Nogomet

Malmö: Bez spektakla do rezultata

Borna Rupnik • petak, 05.08.2011.
Malmö: Bez spektakla do rezultata

Iščekivani ždrijeb četvrtog, posljednjeg pretkola Lige prvaka donio je zagrebačkom Dinamu za protivnika Malmö, najtrofejniju momčad Švedske. Prvak te skandinavske zemlje nije nepremostiv, ali ni sasvim bezazlen protivnik...

Malmö je klub osnovan još u veljači 1910. godine te je već bio proslavio svoj stoti rođendan, a u međuvremenu je stekao ugled najuspješnije momčadi svoje zemlje. Ovosezonski švedski predstavnik u Ligi prvaka osvojio je 16 naslova prvaka Švedske, uz 14 nacionalnih kupova, a sedam puta je te titule uspio spojiti u dvostruku krunu. Posljednji put to mu je pošlo za rukom 1986. godine.

Srpsko/hrvatsko/bosanski

Zbog velikog broja doseljenika iz bivše Jugoslavije u taj dio Švedske, Malmö na svojoj službenoj stranici nudi kratko predstavljanje i na "srpsko/hrvatsko/bosanskom" jeziku.

Najveći europski uspjeh Malmöu je finale Kupa prvaka 1979. godine, u kojemu su poraženi od engleskog Nottingham Foresta (1:0). Kako je Forest potom odbio igrati Interkontinentalni kup, Malmö se prezentirao i na svjetskoj sceni, ali je u obje utakmice poražen od paragvajske Olimpije (1:0 i 2:1).

Prošle je godine švedsko prvenstvo osvojio s dva boda prednosti nad Helsingborgsom (67-65), a ove godine je unatoč dobrom startu nešto slabiji. Nakon 20 odigranih kola zauzima tek deveto mjesto, s velikih 16 bodova zaostatka za vodećim Helsingborgsom, no ima i dvije utakmice manje od svojih rivala.

Malmö ima jednu od najboljih obrana lige, ali i jedan od najslabijih napada. Ne nude veliki nogometni spektakl, no kao što plasman u četvrto pretkolo Lige prvaka pokazuje, sposobni su povremeno napraviti vrlo dobar rezultat.

Trener

Trener momčadi je 40-godišnji Šveđanin Rikard Norling, koji je u 21. godini života slovio za talentiranog ngometaša, no nakon samo četiri odigrane profesionalne utakmice teška ozljeda leđa primorala ga je na vješanje kopački o klin. Brzo se primio trenerskog posla u mlađim kategorijama Brommapojkarne, da bi preko Belea, AIK-a, Väsbyja, Sundsvalla, opet AIK-a i Assyriske u ožujku 2011. godine, nakon početka švedskog prvenstva, preuzeo Malmö. Stigao je kao nasljednik Rolanda Nilssona, koji je bio preuzeo danski Kobenhavn.

"Klub poput Malmöa zahtijeva dobre rezultate i kratkoročno i dugoročno. U pravilu imate barem predsezonu za pripremu, a ja uskačem u drukčijoj situaciji. No, od mene se traži da unesem svoju filozofiju u momčad i to ću probati učiniti. Čast je što ću voditi Malmö i u Ligi prvaka, a tom zadatku pristupam maksimalno ozbiljno", izjavio je Norling po preuzimanju svoje nove dužnosti.

Igrači

Nositelji igre švedskog prvaka dvojica su domaćih igrača, veteran Daniel Andersson, defenzivac, bivši reprezentativac i kapetan momčadi, te mlada snaga švedskog nogometa, Daniel Larsson. 33-godišnji Andersson ima iskustvo iz talijanskog nogometa, a u Malmö se vratio 2004. godine. Za Švedsku je nastupao 74 puta. Larsson je 24-godišnji napadač s pet utakmica za izabranu vrstu.

Na golu stoji češki vratar Dušan Melicharek, premda Šveđanin Johan Dahlin prema Transfermarktu vrijedi više, a u obrani se ističe još i 26-godišnji Brazilac Ricardinho, jedan od najskupljih igrača momčadi. Društvo su njemu i Anderssonu u dosadašnje četiri utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka uglavnom pravili Finac Markus Halsti i 20-godišnji Šveđanin Pontus Jansson.

U veznom redu Norling bira između Ive Pekalskog, Brazilca Wiltona Figueireda, Jimmyja Durmaza, Jiloana Hamada i Miljana Mutavdžića, a uz Larssona su najistureniji Agon Mehmeti i/ili Dardan Rexhepi, napadači kosovskog podrijetla sa švedskom putovnicom.

Stadion

Vrlo lijepo nogometno zdanje, stadion Swedbank, građen je od 2007. do 2009. godine za približno 700 milijuna švedskih kruna. Za europske utakmice prima malo više od 20 tisuća gledatelja, a rekord drži dvoboj na kojemu je Malmö proslavio naslov prvaka - utakmici protiv Mjällbyja prisustvovalo je 24 tisuće ljudi. Na njemu se prije dvije godine igrao i završni turnir Europskog prvenstva za igrače do 21 godine starosti, a švedska nacionalna selekcija tamo je debitirala 7. rujna prošle godine pobjedom nad San Marinom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

Legende

Najviše nastupa za Malmö u povijesti ubilježio je Krister Kristensson, švedski branič koji je boje tog kluba branio od 1963. do 1979. godine, a prva tri imena na vječnoj ljestvici strijelaca su Šveđani Hans Hakansson (1927. - 1938., 341 gol), Börje Tapper (1940. - 1950., 298 golova) i Bo Larsson (1962. - 1966. i 1969. - 1979., 289 golova).

U novije vrijeme ističe se ime Zlatana Ibrahimovića, rođenog upravo u tom gradu, a današnjeg igrača Milana, bivšeg člana Ajaxa, Juventusa, Intera i Barcelone, koji je za Malmö igrao od 1999. do 2001. godine. Dres aktualnog švedskog prvaka nosili su i igrači poput Martina Dahlina, Patrika Anderssona i finske legende Jarija Litmanena.

Na klupi je od 1985. do 1990. godine sjedio proslavljeni Englez, Roy Hodgson.

Liga prvaka

Malmö se u natjecanje uključio isto kada i Dinamo, u drugom pretkolu. Prva prepreka bio im je Torshavn s Farskih Otoka, kojeg su u prvoj utakmici pobijedili 2:0 golom Rexhepija i autogolom Rogvija Holma. U uzvratu je bilo 1:1, pri čemu je Torshavn imao 1:0 od 71. minute zahvaljujući Benjaminsenu, a dileme je riješio tek Figueiredo u sudačkoj nadoknadi.

U trećem pretkolu dočekali su ih Glasgow Rangersi, a Malmö je na Ibroxu slavio 1:0 pogotkom Larssona iz 18. minute. Buran uzvrat na stadionu Swedbank počeo je isključenjem Whittakera u 19. minuti i golom našeg Nikice Jelavića u 24. minuti, da bi Bougherra u 66. minuti ostavio Šveđane s dvojicom igrača više. No, vrlo brzo je zbog drugog žutog kartona isključen i Ricardinho, koji tako neće imati pravo nastupa u prvom dvoboju s Dinamom, a prolaz je domaćinima donio Hamad golom deset minuta prije kraja utakmice.

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco06.08.2011. u 09:54
    vrlo ljep stadion imaju
    Tonco
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 00:59
    Crveni u uzvratu s Rangersima
    Obrisan korisnik
  • Lomax05.08.2011. u 20:39
    Bilo je to godinu kasnije, a oni su još vodili 2:0 Inače, Dinamo i Malmö su se prije nekih 50 godina susreli u intertoto kupu. Tada su Švedi bili bolji u obje utakmice.
    Lomax
  • Obrisan korisnik05.08.2011. u 20:30
    Kad ce bit poznato kolko su karte za Malmo
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo905.08.2011. u 19:45
    zar ljudi ovdje dolaze da bi komentirali a da ne procitaju članak?? kak možeš komentirat nešto šta nisi procitao?
    Ronaldo9