Tenis

Knjiga spala na jedno slovo

Piše: Vedran Babić • srijeda, 01.06.2011.
Knjiga spala na jedno slovo
Foto: EPA

Već deseti dan Roland Garrosa je za nama i mečevi su sve uzbudljiviji i neizvjesniji. Utorak je bio ogledni primjer te tvrdnje jer Andy Murray je izveo pohvalan preokret, Francesca Schiavone je slavila u krajnje dramatičnoj maniri, a Marion Bartoli ostala je posljednja domaća predstavnica u obje konkurencije izbacivši bivšu pobjednicu. Sve to u danu s jakim vjetrom...

32 predstavnika imala je Francuska u obje konkurencije na startu Roland Garrosa. Poslije deset dana, njihove nade i iščekivanja spale su na samo jedno ime - Marion Bartoli. Tenisačica prilično neobičnog stila igre i nekih rituala koji katkad znaju testirati živce njezinih suparnica, ali i gledatelja, probila se u svoj prvi polufinale na domaćem Grand Slamu. Igrala je ona finale Wimbledona 2007., ali u Parizu nikada nije bila dalje od osmine finala. Tu je barijeru probila eliminiravši Giselu Dulko, a protiv bivše pobjednice Svetlane Kuznjecove otišla je još korak dalje i tako zagolicala maštu Francuza, koji priželjkuju da nakon 11 godina osvajačica ponovno bude neka njihova predstavnica. Te 2000. godine obradovala ih je Mary Pierce.

26-godišnjakinja iz Le Puy en Velaya u prvom tjednu se dosta mučila te je sva tri meča dobila u tri seta, a protiv Tatišvili i Görges gubila je prvi set. Ipak, kroz sva tri se uspjela provući, potom je imala malo sreće protiv Dulko, koja joj je morala predati početkom drugog seta, da bi onda taj poljubac sreće opravdala sjajnom pobjedom nad dvostrukom Grand Slam pobjednicom Kuznjecovom. I eto nje u polufinalu, na samo dva koraka od naslova, no dva vrlo teška koraka. Najteža. Polufinale joj donosi duel s braniteljicom naslova Francescom Schiavone, a eventualni finale uvijek je težak, neovisno o imenu suparnice.

Roger Federer pobijedio je Gaela Monfilsa i sada je sve spremno za fantastični okršaj između njega i Novaka Đokovića u petak na zasigurno do kraja ispunjenom Chatrieru. Meč je to poslije kojeg više ništa neće biti isto. Ili će Đoković pobjedom postati prvi tenisač svijeta i ispisati povijest ili će Federer prekinuti njegov magični pobjednički niz i tako "pomoći" Nadalu da zadrži poziciju broj jedan (ukoliko ovaj, naravno, pobijedi Söderlinga, jer u slučaju Nadalova poraza Đoković će ionako biti prvi).

Đoković je zahvaljujući predaji Fabija Fogninija dobio čak četiri dana odmora pa će biti maksimalno spreman i svjež za taj veliki meč, a ni Federer se nije previše umorio. Naime, on je jedini od preostalih igrača u turniru koji još uvijek nije izgubio ni set pa bi svi preduvjeti za spektakularan susret trebali biti ispunjeni. Švicarac je posljednji čovjek koji je porazio Đokovića, još tamo u studenom prošle godine, a triput ove sezone nije mu pošlo za rukom prekinuti taj niz, hoće li mu četvrta biti sretna?

Meč dana

Braniteljica naslova Francesca Schiavone jednostavno se ne da. Njezina upornost i zavidna borbenost izvukle su je iz ralja poraza i dovele na samo dvije pobjede od drugog uzastopnog pariškog naslova. 15. tenisačica svijeta Anastasija Pavljučenkova vodila je 6:1 i 4:1, igrala zaista vrhunski tenis i bila na korak do vjerojatno najveće pobjede u karijeri, ali je i drugi i treći set izgubila sa 7:5, s tim da se u trećem vratila u meč s četiri uzastopna gema nakon zaostatka 5:1. Velika je to prilika bila za 19-godišnju Ruskinju, no s ovakvom igrom ne bi smjela strahovati za svoju blistavu budućnost. Schiavone je, pak, uz Viktoriju Azarenku, po mnogima glavna favoritkinja za naslov, i to s punim pravom. Talijanka, koja inače živi u Londonu, opet igra sjajno u gradu svjetlosti i vidljivo je kako ju je povratak na to sretno mjesto i te kako podigao u formi.

Tenisač dana

Viktor Troicki bio je tako blizu najvećoj pobjedi u karijeri i jedinstvenoj šansi da se plasira čak i u polufinale. Naime, nakon što je već bio prokockao prednost od dva seta, u odlučujućem petom imao je 5:2 i potom kod servisa za meč na 5:3 30-0, no Andy Murray, za kojeg se do posljednjeg trenutka nije znalo niti hoće li nastupiti nakon što je u prethodnom kolu izvrnuo gležanj, nanizao je ukupno pet gemova i sa 7:5 izveo jedan od većih preokreta u svojoj karijeri. Kada je trebalo, Troickom se stisnula ruka i to je Škot znao iskoristiti.

Premda se ovaj put uspio izvući, Murray ponovno nije pružio onakvu igru s kojom bi eventualno mogao osvojiti poneki Grand Slam. Kao da već unaprijed u glavi ima plan da će se u početku meča braniti, a onda, ako padne u rezultatski zaostatak, da će početi više riskirati i igrati ofenzivnije, kao što je slučaj bio protiv Troickog. On definitivno ima udarce za realizaciju takve napadačke igre i zaista mislim da je malo kome jasno zbog čega onda ta oružja i ne koristi već se dovodi u vrlo nezgodne situacije. No, s obzirom da je igrao s bolovima i da je napravio veliki preokret, Murray zaslužuje epitet tenisača dana i u četvrtfinalu ga čeka Juan Ignacio Chela. Bez ikakvog manjka poštovanja prema Argentincu, Murrayu je to vrlo dobar ždrijeb.

Izjava dana

Velika Mary Pierce prozborila je o aktualnom stanju u ženskom tenisu: "Stvari se mijenjaju. Nove djevojke su puno više i snažnije i općenito igraju s osnovne linije i s vrlo malo varijacija. To je moje opažanje, nije kritiziranje. Nedostaje mi tenis kakav je nekad bio, no i ovaj sadašnji je vrlo dobar."

Potencijalni meč idućeg dana

Meč protiv Robina Söderlinga za Rafaela Nadala bit će pravi ispit njegovih aktualnih mogućnosti (na zemlji). Stasiti Šveđanin mu je prije dvije godine nanio prvi i zasad jedini poraz na Roland Garrosu, a aktualni broj jedan uzvratio mu je prošle godine porazivši ga u finalu i to prilično lako. Gotovo 365 dana kasnije situacija je nešto drukčija. Nadalovo samopouzdanje daleko je od idealnog za razliku od onog kojeg ima Söderling. On se relativno lako obračunao sa svim svojim dosadašnjim suparnicima, a i još jedna pozitivna stvar za njega je što sigurno neće osjećati toliki pritisak kao prošle godine kada je igrao finale.

Nadal će od prvog poena morati biti agresivan jer ako to ne napravi, Söderling bi ga mogao kazniti kao što je to bio slučaj 2009. kada je Španjolac igrao predefenzivne kratke lopte, što je ovaj koristio za učestale napade forhendom i bekhendom. Realno gledano, trebao bi to biti jedan vrlo neizvjestan meč, za kojeg vjerujem da ga svi s velikim nestrpljenjem iščekuju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!