Nogomet

Vrući derbi na Camp Nou, Bayern po osvetu

petak, 18.02.2011.
Vrući derbi na Camp Nou, Bayern po osvetu
Foto: EPA

U Primeri vikend donosi derbi na Camp Nou, Lyon se zagrijava za Real Madrid, a Bayern gostuje kod jesenskog hita Bundeslige koji je slavio u Münchenu.

Novi vikend donosi i novo kolo Primere, nakon što je prošlog vikenda vraćena nada da nas čeka ipak nešto zanimljiviji posljednji dio prvenstva. Real je s igračem manje svladao Espanyol i smanjio zaostatak na pet bodova, pa u madridskom klubu sad vlada mnogo bolja atmosfera. Veoma je izgledno da će prije nastupa u Ligi prvaka tu atmosferu dodatno popraviti domaćim slavljem nad Levanteom. Svaki drugačiji ishod bio bi veliko iznenađenje.

Iznenađenje bi bilo i da Barcelona u drugoj uzastopnoj prvenstvenoj utakmici ne upiše tri boda, unatoč činjenici što Katalonci za protivnika imaju petoplasirani Athletic Bilbao. Gosti iz Baskije se nadaju i da će na lidere prvenstva utjecati ogled s Arsenalom protekle srijede, a Guardiola mora učiniti sve da svoje igrače usredotoči na nedjeljnu utakmicu i pokuša ekipu vratiti pobjedama.

Klubovi iza vodećeg dvojcu također imaju na rasporedu domaće oglede, a njihovi gosti s dna tablice će pokušati iskoristiti njihove umor od europskih obaveza. Igrači Espanyola će igrajući u Pamploni navijati za gradske rivale, a Sevilla će pokušati započeti svoj uspon prema vrhu tablice.

Registrirani korisnici kladionice expekt.com mogu potpuno besplatno gledati sljedeće utakmice:

Subota
18:00 Valencia - Sporting Gijón 1.45 4.00 7.50
20:00 Real Madrid - Levante 1.15 7.00 17.00
22:00 Zaragoza - Atlético Madrid 2.65 3.25 2.60

Nedjelja
17:00 Villarreal - Málaga 1.50 4.00 6.50
19:00 Sevilla - Hércules 1.60 3.65 5.85
21:00 Barcelona - Athletic Bilbao 1.15 7.00 17.00

Pred nama je na rasporedu 23. kolo njemačke Bundeslige, a otvaraju ga u petak Nürnberg i Eintracht. Gosti su u katastrofalnoj formi uz samo jedan osvojeni bod u pet posljednjih susreta. Gekas je prestao postizati pogotke i više ih nema tko spašavati, dok je Nürnberg, s tri pobjede u tri posljednje odigrana susreta, na dobrom putu da se uključi u borbu za mjesta koja vode u europska natjecanja iduće sezone. U subotu, zahuktali St. Pauli, na krilima pobjede u gradskom derbiju, ide u goste vodećoj Borussiji u Dortmund. Crno-žuti su ove godine bez pobjede na svom stadionu, u posljednja četiri susreta pobijedili su samo jednom, tri puta su remizirali i protiv gostiju iz Hamburga moraju dokazati kako nisu upali u pravu krizu rezultata.

Vjerojatno najzanimljiviji susret ovog prvenstvenog kola bit će dvoboj između Mainza i Bayerna. Domaći možda više nisu u formi u kojoj su bili u prvom dijelu prvenstva, ali još uvijek su neugodan protivnik. Jedina su ekipa koja je slavila ove sezone na Allianz Areni pa će Bavarci sigurno biti željni sportske osvete. Pogotovo što su za susret spremni, u posljednjim utakmicama, raspucani Gomez te dvojac Robben - Ribery.

Od ostalih susreta, treba izdvojiti sjevernjački derbi između HSV-a, našeg Mladene Petrića i Werdera, koji ne zna za pobjedu već četiri prvenstvena kola. Kaiserslautern pod hitno treba pobjede, ali i pogotke naših igrača, jer je na granici zone ispadanja i gostuju kod četvrto plasiranog Hannovera.

Nakon kiše derbija u prošlom kolu, susreti 26. kola ne donose zvučne dvoboje. Stanje na vrhu ljestvice je i dalje jednako, Milan ima tri boda više od Napolija, a odmah za petama mu je i Inter s pet bodova zaostatka. Po obranu prvog mjesta Rossoneri kreću gostovanjem u Veroni, gdje odlaze na noge Chievu, koji se trenutno drži na 12. mjestu na ljestvici. Milan je ovoga tjedna upisao i razočaranje na San Siru, poraz od Tottenhama (1:0) u osmini finala Lige prvaka, a dodatni udarac Massimilianu Allegriju su izostanci nekolicine važnih igrača.

U Veronu neće otputovati Pirlo, Zambrotta, Ambrosini, a upitan je nastup vratara Abbiatija. Drugoplasirani Napoli, koji na krilima odličnog Cavanija ruši sve pred sobom, u ovom kolu kod kuće dočekuje Cataniju i, čekajući eventualni kiks Rossonera, traži pobjedu za proboj prema prvom mjestu. Odmah za petama vodećem dvojcu je i probuđeni Inter, koji s pet bodova zaostatka čeka priliku za uspon na prvo mjesto te računa na sva tri boda iz domaćeg dvoboja s Cagliarijem.

Zanimljivo će biti u Genovi, gdje na noge Genoi stiže Roma. Genoa je u zaostaloj utakmici 17. kola u gradskom derbiju uzela bodove Sampdoriji (1:0) i nada se plasmanu na europski dio ljestvice. Roma je u maloj krizi, već tri kola ne zna za pobjedu i prilično se udaljila od samog vrha te će na Marassiju tražiti priliku za povratak na pobjedničke staze.

24. kolo Le Championnata u petak utakmicom na Gerlandu otvaraju Lyon i Nancy. Dejan Lovren i ostali Lavovi u utorak u osmini finala Lige prvaka dočekuju Real, ali naglašavaju: "Potpuno smo fokusirani na Nancy, o Realu ćemo razmišljati tek nakon posljednjeg zvižduka večerašnje utakmice".

Lyon je u prošlom kolu u gostima pregazio Saint-Etienne (4:1) i probio se na peto mjesto na tablici, a Nancy mu dolazi kao naručen: 14. momčad lige na Gerlandu nije pobijedila od 1991. godine, ukupno je u svojoj povijesti ovdje izvukao samo jedan remi i tri pobjede, a posljednjih je devet gostovanja u Lyonu izgubio svih devet i postigao golova toliko da ih se može nabrojati na prste jedne ruke (gol-razlika 5:16).

Na Velodromeu igraju dva najtrofejnija francuska kluba koja su među sobom osvojila 19 naslova, deveterostruki prvak i trenutno trećeplasirani Marseille i 10-erostruki prvak nakon 23 kola na šestom mjestu Saint-Etienne. I ovdje statistika obilato preteže u prilog Olympiquea: u prošlom kolu na svom terenu poniženi Les Verts u Marseilleu, naime, nisu pobijedili od 1979., pet utakmica uzastopce na Velodromeu su izgubili, a u posljednjih 10 skupili ukupno dva boda.

Ostali iz Top 5 - prvi Lille, drugi Rennes i četvrti PSG - ovog vikenda gostuju: Lille je nakon 2:2 protiv PSV-a u 1/16 finala Europske lige gost Montpelliera, Rennes putuje u Toulouse, a PSG nakon 2:2 kod BATE Borisova gost je i Nice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver18.02.2011. u 22:56
    Fiorentina - Sampdoriabi bio neki derbi, Borussia (M) - Schalke 04 bi bili dobro pogledati...Barca je za mene pod "ne propustiti"
    beaver
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 20:54
    Istina, nije neki napeti vikend, ali odmah sam ugledao koje ću dvije utakmici odgledati pod "must". Barca i Bilbao, neće Barca dobit lako, obožavam Baske zbog fanatičnosti...A malo ranije simpatični St.Pauli protiv goropadne Borussie. Da, i dalje je goropadna, iako kiksaju...Njihova igra... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2011. u 19:32
    tu nema nekih velikih derbija, ali igra se sutra i FA cup, Chelsea-Everton...
    Obrisan korisnik