Košarka

Zadarski harakiri zasjenio gradski ogled

Piše:Borna Rupnik • utorak, 25.01.2011.
Zadarski harakiri zasjenio gradski ogled

Premda je u Zagrebu na rasporedu bio gradski obračun Zagreba i Cibone, a Cedevita je slavila protiv jednog od svojih europskih protivnika, najviše je pažnje u proteklom kolu regionalnog natjecanja privukao težak pad Zadra na samo začelje poretka NLB lige...

Zadar je protiv Crvene zvezde imao jedan osnovni i jedan pričuvni cilj - pobijediti kako bi se lakše disalo do kraja prvenstva, a ako se već mora izgubiti, neka barem bude s manje od 13 razlike kako bi se sačuvao dio vrijednosti listopadske pobjede usred Beograda u slučaju istog broja bodova.

No, ono što su Zadrani prezentirali svojoj publici u Višnjiku nije bilo dostatno ni za jedan od spomenutih ciljeva, a vrlo je izgledno da ne bi bilo dostatno ni za neke još manje. "Bili smo slabi u napadu, slabi u bloku i slabi u obrani", rezimirao je trener Tihomir Bujan, a u taboru Crvene zvezde mogu samo još uputiti zahvalnicu što im je Zadar u jednom od ključnih ovosezonskih okršaja omogućio šetnju. Beograđanima ni u jednom trenutku nije palo na pamet propustiti objeručke uzeti ponuđeno.

S obzirom da je do kraja preostalo još osam kola, prerano je reći da je zadarska priča gotova, no nipošto ne izgleda lijepo. Raspored Marku Caru i društvu donosi još četiri domaće utakmice (Igokeu, Budućnost, Cibonu i Hemofarm), te četiri gostovanja (Široki, Partizan, Krka i Radnički), no imena s druge strane terena polako gube na važnosti. Bujanovim košarkašima preostaje tek dignuti glave, pronaći psihičku snagu za dati svoj maksimum i vjerovati da još mogu prestići Zvezdu. Koliko god u subotu u Višnjiku to izgledalo - nemoguće.

Zagrebački okršaj u Draženovom domu izazvao je druge vrste komentara, a osmijeh na lice smjestio je na lica simpatizera Mrava, koji su uzvratili Ciboni za poraz u prvom dijelu prvenstva. Svojih su pet minuta slave dobili i slabašni slovenski suci, nepotrebno podižući razinu tenzija, no ništa nije dalo zbuniti visoki dvojac Mario Kasun - Luka Žorić, koji se sve bolje razumije kako vrijeme odmiče, a Zagreb ulazi u ključnu fazu borbe za mjesto na završnom turniru.

Luka Žorić trenutačno je drugi najkorisniji igrač lige - drugi strijelac, prvi skakač i prvi bloker - te se ove sezone uistinu prometnuo u velikog aduta momčadi pod vodstvom Mladena Erjavca. No, protiv Cibone je osim Kasuna imao još dvojicu raspoloženih pomoćnika: Alexa Renfroea, koji je promašio samo jednu loptu iz igre te Damira Rančića. Obojica su stala na 17 koševa.

Cibonin trener Dražen Anzulović, međutim, uzroke poraza nije tražio toliko "u rukama" koliko "u glavi". "Zagreb nas je nadigrao prvenstveno u pameti. Čini se da smo u želji izgorjeli", konstatirao je, a prilika za povratak onim pozitivnijim vjetrovima koji su zapuhali njegovim dolaskom - kojima se pridružio i Nikša Prkačin preuzevši omladinske selekcije Cibone - nudi se na gostovanju kod Nymburka.

Cedevita je pak pod tjednom u Vršcu naučila lekciju te -13 iz Eurokupa pretvorila u +5 u NLB ligi. Što je možda i bolja varijanta s obzirom da je druga faza europskog natjecanja tek počela i momčad Aleksandra Petrovića ima još dosta prostora pred sobom, dok pobjeda nad jednim od izravnih konkurenata za visok plasman u regionalnom natjecanju, i to na gostovanju, vrijedi dvostruko.

Time je ujedno i "osvećen" poraz u Podsusedu, a ako ste se zapitali tko je jedini korisniji igrač ispred gorenavedenog Luke Žorića, radi se upravo o Cedevitinom Dontayeu Draperu, koji je treći strijelac lige, ali i prvi asistent te prvi kradljivac lopti. Ne može se reći da u našim predstavnicima nema dobrih pojedinaca...

Svakako vrijedi istaknuti da je branitelj naslova, beogradski Partizan, u dvoboju kakve najviše voli - čvrstom, s malo koševa - nadjačao vrlo dobru Olimpiju te opet gleda konkurenciju s vrha, no ta se konkurencija stisnula u vrlo male razmake koji će polako, ali sigurno, svaki idući dvoboj pretvarati u "mala finala" u želji da se dođe među prva četiri.

Foto: Mateo Smolić-Ročak

ABA liga

1Budućnost VOLI 40+110
2Partizan 40+94
3Crvena zvezda 22+33
4Mega Basket 30+16
5Studentski centar 22+6
6Cedevita Olimpija 22-9
7Igokea 22-20
8FMP 21+17
9Dubai 21+7
10Krka 13-14
11Split 13-22
12Zadar 13-45
13Cibona 13-54
14Spartak Subotica 12-15
15Borac Čačak 12-28
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Budućnost VOLI 40+110
2Partizan 40+94
3Crvena zvezda 22+33
4Mega Basket 30+16
5Studentski centar 22+6
6Cedevita Olimpija 22-9
7Igokea 22-20
8FMP 21+17
9Dubai 21+7
10Krka 13-14
11Split 13-22
12Zadar 13-45
13Cibona 13-54
14Spartak Subotica 12-15
15Borac Čačak 12-28
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!