Košarka

Izgube li - razapet će ih!

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 30.05.2011.
Izgube li - razapet će ih!
Foto: EPA

Priznajete, još od "Odluke" kombinirate tko bi i kako mogao u lipnju 2011. zaigrati u finalu jedne od najneizvjesnijih i najiščekivanijih NBA sezona u posljednje vrijeme. Ne brinite - i mi smo radili isto. Pogodili ste? Vidjeli ste Nowitzkog u finalu, a Cubana s flasterom preko usta? Miami je upravo ono što ste i mislili da jesu ili ih niste već ove godine mogli vidjeti kako pobjeđuju Celticse? Vrijeme je da saznamo tko će isplivati na vrh ove turbulentne sezone, a uoči finala svoja mišljenja na tu temu ponudili su Tomislav Pacak, Bernard Jurišić i Mario Majdić Natrlin...

Je li vas više iznenadilo Dallasovo finale ili tihi i povučeni Mark Cuban?

Bernard Jurišić: Nije Mark Cuban tih i povučen, nego - zadovoljan. Uživa čovjek u ovogodišnjem doigravanju, Mavsi su "ispeglali" tri zahtjevne Zapadne prepreke i samo su četiri pobjede od konačne nagrade. Priznajem da nisam vjerovao u Dallas ni na početku doigravanja, ni u konferencijskom finalu protiv Oklahome, no zaslužili su sve što su dobili i još jednom potvrdili davnu priču kako "veterani osvajaju titule". Iako ni u Miamiju baš nisu golobradi tinejdžeri.

Tomislav Pacak: Ulazak Dallasa u finale, zapravo, njihova igra općenito, najveće mi je iznenađenje doigravanja. Nakon brojnih play-off neuspjeha, nisam vjerovao da Dirk Nowitzki u Dallasu ima dovoljnu potporu kako bi prošao zaista jaku konkurenciju na Zapadu, ali su me Terry, Kidd i društvo demantirali. Dirk je očekivano briljantan, ali Mavsi igraju odlično i obranu, raznovrsni su u napadu, a ono što me najviše iznenađuje - i zbog čega im moram dati prednost u finalu - jest sjajan karakter i izvrsna učinkovitost u završnicama utakmica.

Mario Majdić Natrlin: Šampionska se momčad gradi od samog vrha. Osim talenta i discipline, potrebno je usaditi i kulturu pobjeđivanja. Nije stoga čudno što je Dallas baš ove godine stigao ovako daleko. Cubanu je trebalo dosta vremena da shvati kako se bori s vjetrenjačama. Nowitzki je suptilno odobrio njegov "zavjet šutnje" i kontroverzni milijarder je uvidio da svojim igračima najbolje može pomoći u ulozi "tihog partnera". Napravio je odličan posao - ponovno - i dopustio da svjetla pozornice padaju na one koji to najviše i zaslužuju. Jedno ne ide bez drugog.

Tko vas je više oduševio u ovom doigravanju - Dirk ili LBJ?

Bernard Jurišić: Pomalo je nepravedno da kad od nekog očekuješ puno, a on puno i napravi, ne osjećaš neko oduševljenje nego slegneš ramenima i kažeš "To se od njega i očekuje". A obojica su u ovom doigravanju ispunila sva očekivanja, barem dosad. Ako već moram pokazati prstom u jednoga, ja ću pokazati u Dirka. Bez obzira što Dallas nije "mutava" momčad, ako Dirk nije na razini, Dallas nema puno šanse. S druge strane, LeBron bi se uz Wadea nekad mogao i odmoriti i opet pobijediti. Kad bi me Sportnet poslao preko bare i naložio mi da samo jednom igraču stisnem ruku zbog odrađenog u doigravanju, ja bih ipak prije odabrao Dirka, nego LeBrona.

Tomislav Pacak: Ovo je zaista tijesno jer se radi o dvojici po svemu najboljih igrača doigravanja. Dajem ipak sićušnu prednost Nowitzkom jer je Dallas imao nešto teži put, a Nijemac je u svakoj utakmici bio prvo ime Dallasa. On je igrač od kojeg sve kreće jer se obrane u potpunosti njemu prilagođavaju, a svejedno je bio nezaustavljiv protivnicima te je odigrao nekoliko izuzetno učinkovitih utakmica. Upravo zbog tih sjajnih postotaka šuta, malo potrošenih lopti za puno koševa Nowitzki je za mene do sada broj 1, no LeBron u finalu ima prigodu promijeniti taj poredak.

Mario Majdić Natrlin: Partija Nowitzkog u četvrtoj utakmici finala Zapada kada je Thunderu uvalio 40 koševa, bila je apsolutna poslastica. Dominacija i vještina kakva se rijetko viđa čak i na toj razini. LeBron je svestraniji igrač koji za Miami rade više stvari nego Dirk za Dallas. Više, ali ne i veće stvari. Bez obzira na briljantne reakcije Jamesa u završnicama utakmica, najsnažniji pečat na mene je ostavio upravo Nowitzki.

Je li se vaša percepcija Miamija izmijenila u odnosu na prošlo ljeto?

Bernard Jurišić: Nije mi se izmijenila percepcija Miamija, ali jest nekih drugih momčadi. Od dana kad su "preseljeni talenti" bilo mi je jasno da je samo u dvojcu Wade - James previše kvalitete i moći da to ne bi došlo do izražaja i titula kad-tad. Smatrao sam da će još ove sezone imati muku sa Celticsima i Lakersima, no prve su počistili sami, druge im je počistio Dallas. Sad je na njim "samo" još preskočiti Mavse.

Tomislav Pacak: Moram priznati da djelomično jest. Iako sam vjerovao da je Spoelstra jako dobar trener jer ga inače Riley ne bi toliko gurao, iznenadilo me kako je mlađahni strateg Heata uspio sagraditi jak momčadski duh, blokirati vanjske utjecaje i učiniti od Miamija jednu od najboljih obrambenih ekipa lige. Miami protivno nekim očekivanjima - djelomično i mojima - igra baš momčadski (koliko je to moguće nakon samo jedne sezone koliko je ova momčad na okupu), momci su izdržali silne kritike i pokazali da se znaju skupiti i da znaju biti najbolji kada je to bilo najpotrebnije. Ispostavilo se da su Boston i Chicago "šamarali" Miami u regularnoj sezoni, a da su baš LeBron i društvo - "plačljivci" još prije samo nekoliko mjeseci - uzvratili kada su ulozi bili puno veći. Svaka čast.

Mario Majdić Natrlin: Ne! Možda ipak da :), barem što se tiče mentalne čvrstine. Ako ste malo pažljivije pratili Wadea, Jamesa i Bosha znali ste da se ne radi o karakterima čiji bi eventualni egotripovi stvorili kritičnu masu i implodirali. Radi se o bliskim prijateljima koji znaju dijeliti loptu na terenu i kritiku izvan njega. Od prvog su dana obranu najavljivali kao svoj forte, a najviše me zanimalo kako će se nositi s kritikama kojima će biti izloženi više nego ijedna druga momčad u povijesti. Snašli su se odlično, držali skupa i stigli daleko, ali o njima će se puno više znati nakon ovog finala.

Koje su prednosti Dallasa, a koje Miamija?

Bernard Jurišić: Prednost Dallasa je u činjenici da Dirk i Miamiju može zabiti koliko god bude želio, a prednost Miamija je što ima dva od tri najbolja igrača košarke na svijetu u ovom trenutku. Moj osobni dojam je da će Dallas teško zauzdati Wadea i Jamesa, jer nema baš najbolje obrambene igrače na njihovim pozicijama. S druge strane, Miamiju bi puno problema mogao stvoriti JJ Barea, kojeg Bibby ni lasom neće moći uhvatiti. Mislim da će Chandler potjerati Bosha iz reketa, no Boshova najveća snaga i nije u mišićima i guranju pod košem.

Tomislav Pacak: Dallas je puno dulje na okupu, ima više iskustva, bolju klupu, dublji roster i ima Nowitzkog koji mislim da je čak i u ovoj seriji najbolji ofenzivni igrač, odnosno, igrač za kojeg je najteže smisliti obranu. Prednost Miamija je dvojac LeBron-Wade, Dallas tu ipak nije tako atletski moćan na vanjskim pozicijama. Heat igra i mrvicu bolju obranu, a u Haslemu, Boshu, Anthonyju, pa i LeBronu ima igrače koji su već imali ili bi mogli imati uspjeha u čuvanju Nowitzkog, u granicama mogućeg naravno.

Mario Majdić Natrlin: Mavsi su najbolja tricaška momčad doigravanja. Zabijaju u prosjeku 8,9 trica po utakmici. Klupa i raznolikost iste njihova je najveća prednost. Stojaković, Barea i društvo moraju stalno igrati na vrhuncu svojih mogućnosti. U obrani bi Dallas svojom zonom mogao stvoriti probleme Miamiju. Heat je tvorevina sazdana na dosad nezabilježenoj količini talenta. Uz svu strategiju i nadmudrivanje, njihova najveća snaga će ipak biti sirovi talenti Wadea, Jamesa i Bosha s kojima u Miamiju sve započinje i završava.

Kome je ovaj naslov potrebniji?

Bernard Jurišić: Potreban je on i jednima i drugima i ni jedni ni drugi neće se dati lako potjerati iz finala. Međutim ako je pitanje tko bi za titulom mogao više žaliti, onda mislim da je to bez ikakve dvojbe Dallas. Miami s Wadeom i Jamesom do titule će doći, ove, sljedeće i(li) u nekoliko narednih sezona, no Mavsima je ovo šansa koja se jednostavno mora zgrabiti. Tko zna što će biti dogodine, veterani će biti još godinu stariji i sporiji, a Zapad će opet nuditi puno neizvjesnosti i teških protivnika koje treba proći da bi se došlo do velikog finala.

Tomislav Pacak: Iako su se Wade, James i Bosh udružili kako bi osvajali titule, a ne igrali finala, mislim da je ovaj naslov potrebniji Dallasu i Nowitzkom jer se njihov prozor polako zatvara, a Miami će sigurno i idućih godina biti među glavnim kandidatima za titulu. Ipak, stvari se lako mogu promijeniti, prilike za NBA naslov ne dolaze često i na njih se ne može nitko preplatiti, pa nema sumnje da će obje momčadi biti maksimalno motivirane kako bi sezonu okončale kao najbolje. Moj pick? Dallas. Zbog sudaca i 2006., zbog Nowitzkog, zbog Kidda.

Mario Majdić Natrlin: Vrata do naslova Miamiju će ostati širom otvorena i sljedećih nekoliko sezona. Mavericksi su veteranska momčad koja nema taj luksuz. Ali, od Dallasa nitko ove godine nije postavio imperativ pobjede. Nitko Nowitzkog neće ubiti ukoliko izgubi od ove skupine zvijezda. Ali, zamislite samo reakciju navijača, stručnjaka i svjetske javnosti ukoliko LeBron ponovno ostane neokrunjen unatoč pomoći svog prijatelja. Ukoliko "super-prijatelji" nakon onog kičastog dočeka, ovo ljeto dočekaju s jednakim brojem titula? Ljude će razapeti! Onaj sadistički glasić u meni umire od želje da vidi javno smaknuće kakvo bi u povijesti sporta bilo nezabilježeno. Ali, neka bolji pobjedi, a igre neka započnu!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo31.05.2011. u 15:15
    Kako su mi glupi ovi izljevi.."Dallas treba osvojit naslov zbog Nowitzkog,kidda..A kao Miami ne treba.Govorite da će Miami osvojiti poneki naslov u sljedećim godinama..Kako vi to znate,može se svašta dogoditi,nisu oni nepobjedivi..Zato mislim da i Miami treba osvojit naslov jer ko' zna što će biti... [više na forumu]
    Cholo
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 12:20
    Dallas zaslužuje naslov...prvestveno radi Dirka, Kidda i Peđe...
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo931.05.2011. u 11:51
    ma igraju za dvije porcije kikirikija ;))
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 09:54
    koji utopisti Bože dragi.... ja ne volim da novac kupi sve, ja ne volim način, ja ne volim... bla bla bla bla bla sport je postao biznis i prestanite sanjarit. Ponašate se kao da igrači Dallasa igraju za kikiriki.
    Obrisan korisnik
  • irilov31.05.2011. u 03:39
    heat u 5 ili 6... al to nije bitno, koga zanimaju moje prognoze... ali mene zanimaju vaše! evo jedan prijedlog: zašto ne biste napravili jedan puno opširniji uvod u finale od ovog. ja, kao i većina ovde jako voi sport, i nba, inače valjda ne bismo ni bili na ovom topicu- i meni bi(valjda i većini... [više na forumu]
    irilov