Košarka

Prednost gostujućeg terena

Piše:Lovro Štrbinić • petak, 28.01.2011.
Prednost gostujućeg terena
Foto: EPA

Nova runda loptanja pod obručima Eurolige je za nama, a u nekim skupinama se već počinje kristalizirati situacija oko glavnih favorita za četvrtfinale. Pobjedom u Vitoriji kandidaturu je ispisao i Lietuvos Rytas, a ostali favoriti su uglavnom bili sigurni i opravdali su svoj status.

U najavi ovog kola nekoliko je dvoboja označeno zanimljivijima od drugih. Nakon odigranih osam utakmica nameće se zaključak da su sve "vruće" utakmice otišle na stranu gostiju. Vruću atmosferu beogradske Arene nije uspio iskoristiti Partizan iako je prvo Jerrells, a zatim i Kecman u zadnjem napadu promašio tricu za produžetak. Istina, nije bila najpogodnija pozicija, ali znali su Partizanovi igrači pogađati i iz težih situacija. Iako, da je Kecman pogodio ono što je pokušao mogao bi se slobodno odmah ostaviti košarke i reći da je učinio više od mnogih s dugovječnijim i uspješnijim karijerama. Na koncu su se njegovom nastavku karijere najviše obradovali u Efesu koji je tako odnio vrijednu gostujuću pobjedu.

Nešto manje užarenu, ali i dalje lijepu atmosferu u Stožicama nije iskoristila ni Olimpija koja je propustila skinuti europskog prvaka. U susretu u kojem su stalno hvatali, ali uspijevali uhvatiti prednost Barcelone igrači slovenskog kluba imali su u zadnjem napadu prigodu sve u potpunosti preokrenuti, ali ovaj tjedan očito nije bio suđen NLB-ligašima. Zato je bio suđen igračima Maccabija koji su u drugom susretu ove skupine "razmontirali" Lottomaticu čiji će igrači teško do čuda (čitaj: četvrtfinala). Svi igrači domaćina osim izvjesnog Richarda Hendrixa ugradili su svoje poene u ovo slavlje, a kako su već do poluvremena Rimljani primili 57 poena krajnji ishod je još i dobar po njih.

Još jedno ovotjedno gostujuće slavlje upisali su košarkaši Lietuvosa nad Cajom Laboral predvođeni Khalidom El-Aminom, pokazavši time da će do četvrtfinala mnogo lakše od članova Lottomatice. Naravno, i dalje je kompliciran put pred njima, a u još težoj situaciji nalazi se i Montepaschi. Klub koji je u prvom krugu bio dominantan u Top 16 je startao s dva poraza. Posljednji je došao u derbiju kola u Sieni gdje su fantastičnom posljednjom četvrtinom košarkaši Real Madrida nadoknadili sve ono loše što su prikazali u prve tri dionice. U zadnjih deset minuta ubacili su 26, a primili samo šest poena i upisali drugu pobjedu u skupini. Sad su na istom učinku kojeg ima i Efes Pilsen, dok Montepaschi i Partizan samim tim već zaostaju dvije pobjede za drugim mjestom. Dodajmo i da je u međuvremenu Real odlučio da Garbajosa više nije neophodan klubu te je nakon dolaska Mirze Begića Španjolac stavljen na transfer listu.

Očekivano uspješni su ovaj put bili i grčki klubovi. Panathinaikos je imao nešto lakši posao uvjerljivo svladavši Unicaju, a Olympiakos nije dopustio iznenađenje kod Žalgirisa. Stopostotan učinak turskih klubova u nastavku Eurolige nastavio je i Fenerbahče, iako mu je mnogo više muke zadala Valencia u ovom nego Olympiakos u prošlom kolu. Time su ujedno ispisali jedinu pobjedu koja je pripala domaćinima nakon tijesne završnice. Uz nešto rezerviranijeg Ukića i četiri trice Tomasa nekako je Spahija nadmudrio Pešića kojem za utjehu ostaje činjenica da Valencia nakon njegovog dolaska pokazuje mnogo bolju igru. Hoće li to biti dovoljno za prolazak dalje pokazat će naredna četiri kola.

Igrač kola

Khalin El-Amin: Do najmanje očekivanog slavlja u ovom kolu Lietuvos je stigao na krilima odličnog američkog braniča koji je u Vitoriji ubacio 22 poena (šut iz igre 7/8). Pridodao je tome jedan skok, dvije asistencije te tri ukradene lopte, a učinak u ovom kolu ujedno je njegovo najbolje izdanje u Euroligi ove sezone.

Hrvat kola

Stanko Barać: Jednak učinak u rubrici poena imao je i Marko Tomas, ali uz njegov nešto slabiji učinak u ostalim segmentima igre titulu najkorisnijeg Hrvata kola zaslužio je Stanko Barać iz poražene Caje Laboral. Za nešto manje od 20 minuta na terenu ubacio je 15 poena uz jednu tricu iz dva pokušaja. Dodao je i pet skokova, ali na kraju njegov učinak nije dovoljno pomogao njegovom klubu.

Iznenađenje kola

Možda su mnogo pomislili da će Lietuvos Rytas biti samo prolaznik u drugom krugu Eurolige, ali igrači litavskog kluba su se u ovom kolu potrudili opravdati svoj doseg iz prvog dijela natjecanja. Iznenadili su Caju Laboral u njihovoj dvorani i tako navukli brige nad klub iz Baskije koji je uspješno startao u prošlom kolu gostujućom pobjedom nad Unicajom. Konačnih 86:89 u Vitoriji došlo je nakon velike borbe koja se vodila tijekom cijelog susreta, a nakon kojeg obje ekipe imaju omjer 1-1 i konkuriraju za četvrtfinale.

Najbolji pojedinci Top 16 Eurolige

Poeni: Juan Carlos Navarro (Barcelona) - 25,50

Skokovi: Kenny Gregory (Union Olimpija) - 11,50

Asistencije: Marcelinho Huertas (Caja Laboral) - 7,50

Ukupni učinak: Marcelinho Huertas (Caja Laboral) - 27,50

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!