Košarka

Od vrha do dna u tri kola

Piše:Lovro Štrbinić • petak, 04.03.2011.
Od vrha do dna u tri kola
Foto: EPA

Završio je Top 16 Eurolige, a završio je i turski boravak u Euroligi. Posljednja turska nada bio je Fenerbahče, ali on je uz Lietuvos Rytas označen najvećim gubitnikom posljednjeg kola. Profitirali su Španjolci i Panathinaikos, a mi smo dobili potvrdu četvrtfinalnih parova, odnosno potvrdu zašto ćemo nestrpljivo iščekivati drugu polovicu ovog mjeseca.

Naslov ovog osvrta odnosi se na Fenerbahče i hrvatski trojac u tom klubu. Prije nekoliko tjedana, nakon tri odigrana kola upravo se ovaj turski klub činio kao sigurna oklada za nastup na završnom turniru. Međutim, jedna nes(p)retno izgubljena utakmica u Kaunasu usmjerila je hrvatsku koloniju nizbrdo i dovela je tamo gdje je danas. Izvan najboljih osam ekipa Europe, izvan četvrtfinala u kojem su ih mnogi već bili vidjeli.

Malo opravdanje Neven Spahija može naći i u izostancima s kojima je bio suočen, ali možda je zapravo problem bio u tome što su Turci preuzeli i hrvatski mentalitet, barem onaj njegov dio zbog kojeg smo i mi mnogo puta gubili već dobivene dvoboje.

Posumnjali smo također da su igrači i djelatnici Fenera preuzeli navike hrvatskih građana i počeli čitati Sportnet. Naime, upravo nakon što su na ovom portalu oni navedeni kao favoriti za FF počeo je njihov pad, što možemo protumačiti kao pristup "lako ćemo" ili kao podcjenjivanje protivnika, a dodatni razlog za navođenje ovih sumnji je i Emir Preldžić. U najavi ovog kola on je izdvojen kao igrač koji bi nakon potpisa novog ugovora mogao pružiti još bolje izdanje nego što je pružao dosad. Pogađate, upravo je on bio daleko najraspoloženiji igrač gostiju u Valenciji, ali što to Spahiji vrijedi kad je ostatak ekipe trice gađao 1/15 (Tomas 0/6, Ukić 1/5).

Naravno, red je i pohvaliti Valenciju, pogotovo trenera Svetislava Pešića koji je od prilično uzdrmane ekipe napravio momčad vrijednu četvrtfinala Eurolige. U utakmici sezone su bez važne karike Victora Clavera najzaslužniji što će u Fenerbahčeu ovu sezonu označiti neuspješnom. Nije bila potrebna ni strepnja do posljednjih sekundi jer su željenih dva razlike debelo premašili, kao vjerojatno i vlastita ovosezonska očekivanja. Pitanje je hoće li se tu i zaustaviti jer Real Madrid nije drugi svijet za ovakvu Valenciju, ali to je ionako tema za detaljnije analize koje će tek uslijediti.

Pohvale zaslužuje i drugi španjolski predstavnik koji je pokazao kvalitetu kad je to bilo najpotrebnije. Riječ je o Caji Laboral, koja je predvođena fantastičnim San Emeterijom neokrznuta prošla Vilniusom. Za nagradu su osvojili prvo mjesto u skupini i izbjegli Barcelonu u posljednjoj prepreci prije završne manifestacije koja će se održati baš u katalonskoj prijestolnici.

Panathinaikos se očito osjetio prozvanim u posljednjem dnevniku kola pa je ovaj put razbio Unicaju i izborio Barcelonu. Ne završni turnir u Barceloni, već nekoliko susreta s europskim prvakom u četvrtfinalu. Kad smo već kod Barcelone, spomenimo samo da su jedini završili Top 16 bez poraza, a potpuno suprotni učinak od tog izbjegao je Partizan u Istanbulu. Crno-beli su svladali Efes Pilsen, još malo utrljali sol na ranu turskoj košarci i maknuli nulu iz svoje statistike.

Bilo je tu još utakmica i neuobičajenih rezultata, ali pokušaj analize nastupa pojedinih klubova nije u ovom kolu zahvalan jer teško je pogoditi što su u susretima lišenim važnosti treneri htjeli reći, odnosno isprobati.

Ukratko, nakon nekoliko mjeseci loptanja pod euroligaškim obručima ostalo je osam najboljih klubova, a među njima i dva hrvatska igrača. Stanko Barać i Ante Tomić će braniti čast hrvatske košarke, a zajedno s ostalima čast i kvalitetu Eurolige i košarke uopće. Nama, košarkaškim gledateljima, je najviše stalo da je obrane.

Parovi četvrtfinala (22.03. - 06.04.)

Caja Laboral - Maccabi

Barcelona - Panathinaikos

Real Madrid - Valencia

Olympiakos - Montepaschi

Igrač kola

Fernando San Emeterio: U bitnu gostujuću pobjedu kod Lietuvosa košarkaš Caje Laboral ugradio je 19 poena i čak 12 skokova, a tome je pridodao tri asistencije i osam izborenih prekršaja. Jedan je od najzaslužnijih što je baskijski klub bez previše drame osigurao prolazak u četvrtfinale, a ujedno si je osigurao i titulu najkorisnijeg igrača drugog kruga Eurolige.

Hrvat kola

Stanko Barać: U kolu koji hrvatski igrači neće predugo pamtiti najbolji učinak ostvario je Stanko Barać. Za nešto više od 26 minuta na parketu ubacio je 13 poena uz šut iz igre 6/8 (1/1 za tri poena), uhvatio šest lopti te podijelio dvije asistencije. Dvije lopte je izgubio, jednu je ukrao, a sve to bilo je dovoljno da bude drugi najkorisniji igrač Caje Laboral u važnoj pobjedi u Litvi.

Iznenađenje kola

Teško je u posljednjem kolu označiti neku utakmicu kao veliko iznenađenje. Neki su se iznenadili što je ispao Fenerbahče, ali to nije rezultat samo ovotjednih nastupa već krize koja traje nešto duže. Zasigurno je malotko očekivao i slavlje Partizana u Istanbulu, ali u kolu koje nije rezultatski važno neke ekipe su odmarale svoje najvažnije igrače. Tako je i Lottomatica svladala objektivno kvalitetniji Maccabi, a Real je (pre)uvjerljivo poražen od Montepaschija, ali sve to je dijelom uzrokovano već spomenutom situacijom.

Najbolji pojedinci Top 16 Eurolige

Poeni: Juan Carlos Navarro (Barcelona) - 20,00

Skokovi: Kenny Gregory (Union Olimpija) - 7,17

Asistencije: Omar Cook (Valencia) - 7,17

Ukupni učinak: Fernando San Emeterio (Caja Laboral) - 23,33

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

1Monaco 20+19
2Crvena zvezda 20+10
3Maccabi Tel Aviv 11+1
4Baskonia 11-1
5Fenerbahçe 10+11
6Panathinaikos 10+10
7Anadolu Efes 10+9
8Bayern 10+8
9Žalgiris 10+7
10Paris 01-3
11Partizan 01-6
12ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
13Barcelona 01-7
14Real Madrid 01-8
15Virtus Bologna 01-9
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 18:37
    A mislim da će Barcelona u četvrtfinalu imati gadnih problema protiv panathinikosa,tu su šanse 50,50!Real i Olympiakos će proći dalje,a i Maccabi je blagi favorit protiv Tau Ceramice!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 18:35
    Na početku drugog kruga,Fener mi se činio kao vrlo igledan učesnik Final foura,po svemu prikzanom do tada.Spahija je izgubio četvrtfinale u 4 kolu,utakmicom u Litvi protiv Žalgirisa,gdje je vodio + 6, min.do kraja,na kraju je završilo x,a u prod.Fener je izgubio!Što se tiče Efesa,oni su objektivno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • zovche04.03.2011. u 14:21
    znam da nije neka izlika, ali mislim da su oba kluba nasih trenera i zrtve losijeg rasporeda utakmica po skupinama i nesto malo nesrece... glavne dvije tekme kada se sve odlucuje efes je igrao sa realom (prvu skoro i dobio) a protivnici odigrali bas kako im ne pase, pa se bilo tesko vratiti... a... [više na forumu]
    zovche