Partizana (55:85) u Zagrebu, a ni 0-10 u Euroligi nije popravilo situaciju. Dapače, otežalo ju je. Naravno, kako to obično biva, prvo "strada" trener. Otišao je Zdravko Radulović, a došao (vratio se) Dražen Anzulović.

EKIPNA STATISTIKA

Najbolju ekipnu valorizaciju ima Hemofarm (1140), a prate ga Cedevita (1114) i Široki (1085). Najviše koševa postigao je Radnički (1069 - 82,23 po utakmici), a drugo mjesto dijele Partizan i Hemofarm s 1049 koševa ili 80,69 po utakmici. Nakon njih slijede naši Zadar i Cedevita s 1038 postignutih koševa (79,85 po utakmici).

Hrvatski klubovi predvode statistiku u rubrici skokova. Prvi je Zadar s 433 skoka (33,31 po utakmici), a prati ga Zagreb CO s 428 (32,92). Treći je Partizan. U rubrici asistencija prvi je Hemofarm s 215 uspješnih dodavanja (16,54 po utakmici). Prate ga Radnički (192) i Nymburk (181). Najviše blokada ima Partizan (38 - 2,92 po utakmici), a druga je Cibona s 34 ostvarene blokade (2,62 po utakmici).

Cibona se "riješila" Eurolige, a u NLB-u je na ne baš sjajnih 5-8. Svi u regionalnoj ligi posebno "grizu" na Cibonu, a pobjeda protiv euroligaša (pa makar i s 0-10) ima težinu i u europskim razmjerima. Cibona je izgubila sva dosadašnja gostovanja osim onog protiv Zagreba koji ionako igra u "Ciboninom" Draženovom domu (ukupno 1-6). Kod kuće su izgubili protiv Nymburka i dosta teško protiv Partizana, a dobili su redom Široki, Olimpiju, Radnički i Zadar (ukupno 4-2).

Sada im u iduća četiri kola slijede Hemofarm doma, Široki vani, Cedevita doma i Olimpija vani. Dva vrlo teška gostovanja gdje i kvalitetnije momčadi jako teško dolaze do bodova, a uzdrmani Hemofarm i nabrušena Cedevita na domaćem parketu moraju se svladati. Regionalna liga je vrlo izjednačena i svaka pobjeda je važna. Nadamo se da će Cibona smoći snage podignuti kvalitetu igre i uhvatiti priključak s gornjim domom. Ipak, financije će igrati veliku ulogu, a kako će Cibona u tome "plivati" ne usuđujemo se prognozirati.

13. ZADAR 4-9

Jedno mjesto niže i pobjedu manje ima Zadar. Problem je u tome da se ispod Cibone i Zadra nalazi samo Crvena zvezda s 4-9 i to zbog lošije koš-razlike. Zadar je, baš kao i Cibona, velikan hrvatske košarke. Ali, Zadar opet baš kao i Cibona ima financijskih problema. I prijeti mu ispadanje iz lige, što bi bila prava (sportska) katastrofa. Grad košarke to ne zaslužuje.

Zadar je NLB sezonu otvorio s tri poraza. Zatim su uslijedile dvije pobjede, ali onda opet pet uzastopnih poraza. Ipak, slijedile su pobjede nad Partizanom i Hemofarmom koje su donekle popravile dojam, a onda je opet domaći poraz od Širokog dao nagovijestiti nemirne dane za Zadar i njegove vjerne navijače. Momčad nema dovoljnu kvalitetu za gornji dom, ali ispasti nikako ne bi smjela. Nadamo se da ni neće.

POJEDINAČNA STATISTIKA

Najbolju prosječnu pojedinačnu valorizaciju ima sada već bivši član Hemofarma Milan Mačvan 26,08. Drugi je Dontaye Draper iz Cedevite (24,15), a treći igrač Radničkog Michael Lee (22,85) koji je ujedno i prvi strijelac dosadašnjeg dijela natjecanja s 280 koševa ili 21,54 po utakmici. Drugi je Cibos Bojan Bogdanović s 250 koševa (19,23 po utakmici).

Što se skokova tiče, tu najbolje stoji Zagrebov Luka Žorić sa 113 uspješnih skokova, a prvi je i u obrambenim (76) i u napadačkim (37) skokovima. Na drugom mjestu po broju skokova je Vladimir Dragičević iz Budućnosti (89). Najviše asistencija ima Dontaye Draper - 79 ili 6,08 po utakmici, a najviše blokada Luka Žorić - 14 (1,08 po utakmici).

Ipak, da sve nije tako crno pokazuje Eurochallenge kup u kojem je Zadar izborio drugi krug. Iako će neki odmah odmahnuti rukom na spomen trećeg po snazi europskog klupskog košarkaškog natjecanja, moramo podsjetiti da je to isto ono natjecanje u kome je Zagreb ostao na "nuli" (0-6), a Zadrani su u svojoj grupi s tri pobjede i tri poraza prošli dalje.

Zadar je grad u kome se živi za košarkaški klub, Tornado je uvijek uz momčad i nikako ne želimo vjerovati da bi Zadar mogao ispasti. I tu će, kao i kod Cibone, financije odigrati dosta važnu ulogu. Zadar u prvih pet kola nastavka ima tri domaće utakmice. Cedevita, Zagreb i Zvezda. Te utakmice su ključ, a posebno ona protiv Crvene zvezde u 18. kolu. Uz podršku navijača, Zadar bi trebao (morao) slaviti i pobjeći što dalje od dna. Zadar je pobijedio u petom kolu (u beogradskom Pioniru) i bilo kakva pobjeda protiv Zvezde bit će mu dosta. Uz ove tri domaće, Zadar će u goste Olimpiji i Nymburku.

OSTALI

Iako bismo možda trebali krenuti od Budućnosti i Union Olimpije koji drže prvu poziciju s 9-4, mi ćemo prednost dati najugodnijem iznenađenju lige - Širokom. Odlično posložena momčad koja žestoko brani svoj parket, a na Pecari malo tko može računati na bodove. Svi osim Krke tamo su "polomili zube", a gostujuća pobjeda u Zadru samo je bonus. Hercegovci su odigrali čak osam domaćih utakmica (7-1) i za očekivati je da će nešto pasti u nastavku natjecanja ponajviše zbog čak osam gostovanja koja ih očekuju. Ipak, veći su dio posla odradili i sve što naprave u nastavku natjecanja je za pohvalu.

Budućnost i Union Olimpija predvode kolonu (9-4), slijede ih Krka, Cedevita i Široki s 8-5, Partizan i Zagreb su na 7-6 s pogledom prema gore. Hemofarm i Radnički polako zaostaju (6-7), a Igokea i Nymburk prave društvo Ciboni (5-8). Na začelju su Zadar i Zvezda s četiri pobjede i devet poraza, a samim time i najvećim brigama oko o(p)stanka u regionalnom natjecanju.

ABA liga

1Budućnost VOLI 40+110
2Partizan 40+94
3Crvena zvezda 22+33
4Mega Basket 30+16
5Studentski centar 22+6
6Cedevita Olimpija 22-9
7Igokea 22-20
8FMP 21+17
9Dubai 21+7
10Krka 13-14
11Split 13-22
12Zadar 13-45
13Cibona 13-54
14Spartak Subotica 12-15
15Borac Čačak 12-28
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Budućnost VOLI 40+110
2Partizan 40+94
3Crvena zvezda 22+33
4Mega Basket 30+16
5Studentski centar 22+6
6Cedevita Olimpija 22-9
7Igokea 22-20
8FMP 21+17
9Dubai 21+7
10Krka 13-14
11Split 13-22
12Zadar 13-45
13Cibona 13-54
14Spartak Subotica 12-15
15Borac Čačak 12-28
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 23:11
    Ovako izjadnačena je bila i YU liga sredinom 70-ih!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.01.2011. u 10:40
    čudooooo, konačno ste o svim klubovima pisali a ne samo o ciboni!!
    Obrisan korisnik