Nogomet

Slaven: Cilj je ići prema vrhu

Piše: Josip Tolić • srijeda, 20.07.2011.
Slaven: Cilj je ići prema vrhu
Foto: Davor Sajko

Koprivnički prvoligaš u novu sezonu ulazi pojačan igračima sa svih pozicija, ali i bez nekoliko bitnih pojedinaca. Je li, nakon dvije slabije sezone, ponovno vrijeme za Slavenov "napad na Europu"?

SLAVEN BELUPO 2011./2012.

Trener: Roy Ferenčina
Dolasci: Pilipović, Pelin, Grgić, Brezovec, Brlek, Kuprešak, Jakšinić
Odlasci: Frljužec, Nicolás, Papa, Rogulj, Bagarić, Tepurić, Nurković, Poldrugač
Plasman u prošloj sezoni: 7. mjesto
Pripremne utakmice: Slaven Belupo - Petržalka 1898 2:0; Zreče - Slaven Belupo 0:3; Lučko - Slaven Belupo 0:0; ZTE - Slaven Belupo 1:1; Podravina - Slaven Belupo 2:4; Slaven Belupo - Međimurje 5:1
Raspored u prva tri kola: 23.7. Slaven Belupo - Zagreb; 30.7. Split - Slaven Belupo; 6.8. Slaven Belupo - Dinamo

U Slaven Belupu vrijeme između kraja prošle i početka nove sezone bilo je sve samo ne mirno. U klub su stigla neka iskusna prvoligaška imena poput Pilipovića i vratara Pelina, koji se po treći put vraća među Koprivničance, ali i perspektivnog Josipa Brezovca koji je stigao iz Dinama. Međutim, u rubrici "odlasci" sigurno će se osjetiti izostanak Slavenovih uzdanica prošlih sezona: Pape, Rogulja, Tepurića i Poldrugača.

Kako na terenu, promjene su se dogodile i u poslovnom smislu pa će prijatelje koprivničkog nogometa svakako veseliti nedavno dogovorena suradnja Slaven Belupa i NK Koprivnice, iz koje će Slaven u budućnosti moći crpiti talentirane igrače, ali i slati svoje mlade snage da steknu prijeko potrebno iskustvo igranja.

Plus/minus

Pripreme u Austriji i Sloveniji, u sklopu kojih klub nije izgubio niti jednu utakmicu, pokazale su da bi stvari mogle krenuti uzlaznom putanjom u novoj prvoligaškoj sezoni. Svladani su slovački drugoligaš Petržalka, slovenski trećeligaš Zreće, te Podravina i Međimurje, a najvrjedniji rezultat vjerojatno je remi s nekadašnjim mađarskim prvakom ZTE-om.

S obzirom na odlaske nekoliko važnih igrača iz kluba, momčad se igrački čini za nijansu slabijom u odnosu na prošlu sezonu. Pozitivna je, međutim, činjenica što je momčad tijekom priprema imala vremena za uigravanje pa se ozbiljniji pad u igri u odnosu na kraj prošle sezone, kada se klub popeo do konačnog sedmog mjesta na ljestvici, ne bi trebao manifestirati.

Snaga/slabost

Najveća prednost Slavena "leži" na klupi. To je trener Roy Ferenčina koji će klub, u kojem je provodio i igračke dane, u novu sezonu povesti nakon ohrabrujućeg početka mandata kada je u prošlosezonskih devet kola u kojima je vodio momčad osvojio 15 bodova uz svega dva poraza (od Istre i Hajduka).

Za ambicioznog trenera sportski direktor kluba Robert Kerovec kaže kako je uspio razdrmati igrače i drukčijim im pristupom vratiti interes za igru. Za razliku od svog prethodnika Petkovića, Ferenčina gaji sustav 4-2-3-1, s intencijom za kontrolom igre i posjedom lopte, uz završavanje akcija sa što više igrača.

Iako ne bismo mogli izdvojiti neki očigledan nedostatak momčadi, spomenimo da je prosjek igračkog kadra Slavena 23.5 godine, a među izabranim igračima nalazi se i nekolicina mladih i neiskusnih pojedinaca, poput Stjepana Genga, Marina Šestaka ili Petra Brleka, koje bi relativno mali broj pravih utakmica mogao sputavati u pokazivanju punog kapaciteta svojih mogućnosti.

Uspjeh/neuspjeh

Za Slaven je svakako bitno završiti u gornjem dijelu prvenstvene ljestvice. Imajući u vidu turbulencije kroz koje je klub prolazio prošle dvije sezone (dvaput sedmi) te smjenu igrača plasman u Europu nakon nekoliko godina izbivanja došao bi kao "melem na ranu". Klub si svakako ne smije dopustiti borbu za ostanak, što bi ove sezone moglo biti škakljivo s obzirom da četiri kluba direktno ispadaju u Drugu HNL.

U fokusu

Uz već spomenutog trenera Ferenčinu, koprivnička će publika sigurno obraćati pažnju na napadača Leona Benka i kreatora igre Josipa Brezovca. Varaždinac se u proljetnom dijelu prošle polusezone istaknuo s osam golova u 12 nastupa te je bio i prvi klupski strijelac. Dodatni poticaj da što više puta zatrese mreže na prvoligaškim stadionima bit će mu i novi ugovor kojim je jučer produljio vjernost Slavenu do ljeta 2013.

Velika konkurencija u Maksimiru nagnala je čelnike Dinama da bivšeg kapetana NK Varaždina Brezovca prodaju Farmaceutima, gdje mu neće nedostajati motiva za pokazivanje punog potencijala, a u pripremama se već pokazao kao jedan od nositelja igre Slavena.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Balthazar20.07.2011. u 21:25
    Izgubili su jedino standardnog Rogulja koji također nije briljirao prošle sezone i Bagarića. Brezovec bi trebao biti pojačanje, Pilipović zamjena za Bagarića, Bušić je barem na pripremama zabijao pa možda nešto bude, a i par mladih su navodno dobro odradili pripreme. Moglo bi dobro ispasti ove... [više na forumu]
    Balthazar
  • tico20.07.2011. u 21:21
    Članak pun gluposti, da se tak izrazim. Prvo, ako pišete o Slaven Belupu onda stavite odgovarajuću sliku, a ne neke od NK Varaždin Varaždina iz Varaždina, jer nam to, da oprostite ide jako na kurac :) Brlek, Kuprešak i Jakšinić su već otprije u klubu, prva dvojica igrali u juniorima, Jakšinić bil... [više na forumu]
    tico
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 19:59
    treći klub u državi i ove godine se vraćaju di im je i mjesto...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 19:50
    Dobri su bili u pripremama... Bez poraza!
    Obrisan korisnik
  • CleonHR20.07.2011. u 19:18
    "nedavno dogovorena suradnja Slaven Belupa i NK Koprivnice".... Ta suradnja između klubova postoji več godinama i več godinama Slaven uzima iz Koprivnice sve što valja, a sada je jamačno to službeno, jer je trenutni predsjednik Slavena, Kerovec, godinama bio dužnosnik u NK Koprivnici... [više na forumu]
    CleonHR