Košarka

Igrači koji vrebaju iz sjene

Piše:Mario Majdić Natrlin • subota, 16.04.2011.
Igrači koji vrebaju iz sjene
Foto: EPA

Čuli ste za LeBrona i Wadea. Poznat vam je Kobe Bryant? Dovoljno ste se naslušali o Durantu, Anthonyju i Nowitzkom! Košarka je sport koji pojedincu pruža uistinu golem prostor za kreativno stvaranje, ali je jednako tako i sport u kojem na kraju pobjeđuje i gubi momčad. Pred nama je iznimno uzbudljivo NBA doigravanje, a mi ćemo vam obratiti pozornost na desetoricu igrača koji ne iskaču iz paštete, ali bez čije kvalitetne igre ni jedna NBA momčad neće dobiti priliku da organizira svečanu paradu...

1. George Hill: Ako vam se ovogodišnji San Antonio Spursi čine pomalo neobičnima - to je zato što i jesu. Spursi su ove sezone sedma momčad lige po broju poena zabijenih iz kontri (a samo se tri play-off momčadi mogu pohvaliti da zabijaju više, među njima i Memphis). Za uspješnu transformaciju Spursa uvelike je zaslužan upravo Hill. Zamjenski razigravač i čvrsti obrambeni igrač u prosjeku zabija 11,6 poena i predvodi klupu San Antonija. Sa širokim rasponom ruku i kvalitetnim šutom - Hill ove godine ima važnu ulogu u najboljoj momčadi regularnog dijela.

2. Nene: Brazilac Nene po mnogima je zaslužio mjesto u All-Star momčadi Zapada. Ove sezone ima najbolji postotak šuta (61%) u cijeloj NBA ligi. U prosjeku ubacuje 14,5 poena i bilježi 7,6 skokova te je ključna figura Nuggetsa s i bez Anthonyja. Drugi je strijelac u najefikasnijem napadu lige, njihov je najbolji skakač i iznimno je borben pod koševima. Nuggetsi u doigravanju neće moći zabijati tako lagano kao u regularnom dijelu pa će ovako raspoloženi i čvrsti Nene itekako dobro doći.

3. Glen Davis: 25-godišnji Davis možda nije najatraktivnije niti najzvučnije ime u rosteru Celticsa, ali je to igrač koji je uvijek pri vrhu lige kada treba žrtvovati tijelo i protivnika natjerati na prekršaj u napadu. Ove sezone Baby Davis je i najbolji strijelac Bostona nakon "Velike trojke" (11,7 poena). U svlačionici branitelja naslova na Istoku čut će te samo pohvale povezane uz njegovo ime. Odlaskom Perkinsa uloga Davisa i njegovih 130 kilograma postaje još važnija za Boston.

4. Zach Randolph: Nevjerojatan je napredak zabilježio Randolph nakon svog dolaska u Memphis. Mnogo zreliji i nemjerljivo fokusiraniji, izrastao je u double-double mašinu (20 poena, 12 skokova u prosjeku) i "zvijer" pod koševima s kojom nitko ne želi imati posla. Randolpha su već mnogi otpisali i smijali mu se, ali danas se mladi Grizzliesi oslanjaju upravo na njega kako za koševe (njihov prvi strijelac) tako i za rudarske poslove pod obručima (drugi u ligi u napadačkim skokovima). Kome je sada smiješan?

Nedostajat će nam

David West: Ako ste bacili oko na koju utakmicu Hornetsa ove sezone, jasno vam je koliko će im nedostajati West. Ne samo što je bio njihov prvi strijelac, već je odlično surađivao s Paulom i bio vođa na parketu. Neke stvari se ne mogu izmjeriti pa tako ni značenje odličnog Westa za New Orleans. Vidjet ćemo kako će ga zamijeniti Carl Landry.

Rudy Gay: Osim što je bio njihov prvi strijelac i najbolji napadač, Gay je nekoliko puta odlično reagirao i Memphisu donio pobjedu u neizvjesnim završnicama. Za sada su pokazali da mogu i bez njega, ali hoće li im taj faktor nedostajati kada krene doigravanje?

Caron Butler: Jedan od razloga odličnog starta Dallasa zasigurno je bio i Butler koji je s Nowitzkog skinuo pritisak u napadu i nametnuo se kao fantastična druga opcija. Mavsi su njegovom ozljedom izgubili mnogo, postoje stidljive najave kako se možda i vrati na parket u svibnju, ali se u Dallasu ne mogu baviti takvim špekulacijama - do svibnja moraju prvo ostati na životu.

Udonis Haslem: Nije isključeno ni da će se on vratiti za Miami Heat, za što bi momčad s Floride svake večeri trebala paliti svijeće. Bez obzira koliko raskoši imali u svojoj ekipi, svakoj je ozbiljnijoj momčadi potreban jedan Gattuso. Pitajte Kobeja Bryanta. Miamiju je potreban ratnik pod koševima. Trenutno imaju Chrisa Bosha.

5. Lamar Odom: Vodeći kandidat za "šestog čovjeka" godine i iznimno svestran igrač. Igra jednu od boljih sezona u karijeri (14, 4 poena, 8,7 skokova) i ove je godine često Lakersima radio razliku između pobjede i poraza. Već je poznato da rezultat Los Angelesa u velikoj mjeri ovisi o tome kako će odigrati Odom, ali i kakva će mu biti koncentracija jer nerijetko funkcionira po sistemu "toplo-hladno". Lakersi se bez pravog Odoma neće vratiti na vrh.

6. Al Horford: Ovogodišnji razvoj centra Atlanta Hawksa veliki je razlog njihovog povratka u doigravanje. 24-godišnji Horford njihov je treći strijelac (15,3 poena) i prvi skakač (9,3 skoka) i ima puno važniju ulogu sada kada Hawksi više nisu "izolacijska traka" za Johnsona. Već ga u prvom krugu očekuje dvoboj s Howardom i ukoliko ga Horford ne odradi na pristojnoj razini, Hawksi će ponovno na preuranjeni godišnji odmor. Ovaj radišni i tihi All-Star centar bi trebao biti upravo ono što Atlanta nije imala proteklih godina dok je on još igrački sazrijevao.

7. Gerald Wallace: Još jedan briljantan potez vodstva Trail Blazersa. Njegov prelazak iz Bobcatsa u Portland prebacio je momčad u brzinu više. McMillanova rotacija funkcionira fantastično, a Blazersi su dobili pojačanje pod obručima gdje su već tradicionalno tanki. Wallace je sa sobom iz Charlottea donio i 15,7 poena i osam skokova koje je nastavio bilježiti i u dresu Blazersa. Ali, osim toga, Wallace se fantastično uklopio i brzo razvio kemiju s novom momčadi gdje više nije glavni igrač. Ali je zato igrač koji igra u doigravanju. Ionako nikada rado viđen gost, Aldridge i društvo su s Wallaceom sada još i manje poželjni.

8. Luol Deng: Vodeći kandidat za MVP-a, Rose, naziva ga najkorisnijim igračem. Thibodeau, vodeći kandidat za trenera godine, ne može ga prestati hvaliti. Luol Deng (17,4 poena, 5,8 skokova) očito je važna karika u ovogodišnjim Chicago Bullsima. Uz Rosea i Boozera je najkvalitetnije napadačko rješenje, a u obrani može čuvati nekoliko različitih pozicija. Deng će s ovakvom formom morati nastaviti i u doigravanju na Istoku gdje su "velike trojke" popularan trend ove sezone pa će i on za Bullse morati odigrati ulogu tog trećeg, a možda i ključnog, čovjeka.

9. James Harden: Odlazak Jeffa Greena iz Oklahoma Cityja otvorio je dosta mjesta za "šestog čovjeka" u dresu Thundera. Napadački je Oklahoma Cityju sada još potrebniji raspoloženi Harden (12,2 poena u prosjeku) jer, koliko god bili dinamični, Durant i Westbrook neće moći sami pokoriti Zapad. Na njemu je prvenstveno zadatak da predvodi klupu Thundera koja osim njega nema nikoga ni blizu dvoznamenkastom broju poena.

10. Jrue Holiday: Čak ni u momčadi Philadelphia 76ersa koja nema ni jednu zvijezdu, ime Jruea Holidayja nije prvo koje ćete čuti. Poznatiji će vam biti Brand i Iguodala, ali Sixersi mogu biti zahvalni na brzom razvoju 20-godišnjeg Holidayja. Pozicija razigravača je mladim igračima možda i najteža za naučiti, ali Holiday (14 poena, 6,5 asistencija) bilježi 35 minuta u prosjeku (najviše nakon Iguodale koji je pak često bio ozlijeđen) i broj izgubljenih lopti drži relativno nisko za svoju poziciju (Sixersi su izjednačeni na vrhu lige s najmanje izgubljenih lopti). Dobro je shvatio što trener Collins od njega želi i Sixersi velik dio uspjeha mogu atribuirati upravo njegovoj zreloj igri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2011. u 22:23
    zove se blumenschein... ili nesto slicno. iako je ovo jedan od rijetkih tekstova uopce u HR koji uvodi u playoff, i to u drugi plan, tekst treba biti ambiciozniji. Ovaj se sveo na priprosto nabrajanje vec dobro poznatih igraca i nabrajanja njihovih kvaliteta. Moglo se to izvesti pametnije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 03:34
    pa ovaj decko ima dosta praznog hoda u svojim tekstovima...nazalost ovaj portal nema vec duze vrijeme pravog NBA novinara...Zadnji koliko se sjecam dobar je bio onaj dečko sa nekim čudnim prezimenom, neko duze, mozda cak i germanističko...ne mogu se sjetiti kako se decko zove...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 16:07
    ''Ovogodišnji razvoj centra Atlanta Hawksa veliki je razlog njihovog povratka u doigravanje.'' Povratka??? Hawksi su ionako zadnjih godina stalno u doigravanju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 15:21
    u ovaj članak još treba staviti i 11. Denver Nuggets, jer su totalno atipična NBA ekipa sa 8-9 podjednakih igrača, i to ih čini zanimljivima...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2011. u 15:05
    ja primjerice do ove sezone nisam volio Zeku, ubijao me arogancijom, ali ove godine je napokon proigrao kako spada, i zato su Grizliji tu gdje jesu
    Obrisan korisnik