Nogomet

Strategija drugačija, ciljevi isti

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 17.07.2011.
Strategija drugačija, ciljevi isti
Foto: Duje Bonačić

Hajduk u novu sezonu, prvu u drugom stoljeću klupskog života, ulazi s najinternacionalnijim izgledom u svojoj stogodišnjoj povijesti. Prošlogodišnja momčad trebala je "svježu krv", a predsjednik Maleš i trener Balakov našli su je u inozemstvu. No, drugačiji Hajduk i ove će sezone imati iste ciljeve...

Dolazak Krasimira Balakova na mjesto trenera donio je i promjene u koncepciji slaganja momčadi. Hajduk se ove sezone pojačavao isključivo u inozemstvu, a u poljudsku svlačionicu stigli su igrači sa šest različitih svjetskih putovnica.

Plus/minus

Je li Hajduk jači ili slabiji nego prošle sezone dva dana prije početka nove sezone ne zna apsolutno nitko. Stigao je novi trener, stiglo je dosta novih igrača, stigao je novi sistem rada i razmišljanja. Je li Balakov uopće toliko dobar trener koliko je bio dobar igrač? Jesu li inozemne prinove uistinu pojačanja ili samo prolaznici? Puno je pitanja na koje se traži odgovor, a dati će ga samo utakmice.

Hajduk 2011/12

Trener: Krasimir Balakov
Dolasci: Milićević (South Melbourne, Aus), Luštica (Gold Coast United, Aus), Vuković (Budućnost, CG), Sarić (Liverpool, Eng), James Dens (Zagreb), Lima (Benfica, Por), Inoha (Kashima Antlers, Jap), Lendrić (Zrinjski, BiH, posudba), Glumac (Zadar, posudba), Kukoč (Hrvatski dragovoljac, posudba)
Odlasci: J.Buljat (Maccabi H., Izr), M.Ljubičić (Tavryja, Ukr), Čop (Split), Bulku (AZAL Baku, Aze), Sačer (Varaždin, posudba), Jonjić (Zadar, posudba)
Plasman u prošloj sezoni: 2.
Pripremne utakmice: Tomislav - Hajduk 0:6, Sloga Uskoplje - Hajduk 1:2, Troglav - Hajduk 3:2, Branitelj - Hajduk 1:2, Bursaspor - Hajduk 0:1
Raspored u prva tri kola: Šibenik (kući), Zadar (vani), Rijeka (kući).

Zabrana igranja javnih prijateljskih utakmica u Austriji i Sloveniji Hajdukovce je ostavila u potpunoj "ilegali", jer su se igrali tek neslužbeni ogledi s lokalnim austrijskim niželigašima koji ne mogu dočarati pravu vrijednost (n)ovog Hajduka. Balakov nema izbora, samo pobjede će održati u dobru atmosferu i vjeru u njegove trenerske kapacitete. Najveći mogući podstrek bio bi europski uspjeh, no kuglice su "bilima" podarile neugodni Stoke City.

Snaga/slabost

Iako je dobar dio momčadi ostao na okupu u odnosu na prošlu sezonu (što s obzirom na proljetna razočaranja i ne mora biti nešto pozitivno), najveći minus Hajduka barem u prvim tjednima sezone bit će obrana. Promijenjeno je sve, došla su četiri nova igrača i to četiri novaka koji nikad nisu igrali zajedno s bilo kojim od ostalih suigrača iz zadnje linije. Samo listanje da će u odnosu na prošlogodišnja četiri Hrvata, u novoj sezoni "idealnu obranu" činiti Brazilac, australski Hrvat, Japanac i Portugalac nameće nervozu kako će to profunkcionirati. I kad.

Najveća snaga trebala bi biti u ofenzivnom dijelu momčadi, gdje ima rješenja na pretek. Čak dvojica Hajdukovih napadača bili su najbolji strijelci lige prošle sezone (Lendrić i Vuković), Vukušić je ionako najskuplji artikal u Hajdukovom izlogu, a Ahmad Sharbini i Sarić vrebaju prigodu pokazati da su nepravedno zapostavljani u Hajduku i Liverpoolu prošle sezone. Ukoliko Balakov uspješno posloži igru, Hajduk bi mogao puno zabijati u narednoj sezoni.

Uspjeh/neuspjeh

Ni jednu sezonu bez osvojenog trofeja Hajduk ne smatra uspješnom, tako će biti i u narednoj. Otvoren je još jedan lov na naslov prvaka Hrvatske, a ni kup se u Splitu više ne smatra "utješnom nagradom", nego pravim, ozbiljnim trofejom. No, zna se što će se jedno smatrati istinskim pravim uspjehom u narednoj sezoni. Titula prvaka.

U fokusu

Novi predsjednik donio je nove vjetrove koji će u svim segmentima života Hajduka zaživjeti naredne sezone. Zgodno kombiniranje s ulaznicama za Barcelonu Hajduku će u narednoj sezoni donijeti za Hrvatsku gotovo senzacionalnih 5.000 pretplatnika, što bi ionako najposjećeniji stadion u zemlji moglo učiniti još atraktivnijim. Naravno, puno će toga ovisiti i o rezultatima "Balakovljevih trupa".

Zanimljivo će biti vidjeti i kako će najžešći navijači sa sjevera dočekati svoje "ljubimce", ali i novu upravu kad krenu utakmice. Navijači su prije nekoliko dana dobili odobrenje da krenu s realizacijom projekta Naš Hajduk, kojim će nadzirati rad uprave splitskog kluba. Znači li to da će navijači sami između sebe "očistiti" sve one koji nanose štetu ugledu i financijama kluba bakljama, dimnim zavjesama i petardama?

Puno, zaista puno otvorenih pitnja stoji u nizu uoči prve Hajdukove sezone u drugom stoljeću klupskog života...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2011. u 00:12
    Bernarde, Luštica i Miličević imaju HR putovnice, pa kao takvi nemogu se brojati kao stranci. Znači nije 6 nego 4, drugo...igralo se i sa Bursasporom a ne samo austrijskim nizeligašima.... Čitam sportnet upravo zbog objektivnih i istinih informacija...za sve drugo odem na sportske novosti, pa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 13:02
    Nemoj pricat, stari moj. Pogledaj nas europski koeficijent i cinjenicu da smo nositelji u svim pretkolima, pa onda pogledaj vas i jeste li vi nositelji, pa reci jel to slicno. Cisto da se malo razbije ta fama o tome kak Dinamo bas nis je napravi u Europi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2011. u 07:52
    Tko misli da je ovo momcad za naslov dobro je bolestan, nazalost takvih ima ohoho. Svako ljeto ista prica, pumpa se nerealna euforija i kad sve dodje u realne okvire onda se smjenjuju treneri kao na traci. Tako ni balakov nece docekati novu godinu, kad hajduk i navijaci traze trenera koji ce od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Pezer18.07.2011. u 01:18
    SlavkoBBB nisu vam ni dosad svi to prigovarali a oni koji jesu su to radili ponajvise zbog toga sto je Dinamo kupovao Morales,Suareze itd. i placali po nekoliko milja,a na kraju budu prvaci drzave i ne uspiju barem proci skupinu EL,Hajduk je doveo pojacanja ali nije potrosio ni blizu koliko... [više na forumu]
    Pezer
  • Obrisan korisnik17.07.2011. u 22:31
    Sve najbolje igračima Hajduka u europskim nastupima.Ali jedna stvar me zanima.Hoće li se i dalje Dinamu prigovorati zbog stranih igrača sada kad i hajduk ima također veliki broj stranih igrača.
    Obrisan korisnik