Zimski sportovi

Washington i Vancouver predvode lov

Pišu:Krešimir Ferlak, Tomislav Novosel • srijeda, 13.04.2011.
Washington i Vancouver predvode lov

Mnogi će reći – napokon! Regularna sezona je trajala dugo, a sada kreće ono za što se igra, borba za Stanley Cup. Četrnaest momčadi je spakiralo svoje ormariće i otišlo na odmor, a ostalih šesnaest se bori za veliki naslov. Tko će ga podići saznat ćemo za otprilike dva mjeseca...

Svaka momčad odigrala je 82 utakmice regularnog dijela i favoriti se naziru. Washington na Istoku, te Vancouver na Zapadu su uzeli naslove konferencija, pa su samim time i prvi favoriti za naslov. Međutim, Philadelphia i Pittsburgh s jedne, odnosno Detroit i San Jose s druge strane su ekipe koje također ciljaju na najviše. Chicago se provukao u doigravanje i ipak će braniti naslov, dok se s obzirom na trenutnu formu nikako ne smije opisati niti Anaheim Duckse...

U nastavku teksta donosimo vam pregled i najavu svih parova doigravanja.

Istočna konferencija

:

Washington Capitals (1) – New York Rangers (8)

Zanimljiva serija očekuje nas u dvoboju između jednog od najtalentiranijih napada lige i momčadi koja, iako u ovoj sezoni sklona brojnim oscilacijama u igri, uvijek nekako nađe način da iz sebe izvuče najbolje onda kada to bude najpotrebnije. Washington je drugu sezonu zaredom osvojio Istočnu konferenciju, kvaliteta je nesumnjivo na strani Capitalsa, predvođenih superstarom Alexandrom Ovečkinom. Kad Ovečkinu pridodamo Nicklasa Backstroma i Alexandra Semina, dobivamo ofenzivni trio od kojeg zastaje dah svakoj obrani. Međutim, da ta činjenica i te kako može biti samo „mrtvo slovo na papiru“, najbolje je demonstrirao Montreal prošle godine kada je te iste, „kvalitetnije“ i „bolje“ Capitalse, izbacio u prvoj rundi doigravanja.

Upravo iz tog razloga, Washington ni u kom slučaju ne smije podcijeniti Rangerse, tim prije što su ih Njujorčani dobili u posljednje tri (od ukupno četiri) utakmice u sezoni. Henrik Lundqvist briljirao je u okršajima protiv Capitalsa, a fantastični Šveđanin biti će zasigurno opet glavna uzdanica Rangersa. Puno toga će ovisiti o formi i učinku Mariana Gaborika, Brandona Dubinskog i odličnog rookieja Dereka Stepana. Rangersi će se morati kompaktnom, čvrstom fizičkom igrom oduprijeti napadima Washingtona, a istovremeno biti učinkoviti i znati iskoristiti svoje prilike u napadu. Ako je suditi po rezultatima u sezoni, Rangersi nikako ne leže Capitalsima, a ukoliko Lundqvist ponovo bude u svom najboljem izdanju, Ovečkin i ekipa mogli bi imati velikih problema. Očekuje nas uzbudljiva i zanimljiva serija, u kojoj bi na kraju ipak trebali slaviti Capitalsi. Prognoza: Prolaz Washingtona 4:3.

Philadelphia Flyers (2) – Buffalo Sabres (7)

Okršaj dviju momčadi koje u doigravanje ulaze potpuno različitih raspoloženja. Iako su većim dijelom sezone predvodili Istočnu konferenciju, Flyersi su zadnjih mjesec dana u konstantnom padu forme. Loše igre i samo sedam pobjeda u posljednjih 20 utakmica, uzrokovale su Flyersima preotimanje vodstva na Istoku od strane Washingtona, a u doigravanju im donijele Buffalo, momčad u strahovitom naletu koja je, između ostalih, pobijedila i Philadelphiju u posljednja dva međusobna ogleda. Giroux, Carter, Briere, Richards i ekipa morat će u ovoj seriji dati puno više. Kvalitetu i širinu imaju, pogotovo u ofenzivnom dijelu, a s oporavljenim Chrisom Prongerom i obrana djeluje puno bolje i stabilnije, no da bi izbacili zahuktale Sabrese, morat će što prije početi igrati i nalikovati na momčad iz prvog dijela sezone.

Nesumnjivo najveća snaga Buffala leži između vratnica. Na gol se nakon ozljede vratio prošlogodišnji osvajač Vezine Ryan Miller, ali i dok njega nije bilo, izvrsni mladi Šveđanin Jhonas Enroth pokazao se kao dostojna zamjena. Od odličnih vratara ponovo se očekuje da iznesu najveći teret na svojim leđima, no Buffalo nije bezopasan i u ofenzivnom dijelu. Thomas Vanek i Drew Stafford predvode napad Sabresa te će, potpomognuti rookiejima Gerbeom i Ennisom, predstavljati izvjesnu opasnost po obranu i gol Philadelphije. Prednost u seriji ipak ide Flyersima, za koje očekujem da konsolidiraju redove te neospornu kvalitetu s papira primjene u praksi i demonstriraju na terenu. Prognoza: Prolaz Philadelphije 4:1.

Boston Bruins (3) – Montreal Canadiens (6)

Treći put u posljednje četiri godine, jednu od najokrutnijih bitaka na „istočnom frontu“ ponovo će voditi Bruinsi i Canadiensi. U dvoboju najvećih rivala i dviju momčadi čiji navijači, blago rečeno, ne podnose jedni druge, osim čvrstih duela i agresivnog hokeja s obje strane, očekuje nas zasigurno čitav niz „boksačkih“ obračuna igrača. Boston će u napadu predvoditi odlični trio Lucic-Bergeron-Krejci, dok će obranom ponovo dirigirati fantastični slovački branič Zdeno Chara. Možda i najveća prednost Bruinsa dolazi od strane briljantnog Tima Thomasa na vratima. Thomas je jedini golman u ligi s gotovo nestvarnim prosjekom od ispod 2.00 primljenih pogodaka po utakmici, što ga ujedno čini i najizglednijim kandidatom za osvajanje ovogodišnjeg Vezina Trophyja.

Središnja figura momčadi Canadiensa također je golman. Carey Price sezonu je završio s odličnim prosjekom od samo 2.35 primljenih pogodaka po utakmici, što ga svrstava među top 10 najboljih vratara lige. (Ne)uspjeh Canadiensa će, osim o formi Pricea, uvelike ovisiti i o doprinosu Plekaneca, Cammallerija, Gionte i Gomeza, koji, ukoliko žele izbaciti Bruinse, moraju podignuti razinu svoje, a samim tim i igre svoje momčadi, na puno višu razinu od sadašnje. U hokeju, a pogotovo u playoffu, ništa nije nemoguće, no prednost u ovoj seriji dajem Bruinsima iz razloga što su kvalitetnija i uigranija momčad koja, uz sve to, na golu ima najboljeg golmana lige. Prognoza: Prolaz Bostona 4:1.

Pittsburgh Penguins (4) – Tampa Bay Lightning (5)

Neposredno prije početka doigravanja u Consol Energy Centru, još uvijek nije sigurno hoće li prva zvijezda i kapetan Penguinsa Sidney Crosby, biti spreman za početak serije protiv Tampe. Ono što možemo pretpostaviti, bez obzira na igranje ili neigranje Crosbyja, jest da jednu od najboljih obrana lige čekaju velika iskušenja protiv ubojitog napada Lightninga. Penguinsi su se, nakon ozljeda Crosbyja i Malkina, snašli bolje nego što je bilo tko očekivao. Kunitz, Kennedy, Staal i ekipa odigrali su odličan ostatak sezone te, potpomognuti dobrim igrama Marc-Andre Fleuryja i ostatka obrane, osigurali četvrto mjesto Istoka i prednost domaćeg terena. Pittsburgh igra u dobroj formi, obrana predvođena Krisom Letangom funkcionira odlično, a Pens'i u napadu imaju vrlo širok izbor igrača od kojih je svaki u stanju zabiti u bilo kojem trenutku. Još ako se obistine očekivanja i, kao što je najavljivano, na led vrati Sid The Kid, Tampu ni u kom slučaju ne očekuje lagan posao.

Napad Lightninga predvodi fantastični Steven Stamkos s 45 golova u sezoni. Martin St.Louis, Vincent Lecavalier, Ryan Malone i Simon Gagne zatvaraju kvintet odličnih napadača Tampe koji se cijelu sezonu izvrsno nadopunjavaju i čiji će učinak biti od velike važnosti u potencijalnom trijumfu Lightninga nad Pittsburghom. Ukoliko zadrže učinkovitost u napadu i istovremeno poprave igru u obrani, koja u većem dijelu sezone nije bila na razini doigravanja, Tampa bi se mogla pokazati kao tvrd orah za Penguinse. Važnu će ulogu igrati golmanski dvojac Lightninga, Dwayne Roloson i Mike Smith, veteran koji u svojoj 41. godini igra u životnoj formi. Penguinse nikako ne očekuje „šetnja“ kroz četvrtfinale, ali mislim da su, s obzirom na kvalitetu i širinu kojom raspolažu, isto kao i na iskustvo koje u ovakvim serijama može biti od iznimno velike važnosti, u stanju izbaciti Tampu. Prognoza: Prolaz Pittsburgha 4:2.

Zapadna konferencija

:

Vancouver Canucks (1) – Chicago Blackhawks (8)

Pravi izazov očekuje najbolju momčad lige. Canucksi su protutnjali kroz regularni dio, a sada im prvi krug donosi aktualne prvake i dužnike od prošle sezone. Chicago će biti pravi test za Vancouver, da se vidi da li su spremni za velike stvari. Braća Sedin i Ryan Kesler će među prvima biti zaduženi za nered u obrani Blackhawksa, Roberto Luongo kao posljednja prepreka mora biti sjajan, a odlična je vijest da je obrana zdrava, vratio se i najbolji branič do ozljede, Alexander Edler. Canucksi jesu favoriti, imaju dodatan razlog za osvetu zbog poraza od Chicaga u prošlogodišnjem polufinalu Zapada, ali branitelji naslova su svakako plutajuća mina.

Nije to bila sezona za pamćenje u Chicagu, ali doigravanje bi moglo sve popraviti. U njega su se provukli kroz ušicu igle, najviše zahvaljujući Minnesoti, ali svoju ključnu utakmicu protiv Detroita su izgubili i to je ono što najviše brine prvake. Kao da su izgubili taj ubojiti instinkt i momčad cijelu sezonu igra toplo-hladno. Naravno, Toews, Kane, Hossa, Keith, Seabrook i društvo su i dalje fenomenalni igrači, ali kao momčad do sada nisu izgledali kao prošle godine. Upravo je sada prava prilika da se to promijeni, dobili su najtežeg mogućeg protivnika, pa nek se vidi jesu li prvaci spremni ponoviti prošlu sezonu. Dojam je ipak da bi Vancouver mogao biti previsoka prepreka. Prognoza: Prolaz Vancouvera 4:2.

San Jose Sharks (2) – Los Angeles Kings (7)

Prvi dio sezone Sharksi su spavali zimski san, početkom siječnja bili su deseta momčad konferencije, a onda je počeo njihov uragan. Nizali su pobjedu za pobjedom i završili sezonu kao pobjednici divizije i druga momčad konferencije. Patrick Marleau je predvodio momčad u tom razdoblju, Joe Thornton je i dalje arhitekt igre, a mladi Logan Couture s istaknuo s 32 pogotka u sezoni. Na vratima se ustalio Antti Niemi koji traži drugi naslov u dvije godine. Ako će on biti na razini, te ako obrana iznese svoje, Sharksi će biti opasni za sve. Prošle godine su ulaskom u finale konferencije odbacili etiketu gubitničke ekipe, a sada žele korak dalje. U svemu tome, Los Angeles bi trebao biti samo prva prepreka.

U Gradu anđela nebo se naoblačilo nakon ozljede najboljeg igrača, Anžea Kopitara. Kingsi su i bez Slovenca odlična momčad, ali on je bio ključni čovjek napada i to nije lako pokriti. Dustin Brown, Ryan Smyth i Dustin Penner su opasnost za svaku obranu, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno da se zaustave gladni Sharksi. Veliko breme biti će na obrani, kojom komandira Drew Doughty, ali možda ključan čovjek Los Angelesa je ipak vratar Jonathan Quick. On može na svakoj utakmici očekivati više od 30 udaraca na gol i o njegovoj formi će dosta toga ovisiti. Ali, teško da će i to biti dovoljno. Prognoza: Prolaz San Josea 4:1.

Detroit Red Wings (3) – Phoenix Coyotes (6)

Za razliku od Sharksa, Detroit je sjajno započeo sezonu, a pred kraj je počeo lagani pad. Bilo je i podosta ozljeda, ali Red Wingsi svejedno u zadnjih dva mjeseca ne igraju na svojoj razini. No, riječ je o iskusnoj ekipi, koja zna kako se pobjeđuje i ne smije ih se otpisivati s liste kandidata za naslov. Pavel Dacjuk i Nicklas Lidstrom igraju odlično i predvode ekipu, ali i doprinos Jimmya Howarda mora biti iznad prosjeka kojeg je do sada pokazivao. Najbolji igrač regularnog dijela, Henrik Zetterberg, je ozlijeđen, ali se u Detroitu nadaju da će uskoro biti spreman. Isti protivnici sreli su se i prošle godine u prvom krugu doigravanja, Detroit je prošao u sedam susreta, a ove sezone se nadaju da će to riješiti prije.

S druge strane, Phoenix je sjajno igrao na gostujućem ledu, a to je upravo ono u što polažu nade. Naime, Detroit ove sezone ima puno problema kod kuće i Coyotesi će svakako tu tražiti svoju priliku. Za to će trebati puni doprinos cijele ekipe, Shane Doan kao predvodnik, a kao pratnja Keith Yandle i Ilja Brizgalov trebali bi igrati sjajnu seriju. Ekipa iz Arizone je prošle godine bila vrlo blizu izbacivanju Red Wingsa, računaju da su ove sezone zreliji, spremniji i bolji, ali treba reći da je i Detroit bolji nego prošle sezone. Phoenix bi mogao pomrsiti račune Detroitu, ali teško se kladiti protiv Red Wingsa u prvom krugu doigravanje. Prognoza: Prolaz Detroita 4:2.

Anaheim Ducks (4) – Nashville Predators (5)

Najveći pritajeni favoriti ove sezone su Anaheim Ducksi. Momčad iz grada Disneylanda odigrala je sjajan kraj sezone, te furiozno ulaze u doigravanje. Imaju napad koji je spreman srušiti svaku prepreku, te zabiti više nego što obrana primi. Corey Perry igra u životnoj formi, te je s 50 golova predvodio ligu, Ryan Getzlaf bi bez ozljede bio među deset po bodovima, a drugu ili čak treću mladost proživljava neuništivi Teemu Selanne. U obrani je Lubomir Visnovsky bio sjajan, ovaj slovački veteran je s 68 bodova predvodio sve braniče u ligi, te je i on još jedno napadačko oružje. Najveći problem ja na vratarskoj poziciji, Jonas Hiller je i dalje ozlijeđen, pa se Ducksi nadaju da će Dan Ellis biti spreman preuzeti zadaću.

U Nashvilleu sjajan posao i dalje radi Barry Trotz. Momčad kojoj svake godine predviđaju pad i dalje igra odlično, te godinu za godinom ulazi u doigravanje. Najveća snaga ekipe i dalje je u kolektivu, niti jedan igrač nije imao više od 50 bodova, ali apsolutno svi pridonose uspjehu Predatorsa. Ipak, briljantni Pekka Rinne na vratima, Shea Weber u obrani, te Martin Erat u napadu su ljudi od kojih će Trotz najviše očekivati. Nashville je uvijek svima tvrdi orah, ali s obzirom na formu Anaheima, čini se da će i ove godine njihov put u doigravanju završiti nakon prvog kruga. Prognoza: Prolaz Anaheima 4:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Share15.04.2011. u 18:03
    Malo se lakse prognozirati nakon prvih utakmica al evo probat cu stogod pogoditi Washington ce po meni dobiti 4-0 u seriji protiv Rangersa koje je Tampa dovela u playoff.Jeste da Capitalsima ne leze Rangeri ali ne mogu sebi dopustiti da se ponovi Montreal od prosle godine. Tampa ce morati pricekati... [više na forumu]
    Share
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 10:52
    new jersey sljedece godine osvaja...skidam se gol ak ne osovje!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 18:32
    E moji autori, onog dana kad u nhl-u SVIH 8 favorita (po pozicijama u regularnoj sezoni) uspije proći dalje, taj dan će biti čudo neviđeno..Prognoze jesu realne,ali nemoguće da prođe bar bez jednog iznenađenja- osobno mislim rangersi, predatorsi i tampa bay da su plutajuće mine... Nadam se naslovu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.04.2011. u 08:31
    sve stoji...uz napomenu da patrick sharp u chicagu igra fenomenalnu sezonu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 12:40
    Članak je jako dobar iako su prognoze za playoff nezahvalne jer je sve moguće. Ipak, evo moje prognoze tko sve prolazi prvi krug: Washington, Philly, Boston, Tampa, Chicago (!), San Jose, Anaheim i Detoit. Go Wings!
    Obrisan korisnik