Nogomet

Zaleđeno, blatno i teško

Ivana Strahija, Nikola Vlahović • petak, 25.02.2011.
Zaleđeno, blatno i teško
Foto: Kristijan Komarica

Vraća nam se 1. HNL, a utakmice koje budu odigrane ovog vikenda teško će zbog stanja travnjaka ponuditi gledateljima koji se odvaže doći na stadione dobar nogomet. Prvo 'proljetno' kolo za Sportnet prognoziraju Ivana Strahija i Nikola Vlahović, a ne slažu se oko ishoda samo jedne utakmice, one u Koprivnici.

Lokomotiva - Osijek (petak, 15:00)

Ivana Strahija: Pošto mi je Osijek jedna od najsimpatičnijih ekipa Prve HNL, rado bih vidjela da prekinu niz neuvjerljivih rezultata i u Zagrebu uzmu puni plijen. No, Lokomotiva pod vodstvom Ljupka Petrovića nije bezopasna ekipa, pa će se Osječani morati pošteno potruditi da dođu do pozitivnog rezultata. Ipak vjerujem da će prevagnuti iskustvo nad mladosti i da će slaviti Osijek.

Prognoza: Pobjeda Osijeka

Nikola Vlahović: Osijek je razočarao svoje navijače u prvom dijelu sezone te se očekuje da je momčad napredovala u ovim pripremama te da će to pokazati već protiv Lokomotive. U Gradski vrt se vratio napadač Goran Ljubojević, koji je na par pripremnih utakmica pokazao da nije zaboravio zabijati golove. Moram iskreno priznati da su mi Lokosi nepoznanica, jer se malo o njima pričalo tijekom zimske pauze. Smatram da neće ovo bit laka utakmica za Osijek, ali vjerujem da će na kraju slaviti igrači Branka Karačića.

Prognoza: Pobjeda Osijeka

Zagreb - Šibenik (petak, 17:00)

Ivana Strahija: Za obje je ekipe ova utakmica izuzetno važna kao prigoda za početak bijega s dna tablice. Šibenčani nisu u potpunosti uspjeli ukloniti svoje probleme s obranom i ukoliko momci Luke Pavlovića budu pravi, vjerujem da će uspjeti pronaći rupu, ili dočekati pogrešku, koja bi im donijela gol, pa i pobjedu.

Prognoza: Pobjeda Zagreba

Nikola Vlahović: Vjerujem da Zagreb ima kvalitetniju momčad od Šibenika ta da će Pjesnici na svom terenu osvojiti tri boda. Šibenik se dosta tražio tijekom priprema, a posebno su dugo Lokica i njegovi suradnici uigravali zadnju liniju. Sigurno da Šibenik ima svoje adute, ali tipujem na pobjedu Zagreba.

Prognoza: Pobjeda Zagreba

Istra 1961 - Hrvatski dragovoljac (subota, 17:00)

Ivana Strahija: Pravi dvoboj dna tablice igrat će se u Puli na novom stadionu Istre. To će igračima koje vodi Zoran Vulić sigurno biti dodatni motiv za dobru igru protiv Sigećana. Također, dolaskom tog stratega na klupu Istre rezultati su naglo krenuli na bolje, pa u posljednjih pet kola Istra ima četiri pobjede. Ne vidim razloga da se ne nastavi s dobrim navikama.

Prognoza: Pobjeda Istre 1961

Nikola Vlahović: Dobra predstava u prijateljskoj utakmici protiv Dinama pokazala je da Istra 1961 može izboriti ostanak u prvoligaškom društvu. Vulić je odradio dobre pripreme u Turskoj i zasigurno će njegova momčad od prvog proljetnog kola hrabro krenuti po ostanak u ligi. Hrvatski dragovoljac je ionako već otpisan i ne vjerujem da Crni mogu iznenaditi Istru 1961 na Aldo Drosini.

Prognoza: Pobjeda Istre 1961

Hajduk - Inter Zaprešić (subota, 17:00)

Ivana Strahija: U prvom ovosezonskom susretu Hajduk je 'torpedirao' Inter usred Zaprešića (0:5), pa će to biti dodatni motiv momčadi Ilije Lončarevića za dobru predstavu na Poljudu. Hajduk pak u završnici prvog dijela nije ulijevao previše povjerenja, no za Bile je pobjeda jedini način da ostanu u utrci za prvu poziciju tablice. Vjerujem da će utakmica biti teška i da će se Inter muški boriti, no isto tako mislim da će bodovi ostati u Splitu.

Prognoza: Pobjeda Hajduka

Nikola Vlahović: Proslavili su u Splitu 100 godina postojanja Hajduka, a sada je pred igračima obaveza da krenu u borbu za bodove koji će ih ostaviti u kakvoj-takvoj igri za naslov prvaka. Na Poljud dolazi Inter iz Zaprešića koji je fenomenalno odradio završnicu prvog dijela sezone, a Lončarević vjeruje da njegova momčad u tom ritmu može odigrati i proljeće. Inter je Hajduku do sada bio redovita mušterija te će vjerojatno tako ostati i nakon prvog kola u nastavku domaćeg prvenstva.

Prognoza: Pobjeda Hajduka

Slaven Belupo - Split (subota, 15:00)

Ivana Strahija: Koprivnica će u subotu biti poprište interesantnog dvoboja, no držim da će bodovi ostati na domaćem kontu. Naime, Slaven Belupo iza sebe ima ravno četiri remija i nužna mu je pobjeda za dizanje morala, k tome je pojačao napad i trebao bi lakše dolaziti do pogodaka. Splićani su se također pojačali, no vjerujem da će teški travnjak u Koprivnici ipak biti poznatiji i lakši za svladati domaćim nogometašima.

Prognoza: Pobjeda Slaven Belupa

Nikola Vlahović: Vrlo teška i nezahvalna utakmica za prognozirati, pogotovo pošto će se ove dvije momčadi susresti odmah na početku drugog dijela sezone. U pripremama su i jedni i drugi imali promjenjive rezultate, a i oba trenera su dobila po jedno kvalitetno pojačanje. Farmaceute je pojačao neugodni napadač Leon Benko, a Split je Hajduku oteo Ivicu Križanca. Vjerujem da će na ovoj utakmici biti golova, ali neće biti pobjednika.

Prognoza: Neriješeno

Varaždin - Rijeka (subota, 17:00)

Ivana Strahija: Varaždinci i Riječani ove sezone imaju već tri okršaja, u svakom od njih bolje je prošao Varaždin (bod u gostima u prvenstvu, dvije pobjede u Kupu i to 4:2 u korist Varaždina na Kantridi). Osim toga, Varaždin je nakon remija sa Splitom i s Dinamom u Zagrebu, kao i nakon odličnih priprema sa svega jednim porazom, ispunjen samopouzdanjem. Dakako, sve će oči biti uprte u najboljeg strijelca sezone 2009./2010. Davora Vugrinca, koji bi zbilja trebao početi postizati golove i u plavom dresu. No i bez njega, netko od zanimljivih mladića u veznom redu može nadoknaditi njegovu neučinkovitost. Vjerujem da će i po četvrti puta Varaždinci odigrati dobro protiv Rijeke i da će upisati tri boda.

Prognoza: Pobjeda Varaždina

Nikola Vlahović: Rijeka će pamtiti zimski prijelazni rok jer je dovela prvog igrača iz Nizozemske da se okuša u našem nogometnom prvenstvu. Međutim, Sergio Zijler i društvo tek moraju pokazati da su na pripremama dobro radili, a idealan protivnik za to im je Varaždin. Zašto idealan? Zato što je Varaždin mlada momčad koja se sigurno neće braniti nego će težiti nadigravanju. Istina je da je Varaždin ostao bez odličnog Brezovca, ali Toplak je zasigurno našao adekvatnu zamjenu te hrabro tipujem na pobjedu Varaždina.

Prognoza: Pobjeda Varaždina

Karlovac - Dinamo (subota, 20:10)

Ivana Strahija: Svakako najinteresantnija utakmica kola, posebno zato što su te dvije ekipe u Maksimiru u prvom ovosezonskom okršaju odigrale 4:2. Za Karlovčane je taj susret i najlakši, jer nema pritiska pobjede, a posebni poticaj momcima oštrog Igora Pamića daje domaći travnjak. No, Dinamo je Dinamo, hrvatski prvak će morati pobijediti ukoliko želi ostati na čelu bez neugodnih približavanja pratitelja iz Splita i vjerujem da ekipa Vahida Halilhodžića neće omanuti u tom zadatku.

Prognoza: Pobjeda Dinama

Nikola Vlahović: Prvoplasirana momčad prvenstva gostuje u susjednom Karlovcu te mnogi s nestrpljenjem čekaju da vide kako će se ove dvije momčadi predstaviti javnosti. Karlovac je već pokazao da zna odigrati jako dobru utakmicu i svakoga iznenaditi, međutim, Vaha ima kvalitetnije igrače i zasigurno će Modri od prve minute agresivno krenuti po tri boda. Momčad Igora Pamića posebno je neugodna na svom terenu, ali Dinamo je izraziti favorit te ne vjerujem da ekipa s Korane može nešto napraviti u ovoj utakmici.

Prognoza: Pobjeda Dinama

Cibalia - Zadar (utorak, 15:00)

Ivana Strahija: Zbog 25 centimetara snijega i temperatura ispod ništice, odgođena je utakmica u Vinkovcima, iako je, ako ćemo pravo, trebalo biti odgođeno cijelo kolo, jer će rijetko gdje biti dobrog nogometa. Bez obzira na odgodu, Cibalia je svojim navijačima ove sezone dala mnogo razloga za slavlje, a vjerujem da će tako biti i protiv Zadra. Vinkovčani su jednostavno ujednačeno dobra ekipa, koja je kod kuće doživjela samo jedan poraz, dok je istovremeno Zadar samo jednom slavio u gostima ove sezone.

Prognoza: Pobjeda Cibalije

Nikola Vlahović: Zadar teško osvaja bodove na gostovanjima te ne vjerujem da tu tradiciju može prekinuti u Vinkovcima. Stanko Mršić napravio je dobar posao s Cibalijom i teško je vjerovati da Zadar može iznenaditi i doći do bodova. Cibalia ima kvalitetniju i uigraniju momčad, a još igra na svom terenu, tako da su svi preduvjeti ostvareni da tri boda ostanu u Vinkovcima.

Prognoza: Pobjeda Cibalije

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • howitzer25.02.2011. u 16:10
    kažu da slika govori 100-tinu riječi, ali ova gore govori samo 3; Hrvatski nogometni savez
    howitzer
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 12:41
    Vraća nam se jedina prava bundesliga
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2011. u 12:23
    najviše volim kolumne o HNLu, najave, pregledi, ranking :) ruku na srce, falili su mi
    Obrisan korisnik