Nogomet

Borba za ostanak na hrvatski način

Piše: Vedran Babić • nedjelja, 15.05.2011.
Borba za ostanak na hrvatski način
Foto: Kristijan Komarica

Tko će preživjeti Ligu 16, a tko će se naredne sezone družiti s drugoligašima? Odgovor na to pitanje teži je od cijepanja atoma pa je gotovo sigurno da ni nakon posljednjeg kola neće biti jasno koji klub(ovi) će ispasti, a koji stići iz Druge lige u Prvu...

Vjerujem da je malo (iole ozbiljnih i organiziranih) nogometnih saveza u svijetu koji do mjesec dana prije početka nove sezone ne znaju "roster" klubova koji će se natjecati u najvišem razredu njihova klupskog nogometa. No, upravo takva situacija vlada u našem savezu.

Klubovi se grčevito bore za ostanak ne znajući da, čak i ako ostanu u zoni ispadanja, nije sigurno tko bi uopće mogao popuniti njihovo mjesto iz konkurencije vodećih drugoligaša. Bilo kako bilo, svima je u interesu i formalno izboriti ostanak pa onda mirno ispratiti ishod ovog cirkusantskog akta HNS-a koji se ponavlja iz godine u godinu.

29. prvenstveno kolo donijelo nam je remije Dinama i Hajduka u Zadru odnosno Zagrebu te pobjedu Splita i bodovno izjednačenje sa "starijim bratom" na drugoj poziciji.

Na Stanovima je budući vlasnik duple krune, Dinamo, odigrao još jednu prilično blijedu partiju i osvojio bod u utakmici bez golova. Trener Marijo Tot priznao je da je kod igrača došlo do istrošenosti, no realno, to je svima bilo vidljivo i već davno prije. Ne radi se toliko o fizičkoj istrošenosti koliko o psihičkoj, koja je sasvim logična s obzirom na to da je prvenstvo već odavno bilo odlučeno te da je bilo teško nanovo pronaći motivaciju iz tjedna u tjedan.

Hajduk je, pak, svojim višemjesečnim sterilnim igrama opasno kompromitirao svoju drugu poziciju. Remijem u Kranjčevićevoj protiv Zagreba "Bili" sada imaju jednaki broj bodova kao Split, koji je na Parku mladeži s minimalnih 1:0 nadvisio Hrvatski dragovoljac.

U posljednjem kolu Hajduk dočekuje Lokomotivu, koja je dolaskom Krune Jurčića dobila na čvrstini u obrani te prima golove "na kapaljku". "Bili" ionako jedva čekaju kraj ove za njih živopisne sezone pa Lokosi nisu bez šansi, tim više što su i u prijašnjim međusobnim susretima znali zagorčati život klubu iz grada pod Marjanom. Lokomotiva je u ovom kolu, objektivno, uz pomoć sudaca s 2:0 porazila Cibaliju i preskočila Zagreb na 13. poziciji.

Iako su i jedni i drugi daleko od zone ispadanja, Osijek i Karlovac ponudili su nam 90 minuta bez golova, ali i bez pretjerano atraktivne igre. Zlobnici bi rekli da je to bila tipična HNL-ovska utakmica, no ja ipak neću otići toliko daleko. Kakav god bio, HNL nam je ove sezone znao pružiti i nekoliko uistinu spektakularnih utakmica. Ako ne toliko kvalitetom, onda efikasnošću i neizvjesnošću zasigurno.

Ni u Zaprešiću, gdje su se također susrele dvije rasterećene momčadi (Inter-Rijeka) nije bilo pobjednika, no tamo smo barem vidjeli dva pogotka. Momčad Elvisa Scorije sada već deset utakmica ne zna za poraz, no tijekom tog niza ostvarili su samo dvije pobjede, pa su zato još uvijek relativno nisko na tablici (8. mjesto).

Igor Pamić je ubilježio još jednu domaću pobjedu sa svojim novim klubom Istrom protiv Slavena, a Mehmed Alispahić iskupio se za prijašnje gluposti zabivši jedini pogodak u važnoj pobjedi njegova Šibenika protiv Varaždina.

Igrač kola

S nova dva pogotka Hajduku Ivan Krstanović 99% si je osigurao titulu najboljeg strijelca HNL-a ove sezone. Iako je prije utakmice i napadač "Bilih" Ante Vukušić najavljivao svoje golove i produljenje neizvjesne borbe, ona je čini se završena. Krstanović sada ima četiri gola viška u odnosu na "sinjski dijamant" (18-14) uoči posljednjeg kola i moralo bi se dogoditi pravo čudo da titulu prvog golgetera lige ne osvoji upravo Zagrebov gorostas.

Pogodak kola

Izbor pobjednika ove kategorije predstavljao mi je najveći problem. Od samo 11 pogodaka koliko ih je postignuto u ovom kolu ne mogu ni za jedan reći da je bio "Pogodak kola", no najbliže tome mislim da je pogodak Dodoa protiv Cibalije kada je solo prodor završio efektnim udarcem ljevicom.

Potez kola

Premda je njegova momčad objektivno bila zakinuta za dva jedanaesterca, trener Cibalije Stanko Mršić ovaj put nije napao suce, barem ne izravno, što je zapravo jako čudno s obzirom da je poznat po "riganju vatre" i poslije utakmica u kojima njegova momčad možda i nije bila toliko zakinuta i oštećena kao protiv Lokomotive.

Tragičar kola

Neven Marković mogao je znatno olakšati posao Zagrebu u borbi za ostanak, no u 82. minuti utakmice s Hajdukom 24-godišnjak nije uspio realizirati situaciju jedan na jedan. Njegov udarac obranio je Božidar Radošević i tako sačuvao bod svojoj momčadi.

Izjava kola

I dok je Mršić o sucima govorio "u rukavicama", trener Varaždina Samir Toplak bio je vrlo izravan i oštar: "Usprkos tome što smo sami krivi što nismo zabili, jedanaesterac čist kao suza za nas nije sviran. Mislim da bi to sudio i bilo koji gledatelj i mislim da to nije slučajno. Sudac je bio dovoljno blizu i vidio je da je bio penal. I protivnički igrač je to potvrdio. Nemoguće je ne vidjeti na pet metara."

Promašena prognoza kola

Moji kolege Borna Rupnik i Dario Dodić platili su danak vjeri u pobjedu Hajduka, no unatoč tom promašaju sastavili su respektabilne omjere (Borna 6/8, Dario 5/8). Ipak, njihovi ukupni ovosezonski omjeri bit će negativni. Imat će o čemu razmišljati njih dvojica dok ispijaju koktele na Jadranskoj obali ovog ljeta...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.05.2011. u 18:09
    u vezi "istrošenosti" igrača Dinama-kad će već jednom odgovorni u klubu (tj. Zd.M.) shvatit da je najveći neprijatelj Dinama i najveće "europsko prokletstvo" zapravo preslaba liga gdje je Dinamo ispred prvog slijedećeg barem 5-6 godina??! Za tu činjenicu Dinamo je djelomično i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2011. u 17:25
    Bogme, donji dio ljestvice je stvarno izjednačen dosta. Osim Dragovoljca ne zna se do zadnjeg kola tko ispada...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2011. u 13:22
    Majstorski komentar, majstorski!!! Točka!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2011. u 22:08
    Koliko ce uopce bit klubova dogodine
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2011. u 21:19
    E moj prijatelju nista ne znači povijest kluba za današnje rezultate. Lako je mahati fotografijama iz prošlosti, pričati babske priče, kriviti za sve keruma, fućkati igračima u 10toj minuti ako ne vode 42198 - 0 ili sl. od toga ništa, jedino što prolazi je rad, kako na organizaciji kluba tako i na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik