Nogomet

Lusitans: Ponos andorskih Portugalaca

Josip Tolić • ponedjeljak, 20.06.2011.
Lusitans: Ponos andorskih Portugalaca

FC Lusitans, u slobodnom prijevodu "NK Luzitanci", andorski je nogometni klub koji će u prvom pretkolu Europske lige snage odmjeriti s Varaždinom. Iako će vam se na prvi pogled učiniti da je ždrijeb teško mogao bolje ispasti za hrvatskog predstavnika budući da se radi o andorskom klubu, u njemu ima vrlo malo andorskog "štiha", a većinu igrača čine Portugalci, Argentinci i Španjolci.

Pripadnici portugalske narodnosti u Andori, koji čine oko 21% ukupna stanovništva ove male pirenejske države, 1999. godine odlučili su osnovati svoj nogometni klub. Dali su mu ime Lusitans, odnosno Luzitanci, prema narodu koji je u antičko doba obitavao na području zapadnog dijela Pirenejskog poluotoka, gdje je kasnije nastao Portugal.

Samo nekoliko mjeseci poslije momčad je počela sudjelovati u službenim nogometnim natjecanjima; krenuli su od druge lige Andore. Silni entuzijazam portugalskog stanovništva "pogurao" je momčad u prvu ligu samo dvije sezone potom. Strelovit napredak tu nije stao, u sezoni 2001./2002. Luzitanci su postigli najveći uspjeh u povijesti kluba. Osvojili su Ustavni kup, andorsko kup-natjecanje.

Otada su konstantno u prvoj ligi, a plasman im se kretao od četvrtog do šestog mjesta na koncu sezone. Prošla sezona donijela im je prvi plasman u europska natjecanja ikad. U prvom pretkolu Europske lige izvukli su momčad Rabotničkog iz Makedonije koji im je u dvije utakmice "utrpao" čak 11 golova.

"Alfa i omega" kluba predsjednik je António da Silva Cerqueira, pod čijim je mandatom klub stvorio osjećaj zajedništva među igračima i navijačima te poradio na disciplini, koja je na nogometnim terenima u Andori nerijetko problem.

Što se tiče rostera, u Luzitancima nastupa čak 17 Portugalaca. Zanimljivo, tu su i tri Argentinca, dva Španjolca te jedan Brazilac čije ime vam je vjerojatno poznato - Maicon, no ne radi se o Interovu velemajstoru, naravno. Trener momčadi Španjolac je Vicente González.

Plasman u kvalifikacije Europske lige ostvarili su osvajanjem trećeg mjesta u prvoj ligi Andore prošle sezone. Domaće utakmice klub igra na DEVK-Areni koja može primiti oko 900 ljudi, a navijači kluba vrlo su bučni i raspjevani. Kako su u svim segmentima kluba prisutni Portugalci, i njegova obilježja uvelike podsjećaju na portugalsku reprezentaciju. Domaća je kombinacija dresova crvena majica, zelene kratke hlače i crvene čarape, a grb kluba obrađena je verzija grba Portugalskog nogometnog saveza.

Sve u svemu, FC Lusitans čini se kao jedan simpatičan i uređen nogometni klub, kojem međutim nedostaje kvalitetnih igrača za stvaranje neke jače prijetnje Varaždincima. Uz uvijek prisutnu dozu opreza, ovaj bi protivnik mogao biti kao po mjeri za prvi nastup Krojača u Europi nakon mnogo godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 16:05
    ovaj grb lusitanosa ko portugalska repka xD
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2011. u 14:52
    da, al cibalia se prosle godine preracunala, bartulovicu se nije dalo na pripreme pa je planirao potpisati za njih tek kad prodju cliftonville, varazdin ima puno bolje poslozenu momcad nego cibalia u to vrijeme. vugrinec sam sa nas 10 tu sa foruma prodje ove. dosta su mu slobodnjaci. evo ja mogu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2011. u 18:35
    kapacitet 900??
    Obrisan korisnik
  • Cholo20.06.2011. u 18:34
    Ovo Varaždin mora proć'.
    Cholo
  • Obrisan korisnik20.06.2011. u 16:46
    s obzirom da je cibalia prošle sezone ispala od cliftonvillea definitivno treba bit na oprezu, jer su varaždinci mlada ekipa... međutim, klubovi iz andore mislim da nikad nisu nikoga prošli u Europi, pa mislim da ne bi trebali niti sada, trebali bi varaždinci ipak ovo riješit u svoju korist uz svo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik