Nogomet

Mladost opravdala povjerenje

Piše:Lovro Štrbinić • četvrtak, 26.05.2011.
Mladost opravdala povjerenje
Foto: Duje Bonačić

Netom završenu sezonu nogometaši Zadra pamtit će po dobrome jer su ispunili osnovni cilj postavljen uoči početka sezone. Ostanak u prvoligaškom društvu je osiguran, čak je na kraju plasman bliži sredini tablice, a sve to znači još više kad se zna da su većinu posla izgurali mladi igrači. Ukoliko ostanu na okupu sljedeća godina će možda biti još uspješnija za zadarski nogomet.

Uoči sezone Zadar je bez dvojbe bio među klubovima kojima je većina neutralnih promatrača prognozirala borbu za ostanak u prvoligaškom društvu. S obzirom na situaciju s početka sezone kad se mislilo da će se liga smanjivati na 12 članova Zebić i igrači bili su u društvu gotovo polovice lige koja je strahovala u svoju budućnost u 1.HNL. Na kraju, osvojeno deseto mjesto u svim kombinacijama osigurava posjetiteljima Stanova da i sljedeće godine gledaju najbolje hrvatske klubove, a upravi i struci je nagrada za vjeru u domaći i uglavnom mladi igrački kadar.

Već na početku sezone moglo se zaključiti kako će se otprilike stvari razvijati u narednim mjesecima. Zadrani su prikupljali domaće bodove u dvobojima s ekipama njihove kvalitete, dok su na prvih šest gostovanja obradovali domaćine prepustivši im čitav bodovni plijen. Treba priznati da su u nekoliko dvoboja mogli i više napraviti, samo da su ranije počeli s ofenzivnijim pristupom i igrom u oba smjera.

Prva kriza nastupila je na trećini prvenstva kad su nakon tijesnog poraza u Osijeku na Stanovima upisali najteži ovosezonski poraz od Šibenika. Upalio se alarm, a s obzirom da je izgubljen i sljedeći dvoboj u Zaprešiću utakmica s HD-om označena je kao vrlo bitnom u povratku Zadra na pravi kolosijek. Srećom, Sigećani su u tom dijelu sezone bili sve samo ne posložena cjelina i u Kranjčevićevoj su Zebić i igrači došli do prvih bodova na strani. Prvi i posljednji put ove sezone postigli su četiri gola i bez velike drame uzdignutih ruku napustili Zagreb.

Do zimske stanke su upisali još deset domaćih bodova u četiri dvoboja i dva gostujuća poraza, pa se za proljetni dio prvenstva stvorila solidna bodovna zaliha. U preostalim kolima u ovoj kalendarskoj godini pokazali su slične osobine kao i na jesen i zasluženo su došli u bezbrižnu situaciju kad mogu planirati novu prvoligašku sezonu čak i da se liga ekspresno smanji na deset članova.

Red je i da se spomene Josipa Bajla, čovjeka koji se pretvorio u alfu i omegu ovog kluba. Nekoć samo sportski direktor, danas privremeno i predsjednik i direktor očito je dobro odradio svoj dio posla jer se od djelatnika i igrača ne čuje previše zamjerki. Uzevši u obzir stanje u ostalim klubovima to je i više nego pohvalno.

Pozitivno

Prije svega, pozitivan je konačan rezultat jer je ostankom u prvoligaškom društvu ispunjen glavni cilj postavljen uoči sezone. Nadalje, izuzetno je pozitivan način na koji su Zadrani ispunili svoj cilj, a to je s ograničenim sredstvima koja su ih primorala da kao pridošlice uzmu mlade, talentirane, ali i neafirmirane igrače sa zadarskog područja. Bio je to pun pogodak jer su uz pokojeg perspektivnog igrača s Poljuda te nekoliko iskusnijih prvotimaca mladi igrači iznijeli na svojim leđima veći dio tereta ove sezone. Vrijedi spomenuti i nastupe na svom stadionu jer je Zadar na konačnoj ljestvici peti klub prema učinku na svom travnjaku.

Negativno

Prilikom pregleda sezone najviše u oči upada zadarska igra na gostovanjima. Svega sedam osvojenih bodova izvan Stanova stavlja Zadrane pri dno poretka na tablici gostujućih utakmica, a uz to su Zebićevi igrača zabilježili i najviše poraza na strani, njih čak 12 u 15 utakmica. Često su Zadrani vlastitim pristupom utakmice gubili već "u autobusu", a dojam bi bio znatno gori da nije bilo trenutka inspiracije na Kantridi kad su iskoristili promašaje domaćina i tek po drugi put u sezoni uhvatili tri gostujuća boda. Da je bilo više takvih ishoda i da su rezultati izvan Stanova bili sličniji rezultatima na domaćem travnjaku sezona je mogla biti i znatno uspješnija.

Istaknuli su se

Među velikim brojem igrača čija se sezona može okarakterizirati uspješnom izdvojio se dvojac u napadačkom dijelu ekipe. Antonio Mršić je jedan od vodećih asistenata lige i igrač od kojeg je u posljednjih desetak mjeseci prijetila najveća opasnost protivnicima Zadra. Nerijetko je ovaj nogometaš koji je donedavno trčao po trećeligaškim travnjacima pronalazio i put do protivničke mreže, a pamti se i nekoliko njegovih pogodaka koji su donijeli vrlo važne bodove u završnici sezone. Međutim, s dvostruko više pogodaka titulu najboljeg strijelca Zadra ponio je Ivan Santini. To je igrač u kojem se, prema riječima zadarske struke, krije velik potencijal koji bi mogao postati još vidljiviji u narednim godinama. No, i deset ovosezonskih golova mu je dovoljan razlog da bude zadovoljan dosad učinjenim.

Utakmica sezone

Kako nije bilo susreta koji se posebno urezao u sjećanje kroničarima zadarskog prvoligaša onda može reći da su se među 11 pobjeda u ovoj sezoni istaknula dvoboja. Domaća pobjeda nad Varaždinom sredinom studenog došla je kao potvrda dobre forme, donijela je bitne bodove, a ujedno je i najuvjerljivija u ovoj sezoni jer su igrači kluba sa sjevera Hrvatske Dalmaciju napustili s tri pogotka u svojoj mreži. Druga bitna pobjeda je ona protiv HD-a četiri kola prije kraja kada su pod imperativom osvajanja sva tri boda Zadrani ispunili očekivanja navijača i nekako svladali neugodne goste iz Sigeta.

Također, vrijedi istaknuti i poraz od Šibenika kao možda najlošiju utakmicu sezone jer su u tom dvoboju s četiri pogotka u mreži nogometaši Zadra još i dobro prošli. Ujedno su tu primili skoro polovicu ukupnog broja primljenih golova na Stanovima (devet), a bio je to i trenutak sezone kad je došlo do male krize u igri i rezultatima.

Iznenađenje sezone

Velikih potresa u klubu u ovoj sezoni nije bilo pa kao malo iznenađenje možemo navesti i povjerenje struke u mlade igrače, što u Hrvatskoj baš i nije čest slučaj. Naravno, dijelom su na to bili i prisiljeni financijskom situacijom, ali trebali bi biti prisiljeni i mnogi drugi koji nisu vođeni tom politikom.

Malo iznenađenje bio je i odlazak Želimira Terkeša u Kinu jer unatoč njegovim željama da pronađe inozemni angažman malo tko je očekivao da će ga nogometni put odvesti na Daleki istok.

Presuda

Sagledavši posljednjih trideset prvenstvenih nastupa Zadra za učinjeno se može izreći pozitivna ocjena. Sad slijedi nastavak posla čelnih ljudi kluba jer ukoliko su zadovoljni većinom igrača, a trebali bi biti, onda je na njima da ih pokušaju zadržati. S još jednim pripremama, s trenerom na kojeg su već navikli i s jasnim ciljem i programom rada ovi igrači u sljedećoj sezoni mogu napraviti rezultatski, ali i igrački iskorak.

Naravno, nije nemoguće da će najbolji pojedinci biti na meti bogatijih klubova, možda se nekom ostvari i inozemni transfer, ali kostur momčadi bi trebao ostati isti. S pokojom kvalitetnom pridošlicom i s razbijanjem psihološke barijere na gostujućim utakmicama Zadar bi u sljedećoj sezoni trebao osigurati prvoligaški status i u slučaju smanjenja lige.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 11:53
    ključ uspjeha je u kvalitetnom vanjskom suradniku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 11:49
    Zadar je primjer kluba koji sa malim novčanim sredstvima ima povjerenje u svog trenera i kada dobro, a i kada ide loše i igrače ponikle u vlastitom dvorištu, što je ključ uspijeha (Split, Cibalia, Inter Zaprešić)
    Obrisan korisnik