Košarka

I suci su ljudi

Piše:Lovro Štrbinić • petak, 04.02.2011.
I suci su ljudi
Foto: Ivan Lacković

Pakao beogradske Arene prošli su neokrznuti i Talijani, Olimpija si je pritvorila vrata četvrtfinala, Efes je izgubio ono što se na trenerskim seminarima označava kao nedopustivo, a Fenerbahče nastavlja isplaćivati uloženo u ovu sezonu. Osim prethodno navedenog bilo je u ovom kolu još očekivanih i manje očekivanih raspleta utakmica i pojedinačnih prezentacija, a ni suci nisu bili pošteđeni ozljeda.

Brzo su u Beogradu rasprodali karte za tri domaće utakmice drugog kruga Eurolige, vjerojatno na temelju razmišljanja pojedinaca o prošlosezonskoj bajci u istom stadiju natjecanja. Ipak, razlika u kvaliteti u odnosu na Partizanov lanjski roster donio je za posljedicu rezultatsko razočaranje okupljenih 18000 gledatelja nakon druge domaće utakmice i trećeg poraza u Top 16. Montepaschi nije pružio veću šansu domaćinima baš kao što nije pružio šansu kritičarima da ih izbace iz kombinacija za četvrtfinale, barem još neko vrijeme. Ukoliko pretpostavimo da Partizan ni u Italiji neće moći ponuditi bolji otpor onda bi zadnja dva kola u ovoj skupini zaista mogla biti izuzetno dramatična, no i dalje prednost imaju Španjolci i Turci na prve dvije pozicije.

Upravo su oni odigrali najbolju utakmicu kola i tako opravdali očekivanja vezana uz njihov dvoboj, kod većine označen kao derbi kola. Vjerujemo i da je Perasović bio dosta glasan u svlačionici nakon utakmice jer je njegova ekipa izgubila ono što spada u noćne more trenera. Imali su kontrolu nad susretom, imali priliku mirno ga privesti kraju i nakon što su se Madriđani približili, ali je umjesto svega Bootsy Thornton je na kraju napravio pomalo glup prekršaj na trici i omogućio domaćinima produžetke. U njima se Real bolje snašao, odvojio se na čelu tablice i mirno čeka nastavak natjecanja za dva tjedna.

Mirno će preostala tri kola čekati i u Barceloni koja je nanijela novi težak poraz Rimljanima, ali i dalje mnogo ugodniji od onog kojeg su doživjeli nedavno u Tel Avivu. Tamo je ovaj put stradala Olimpija i tako dosta umanjila svoje šanse za plasman na drugu poziciju. Osim činjenice da su poraženi od izravnog konkurenta još je gori podatak da su ostali zaleđeni na -37 i dobili gotovo nemoguć zadatak da Izraelce pobjede s većom razlikom u Stožicama. Iako, dok se igra sve je moguće.

Moguće je čak i da Fenerbahče ne vidi četvrtfinale, ali u to vjerojatno baš nitko ne vjeruje. Nisu Turci ni ovog tjedna pružili nezaboravnu igru, ali su znali iskontrolirati dvoboj kad je bilo potrebno, spriječiti rezultatski uzlet Litavaca u smiraj utakmice i time su pokazali neke od odlika velike momčadi. Hrvatski dvojac na terenu ponovno je pokazao da im je forma u uzlaznoj putanji i kombinirano ubacivši 27 poena nastavio promidžbu Hrvatske u rubnim dijelovima Europe na mnogo kvalitetniji način od one turske koja se provodi na našim prostorima. Nastavili su i u Olympiakosu tamo gdje su stali prije domaćeg poraza od Olympiakosa. Ponovno je Dvorana mira i prijateljstva djelovala kao neosvojiva utvrda zahvaljujući odličnim prvim dijelom utakmice. Time su i oni došli na prag osiguravanja najmanje drugog mjesta, a do konačne potvrde toga moći će doći već u idućem kolu.

Dosta neočekivanih stvari ponudila je skupina E. Nije bilo šokantnih rezultata iako je Caja Laboral malo iznenadila priuštivši prvi poraz Panathinaikosu. No, vjerojatno su igrači jedne i druge momčadi ostali zatečeni kad je jedan stalni sudionik događaja na parketu napustio svoje radno mjesto. Riječ je o poznatom sucu Carlu Jungebrandu koji je u drugoj četvrtini zbog ozljede ostavio dvojicu kolega same na zadatku i time pokazao pokazao da i sudački posao može biti neugodan.

Iz drugog, manje ružnog razloga, ostali su zatečeni i sudionici dvoboja u Malagi. Naime, u pobjedi Unicaje na Lietuvosom čak sedam domaćih igrača je imalo dvoznamenkasti učinak u rubrici poena, a posebno iznenadio BiH centar Nedžad Sinanović ubacivši 15 poena za samo 12 minuta na parketu. Pritom je imao stopostotni šut, a uspio je uhvatiti i osam lopti za odličan učinak igrača koji nema previše euroligaških bljeskova u karijeri. Ponajviše su zadovoljni njegovim izdanjem bili u Unicaji koja je tako ponovno u igri za prva dva mjesta.

Igrač kola

D'or Fischer: Američki centar i član Real Madrida jedan je od najzaslužnijih što je u derbiju kola njegov klub svladao Efes Pilsen. Za nešto više od 31 minute na parketu ubacio je 15 koševa uz dobar šut iz igre (6/8), dodao je čak 12 skokova i ukrao tri lopte. Na kraju se zaustavio na ukupnoj valorizaciji 30 i ponio titulu najkorisnijeg igrača kola.

Hrvat kola

Damir Markota: U dvoboju u kojem njegova momčad nije pružila igru vrijednu ozbiljnijeg otpora Šveđo je odigrao dobru rolu. U nešto većoj minutaži ubacio je 14 poena, zabilježio osam skokova te upisao po jednu asistenciju i ukradenu loptu. Ipak, teško da će ga njegov dobra učinak razveseliti nakon pogleda na rezultat ovog dvoboja.

Iznenađenje kola

Nije veliko iznenađenje, ali nije bilo ni previše realno za očekivati da će Caja Laboral svladati Panathinaikos. Na koncu su uspjeli nanijeti poraz Grcima, oporaviti se od prošlotjednog poraza od Litavaca i izjednačiti se na prvom mjestu ljestvice s dvije pobjede i jednim porazom. Drugim riječima, napravili su značajan korak prema četvrtfinalu.

Najbolji pojedinci Top 16 Eurolige

Poeni: Juan Carlos Navarro (Barcelona) - 21,33

Skokovi: Mirsad Turkcan (Fenebahče) - 10,50

Asistencije: Dimitris Diamantidis (Panathinaikos) - 7,67

Ukupni učinak: Kostas Kaimakoglou (Panathinaikos) - 25,00

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 18:14
    Imaju strašnu atmosferu u areni svaka čast na navijanju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 16:45
    dobro kazes da nije ni priblizno dobar ko prosle al na svom terenu mogu razvalit bilo koga u nlb-u
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 16:34
    ove godine Partizan nije ni približno jak kao prošle, tu se otvara šansa da možda neki od hrvatskih klubova (Cedevita ili Zagreb) osvoje nlb ligu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 16:03
    glupi, jadni i nesposobni efes, kako mi uzmu lovu, obična nesposobnost privest tekmu kraju
    Obrisan korisnik