Nogomet

Slaven Belupo ispod očekivanja

Ivana Strahija • subota, 28.05.2011.
Slaven Belupo ispod očekivanja
Foto: Aldo Šuran

Koprivničani su sezonu završili na sedmom mjestu, nisu uspjeli ni u Kupu, pa se prvenstvo može smatrati neuspjelim. Ipak ima naznaka nade da će iduća sezona biti pozitivnija.

Nakon što je Slaven Belupo u sezoni 2009./2010., pod vodstvom Milivoja Bračuna i Zlatka Dalića, ostao bez plasmana u europska natjecanja, po prvi puta nakon tri uzastopne godine, Uprava kluba odlučila je dovesti za kormilo trenera koji je s ekipom napravio odličan uspjeh sezonu ranije: Milana Petkovića.

On je 2008./2009. Belupo vodio do četvrtog mjesta u Prvoj HNL i za očekivati je bilo da će i ove sezone Slaven biti dobar, no Petković nije uspio u svom naumu. U prvom dijelu sezone Slaven Belupo bio je tek deveti s 24 boda.

U tom prvom dijelu sezone, igrači koji su imali veliki potencijal, nisu igrali konstantno, pa su se bilježile i stvari poput domaćeg poraza od Zagreba te samo remi, bez golova, protiv Lokomotive. Ni u nastavak prvenstva nije se ušlo bolje, a odmah nakon prvog poraza, u Splitu, Petković je otpisao sve europske ambicije, da bi potom, iako je remizirao s Dinamom na Maksimiru, Slaven doživio domaći poraz od Rijeke. To je bilo sve što je Petković mogao podnijeti te je dao ostavku na mjesto trenera.

Iako začuđeni, članovi Uprave brzo su se snašli i vratili u klub Roya Ferenčinu. "Mislim da se slabi rezultati u prvih dvadesetak kola ne mogu svesti samo na pitanje trenera, iako je on sigurno imao specifični način rada uz puno treninga. To je u prvi mah i trebalo, jer igrači nisu bili u formi i uhvatili su je tek pred kraj jeseni, kad je igra bila fenomenalna što se međutim nije odrazilo toliko na rezultatu. Treba reći i da je od dokumentiranih sudačkih pogrešaka u našim utakmicama samo jedna išla u našu korist, a ostale su nam odnosile bodove, njih ukupno 12", komentirao je za Sportnet tehnički direktor koprivničkog prvoligaša Robert Kerovec.

Veliki je problem za Koprivničane bio i ozljeda napadača Tomislava Bušića, od kojeg su se očekivali golovi: "Bez njega smo odradili jesen, nije zabio ni jedan gol i to se sigurno osjetilo. U jednom smo trenutku bili i na rubu borbe za opstanak, znači u potpunosti smo podbacili u svojim ciljevima", kaže Kerovec.

Po dolasku Ferenčine Belupo je okrenuo novi list i u devet preostalih kola upisao četiri pobjede i tri remija, o čemu Kerovec kaže: "Roy je uspio razdrmati igrače i drukčijim im pristupom vratiti interes za igru."

Uspio je Slaven Belupo tako završiti sezonu na sedmom mjestu tablice, s ukupno 40 bodova: "Po mišljenju stručnjaka, ne samo naših nego i ostalih iz Hrvatske, ova je ekipa trebala biti u vrhu tablice. To je samo još jedan dokaz da je nogomet takav, specifičan, i da baš ništa bez malo sreće ne može garantirati uspjeh", kaže Kerovec.

Pozitivno

S obzirom na rezultatski podbačaj, pozitivnim se može nazvati promocija mladih igrača, Kokalovića i Delića, kao i Genga, a momčadi je priključen i izuzetni talent s područja susjedne županije, Petar Brlek.

Klub također ima velike planove za revitalizaciju omladinskog pogona, koji se za mlade igrače mora boriti s obližnjim Varaždinom kao i Međimurjem: "Stadion u centru grada nema mjesta za širenje i zato smo u suradnji s Gradom Koprivnicom odlučili napraviti kamp s trenažnim terenima, da nam se 13 ekipa u mlađim uzrastima ne mora gurati. Tome ćemo dodati tijekom vremena i ostale potrebne stvari i nadamo se da će to privući mlade igrače u našu sredinu", kaže Kerovec.

Negativno

Slaven Belupo jedan je od rijetkih hrvatskih klubova koji nije imao financijskih problema: "Zbilja imamo stabilnog sponzora kojemu možemo smo zahvaliti na onome što nam pruža. Ni u jednom trenutku stoga nije bilo problema s plaćama, pa mislim da su igrači mogli biti i uspješniji u skupljanju bodova."

Istaknuli su se

Zahvaljujući stabilnom priljevu novca, Koprivničani su bez ikakvih problema dobili licencu za natjecanje već u prvom stupnju postupka. Organizacija je ostala jedan od najjačih aduta koprivničkog prvoligaša, u kojem štima sve od sportske opreme i prijevoza do isplata plaća.

Utakmica sezone

Prva domaća utakmica s novim trenerom za kormilom bila je odlična. Koprivničani su u mrežu Karlovčana smjestili čak četiri lopte, što je do tada uspjelo samo Dinamu, a poslije Slavena nikome drugome.

Iznenađenje sezone

Leon Benko, pristigao u Slaven Belupo u zimi nakon što nije uspio pronaći zajednički jezik s Varaždincima s kojima je do tada trenirao, pokazao se hitom proljeća za Koprivničane. U 12 prvenstvenih utakmica Benko je postigao čak osam golova i tako bez problema izbio na čelo liste strijelaca kluba. Benko sa Slavenom ima još godinu dana ugovora, no ima i kluzulu da strani transfer može prihvatiti bez problema.

Presuda

Iza Slaven Belupa je druga za redom slaba sezona, u kojoj nije ostvaren ni ulazak među prve četiri ekipe a ni izlazak u Europu. Čini se međutim da će uz vodstvo Roya Ferenčine, ostanak važnih karika momčadi i strateških dovođenja pojačanja Slaven ipak imati bolju iduću sezonu. Kako je najavio trener, s pripremama se počinje 14. lipnja, više od mjesec dana pred početak novog prvenstva, a od igrača se očekuje konačno ostvarivanje ambicija Uprave i sponzora.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Assassin5528.05.2011. u 18:37
    Dobar članak!!
    Assassin55