Nogomet

Novi Mourinho? Ne još, ali...

Piše:Ante Dubravac • srijeda, 18.05.2011.
Novi Mourinho? Ne još, ali...
Foto: EPA

Pred nama je veliko finale nogometne Europske lige u kojem se sastaju dva portugalska kluba Porto i Braga. Osim što imaju dva finalista dokaz potpune dominacije Portugalaca u ovom natjecanju je i podatak da su čak tri od četiri polufinalista iz te zemlje. Ipak, ovo nije priča o portugalskim klubovima nego o jednoj novoj trenerskoj zvijezdi na klupi Porta, njegovo ime je Andre Villas-Boas.

Kada je 4. lipnja 2010. godine Porto objavio da njihovu klupu preuzima malo poznati portugalski stručnjak Andre Villas-Boas mnogi su ostali iznenađeni, čak i šokirani potezom uprave. "- Premlad je, s njim ne možemo ništa napraviti. Opet ćemo ostati bez naslova prvaka" bile su najčešće reakcije velikog broja navijača. Samo godinu dana kasnije Villas-Boas je idol svih navijača Porta i jedan od najtraženijih trenera na svijetu.

Tko je zapravo Andre Villas-Boas

Punim imenom Luis Andre de Pina Cabral e Villas-Boas rođen je 17. listopada 1977. godine u Portu. Živio je u neposrednoj blizini velikog engleskog stručnjaka Bobbyja Robsona koji je od 1994. do 1996. godine bio trener u Portu, a kako je Villasova baka bila prijateljica pokojnog trenera često su vrijeme provodili zajedno. Oduševljen kako mladi Villas-Boas govori engleski jezik Robson ga dovodi u Porto u ulozi prevoditelja. I sam Villas-Boas je često znao naglašavati kako je za sve kriva baka: "Baki mogu zahvaliti što sam učio od najvećih. Robsonu sam prevodio i upijao njegovo znanje."

Sa samo 22. godine preuzima samostalno vođenje reprezentacije Britanskih Djevičanskih otoka gdje se zadržava jednu sezonu. 2002. se na poziv još jednog Robsonovog prevoditelja Josea Mourinha vraća u Porto kao pomoćni trener. Tada toga nije bio ni svjestan, ali taj trenutak obilježit će njegovu daljnju karijeru.

Već 2003. godine Mourinho i njegov pomoćnik Villas-Boas osvajaju domaće prvenstvo, Kup i Kup UEFA. Koliko god nevjerojatno zvučalo, ali to je bio samo uvod u iduću sezonu kada Porto ponovo osvaja naslov prvaka i u finalu Lige prvaka pobjeđuje Monaco s uvjerljivih 3:0. Takvi rezultati nisu mogli ostati nezapaženi pa Mourinho odlazi u Chelsea, a nakon toga u Inter i sa sobom stalno vodi Villas-Boasa koji je bio zadužen za gledanje i analiziranje protivničkih momčadi. "Jose je bio opsjednut detaljima. Sve je morao znati," često je znao govoriti Villas-Boas.

Nakon duge suradnje s Mourinhom u listopadu 2009. godine Villas-Boas odlučuje se za povratak u Portugal gdje preuzima momčad Academice de Coimbre koja je bila na samom dnu ljestvice. Ipak, do kraja sezone uspijeva Academicu dovesti do 11. mjesta s deset bodova više od zone ispadanja. Osim dobrih rezultat u prvenstvu, u Kupu dolaze do polufinala gdje ih zaustavlja Porto.

Povratak u Porto i rušenje rekorda

Nakon što s Portom nije osvojio naslov prvaka Jesualdo Ferreira dobio je otkaz i na njegovo mjesto doveden je Villas-Boas. Iako je bilo puno skepse oko njegovog imenovanja nakon samo mjesec dana provedenih na klupi na Estadio do Dragao donosi prvi trofej. Porto osvaja Superkup pobijedivši velikog rivala Benficu rezultatom 2:0.

Nakon toga uslijedila je velika sezona u kojoj Porto na čelu s Villas-Boasom ruši mnoge rekorde. Pet kola prije kraja prvenstva pobjedom nad Benficom 2:1 osigurava naslov prvaka. S 33 godine Villas-Boas postao je treći najmlađi trener u povijesti koji je osvojio titulu prvaka: "Danas smo ostvarili nešto što ćemo zauvijek pamtiti. Nije lako osvojiti naslov bez poraza. Ponosni smo," izjavio je nakon utakmice.

Posebno treba istaknuti da Porto u cijeloj sezoni nije izgubio niti jednu prvenstvenu utakmicu, zabilježili su 27 pobjeda i tri neriješena rezultata što je u konačnici donijelo rekordna 84 boda. Ostvarili su niz od čak 16 pobjeda te napravili najveću razliku nad drugoplasiranom momčadi od čak 21 boda.

Ni tu nije kraj rekordima koje Villas-Boas ruši ove godine s svojom ekipom. Ostao je 36 utakmica u svim natjecanjima bez poraza čime je prestigao niz od 33 utakmice koji je imao Jose Mourinho. Uz sve navedeno Porto tek očekuju dvije velike utakmice, finale Europske lige u Dublinu protiv Brage i finale Kupa protiv Vitorije Guimaraes.

Naravno da su se nakon velikih rezultata pojavile i priče o odlasku iz Porta, interes europskih giganata postoji, međutim Villas-Boas za sada sve demantira: "Moja budućnost, kao što sam već ranije isticao, u potpunosti je vezana za Porto. Nisam upoznat da li postoji ijedna službena ponuda za mene, no to me niti ne interesira."

Usporedbe s Mourinhom

I kratki pogled na trenersku karijeru Villas-Boasa vrlo jasno sugerira velike sličnosti s Joseom Mourinhom koje jednostavno nisu mogle ostati nezapažene. The Special One ostavio je dubok trag na njegovu karijeru pa iako ne voli takve usporedbe o svom mentoru govori samo biranim riječima: "Tepaju mi da sam novi Mourinho, a osvojio sam tek jedan trofej. Ipak, lijepo je znati da vas uspoređuju s najvećim trenerom na svijetu."

I ova izjava jasno upućuje na to da Villas-Boas ima još dosta posla pred sobom ako misli dostići uspjehe koje je postigao, i još uvijek postiže Jose Mourinho. Ipak The Special One iza sebe ima osvojene dvije Lige prvaka, jedan Kup UEFA, šest naslova prvaka s tri različite momčadi, šest Kupova, dva Superkupa.

Osim toga UEFA ga je dva puta birala za trenera godine, a istu nagradu osvajao je u Portugalu, Engleskoj i Italiji.

U svakom slučaju, Andre Villas-Boas pokazuje da se radi o odličnom treneru koji je još uvijek na početku trenerske karijere. Priliku za novi veliki trofej ima već u srijedu u finalu Europske lige. Treba li napominjati da je i Mourinhov prvi europski trofej bio osvajanje Kupa UEFA.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 02:24
    čestitke portu, uglavnom njihova uprava zna što radi, dovode i prave trenere i prave igrače, a portugalska ligu treba respektirati... kada se gleda nemaju proračun kao neki veliki klubovi poput intera, manchestera..., ali su svejedno u vrhu europskog klupskog nogometaimaju odličan scouting, kupuju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 02:23
    čestitke portu, uglavnom njihova uprava zna što radi, dovode i prave trenere i prave igrače, a portugalska ligu treba respektirati... kada se gleda nemaju proračun kao neki veliki klubovi poput intera, manchestera..., ali su svejedno u vrhu europskog klupskog nogometaimaju odličan scouting, kupuju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2011. u 01:41
    villas - boas je dobar al porto za uspjehe treba zahvaliti svome mamiću ili kako se već zove. opet su kupili odlične igrače za dosta veliku svotu u njihovim mjerilima (moutinho, otamendi, james rodrigues...) i opet pogodili. i da, Mourinhov porto je bio ogromno iznenađenje, a ovaj među glavnim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2011. u 20:19
    u komentarima se više priča o Joseu nego o Boasu :(
    Obrisan korisnik
  • Krokodil18.05.2011. u 18:58
    Robson je bio legenda, i Englezi nece imat takvog trenerak opet tko zna koliko... a ovaj Portugalac se i po igri i po osobnom nastupu puno vise dopada od "special one-a" ... drago mi je da je makar pobio njegove rekorde u ligi s Portom, a dalje neka mu je sa srecom.
    Krokodil