Košarka

Čovjek koji je vratio Chicago na vrh

Piše:Mario Majdić Natrlin • utorak, 22.03.2011.
Čovjek koji je vratio Chicago na vrh
Foto: EPA

Chicago Bullsi su ove sezone po prvi puta nakon ere Michaela Jordana osjetili kako je to biti na vrhu Istočne konferencije. Prošlo je puno vremena, ali su napokon u sezoni uspjeli pobijediti 50 utakmica. Povratak na vrh u velikoj je mjeri zasluga fantastičnog Derricka Rosea, ali promjenu u kulturi i pristupu donio je novi trener Bullsa...

Kada vam predsjednik SAD-a osobno zahvali, mora da se radi o velikoj usluzi. Celticsi su nedavno imali priliku osobno se upoznati s Barackom Obamom koji je veliki ljubitelj sporta i još veći navijač Chicago Bullsa.

"Zahvalio nam je što smo mu dali našeg čovjeka", prepričava Ray Allen. "Pitao nas je kako smo ga uopće mogli pustiti."

"Dugo je godina bio pomoćni trener. Proučavao je puno snimki i mislim da nema situacije koju nije vidio. On već unaprijed ima osmišljeno točno kako želi da se branimo u svakoj situaciji. Mislim da nema igrača koji bi vam rekao da on nije najbolji strateg za kojeg su ikad igrali."

"Konstantan je. Prema svakome se jednako ponaša. Napada Rosea baš kao i svakog drugog igrača, ako ne i više. Kada od vašeg najboljeg igrača traži najveći mogući standard i taj igrač to prihvaća, onda to radi i ostatak momčadi."

Kyle Korver, igrač Chicago Bullsa

Predsjednik Obama zna što govori, a znaju i Celticsi za koje je Tom Thibodeau zadnje tri godine radio kao pomoćni trener specijaliziran za obranu. Pod njegovim vodstvom je obrana Celticsa u zadnje tri sezone bila rangirana kao druga, treća i peta obrana lige.

Za mnoge je Thibodeau jedan od glavnih krivaca odlaska LeBrona Jamesa iz Clevelanda i slijeda događaja koji su kulminirali neslavnom "Odlukom". Upravo je Thibodeauova obrana u prošlogodišnjim doigravanjima isfrustrirala i sterilizirala Jamesa i napad Cavaliersa što je kasnije dovelo do potonuća te organizacije i opjevanog preseljenja "Odabranog" na obale Floride.

Svi su oni bili "svjedoci"!

Thibodeau je prije ovogodišnjeg preuzimanja Bullsa 21 godinu radio kao pomoćni trener po bespućima NBA-a. Kako "projekt Celtics" nije tek puka slučajnost pokazuju i njegovi drugi rezultati. 16 puta u 21 godinu njegove obrane bile su rangirane među top deset najboljih obrana NBA-a. 2000/01. je NY Knickse kao asistent predvodio do tadašnjeg NBA rekorda od 33 uzastopne utakmice s manje od 100 primljenih poena.

Najefikasnija obrana

Već u prvoj godini za kormilom momčadi iz Chicaga pronašao je brz i efikasan način kako da veoma talentiranu jezgru momčadi pretvori u kandidata za NBA naslov. Pod njegovim vodstvom talentirani Derrick Rose bilježi fantastičan napredak i sada u istom gradu žive i vodeći kandidat za trenera godine i za MVP-a sezone.

Osim što su trenutno s Bostonom izjednačeni na samom vrhu Istoka, Bullsi su pri samom vrhu lige u svim važnijim obrambenim kategorijama. Druga su momčad lige po broju dozvoljenih poena (91,2 u prosjeku) odmah iza Celticsa (90,9), ali je predvode u kategoriji obrambene efikasnosti. Na sto protivničkih napada primaju 96,9 poena (Celticsi su drugi s 97,5).

"Razigravač je ekstenzija trenerskog tima. Veoma je važno svakodnevno komunicirati i uspostaviti dobar odnos. Vaši najbolji igrači vam moraju pomoći u prodavanju vaše vizije ostatku momčadi. Oni pokreću skupinu. Smatrao sam da je bilo od kritične važnosti da se ja i Derrick slažemo tako da mi on može pomoći u vođenju momčadi."

Tom Thibodeau, trener Chicago Bullsa

Najbolja su obrana lige kada je u pitanju postotak protivničkog šuta iz igre (42,7%). Drugi su u NBA-u po broju skokova (44,4 u prosjeku), a protivnicima dozvoljavaju najmanje skokova od svih u ligi (39 u prosjeku). Iza Bostona i Orlanda su treća momčad lige po broju dozvoljenih poena u reketu (36,5 u prosjeku), a njihova obrana dopušta najmanje od svih u četvrtoj četvrtini (21,3 u prosjeku).

Upravo je u iznimno kompaktnoj obrani tajna ovogodišnjeg uspjeha Bullsa u kojima su svi prepoznali potencijal, ali rijetko tko i vodeću momčad Istoka tri tjedna prije početka doigravanja. Joakim Noah uvijek je bio iznimno aktivan u obrani, Carlos Boozer je već godinama pri vrhu lige u skokovima i iznimno je čvrst, a Thibodeau će Luola Denga navesti kao "ljepilo koje drži momčad" i jednog od ponajboljih braniča lige koji može čuvati svakoga.

"I prije sam znao da je jako dobar, ali sada to vidim svaki dan. Nije samo riječ o individualnoj obrani već i timskoj. Na njega možete računati svaku večer. Žrtvuje svoje tijelo, skače, čuva igrača s loptom i bez lopte. Svjestan sam koliko je on važan našoj momčadi", izjavljuje Thibodeau čiji Bullsi protivnicima dozvoljavaju najmanji postotak šuta za tri poena (32,5%).

Potpuno posvećen košarci

Radi se o treneru koji provodi bezbrojne sate i neprospavane noći u svom uredu pregledavajući snimke utakmica i pripremajući se za sljedećeg protivnika. Treneru promuklog glasa jer kompletnu utakmicu provodi uz samu granicu igrališta izvikujući do iznemoglosti napadačke akcije i obrambene setove. Svoju viziju igre zna prenijeti igračima koji su veoma brzo prihvatili i zavoljeli njegov stil.

"Nije bitno kada ćete ga nazvati. Bit će budan i radit će. On nema život izvan košarke", našalio se Rose napominjući da ga je zvao i u jedan ujutro.

Veliki je uspjeh što je svoju filozofiju uspio prenijeti svojim igračima već u prvoj godini, a osobiti je uspjeh veoma kvalitetan odnos s prvim čovjekom Bullsa - Derrickom Roseom. Neosporno je kako se ova dvojica fantastično dopunjuju i komplementiraju jedan drugome. Za manje od godinu dana suradnje razvili su odličnu kemiju i vratili Chicago na mjesto gdje su stalno boravili u vremenu Michaela Jordana.

"Thibs mi je pomogao s toliko detalja. Kada netko u drugoj momčadi skupi puno prekršaja, tada zovemo akcije na njega kako bismo ga izbacili iz utakmice. Ili ako Deng dugo vremena nije dotaknuo loptu, kako da pronađem način da ga vratim u utakmicu. Akcije koje zovemo kako bi protivnik što prije iskoristio bonus. Ima toliko stvari koje mi objašnjava kako bi mi prenio što više košarkaškog znanja."

Derrick Rose, igrač Chicago Bullsa

"Thibs je lud! Ozbiljan sam - lud je. Cijelo vrijeme razgovaramo. Ali, obožavam to. Motivira vas. Na kraju sastanka on viče 'hajdemo ih srediti!'. Skroz je uzbuđen. To mi se sviđa kod trenera. Ne boji se vikati na mene ili me opsovati. Mislim kako zna da to može napraviti jer ja to mogu podnijeti. Neću mu se osvećivati zbog toga", prepričava Rose.

Bullsi će u doigravanje ući kao visoko postavljeni nositelji s prednošću domaćeg terena na kojem su izgubili tek četiri puta ove sezone (drugi u ligi iza Spursa), a igraju dovoljno zrelo i imaju dovoljno široku klupu da ostatku Istoka predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Taj pothvat je još veći kada u obzir uzmemo da su i Noah i Boozer veliki dio sezone propustili zbog ozljeda, period za upoznavanje je bio veoma kratak, a u dresu Bullsa ove je godine veliki broj novih igrača

Thibodeau će vam prvi priznati kako su oni još uvijek nedovršen projekt i da je pred njima još puno posla. Napad je tek 20. u ligi i bilježi u prosjeku 98,3 poena, a Thibodeau bi sigurno povećao i broj asistencija prema kojima su 14. momčad lige s prosjekom od 21,9. Upravo u tome leži važnost njihove obrane koja ih drži u igri u trenucima napadačke neefikasnosti.

Obrane s kojom se ove sezone može mjeriti tek obrana Boston Celticsa - obrana koju je instalirao i tri godine podučavao upravo Tom Thibodeau.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBATeme tjedna
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 20:32
    Rose je strahovito napredovao od početka sezone do sad i to je jasno dijelo Thiba, gledao par utakmica zaredom Bullsa početkom sezone i par zaredom nedavno, strašan posao je Thibodeau napravio. Kao i večina, jedva čekam playoff
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 20:29
    Svi veliki košarkaški znalci koji pljujete jamesa pogledajte taj njegov cleveland što je bio za vrijeme dok je on bio tamo i razdoblje poslje.Najbolje od svega je da je roster koji je počeo ovu sezonu bio 80 posto isti kao i dok je james bio tamo a svi znamo kako su igrali.James je sve igrače oko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 20:29
    Fenomenalan članak!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 19:40
    Trener je vrhunski ali i njegova momčad je prilično prilagođena obrani ,tu su Jedan Noah,Boozer ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 19:09
    Sta je James triba sam u Clevelandu kao 20-godisnjak pobjediti ponajbolju ekipu svih vremena SA, sa ponajboljim trenerom ikad? Ili ponajbolju obrambenu ekipu u zadnjih 20-ak godina Boston_ Pa vidis da je Cleveland najgora ekipa lige bez njega, a sa njim su imali najbolji omjer pobjeda i poraza u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik