Automoto

Čekala se kiša, dočekao Vettel

Piše:Borna Rupnik • utorak, 12.04.2011.
Čekala se kiša, dočekao Vettel
Foto: EPA

Prva je utrka nove sezone po mnogima bila tek test. "Ono pravo", pričalo se, počinje tek u Maleziji. A Malezija je potvrdila tezu iz Australije - trebat će mnogo truda za staviti soli na rep svjetskom prvaku Sebastianu Vettelu, koji je utrku kojoj se često predviđa kaotično stanje pretvorio u novu prilično smirenu pobjedu...

Velika nagrada Malezije u svom najnovijem izdanju nije ponudila tipični kišni cirkus te su oni koji su se nadali mokrom pojačavanju strke s promjenom guma u boksevima ostali zakinuti. Međutim, na stazi Sepang ni ovoga puta nije nedostajalo zanimljivosti, poput međusobnih obračuna onih najboljih, odnosno lijepih poteza, primjerice, Marka Webbera ili Fernanda Alonsa.

Mušterija vikenda

Višestruki svjetski prvak Michael Schumacher postao je, čini se, omiljena zanimacija 18 godina mlađeg Japanca Kamuija Kobayashija, koji kao da se specijalizirao za prolaske na stazi porez iskusnog Nijemca. U Maleziji je više puta "ponovio proceduru".

Zanimljivosti su se zbivale iza leđa zasad neumoljivog branitelja naslova Sebastiana Vettela, koji je upotpunio svoj idealan start u sezonu, dok gotovo dijametralno suprotni osjećaji vladaju u garaži njegovog momčadskog kolege Marka Webbera. Čiju je poziciju, usput budi rečeno, uoči utrke pod povećalo dovela i izjava Lewisa Hamiltona da ne bi imao ništa protiv suradnje s Vettelom.

Upravo je Hamilton bio jedan od malezijskih gubitnika. "To je bio jedan od onih dana kada vam ništa ne ide", sažeo je Britanac dojmove, spomenuvši gužvu, gume, Fernanda Alonsa i mehaničare, a za kraj je i kažnjen te je pao u poretku. S druge strane, opet, drukčije raspoloženje. Jenson Button bolje se snašao s gumama i stao na korak do Vettela.

Kontrast se može povući i između Renaulta i Ferrarija. Francuska momčad opet vozi iznad očekivanja - novo im je postolje osigurao Nick Heidfeld - a talijanska ispod. "Definitivno moramo popraviti bolid", jasan je bio Felipe Massa, koji je ciljem prošao točno ispred Alonsa, a Španjolac je uz sve to još morao i objašnjavati udarac u Hamiltonov bolid. "Hamilton se dobro branio", rekao je, a kazna nije utjecala na Alonsov plasman.

Ross Brawn, šef Mercedesa: "Ostajali smo dulje na stazi od drugih i čekali da nam vremenske prilike donesu neku šansu. Međutim, prognoze o kiši nisu se pokazale točnima i pokazalo se da su nam razmaci između promjena guma bili predugački, pa smo izgubili nekoliko pozicija".

Među ostalim momčadima još se jednom u dobrom svjetlu pokazao Sauber, koji polako poprima karakteristike ugodnog iznenađenja, unatoč Perezovom prisilnom odustajanju, dok Mercedesove ambiciozne najave polako padaju u vodu. U Australiji su uistinu imali i peh, ali malezijski im dani s ukupno dva boda neće ostati za pamćenje.

Force India se čvrsto drži konstante: novak Paul di Resta ponovio je deseto mjesto, a Adrian Sutil bio je jedanaesti, nakon devete pozicije u Australiji. No, time je Nijemac razočaran, za razliku od svog presretnog kolege. "Nije bilo briljantno, mogli smo i bolje", priznao je Sutil.

Lotus domaćoj publici nije uspio priuštiti veće iznenađenje, a vremena za veće rasprave o Velikoj nagradi Malezije čak ni nema - slijedi "šangajsko podne" za manje od tjedan dana.

Vozač vikenda

Sebastian Vettel: Iako je jednako uspješan bio i u Australiji (prvi na startu, prvi na cilju), nastup u Maleziji impresivniji je još i utoliko što je bio - drugi takav zaredom. Osim toga, i sam je njemački vozač priznao da mu je konkurencija u međuvremenu napredovala, a on je usprkos svemu zasad ostao teško uhvatljiv.

Momčad vikenda

Hispania Racing Team: Možda će zvučati malo zločesto, ali jedan od najvećih izazova u Sepangu bio je onaj HRT-a, koji je u dva tjedna morao pronaći dovoljno noviteta kako bi se uspio tek kvalificirati za utrku. Liuzzi i Karthikeyan ovoga su puta ušli unutar kvalifikacijskih 107%, a premda nisu dočekali ciljnu zastavu, opet su istaknuli pozitivan dojam nakon ostvarenja zacrtanog cilja. "Sada smo barem skupili neke podatke o bolidu i napokon imamo s čime raditi u budućnosti", rekao je Liuzzi.

Potez vikenda

Nick Heidfeld: Zamjena Roberta Kubice u Renaultu u Australiji je završila u sjeni drugog mjesta Vitalija Petrova, ali Heidfeld se za svoje mjesto pod suncem majstorski izborio u Maleziji. Odličnim i vrlo hrabrim startom s vanjske se strane probio sa šestog sve do drugog mjesta, što mu je omogućilo borbu za postolje i na kraju osvajanje sjajnog trećeg mjesta.

Pogreška vikenda

Vitalij Petrov: Jedan gubitak kontrole nad bolidom i izlet izvan staze Renaultovog Rusa nije uopće izgledao posebno zanimljivo sve dok pri povratku na stazu Petrov nije zahvatio izbočinu i atraktivno poletio do asfalta. Nažalost, naizgled beznačajno izlijetanje naposljetku ga je koštalo plasmana jer mu je pritom u rijetko viđenom scenariju otpao upravljač. "Napravio sam malu pogrešku s velikim posljedicama", izjavio je poslije utrke.

Tragičar vikenda

Mark Webber: Nakon razočaranja u Melbourneu, gdje nikako nije mogao objasniti zašto je bio osjetno sporiji od Vettela, australski je vozač s trećeg mjesta na malezijskom startu gledao isključivo prema naprijed. Međutim, slab start, bez KERS-a, koštao ga je punih šest pozicija već prije prvog zavoja. Ostatak je utrke proveo popravljajući svoj plasman i stigao do sasvim solidnog četvrtog mjesta, ali to nije ono što Webber želi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2011. u 10:59
    "trebat će mnogo truda za staviti soli na rep svjetskom prvaku Sebastianu Vettelu" Jok. Staviti mu soli na rep je sve što će moći napraviti ostali vozači ove godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2011. u 07:55
    Nemam rijeci na ovogodisnje izdanje formule.Toliko novih vozaca koji nisu tu samo da popune broje vec se radi o kvalitetnim pilotima,puno pretjecanja,gume koje stvaraju kaos i veliki plus za sam prijenos utrke koji mi je cak bolji od onog koji je radio HTV sa Blazickom bez puno pametovanja vec... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2011. u 03:25
    webber je jedan običan ridikul,ne znan što on uopće radi u f1,očito ima nekoga strica ili rodjaka koji ga tamo drži,inače on nije ni za karting utrke di se natječu dica od 12 godina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2011. u 01:40
    Slazem se sa svime al tragicar vikenda nemre bit Webber koji je izvukel max iz utrke sa svojim problemima na bolidu... Tragicari su Alonso ili Hamilton!! Inace dobar prijenos na Netu, neka se samo tako i nastavi!!
    Obrisan korisnik