Nogomet

Dinamo bolji i ovog - i sljedećeg ljeta

Pišu:Bernard Jurišić, Tomislav Pacak, Borna Rupnik • četvrtak, 21.07.2011.
Dinamo bolji i ovog - i sljedećeg ljeta
Foto: Davor Sajko

Ovog vikenda, nakon uvertire Hajduka i Šibenika, igra se prvo kolo hrvatskog nogometnog prvenstva, a trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na pet pitanja...

Može li ovosezonsko prvenstvo biti zanimljivije od prošlog?

Tomislav Pacak: Možda nakon lijepe predstave Hajduka protiv Šibenika nisam jednako uvjeren u to kao prije, ali svejedno mi se čini da Hajduk nije ovoga ljeta uspio pokriti kvalitativnu razliku između dva kluba. Situacija se može promijeniti ostvare li se neki transferi, odlazni na Maksimiru, a dolazni na Poljudu, a na ruku bi Splićanima moglo ići ako će Dinamo biti koncentriran na igranje u Ligi prvaka. Ipak, Dinamo ima puno širi kadar kvalitetnih igrača, stabilniju obranu i ulazi u prvenstvo kao jasan favorit. Moglo bi zato biti zanimljivije pri dnu jer će se puno klubova boriti za ostanak.

Bernard Jurišić: Zapravo i ne treba puno napraviti da bi ovogodišnje prvenstvo bilo zanimljivije od prošlog, u kojemu se ispuhani Hajduk već na početku proljeća oprostio od utrke za titulu i onda primao pljuske sa svih strana. Može li Hajduk pratiti Dinamov ritam je pitanje svih pitanja, a odavno se zna da Hajduk prvenstva gubi u "malim utakmicama". Hajduk je "zaboravio" pobjeđivati i na svakom se gostovanju muči, a za Poljud već i vrapci na grani znaju - postaviš bunker i nećeš izgubiti. Napadački arsenal Hajduka ove sezone puno obećava, no pitanje je da li dovoljno za ravnopravnu bitku s "modrima"?

Borna Rupnik: U pogledu borbe za naslov prvaka postoji naznaka da bi Hajduk mogao dulje predstavljati prijetnju Dinamu, utoliko što su Zagrepčani još više usredotočeni na uspjeh u Europi, dok su Splićani uvjereni da mogu bolje nego prošle sezone. Ipak, s obzirom na koncentraciju kvalitete u Maksimiru vjerujem da je na kraju samo pitanje vremena kada će Dinamo steći dostatnu prednost na vrhu. Ostatak lige, međutim, mogao bi ponuditi svašta, kako u borbi za gornji dom tablice, tako i u borbi za izbjegavanje "masovnije" selidbe u niži rang. Čini se da je veći broj momčad prilično ravnopravan po pitanju svojih potencijala.

Tko se bolje pojačao, Dinamo ili Hajduk?

Tomislav Pacak: Definitivno je to na papiru Dinamo jer je doveo provjerena imena - bivšeg i aktualnog reprezentativca Hrvatske, najboljeg strijelca lige i najboljeg veznjaka u HNL-u koji nije bio član Dinama ili Hajduka. Hajduk je s druge strane igrao na nešto jeftinija i manje poznata imena, što naravno ne znači da se neka od njih neće profilirati kao pojačanja - to posebno vrijedi za napadača Ivana Vukovića.

Bernard Jurišić: Dinamo je doveo provjerene igrače "od imena i prezimena", Hajduk se pojačao najboljim igračem crnogorske lige i s nekoliko stranaca za koje nitko ne može znati kako će izgledati. Pobjeda u prijelaznom roku je definitivno Dinamova, koji je "gotovim" igračima pojačao svaku od linija svoje momčadi.

Borna Rupnik: Dinamo. Hajdukova pojačanja donose sa sobom više upitnika nego ona Dinamova, premda nije isključeno da neki novi članovi poljudskog tabora nadmaše očekivanja. Ipak, dovedeni etablirani pojedinci u Dinamu daju jasnu prevagu ne samo u odgovoru na ovo pitanje, već bi mogli biti i odlučujuća prevaga na terenima diljem Hrvatske.

Tko se izdvaja od ostalih klubova?

Tomislav Pacak: Split i Cibalia umnogome su slični- imaju iskusne i uspješne trenere, zrele momčadi koje znaju postizati rezultat, te bi zajedno sa solidnim Slaven Belupom trebali činiti društvo iza Dinama i Hajduka. Nažalost, Osijek i Rijeka nisu u toj skupini sređenih klubova, a HNL-u trebaju upravo takvi Osječani i Riječani.

Bernard Jurišić: Nažalost - nitko. Split je bio iznenađenje prošle sezone i nije se puno promijenio uoči nove, pa je realno očekivati da će se zadržati u vrhu. Od Slavena se uvijek očekuje da bude tu negdje, Cibalia je više-manje ista, a strašno me žalosti što Rijeka i Osijek ni u novoj sezoni ne obećavaju nekakav kvalitetni pomak prema samom vrhu. Vjerujem da će Istra s Pamićem biti bolja nego prošle sezone.

Borna Rupnik: Split se istaknuo činjenicom da tijekom ljeta, nakon velikog uspjeha, nije došlo do "raspada sustava". Dapače, na Parku mladeži su godinu dana "pametniji" i u sličnom, djelomično pojačanom sastavu. Cibalia i Inter, čvrste momčadi poput Splita, za visoke pozicije konkuriraju argumentom dobrih prošlosezonskih nastupa, dok Slaven Belupo još jednom izgleda vrlo dobro, no ovoga puta to mora opravdati i rezultatima na igralištu.

Kako popularizirati HNL?

Tomislav Pacak: Pitanje od milijun dolara. Šarmirati medije koji moraju pisati pozitivnije. Žestoko kažnjavati istupe čelnika, trenera i igrača koji stvaraju negativnu sliku o HNL-u, koji vrijeđaju suce, protivnika ili gledatelje. Popraviti propise i potom ih se držati. Definitivno smanjiti ligu na 10 klubova. Klubovi se moraju pobrinuti za razvoj svog PR-a te odnosa s novinarima i javnošću, razvijanje marketinga, smanjivanje cijena ulaznica (što su neki već učinili), poboljšanje, makar kozmetičko, uvjeta na stadionima. Igrači moraju ostavljati sve na travnjaku, suci moraju svirati pošteno, dresovi trebaju biti ljepši, trenerima treba dati istinsko povjerenje, a oni trebaju uzvratiti hrabrošću, forsiranjem mladih nada i gajenjem napadačkog nogometa u okvirima mogućnosti, klubovi trebaju plaćati redovito igrače, navijači ne smiju raditi nerede, zakonski okvir za navijače mora biti puno kvalitetniji, policija mora biti korektnija. Mali je milijun metoda za popularizaciju HNL-a, no osnovni je uvjet da i u Savezu i Udruzi i u medijima i u klubovima moraju raditi ljudi koji vole hrvatski nogomet, koji mu žele dobro i koji su - sposobni i pametni.

Bernard Jurišić: Jednostavno - proučiti sve što su voditelji lige radili u proteklih desetak godina i onda napraviti sve suprotno. Liga je, kao i čitav naš sport, devastirana na svim razinama, a bojim se da će dodatan udarac popularnosti doživjeti odlaskom s HTV-a. Nekako ne očekujem pomamu ljubitelja nogometa za MaxTV-om zbog HNL-a, a osim ogromnog broja hrvatskih kućanstava koji nemaju MaxTV, HNL će izgubiti televizijsko praćenje iz dijaspore i okolnih država u kojima se pratio. Ne dođe li barem jedna utakmica i tjedna emisija na neku od televizija s nacionalnom koncesijom, HNL će dodatno potonuti.

Borna Rupnik: Ne treba biti posebno mudar za odgovoriti "teško, ako ne i nemoguće" zbog svega što u hrvatskom nogometu već godinama ne funkcionira kako treba, počevši s osnovnim pridržavanjem propisa o sustavu natjecanja te konačnim smanjenjem lige radi koncentracije kvalitete. No, postoji dosta prostora za pomak prema naprijed, uključujući "otvaranje" klubova prema svojim navijačima i medijima, pri čemu bi mediji svakako mogli dati velik doprinos opširnijim, sadržajnijim i naposljetku i poštenijim pristupom prema domaćem prvenstvu. Pomoglo bi i uvođenje strogog reda u financijsko poslovanje svih klubova kako bi se smanjio prostor za "operiranje" svim ljudima kojima u nogometu nije mjesto, a važnu bi ulogu odigralo i postavljanje stručnih kadrova na svim razinama - od omladinskih škola kako bi se u skladu s hrvatskim mogućnostima pojavljivali novi domaći igrači s kojima bi se simpatizeri klubova lakše poistovjetili do prvih trenera kojima bi uprave s dugoročnijim vizijama omogućile normalan rad. Dobro bi došlo i shvaćanje šire javnosti da nogomet jest i treba biti, prije svega, sport, zabava i užitak.

Tko će biti prvak i tko će ispasti iz lige?

Tomislav Pacak: Prvak će biti Dinamo iz razloga što bi i druga momčad Dinama mogla biti kandidat za naslov prvaka. Jurčić ima najširi i najkvalitetniji kadar i samo neka briljantna Hajdukova sezona u kojoj bi Splićani izvukli sve one "male utakmice" gdje su proteklih godina padali mogla spriječiti sedmi uzastopni trijumf Dinama. Tko će ispasti? Lakše je odgovoriti tko neće. Da moram pogađati, rekao bih da će se spasiti Lokosi i Istra 1961, a neće Lučko, Karlovac, Zadar i Šibenik. Peti? Jedan od velikana, Rijeka ili Varaždin.

Bernard Jurišić: Prvak će biti Dinamo, jer je šampionsku momčad iz prošle sezone dodatno pojačao, a nije izgubio gotovo ni jednu važnu kariku na terenu. Isto tako valja biti pošten i reći kako Dinamo ima apsolutno najbolju logistiku. I na razini kluba koji je najbolje organiziran u našem prvoligaškom društvu i na razini Saveza koji je pod apsolutnom kontrolom Dinamovog izvršnog predsjednika. Što se tiče ispadanja, djeluje mi besmisleno prognozirati tko će dogodine u lipnju biti podoban i prikladan za "nogiranje" iz prvoligaškog društva i hoće li se zbog očuvanja nečije nerealne prvoligaške ambicije, privatnog interesa ili spašavanja glasova izborne baze opet mijenjati i broj i sastav prvoligaške karavane.

Borna Rupnik: Dinamu bi novi naslov prvaka mogla oduzeti samo fantastična i neuobičajeno konstantna Hajdukova sezona, no smatram da nema mnogo onih koji bi stavili "ruku u vatru" da će tako i biti. Brojni bi klubovi mogli sudjelovati u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa - pri čemu kao prve kandidate za drugu ligu vidim Šibenik, Lučko i Zadar, a neugodne bih dane, kroz koje bi uistinu mogle odlučivati nijanse, prognozirao Istri, Lokomotivi, Rijeci, Varaždinu i Karlovcu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj22.07.2011. u 12:47
    HNK Izgovor Split
    Mihalj
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 00:23
    prošlo proljeće a i ljeto je bila borba za ostanaku prvoj ligi, a bolje je bilo ove sezone igrat drugu ligu..lakše će se tamo osvojit liga nego ovdje ostat u ligi...
    Obrisan korisnik
  • ElKun1021.07.2011. u 22:24
    Daj Bože da bar bude zanimljivo prvenstvo, a HRT može tamo gdje sunce ne sija!
    ElKun10
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 18:53
    Čudno mi je što nitko od trojice novinara ne spominje Zagreb kao potencijalnog kandidata za ispadanje. Sa momčadi kakvu trenutno ima, sa ubojitim napadačkim tandemom Medić - Frljužec, koji je u HNL-u zabio ukupno 0 golova, smatram da je Zagreb najozbiljniji kandidat čak ne za ispadanje, nego za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zvrx21.07.2011. u 18:22
    Je, je... Suci su krivi što Hajduk ne može pobjediti Dragovoljac ili Istru. Inače ti klubovi bi ispali iz 4. njemačke ili engleske lige... E moj Jurišiću, pametan si čovjek, al zasljepljen ljubalju prema Hajduku ne vidiš da su u Hajduku radi jako loše i da tek kad to poprave imaju šansu uopće u... [više na forumu]
    Zvrx