Nogomet

Utrka sve izvjesnija

Piše:Ivor Krapac • nedjelja, 03.04.2011.
Utrka sve izvjesnija
Foto: Davor Sajko

U razmaku od dva tjedna, Dinamo je napravio novi veliki korak prema još jednom naslovu prvaka. Nakon domaće pobjede u okršaju s najvećim rivalom 14 dana ranije, Modrima je u subotu u 23. kolu pomogla Rijeka, koja je remijem na Poljudu još malo udaljila Hajduk od prvog mjesta. S obzirom da je Dinamo pobjedom u Kranjčevićevoj povisio prednost na vrhu na deset bodova, čini se da će u preostalih sedam kola biti zanimljivije u borbi za Europu i ostanak u ligi...

Prije nego su pretprošle subote došli u Maksimir, Hajdukovi nogometaši su, s pet bodova zaostatka, još bili s ozbiljnim izgledima za slavlje na kraju prvenstva, ali dva tjedna kasnije, stanje je sasvim drugačije. Poraz u najvećem hrvatskom derbiju udaljio je Splićane od prvog mjesta, a subotnjih domaćih 1:1 protiv Rijeke svelo im je izglede samo na teoriju. Za nadoknađivanje deset bodova zaostatka u sedam kola trebalo bi im nevjerojatno Dinamovo posustajanje, a pored toga, naravno, morali bi izbjeći i novi pogrešan korak kakav je bio onaj protiv Riječana u 23. kolu.

Na Poljudu je Hajduk uglavnom držao loptu, ali za toliku terensku dominaciju, stvorili su premalo prilika, a jedini pogodak nije se dogodio iz igre, već iz jedanaesterca kojeg je realizirao Ante Vukušić, povećavši svoju prednost na vrhu ljestvice strijelaca. No, nakon 13. ovosezonskog Vukušićevog gola u prvenstvu, Rijeka se u nastavku vratila, a nakon što je Fausto Budicin zabio za izjednačenje, do kraja su mogli proći još i bolje - no, sudac Igor Križarić procijenio je da povlačenje Pilčića u domaćem kaznenom prostoru 20-ak minuta do kraja nije bilo za jedanaesterac.

Elvis Scoria je, tako, bio s pomiješanim osjećajima nakon utakmice, dok Goran Vučević nije mogao biti zadovoljan samo bodom na domaćem stadionu, a za razliku od trenera Rijeke i Hajduka, jedini sretan takvim ishodom mogao je biti Vahid Halilhodžić. Nakon remija na Poljudu, Dinamo je u Kranjčevićevoj dalekometnim udarcem Adriana Calella uzeo puni plijen protiv Zagreba i stigao na okruglih +10 na prvom mjestu.

S ozbirom da Modri do kraja nemaju težak raspored, s četiri domaće utakmice i tri gostovanja protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice (Istra 1961, Šibenik, Zadar), jasno je da su im protekla dva kola donijela velik, vjerojatno i ključan korak prema naslovu.

U borbi za treće mjesto je i dalje zanimljivo, a od tri glavna kandidata za tu poziciju, u ovom kolu slavila je jedino Cibalia. S domaćih 2:0 protiv Varažina, svojom prvom pobjedom u proljetnom dijelu prvenstva, Vinkovčani su stigli dva boda iza zasad trećeplasiranog Splita, koji je u petak odigrao bez golova protiv Lokomotive, dok je Inter porazom u Osijeku propustio preskočiti Splitovce - sada i Cibalia i Zaprešićani imaju dva boda manje od momčadi Ivana Katalinića.

Lokomotiva je, pak, uz bod na očajnom maksimirskom "travnjaku" zadržala priključak sa Zadrom i Šibenikom, dok se, iza Lokosa, i dalje odvija borba Istre 1961 i Hrvatskog dragovoljca za izbjegavanje začelja ljestvice. Puljani su na predstavljanju Igora Pamića na klupi skinuli urok sa stadiona Aldo Drosina, proslavivši prvu proljetnu pobjedu s 1:0 protiv Zadrana, što je novom treneru donijelo malo mira uoči posljednjih sedam kola.

Ako u Puli ove sezone uopće može biti mira za trenere - ipak su već promijenili tri "stalna", Antu Mišu, Roberta Jarnija i Zorana Vulića, kao i jednog privremenog, Davora Lasića.

Dragovoljci su u najuzbudljivijoj utakmici kola uzeli bod na Šubićevcu (2:2), čime su i domaći i gosti nastavili niz bez poraza u ovom dijelu prvenstva. Slaven Belupo je, pak, prekinuo svoj osam utakmica dugi niz bez ligaške pobjede, a nakon visokih 4:0 protiv Karlovca, gosti su u novim brigama s obzirom da je reakcija na novog trenera Srećka Lušića ispala vrlo negativna. Odlazak Igora Pamića nisu željeli navijači, a očito nije svejedno niti igračima.

Pogodak kola

Lijepo (i važno) su zabili i Dinamov Adrian Calello i Slavenov Davor Bagarić, ali dalekometni udarac Matea Sušića s kojim je Istra 1961 došla do tri boda protiv Zadra ipak je bio nijansu ljepši. Za Puljane i novog trenera Pamića, i izrazito vrijedan, nakon toga zadržali su minimalnu prednost.

Igrač kola

Nakon prvog poluvremena u kojem su propustili nekoliko prilika i otišli na predah s 0:0, Davor Bagarić pobrinuo se da se za Slaven Belupo stvari promijene u drugih 45 minuta ogleda s Karlovcem. Rano u drugom dijelu je iz slobodnog udarca s 20-ak metara zabio prvi pogodak na utakmici, da bi u 73. minuti ubacivanjem iz kuta asistirao Josipu Milardoviću za povećanje na 2:0. U nastavku se Karlovčani više nisu oporavili.

Akcija kola

Najviše uzbuđenja bilo je na Šubićevcu, gdje su Šibenik i Hrvatski dragovoljac odigrali 2:2, a taj susret donio je i "najizravniji" pogodak kola. Šibenčani su došli do prvog pogotka na utakmici nakon samo tri dodira - vratar Goran Blažević je preko pola terena rukom dobacio loptu do Alispahića, koji je asistirao Jakolišu za domaće vodstvo. U nastavku su golovi padali nakon pogrešaka, a jednu je napravio i Blažević skrivivši jedanaesterac iz kojeg su gosti poravnali na 1:1, malo potamnivši dobar potez kod prvog pogotka.

Izjava kola

Goran Vučević očekivao je puno više od Anasa Sharbinija u utakmici protiv njegovog bivšeg kluba, ali kao i puno puta dosad, Sharbini niti protiv Rijeke nije briljirao u Hajdukovom dresu: "Anas je imao veliku želju, ali je imao jako puno grešaka. Mi svi mislimo da mora biti bolji, da mora zabijati i polušanse, a kamoli prave prigode. On danas to nije bio, a od njega očekujemo da bude uzdanica i presudni igrač ove momčadi. Zato je i doveden."

S obzirom da mlađem Sharbiniju ovo nije bio prvi puta da ne napravi ono zbog čega je, kako je to opisao Vučević, bio i doveden, logično je zapitati se vrijedi li takvih očekivanja...

Promašena prognoza kola

Možda je i naš dvojac Bernard Jurišić - Lovro Štrbinić u svojim prognozama očekivao više od Anasa Sharbinija, možda i od nekog drugog u dresu Splićana, no Hajduk im je iznevjerio očekivanja remijem protiv Rijeke. Pored toga, iznenadila ih je i Cibalijina pobjeda protiv Varaždina, s obzirom da su i jedan i drugi momčadi Samira Toplaka predviđali bod.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2011. u 22:41
    lukačevićev gol iz Osijeka je najlijepši u ovom kolu
    Obrisan korisnik
  • damac03.04.2011. u 17:20
    kelava bi trebao biti prvi golman repke
    damac
  • Obrisan korisnik03.04.2011. u 16:42
    pogodak kola po meni od lukačevića iz slobodnjaka
    Obrisan korisnik