Tenis

Ništa kontra Ljube

Piše: Vedran Babić • nedjelja, 29.05.2011.
Ništa kontra Ljube
Foto: EPA

Eh, gdje su sada svi oni koji su Ivana Ljubičića već davno otpisali, slali ga u mirovinu i govorili kako je njegovo vrijeme prošlo? Iako sam i sam ostao iznenađen nekim njegovim porazima ove sezone, vjerovao sam da u njemu još ima "baruta" za barem jednu "eksploziju" na velikoj sceni. Ona se upravo događa u Parizu, a kao nagrada za tri sjajne pobjede stiže okršaj s "kraljem zemlje" i vladarom Roland Garrosa Rafaelom Nadalom...

Dozvolit ćete mi da u fokus ovog Pogleda s Eiffela stavim, sasvim zasluženo, našeg Ivana Ljubičića. Već je istrošena fraza "što stariji, to bolji", no da mu se zbog pobjede nad Fernandom Verdascom treba odati veliko priznanje - to svakako da. Pa čak i ako znamo da je Španjolac kasnije izjavio da je proteklih dan i pol imao želučane tegobe i da se nije osjećao najbolje.

Opušteniji no ikad, Ivan je danas u stanju pobijediti praktički bilo koga. I to nije pretjerivanje. Naravno, svejedno se neke stvari trebaju poklopiti da bi se to dogodilo, no Ivan je i sam svjestan da ima kvalitetu nositi se s najboljima. Dakako da je vrhunac njegove karijere stvar prošlosti, no pobjeda protiv Verdasca nije prva koja nam dokazuje kako Ivan još uvijek nije rekao svoju zadnju riječ na jakim turnirima.

E sad, može li protiv Nadala na zemlji? Jako teško. Ipak mislim da bi eventualno jedan set mogao osvojiti, ali više od toga ne. Ne valja letjeti visoko i sada odjednom očekivati da Ljubo izbaci Nadala i zada mu još jedan težak udarac, no to isto tako ne znači da se nemamo pravo nadati. Uostalom, ako kao igrač namjeravate bez ikakve vjere u pobjedu izaći na teren, onda je bolje da ostanete u svlačionici i radite nešto drugo.

Već sam plasman u drugi tjedan Roland Garrosa po drugi put u karijeri dovoljno je veliki uspjeh i baš je šteta što se Ivan nije našao u dijelu ždrijeba gdje je primjerice Andy Murray. Tamo se ždrijeb ionako već maksimalno otvorio porazom Nicolasa Almagra, a i daljnji nastup Škota pod velikim je upitnikom nakon što je protiv Michaela Berrera nezgodno izvrnuo gležanj.

Odluku o (ne)nastupanju četvrti tenisač svijeta donijet će u ponedjeljak ujutro, no kako god se ta situacija rasplela, dojam je da bi Ivan imao puno veće šanse za otići još koji korak dalje da se njegovo ime smjestilo u tom dijelu ždrijeba.

A što reći o Antoniju Veiću i njegovu "vatrenom krštenju" na velikoj pozornici svjetskog tenisa? Na terenu na kojemu su svoje forhende ispaljivali brojni velikani ovog sporta mladi Lošinjanin se isprve nije snašao, bio je suviše impresioniran ambijentom i suparnikom, koji je za nekoliko klasa bolji od svih onih s kojima inače igra.

No, nadam se da će mu ovaj turnir i najbolji rezultat na Grand Slamu koji je ostvario dati podstrek za daljnji napredak i eventualno ulazak među prvih 100 na svijetu, što bi, ako nastavi igrati kao u proteklih nekoliko tjedana, mogao biti lako ostvariv cilj. Možda čak i do kraja sezone.

Meč dana

Iako nastavak nije bio toliko uzbudljiv kao prva dva seta odigrana večer prije, meč između Novaka Đokovića i Juana Martina Del Potra plijenio je daleko najviše pažnje. Uvjeti za igru bili su idealni: prekrasno sunčano vrijeme, do kraja ispunjene tribine Suzanne Lenglen stadiona i dva ekstra talentirana tenisača od kojih jedan nije doživio poraz već pola godine.

Kvaliteta nije izostala ni u preostala dva seta, no nakon što je Argentinac u petom gemu trećeg seta propustio dvije break lopte, njegova igra se raspala. Pogreške su se počele množiti, a Đoković je bio standardno konzistentan i čekao je svoju priliku. Na kraju je prilično rutinski izborio osminu finala protiv, inače, vrlo dobrog prijatelja i izvan terena.

Tenisač dana

Pitanje: kako se zove jedini tenisač u osmini finala koji u prethodna tri meča nije izgubio ni set, a koji je ujedno i najstariji preostali igrač u ždrijebu? Ivan Ljubičić! Stari lisac (ili mačak, kako hoćete) impresionirao je i Eurosportovog eksperta Matsa Wilandera, koji vjeruje da ovaj može ugroziti Nadala. Iz Matsovih usta u Božje uši...

Iznenađenje dana

Potpuno nezamjetno Alejandro Falla probio se do osmine finala Grand Slama prvi put u karijeri. Iako njegova pobjeda protiv Lukasza Kubota nije neočekivana, svakako je najbliže iznenađenju dana od svih rezultata u obje konkurencije, pogotovo ako znamo da je ovim uspjehom postao prvi kolumbijski predstavnik u osmini finala Grand Slama još od Jaira Velasca na US Openu 1976. godine.

Izjava dana

"Vrijeme je da zatvorim ovo nevjerojatno poglavlje svog života. Zahvalna sam na svim trenucima koje sam dijelila sa svojim obožavateljima na terenu i izvan njega, te sa svim prvakinjama i legendama", izjavila je na službenoj konferenciji za medije švicarska tenisačica Patty Schnyder.

Zanimljivost dana

Od osam preostalih sudionica donjeg dijela ženskog ždrijeba samo jedna ima više od 24 godine, a to je Kineskinja Na Li (29). Šarapova i Kirilenko imaju 24, Petkovic 23, Azarenka, Radwanska i Makarova po 22 te Kvitova 21. Gornji dio ždrijeba generalno sadrži puno iskusnije tenisačice (Hantuchova, Kuznjecova, Janković, Schiavone, Zvonareva, Bartoli...) pa možemo reći kako je vrlo izgledan susret mladosti i iskustva u finalu.

Potencijalni meč idućeg dana

Koliko god će okršaj Jelene Janković i Francesce Schiavone vrlo vjerojatno biti neizvjestan i uzbudljiv do samog kraja, meč dana po mom mišljenju ipak je onaj između Đokovića i Richarda Gasqueta. Francuz je napokon u drugom tjednu Pariza i nošen podrškom domaćih navijača mogao bi ugroziti najboljeg tenisača ove godine. Kažem "mogao" jer osobno ne vjerujem da će pobijediti, ali je svakako sposoban dobro namučiti drugog tenisača svijeta i odigrati još jedan dobar meč na Chatrieru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 17:08
    Koilko ja znam ni Ferrer ni Federer u prva 3 kola nisu izgubili ni set a evo Federer ni u četvrtom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 13:26
    rikelne27 27.05.2011. u 01:37 Ljubo će napravit senzaciju i doći do polufinala,ako ne i dalje.A dalje je sve moguće
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 04:38
    gasquet je premekan za djokovica
    Obrisan korisnik