Košarka

Što NBA novaci donose svojim ekipama?

Piše:Toni Franulić • ponedjeljak, 27.06.2011.
Što NBA novaci donose svojim ekipama?
Foto: Kristijan Komarica

Ovogodišnji NBA draft zasigurno nije bio pompozno najavljivan. Očito je da ne postoji neki budući superstar, ili više njih, zbog čega bi se o ovoj klasi novaka pričalo mjesecima unaprijed, ali to nužno ne znači da sada već aktualna rookie generacija neće ostaviti zapaženi trag u NBA svijetu.

Uvijek se je teško priviknuti na sva nova imena koja u lipnju dođu u NBA ligu, a treba biti iskren i priznati da su i mnogi od igrača izabranih već u prvoj rundi u ovom trenutku potpune nepoznanice. Srećom, povijest nas uči da se već u vrlo ranoj fazi sezone može iskristalizirati koje su to momčadi pogodile sa svojim pickovima, a koje su imale nešto manje sreće ili znanja.

Bez obzira kako će se oni najviši pickovi uklopiti u ekipe koje su ih izabrale i koliko će im biti u stanju pomoći već u prvoj sezoni, već sada možemo pokušati donijeti određene zaključke na temelju informacija o sretnicima koji su bili birani među prvih deset. A oni su redom talentirani visoki igrači ili organizatori igre.

Kyrie Irving, prvi pick ovogodišnjeg drafta od strane Cleveland Cavaliersa, čini se kao sasvim logičan izbor. Playmaker koji spada u kategoriju onih koji su u stanju odmah pomoći svojoj momčadi je upravo ono što Cavsima, jednoj od najgorih ekipa u ligi, u ovom trenutku treba. Zanimljivo je da je ovaj freshman s Dukea tek drugi košarkaš u povijesti rođen u Australiji, a izabran u prvoj rundi drafta. Prvi je naše gore list Andrew Bogut. Mnogi mu predviđaju karijeru sličnu onoj Chrisa Paula. Irving predstavlja nastavak niza point guardova kao prvih pickova zadnjih sezona (prije njega Rose i Wall).

Sophomore sa sveučilišta Arizona, Derrick Williams, često je bio u kombinacijama kao mogući prvi izbor drafta, da bi na kraju završio jednu stepenicu niže, čvrsto u rukama Minnesota Timberwolvesa. Radi se o igraču koji je izrazito spreman za profesionalnu košarku, poglavito u fizičkom smislu, a s 203 centimetra i 109 kilograma nema strogo definiranu poziciju, već može podjednako dobro igrati trojku i četvorku. Mogući problem nastaje ako uzmemo u obzir da su upravo na tim pozicijama T-Wolvesi najsnažniji, s Michaelom Beasleyem i Kevinom Loveom u rosteru. Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će svi zajedno funkcionirati.

Ako su prva dva picka bila očekivana, ime Enesa Kantera pored mjesta onog trećeg možda je malo iznenađenje. Turski košarkaš rođen u Švicarskoj bio je siguran lottery pick, ali teško je bilo predvidjeti da će ga izabrati baš Jazzeri ovako visoko. Opet imamo situaciju da tim koji bira visokog košarkaša (Kanter bi po fizikalijama trebao igrati centra ili četvorku) zapravo ima jako dobro popunjene te pozicije, ali očito su u Utahu primijetili njegove zapažene igre na U-18 prvenstvu Europe i Nike Hoop Summitu u zadnje dvije godine. Ili jednostavno nisu mogli izabrati dovoljno kvalitetnog beka. U svakom slučaju, Kanterov put prilagodbe bit će znatno lakši uz prisustvo sunarodnjaka Mehmeta Okura, s kojim će dijeliti i poziciju na terenu.

Osim privilegije da biraju prvi, Cavsi su si ove godine priuštili još jedan visoki pick i izabrali Tristana Thompsona na četvrtom mjestu. U Clevelandu je svaka pomoć dobrodošla, tako da je nesumnjivo da će i Thompson, izvrstan skakač u napadu i atletski jako nadaren igrač, pronaći svoju ulogu već u samom početku. Inače, čovjek dolazi iz Kanade, a za njim je zapažena sezona na sveučilištu Texas.

U Toronto Raptorsima već su više puta pokazali kako vole birati europske košarkaše. To su učinili i ove godine, s mladim litvanskim centrom Jonasom Valančiunasom. Radi se o izrazito talentiranom košarkašu, koji zasigurno neće odmah donijeti prevagu za Raptorse (pitanje je hoće li odmah ove sezone uopće otići u NBA), ali bi mogao biti jako dobro ulaganje u budućnost. Valjda neće ponoviti karijeru Nikoloza Tskitišvilija.

Slična priča je i s Wizardsima i njihovim pickom iz Partizana koji se zove Jan Vesely. Visoki češki krilni igrač se već dokazao u Euroligi, a s Partizanom je osvojio lijepu kolekciju trofeja. Radi se i o službeno najboljem mladom igraču Europe, ako je vjerovati stručnjacima iz Fibe. Vesely bi se vrlo brzo mogao pretvoriti u važnu kariku mlade i perspektivne momčadi iz glavnog grada.

Bismack Biyombo, kojeg su Kingsi uzeli svojim sedmim pickom i odmah potom poslali u Bobcatse, dobro se uklapa u niz visokih igrača s puno potencijala kakvima vrvi ova generacija. Biyombo je atraktivni bloker egzotičnog porijekla – rođen je u DR Kongu, a lani je igrao u španjolskoj Fuenlabradi. U budućnosti može biti vrlo dobra obrambena četvorka.

Pistonsi su i prije drafta najavili da žele u svoje redove dovesti talentiranog organizatora igre Brandona Knighta, a imali su dovoljno sreće da im ga ne otme netko od ovih koji su birali prije. Knight bi trebao ubrzati proces rebuildinga koji se u Detroitu poprilično razvukao. Dobar je šuter i jako brz igrač, ali bi trebao malo ojačati za NBA nivo.

U Charlotti su možda obavili i najbolji posao draft večeri, kompletirajući svoj top ten duo s Kembom Walkerom. Walker je play koji je odveo svoj Connecticut do NCAA naslova prije nekoliko mjeseci i može donijeti Bobcatsima toliko potrebni pobjednički mentalitet. Vrlo je iskusan ako ga uspoređujemo s ostalim novacima, budući da je proveo za ovu klasu raritetne tri godine na sveučilištu. Sigurno je da će odmah biti od koristi.

Prvu desetoricu zatvara Jimmer Fredette, originalno biran od Bucksa, ali onda odmah poslan u Sacramento. I on je point guard, ali najiskusniji igrač među visokim pickovima. Zvijezda je sveučilišta Brigham Young, poseban po tome što je odradio puni staž na sveučilištu i usput zaradio diplomu iz američkih studija. Izvrstan je šuter, kojem bi igra u obrani mogla predstavljati problem. Ostaje nejasno kako će se snaći u ionako pretrpanom backcourtu Kingsa (Thornton, Evans).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2011. u 03:50
    cinjenica je da koliko god los draft bio,uvijek bi nekoliko imena iskocilo...mozda ove godine nema izrazitog buduceg superstara kao sto je bio slucaj s griffinom ili roseom prije par godina,ali sigurno postoje igraci koji ce vrlo brzo sazrijeti i doci na razinu startera ili vaznih igraca u rotaciji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2011. u 22:56
    nije neka posebna generacija,ali kad se dodje u NBA to sve moze izgledati drugacije.Kolikoko sam kvalitet igraca na njegovu prilagodbu na NBA uticu i konkurencija na toj poziciji,trenerova filozofija,mogucnost prilagodbe zivotu u SAD ako nije u pitanju Amerikanac.Kemba ima kvalitet,ocekivao sam ga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vlacng27.06.2011. u 22:42
    Ja mislim da je ovaj draft itekako bio dobar, tri -cetiri extra klase bise mogle izroditi iz njega, vise i ne treba..
    vlacng
  • Obrisan korisnik27.06.2011. u 21:51
    Da li se to meni čini ili Minnesota zadnjih godina samo gomila potencijalno dobre igrače na istim pozicijama? Prošle godine su uletjeli Flynn i Rubio na isto mjesto, a sada dodaju još jednu četvorku iako tamo imaju Beasleyja i Kevina Ljubav :) ?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2011. u 21:00
    grrrr daj nemožete odmah svi kenjati po ovima pls 99% vas nikad nije pogledalo nijednu tekmu od pocetka do kraja s ovim ljudima u ulogama... to sto su neki novinari ili skati tako napisali pa drugi samo copy pastaju je bezveze... nemislim da ce ovi biti nesto super ali nemislim ni da ce biti ocajni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik