Nogomet

Povratak u realnost

Piše:Borna Rupnik • nedjelja, 27.02.2011.
Povratak u realnost
Foto: Duje Bonačić

Tko čeka, dočeka, kaže mudra izreka, pa smo nakon zimske stanke dočekali i povratak hrvatskih ligaških majstora na terene. Kakve terene, to je druga priča, a i 19. kolo ponudilo je svoje junake i antijunake te podsjetilo na brojne aspekte domaće nogometne realnosti...

Vratila se. No, Prva HNL u prvom pokušaju u 2011. godini zasad nije uspjela odraditi cjelokupno kolo jer su vremenske (ne)prilike odgodile dvoboj Cibalije i Zadra za utorak. Počelo je "nulom" u Maksimiru pred čak stotinjak gledatelja nakon koje zbog dvije pogođene vratnice više mogu žaliti igrači Lokomotive, no u borbi za bijeg iz opasne zone i njima i Osječanima bod je bio zadovoljavajuće rješenje. Potom je Šibenik uzeo bod u Kranjčevićevoj da bi prvi pobjednici u 2011. godini postali Split i Varaždin.

Na obje su utakmice pala po tri gola, s time da su Varaždinci postigli sva tri na svojoj, pri čemu je jedan napokon zabio i Davor Vugrinec. Znači li to da mu se konačno otvorilo pokazat će vrijeme, a bude li to slučaj, Varaždin će u narednim kolima imati pravog asa u rukavu. Split je pokazao da se preko zime nije odrekao titule najugodnijeg iznenađenja hrvatskog nogometa, a jednako tako je Slaven Belupo pokazao da preko zime nije baš popravio ono što nije "štimalo" na jesen.

Fraze "sve po starom" odbio se držati Hrvatski dragovoljac. Istra 1961 vjerojatno nije mogla poželjeti boljeg suparnika za natjecateljsku premijeru na stadionu Aldo Drosina od uvjerljivo posljednjeplasirane momčadi, no polako ali sigurno sve im je pošlo po krivu. Mislav Leko im je zabio, Siniša Linić se ozlijedio, Franjo Tepurić pocrvenio, a sigetski vratar Igor Vidaković sve je začinio obranom njihove najbolje prilike pri kraju utakmice. Kad ne ide - ne ide.

Na kraju dana Dinamo je još povećao svoju prednost na vrhu poretka, zahvaljujući Hajdukovom remiju bez pogodaka s Interom na Poljudu kojemu su kumovali i vratar Krševan Santini i okvir gola. Ni Zagrepčani ni Splićani nisu oduševili svoje navijače igrom, no Vahid Halilhodžić se zasad uredno drži svoje izjave da se ide "po kult pobjeda, a ako će i lijepa igra ići uz to, onda nitko sretniji od njega, no Barcelona je samo jedna".

Pogodak kola

Mislav Leko: Možda nije najatraktivniji, ali je iznimno važan. Igrač Hrvatskog dragovoljca je nakon dobrog ubačaja Marija Jurina s desne strane lijepo pogodio glavom za pobjedu Sigećana u derbiju začelja i probudio fenjerašu kakvu-takvu nadu da će na proljeće imati više razloga za slavlje nego što su imali na jesen. Ne bude li tako, pogodak je tim važniji jer im je omogućio barem kratkoročno veselje.

Igrač kola

Mario Šitum: Mladi Dinamov nogometaš po prvi je put dobio priliku u dresu aktualnog prvaka, nakon samo 11 minuta igre postigao pogodak i naposljetku, pokazalo se, donio svojoj momčadi pobjedu koja je omogućila povećanje razlike u odnosu na prvog pratitelja. Premda je u drugom poluvremenu bio neprimjetan, svoj će debi sigurno uvijek pamtiti.

Tragičar kola

Antonio Jakoliš: Šibenik se u Kranjčevićevoj stigao probuditi na vrijeme kako bi uzeo bod, a na kraju je mogao i do sva tri da Antonio Jakoliš u situaciji kada je izašao sam pred vratara Pjesnika Gorana Bašića, koji je već bio matiran, nije uspio prebaciti cijeli gol i tako natjerao svoje suigrače i navijače da se bespomoćno hvataju za glavu.

Izjava kola

Četvrtoplasirana momčad lige gostovala je kod drugoplasirane, jedni se makar i potajno nadaju naslovu, drugi Europi, pa bi tako bilo i dosta materijala za raspravu o isključivo sportskim aspektima dvoboja, no trener momčadi iz Zaprešića, Ilija Lončarević, podsjetio je poslije utakmice na Poljudu na surovu stvarnost HNL-a: "Ne razmišljamo o poziciji na ljestvici, kao i većina drugih klubova kod nas borimo se za golu egzistenciju. Pričati o Europi je nerealno kao pričati o Ligi prvaka. Mi moramo stvoriti neke igrače koje na ljeto možemo prodati i tako opstati. Nažalost, ali to je naša realnost, a ne Europa".

Promašena prognoza kola

Naši Ivana Strahija i Nikola Vlahović u svojim se prognozama nisu složili tek oko ishoda jedne utakmice, one Slaven Belupa i Splita. Međutim, momčad Ivana Katalinića pobrinula se za "mir u kući" te pobjedom u Koprivnici ravnopravno pokvarila prognozerski učinak i jednom i drugom. Ako im je za utjehu, nisu se proslavili ni na drugim utakmicama.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2011. u 12:59
    Mislim da će sljedeće sezone u ponudi na prvaka HNL - a koeficijent na Dinamo biti 1, 01, ili 1, 02 :D
    Obrisan korisnik