Košarka

Je li Chicago spreman za doigravanje?

Piše:Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 14.04.2011.
Je li Chicago spreman za doigravanje?
Foto: EPA

Završena je regularna sezona i odbrojavaju se dani do NBA doigravanja. Daleko od toga da nam regularni dio nije pružio dovoljno uzbuđenja, ali to je ipak bilo predjelo za spektakl koji nas čeka. 14 NBA momčadi svoj su posao ove sezone dovršile, odlaze u "bubanj" i započinju s pripremama za draft. Za najbolje pravi posao tek počinje...

Nije nikakva mudrost reći kako je doigravanje sasvim posebna priča u odnosu na regularan dio. Svaka momčad odigrala je 82 utakmice kako bi se kvalificirala za ovaj "turnir" i pružila nam kakav-takav uvid u svoje mogućnosti. Na temelju samog omjera iz regularnog dijela, ne možemo sa sigurnošću zaključiti tko će na kraju i osvojiti naslov. Za to treba proći pakao doigravanja i svladati najbolje momčadi lige.

Stoga su prognoze konačnog pobjednika nezahvalne jer će se, čim krene play-off, stvari veoma brzo drastično izmijeniti. Konkurencija je žestoka pa se ni za vodeće Chicago i San Antonio ne može sa sigurnošću tvrditi da će u lipnju igrati veliko finale. Ipak, na temelju regularne sezone, ali i najsvježijih rezultata, možemo barem donekle odrediti koje momčadi u doigravanje ulaze s najboljom formom. Pa pogledajmo tko se najbolje drži uoči najvažnijeg dijela sezone...

1. Chicago Bulls

21 pobjeda u posljednje 23 utakmice. Jedina su NBA momčad bez većih amplituda. Nisu ni jednom izgubili više od dvije utakmice za redom. Ponajbolja obrambena momčad s nekoliko kvalitetnih napadačkih rješenja i ubojitim Derrickom Roseom. Za ekipu koju predvodi 22-godišnjak neobično su zrela skupina. Svega pet poraza kod kuće, a u doigravanje ulaze s prednošću domaćeg terena.

2. Miami Heat

Istočna Konferencija, prvo kolo

Chicago Bulls (1) - Indiana Pacers (8)
Miami Heat (2) - Philadelphia 76ers (7)
Boston Celtics (3) - New York Knicks (6)
Orlando Magic (4) - Atlanta Hawks (5)

Njihovo drugo mjesto više govori o njihovim protivnicima nego o njima samima. Za razliku od Spursa, Lakersa i Celticsa u zadnjih mjesec dana oni nisu imali crnih rupa i nakon slavlja nad Lakersima 10. ožujka imaju 15 pobjeda i svega tri poraza. Za očekivati je da će ih njihova krilatica "mi protiv svijeta" dodatno galvanizirati. Miami zna igrati obranu što u doigravanju postaje neopisivo važniji segment. Problem je blasfemično loša klupa i činjenica da su se u ključnim trenucima prečesto "gušili".

3. San Antonio Spurs

Pomalo neozbiljno ponijeli su se, inače veoma savjesni, Spursi u završnici sezone. Zamalo su prosuli prvo mjesto na Zapadu, ali su im pomogli u potpunosti nezainteresirani Lakersi. Svima je poznat Popovichev afinitet da odmara svoje ključne veterane pa makar ih to koštalo prvog mjesta. Ali, kada je u pitanju trener i momčad koji su obilježili prethodno desetljeće, ne trebamo se brinuti znaju li što rade. Ne zaboravimo i da su dominirali većim dijelom sezone, sada su zdravi i vrijeme je da ponovno pokažu zube i dokažu da nisu izgubili momentum.

4. Oklahoma City Thunder

19 pobjeda i pet poraza od početka ožujka za mlade Thunderovce. Momčad s najboljim strijelcem NBA lige drugu godinu za redom. Momčad s godinom iskustva više nego u prošlo proljeće kad su pošteno namučili Lakerse. Čvršći pod koševima i s kvalitetnijim Westbrookom, Oklahoma City mogao bi biti jedna od najljepših priča nadolazećeg doigravanja. Neiskustvo je faktor, dakako, ali ovo je još uvijek nadolazeća momčad koja u završnicu može i treba ući bez dodatnog pritiska.

5. Los Angeles Lakers

Nakon neuvjerljivih dionica tijekom godine, Lakersi su se oprostili od prvog mjesta, a zatim tek u produžetku regularne sezone u Sacramentu izborili drugo mjesto na Zapadu. Ali, nitko nije toliko cool kada gubi kao što su to Lakersi. Tri uzastopna finala i dva uzastopna naslova naprave to od vas. Kritike i sumnje do vas ne dopiru, a kada svi oko vas krenu paničariti - vi ostajete potpuno sabrani. Lakersi su mogli proći s bilo čime tijekom ove regularne sezone. Zaslužili su povjerenje navijača. Sada je došlo vrijeme da ga i opravdaju.

6. Dallas Mavericks

Dalląs kao da je mogao završiti na bilo kojem mjestu u konferenciji. I da su završili kao prvi, stvari se ne bi bitno mijenjale. Nowitzki i društvo trebaju se dokazati u doigravanju gdje su od zadnja četiri putovanja tri puta ispadali u prvom krugu, a jednom u drugom. Finale 2006. sada se više doimao kao nekakav mit, a ne nedavna prošlost. Ponovno su izgledali kvalitetno u regularnoj sezoni, ali ovaj puta neće nikoga zavarati dok ne pokažu kako igraju protiv neugodnog Portlanda.

7. Boston Celtics

U prošlogodišnjoj regularnoj sezoni su mnoge zavarali s igrom koja je na trenutke bila gotovo "šamar u lice" znalačkoj publici u Bostonu, samo da bi mjesec dana kasnije prohujali kroz doigravanje i priredili nam pravi spektakl u finalu s Lakersima. Sedmu utakmicu izgubili su dijelom i zato jer u njoj nisu imali Perkinsa. Ovo doigravanje će cijelo morati odigrati bez svog bivšeg centra i ponovno nakon neuvjerljive završnice sezone (ožujak 9-7, travanj 4-4 ) u kojoj su izgubili borbe za prvo i drugo mjesto. Ali opet...Garnett, Pierce, Allen! Nemojmo ih otpisivati dok ne dokažu suprotno.

8. Denver Nuggets

Možete li zamisliti koliko je zabavno ovim momcima na treninzima i utakmicama? George Karl izgleda kao novi čovjek nakon što se riješio tumora i Anthonyja. Nuggetsi su pušteni s lanca i nakon toga su poraženi svega sedam puta! Protiv najefikasnijeg napada lige se ne možete braniti jer, kako Karl kaže, oni ni sami ne znaju što će napraviti. Bez Anthonyja koji je zahtijevao puno pažnje, Nuggetsi izgledaju svježije i poletnije, a pridošlice iz New Yorka su se fantastično uklopile. Denver je opasan jer nema što izgubiti.

9. Portland Trail Blazers

Zapadna Konferencija, prvo kolo

San Antonio Spurs (1) - Memphis Grizzlies (8)
Los Angeles Lakers (2) - New Orleans Hornets (7)
Dallas Mavericks (3) - Portland Trail Blazers (6)
Oklahoma City Thunder (4) - Denver Nuggets (5)

Priznajte, koliko ste ih puta već otpisali? Na ovakvom Zapadu nisu trebali imati nikakve šanse, zar ne? Dobro, na Odena nitko nije ozbiljnije ni računao, ali Brandon Roy je trebao biti posljednji čavao u njihovom lijesu. Prvo ime franšize ulazi s klupe, ali Portland nastavlja pobjeđivati. Bravo za trenera McMillana, bravo za novog vođu Aldridgea, bravo za čvrstog Matthewsa i bravo za vodstvo Nuggetsa koje je dovelo Wallacea i Portland pretvorilo u "crnu mačku" koju svi žele izbjeći.

10. Orlando Magic

Dwight Howard nastavio je svoj igrački razvoj. Šteta što ga ostatak Orlanda nije pratio. Razmjene su bez sumnje trgnule momčad i još uvijek se radi o ekipi koju ne možete otpisati ni kada gube s 20 poena razlike. S kišom trica će na mrtvo prebiti i vaše vodstvo i vašu želju za igrom. Ali, nema konstante, a ima previše poraza od Toronta, Golden State, Sacramenta...Gube i protiv momčadi s vrha i to je ono što ih treba zabrinjavati. Ukoliko karizmatični Van Gundy veoma brzo ne nađe rješenje, još brže će se nastaviti njihova silazna putanja. Četvrta su obrana lige i momčad koja živi i umire s tricama - i s Howardom.

11. New York Knicks

Knicksi su bili jako dobro svjesni što (ne) dobivaju sa Stoudemireom i Anthonyjem u petorci. Napravili su dobar posao u travnju i kvalitetno odradili utakmice s lošijim momčadima, ali ne zaboravimo da su još krajem ožujka nanizali devet poraza u deset utakmica. Prolazili su ono što i Miami početkom sezone. Za razliku od njih, imaju naizgled bolju klupu i za razliku od LeBrona, Anthony zna pogoditi šut za pobjedu. Nećemo dugo čekati jer već nakon prvog kruga znat ćemo puno više o ovim Knicksima.

12. Atlanta Hawks

Možda zvuči grubo - ali niti smrdi niti miriše. Za utjehu, govorim to u najljepšem smislu riječi. Novi trener Larry Drew unio je bitne promjene u ovu momčad čiji bi se rezultati trebali vidjeti tek sada u doigravanju. Pozitivni ili negativni - ostaje nam vidjeti. Hawksi iz prošlih godina nisu bili ozbiljnija play-off momčad jer im se igra previše oslanjala na Joea Johnsona. Pročitali bi ih i nepismeni, ali je Drew ove sezone žrtvovao Johnsonove brojke i unio širinu u napad Hawksa. Izgledaju svestranije, ali često su se znali gubiti tijekom regularnog dijela. U doigravanju za to nemaju vremena.

13. Memphis Grizzlies

Jako interesantna momčad na koju bi svakako trebalo držati jedno oko. Mladi i borbeni, ekipa koja zabija najviše poena u reketu. Kleptomani. Kradu najviše lopti u NBA-u i imaju dvojicu među prvih deset najvećih "lopova" lige. Imaju fantastičnog Randolpha pod koševima i očito dovoljno širine da prežive izostanak Rudyja Gayja. Conley se odlično snašao kao razigravač, a dolazak Battiera im je sjeo kao šamar budali. Poslali su jasnu poruku - ako nas i pobijedite, znat će te s kime ste igrali.

14. New Orleans Hornets

I Hornetsi imaju dvojicu među deset najvećih kradljivaca lige. I to Chrisa Paula kao vodećeg. Ipak, Memphis ih je u zadnjih 15 dana dvaput uvjerljivo pobijedio. Ostali su bez prvog strijelca kada se ozlijedio David West, a Paul bi, izgleda, ipak trebao biti malo agresivniji i sebičniji. Hornetsi imaju četvrtu najbolju obranu lige, što nikako nije za zanemariti. Ali, zanemariti se ne može ni veoma neuvjerljiva klupa na kojoj se ističe tek Wille Green.

15. Philadelphia 76ers

U čemu je osnovna razlika kada uspoređujemo Sixerse iz ove i prošle sezone kada su imali svega 27 pobjeda? Ovogodišnji Sixersi znaju igrati košarku pet na pet. Veliki je posao napravio pritajeni kandidat za trenera godine, Doug Collins. Philadelphia je i dalje momčad koja se najbolje osjeća u kontri, ali sada zna igrati i na postavljenu obranu, a i sama ima 11. obranu u ligi. Elton Brand je zdrav i nadoknađuje propušteno, Iguodala je postao obrambeni specijalist, a Collins ima dovoljno imena za kvalitetnu rotaciju.

16. Indiana Pacers

Kao i uvijek, na Istoku se nađe momčad koja je odigrala najmanje loše od ostatka konferencije i tako izborila plasman u doigravanje. Ali, nemojmo omalovažavati Pacerse. Nije njihov problem što je Istok bitno slabija konferencija, niti će oni o tome raspravljati u seriji s Bullsima. Pacersi kao ni Sixersi nemaju ime koje ozvanja u ušima prosječnog NBA poznavatelja, ali imaju izbalansiranu momčad sa solidnim playom Collisonom, kvalitetnim strijelcem Grangerom, talentiranim centrom Hibbertom i radišnim Hansbroughom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 17:15
    dabane dabane cccccc a dekivk je u potpunom pravu slazem se s njim...mislim da bi chicago mogao bit ko cavs s jamesom!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 00:30
    cim vidim da je daban nes komao odma ide minus, pa dabane volim bullse i rosea al ga previse velicas(moram priznat de je ove sezone velicanstven), previse lebrona napadas, on je kompletniji igrac od rosea. I kakvu je on ekipu doveo do prvog mjesta istoka, a kakvu rose, rose bar ima dobre suigrace... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 20:18
    daban get a life -.-
    Obrisan korisnik
  • Peter Schmeichel15.04.2011. u 15:30
    Dabane jesi li ti ikad ovo napisao? Jucer se povela debata oko Jamesa ali ja cu stati iza svojih rijeci i reci da nije ni blizu Rosea trenutno niti je ikad igro na toj razini pa cak niti u Clevelandu a tko mi ne vjeruje ili misli da pricam gluposti neka pogleda par utakmica Chicaga. Nije baš da se... [više na forumu]
    Peter Schmeichel
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 10:14
    meni se čini da Boston neće ugledat finale ove godine. Prije će to biti Chicago ili Miami. Boston treba pregrmit Knickse koji su u stanju zatrpat svakog i nemaju što izgubit jer su plasmanom u playoff ostvarili cilj. Nakon Knicksa, ide Miami, a ako prođu Miami koji ima prednost domaćeg čeka ih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik