Košarka

Pokupio talente i otišao na jug

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 03.01.2011.
Pokupio talente i otišao na jug
Foto: EPA

U godini Svjetskog prvenstva, godini u kojoj su Lakersi i Celticsi još jednom obnovili svoje znamenito finalno rivalstvo, glavna košarkaška priča bio je jedan tip koji nikad nije osvojio naslov. Ali je zato natjerao ne samo Ameriku, nego i čitav svijet da se podijeli na "crno i bijelo". Sive zone više nema. LeBrona Jamesa od ovog ljeta ili volite ili ne, ali sigurno više niste ravnodušni...

Cleveland je završio svoj posljednji šampionski pokušaj u polufinalu Istoka protiv "starih kostiju" iz Bostona, a "neokrunjeni kralj" ljutio je odjurio u svlačionicu. Kamera ga je pratila i zabilježila simbolični trenutak u kojemu je sve bilo jasno. Srdito je LeBron James počupao dres Cavaliersa sa sebe i bacio ga u koš s prljavom robom. Svima je već tada bilo jasno - budućnosti u "najdepresivnijem gradu NBA lige" za LeBrona više nema.

Nadali su se još samo oni zadrti navijači Cavaliersa da bi LeBron mogao ostati i nastaviti proganjati šampionski san u gradu koji je tek nekoliko desetaka kilometara udaljen od njegovog rodnog Akrona. Nadao se i predsjednik Dan Gilbert, koji je nakon LeBronove medijske objave o nošenju svojih talenata na South Beach ponesen gorčinom i adrenalinom izjavio nešto po čemu će ga NBA fanovi diljem svijeta pamtiti više nego po bilo čemu što je u životu postigao ili će postići. "Javno obećavam da će Cleveland Cavaliersi prije osvojiti šampionski prsten nego LeBron James u Miamiju".

Samo dva mjeseca nakon što je LeBron sa svojim talentima zaigrao za momčad s juga Floride, Miami Heat je u samom vrhu Istočne konferencije i kroz koji tjedan vjerojatno će tamo preskočiti i Celticse, a Cleveland Cavaliersi su se stropoštali sa samo dno Istoka. Iako su ostali u gotovo istom sastavu kao i prošle godine. Minus LeBron i Delonte West, epizodist u Bostonu.

LeBron James naljutio je "svoj" Cleveland odustajanjem od borbe i odabirom "lakšeg puta" s Wadeom i Boshom u Miamiju. Razljutio je i neke od velikana NBA lige koji su ga "pecnuli" zbog toga. Charles Barkley čak i više od toga. No, koliko god simpatizirali "debeljka" koji uvijek kaže ono što se drugi ne usuđuju, zar nije i on neuspješnu Philadelphiju u svojim najboljim godinama zamijenio za Phoenix i Houston, gdje su mu bile veće šanse za naslovom?

Nije malen broj onih koji su razumjeli LeBronovu odluku. Kad iz današnje perspektive gledamo njegovu dojučerašnju momčad, tko bi mu mogao i zamjeriti što je želio pobjeći od društva koje mu jednostavno nije doraslo? Ne samo momčad, nego očigledno i čitava organizacija. Jer da su Cavsi radili kako treba, danas zacijelo ne bi bili na samom dnu s 8 pobjeda iz 34 utakmice.

Više od same činjenice da je napustio Cleveland, ostatak svijeta koji nije zaljubljen u Miami razljutio je načinom na koji je otišao. Njegovi agenti od svega su napravili show, no takva je njegova cijela karijera. LeBron je postao zvijezda još i prije prve utakmice koju je odigrao u NBA ligi. Od njegovih PR stručnjaka mogle bi učiti mnoge korporacije i ugledne komapnije. Jer bez obzira na sve njegove košarkaške mogućnosti, još uvijek strši podatak da je ušao u svoju osmu NBA godinu, a naslova prvaka još uvijek nema.

Njegovi talenti otišli su skupa s njim u Miami i trebale bi se dogoditi velike stvari da se on, Wade, Bosh i Pat Riley ne okite titulom u narednih nekoliko sezona. Bez obzira što ove godine i dalje svi tipuju na uigrane (ne zabrinjavajte se dosadašnjim dijelom sezone) Lakerse, "posljednje pokušaje" Spursa i Celticsa, a kao moguće iznenađenje spominju Dallas ili Orlando, Miami ima previše talenta, moći i košarkaškog znanja da se ne bi dokopao titule. Ako ne ove sezone, sljedećih svakako. Jer Miami je jedna od rijetkih vrhunskih NBA momčadi koja može reći da joj vrijeme ide u prilog. Za razliku od Lakersa, Spursa, Celticsa.

Je li LeBron napravio dobar potez mijenjanjem Clevelanda za Miami? U životnom i igračkom smislu - apsolutno. Ali bez obzira što napravio u Miamiju, ipak će ga uvijek proganjati činjenica da je odabrao "lakši put".

No opet - rijetki su oni koji mogu imati sve. Jedan je Bill Russell, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Kobe Bryant. Neki drugi nisu imali sreće s onima koji su ih odabrali i morali su svoje talente odnijeti negdje drugdje. Tko zna kako bi danas izgledala karijera LeBrona Jamesa da 2003. Cleveland nije birao prvi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.01.2011. u 19:23
    smijesno mi je citat ove komentare likova koji i dalje osporavaju da je kobe jedan od najvecih svih vremena. koliko su ljudi nedoslijedni najbolje govori cinjenica da su svi pljuvali po jamesu kada je presao u miami, sada ga svi vec hvale, a ako osvoje naslov predvidam da ce ga proglasit bogom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 02:41
    Evo gledam Miami, ovo kako Wade i James igraju obranu na covjeku, ovo je bolesno, čudo. Slazem se s tobom, njima se otvoreno nudija Amare, a oni mu dovode krpe, James se odrekao visoke place da bi mu mogli slozit barem nekakav solidan tim, a oni mu dovode Shaqa sa 37 godina i Jamisona, majko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 02:37
    LBJ ne bi ošao iz Cavsa da je imao boljeg GMa...Imao je mogučnosti složiti mu odličnu ekipu, imao je 15M slobodnog do capa, a on je dao 20M Shaqu, da bi nakon toga doveo Jamisona, a obojica su svoje najbolje partije odigrali dok LBJu još nije brada rasla... I posebno to sa Jamisonom...Le Bronu je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 01:46
    ma glupo ih je uspoređivat...kobe vec ulazi u godine,dok je ovaj u naponu snage...cinjenica je da je kobe ima 5 naslova,ovaj jos nijedan...VS,slazem se s tobom...kobe je kao i jordan pravi matchwinner,kad triba on pogodi...dok james to ipak nije...nije da sam neki veliki fan obojice, obojica mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.01.2011. u 00:20
    Ma zna Kobe podbaciti, ko ne zna, Jordan je bio Jordan pa je znao imati loš period i mašiti ključne koševe, ali kad je trebalo pogotovo u velikim utakmicama i finalima je najčešće presuđivao, takav je i Kobe, kad najviše treba i kad je najviše bitno on je taj koji presuđuje.
    Obrisan korisnik