Zimski sportovi

Jaromir Jagr ne posustaje

Piše:Mirza Seferagić • četvrtak, 12.05.2011.
Jaromir Jagr ne posustaje
Foto: Davor Sajko

Dva Stanley Cupa, dva svjetska prvenstva i jedno olimpijsko zlato do danas je osvojio veliki Jaromir Jagr. No, još uvijek se nije zasitio trofeja, a sinoć je to na sjajan način dokazao u utakmici protiv SAD-a postigavši hat-trick odvevši tako Češku korak bliže obrani naslova svjetskih prvaka. Sa "samo" 39 godina na leđima još uvijek igra na vrhunskoj razini, a to nikako nije dobra vijest za sve ostale polufinaliste...

15. veljač, 1972. godine u Kladnom rođen je Jaromir Jagr. Već u trećoj godini života počeo je klizati te je odmah pokazao sjajne sposobnosti, a sa 16 godina je već igrao u seniorskoj konkurenciji bivše čehoslovačke lige. Dvije godine poslije, kao peti izbor na Draftu, izabrali su ga Pittsburgh Penguinsi te mu se tako ostvario najveći san - igrati hokej u najjačoj ligi na svijetu.

Broj 68

Jagr je tokom cijele svoje karijere na dresu nosio broj 68 jer na taj način želi pokazati koliko je za njega važno bilo Praško proljeće koje je 1968. godine započeo slovački političar Aleksander Dubček, koji je želio odlazak sovjetskih političara s vlasti na koju su došli 1945. godine. Iste godine u zatvoru je umro Jagrov djed, također Jaromir, koji je prije početka rata bio vlasnik velikog ranča kojeg mu je kasnije oduzela sovjetska vlast. Vlasti su od njega tražile da besplatno radi na ranču što je djed odbio te je bio zatvoren sve do smrti.

Samo godinu dana kasnije, u svojoj prvoj NHL sezoni, već je osvojio prvi Stanley Cup, a u finalnoj seriji protiv Minnesota North Starsa (sadašnji Dallas Starsi) postigao je pogodak te je tako postao najmlađi igrač u povijesti lige s postignutim pogotkom u finalnoj seriji. Već u idućoj sezoni, osvojio je i svoj drugi uzastopni Stanley Cup ujedno i posljednji u svojoj velikoj karijeri.

Zdravstveni problemi suigrača Maria Lemieuxa natjerali su velikog Kanađanina na prerani odlazak u mirovinu, pa je tako jedina prava zvijezda u Penguinsima bio Jagr te je nedugo nakon toga postao i kapetan momčadi. U sezoni '94./'95. odigralo se tek 48 utakmica zbog lockouta, no Jagra to nije spriječilo da ostvari čak 70 bodova (32 gola i 38 asistencija) te tako osvoji prvu od ukupno pet nagrada Art Ross za igrača koji je postigao najviše bodova u regularnom dijelu sezone.

U prvom krugu doigravanja u sedam su utakmica nadvisili Washington Capitalse, no u drugom krugu nisu imali odgovore na odlične New Jersey Devilse (ukupan poraz 1-4) koji će kasnije u velikom finalu svladati Detroit Red Wingse sa 4-0 u pobjedama te tako osvojiti prvi Stanley Cup za tu franšizu. Lemieux se vratio iz mirovine iduće sezone, Jagr je ostvario svoju najbolju statističku sezonu, no Penguinsi opet nisu otišli do kraja zahvaljujući porazu u finalu Istočne konferencije od Florida Panthersa u sedam utakmica. Lemieux (69 golova, 92 asistencije i 161 bod) i Jagr (62 gola, 87 asistencija i 149 bodova) su bili na prva dva mjesta najboljih strijelaca u regularnom dijelu. Jagrovih 149 bodova i danas stoji kao najbolji učinak nekog europskog igrača u povijesti NHL-a.

FINANCIJSKI PROBLEMI

Jaromir Jagr je dugo odbijao priznati da ima problema s kockanjem, no onda je 2003. godine konačno priznao da je između 1998. i 2002. godine izgubio oko 950 tisuća dolara koristeći usluge internetskog klađenja. 2003. godine optužen je za neplaćanje poreza te je morao platiti više od tri milijuna dolara, a kasnije je zbog toga tužio svog bivšeg knjigovođu. I danas se mogu čuti priče kako još uvijek nije u potpunosti otplatio sve svoje dugove, no navodno je prestao s klađenjem.

1998. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu Češka je u finalu pogotkom Roberta Reichela svladala Rusiju s 1:0 te je tako Jagr osvojio i to veliko natjecanje, a 2005. godine ušao je u elitni klub hokejaša koji su osvojili i Stanley Cup i olimpijsko zlato te naslov svjetskog prvaka svladavši u Beču Kanadu s 3:0. Na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj osvojio je i svoj drugi naslov prvaka svijeta. Samo 24 hokejaša u povijesti ovog sporta se mogu pohvaliti da su osvojili ova tri velika natjecanja.

Jagr je u NHL karijeri odigrao 1273 utakmice u kojima je postigao 646 pogodaka, 953 asistencije te 1599 bodova što ga stavlja na prvo mjesto ljestvice europskih igrača. Jagr je ujedno i četvrti igrač u povijesti lige koji je najbrže stigao do 1500 bodova, a brži od njega bili su samo Wayne Gretzky, Lemieux te Marcel Dionne. Pet je puta u karijeri prešao brojku od 100 bodova u sezoni, pet je puta osvajao nagradu Art Ross, tri puta nagradu Lester B. Pearson za MVP-ja lige po izboru igrača, a 1999. godine proglašen je i najboljim igračem sezone.

Danas nastupa u KHL-u za Avangard iz Omska, a sve su glasnije priče kako bi se čak mogao i vratiti u NHL. 2009. godine i javno je izrazio želju za tim rekavši kako bi volio zaigrati za Edmonton Oilerse, a potom bi karijeru volio završiti u Kladnom gdje je i započeo svoj sportski put. Predsjednik HK Kladno trenutačno je njegov otac, također Jaromir. Iako je teško za očekivati njegov povratak u NHL, sinoć je ipak pokazao da još uvijek nije rekao sve kada je u pitanju hokej na ledu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.05.2011. u 19:01
    a ja sam bolji u PES-u 2011......
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2011. u 18:45
    deda je legenda....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2011. u 08:53
    Legenda!
    Obrisan korisnik
  • Lomax15.05.2011. u 16:39
    legenda
    Lomax
  • Obrisan korisnik14.05.2011. u 23:31
    ne pratim hokej. čuo sam za jaromira jagra, ali tek sam čitajući ovaj članak spoznao koja je veličina. hokejaški giggs
    Obrisan korisnik