Nogomet

Što bi bilo kad bi bilo

Piše:Ivana Strahija • petak, 05.08.2011.
Što bi bilo kad bi bilo

Utakmicom protiv Dinama u Varaždinu nogometaši iz baroknog grada pokazali su što mogu i kako se nogomet igra sa srcem. Njihov je prolazak u treće pretkolo Europske lige, s obzirom na financijske i organizacijske probleme, ravan čudu, i vjerojatno će vječno pitanje ostati što bi bilo da je momčad ostala na okupu.

Lusitans, Andora

Svoj europski put Varaždinci su otpočeli protiv amatera, andorskog Lusitansa. I dobro je što je tome bilo tako, jer u jeku odlazaka (F. Škvorc, D. Škvorc, Kvesić, Hojski…), kao i priprema, teško se momčad mogla skoncentrirati kako valja.

"Srećom nismo izvukli slovensku Olimpiju, koja bi nam bila ozbiljniji protivnik. Imali smo još teške noge i bili umorni od žestokih priprema pa je dobro da nam protivnik nije bio dorastao", sjeća se trener Samir Toplak.

I dok su kod kuće, bez spomenutih igrača koji su otišli bez ikakve odštete, i uz izostanak Punčeca, koji je bio na probi u Nizozemskoj, još izborili uvjerljivih 5:1, u uzvratu u Andorri la Velli bilo je velikih problema oko sastava. Na put je Varaždin otišao s 14 igrača, igrao modificirani sustav kojeg nikad nije trenirao, bez prave špice, ali ipak uspio upisati 1:0 i proći dalje.

Iskra Stal, Moldavija

Uslijedila je moldavska Iskra Stal, a momčad je na sreću popunjena posuđenim Sačerom, kao i produljenjem ugovora s Golubarom, dok je na put u Transnistriju krenuo i Vugrinec. Osim toga, vratio se i Punčec, no nije bilo Šafarića, koji je dobio crveni karton u Andori. U takvom sastavu Varaždinci su bili mnogo bolji od svojih domaćina, koji su i sami priznali da skidaju kapu Omladinskoj školi Varaždina, no upisali su svega 1:1.

Festival promašaja bila je ta prva utakmica i Moldavci su sami kasnije priznali da su trebali izgubiti mnogo uvjerljivije. Zato su u uzvratu u Varaždinu naši prvoligaši slavili s 3:1, a mjesta sumnji oko toga tko je bolji nije bilo. "Očekivali smo više od Moldavaca, bili smo nakon prve utakmice, unatoč promašajima, sigurni da ćemo proći dalje. Do tada se već ekipa malo normalizirala, pa sam mogao igrati nogomet kojeg mi u Varaždinu njegujemo", kaže Toplak.

Dinamo Bukurešt, Rumunjska

No, tek su protiv Dinama u Bukureštu Varaždinci pokazali pravo srce, još bolju igru, snagu ponosa dok te podcjenjuju. Već smo pisali da su Rumunji pred prvu utakmicu od Varaždinaca tražili da im osigura smještaj u Dubrovniku, kako ne bi u Hrvatsku odlazili samo zbog "trening utakmice", pa im je kao hladni šok stiglo 2:2. Autogolom je Sušac načeo vlastitu mrežu, na 2:0 je digao branič Moti, da bi prije odlaska na odmor Sačer i Vugrinec poravnali za egal.

Odlična igra u drugom dijelu, domaća nervoza, sjajna Krklecova rola, sve se poklopilo za remi koji je bio ravan pobjedi i koji je Rumunje stavio u nepovoljniju situaciju u uzvratu. Ta pak je utakmica, zahvaljujući TV prijenosu, cijeloj Hrvatskoj pokazala Varaždince u odličnom izdanju. "Mi smo priželjkivali ponoviti izdanje iz Bukurešta, ali smo odigrali još i bolje. Pripremili smo se odlično, bili smo u super formi, ali je presudila mrvica sreće", kaže Toplak.

I zbilja, da je Sačer zabio za 2:1 ili da je Šafarić izjednačio na 2:2, pa da se ušlo u produžetke, imali bi Varaždinci sigurno danas slatke brige kamo na put u četvrto pretkolo. No, ovog je puta izostalo to malo sreće, pa iako su Fortuni Varaždinci ponudili srce, ona ih je iznevjerila.

Danciulescu je pogodio za 1:0 Rumunja, što mu je vjerojatno bio pravi melem na ranu nakon što mu je Krklec u prvoj utakmici obranio penal, a Varaždinci se vraćaju sjajnom reakcijom Golubara na izbijenu loptu. I tada, ubod nesreće i nespretnosti, kriva procjena golmana, slabo zatvaranje neugodnog Munteanua i bilo je 1:2. Kraj europskog puta za Varaždince.

Dobro

U šest utakmica vidjeli smo dobar Varaždin, koji je za hrvatski koeficijent skupio pregršt bodova. Predstavio je svoje igrače Europi, malo školovao one nadmene da nema slabih protivnika i pokazao igračima kako je sjajno putovati u gradove koje inače nikada ne bi posjetili. Ponovno se od desetkovane momčadi stvorila ekipa, koja ima potencijala da postane još bolja.

Od igrača koji su se posebno istaknuli treba izdvojiti Tkalčića, koji je konačno došao u punu formu nakon što je proljetni dio sezone još imao problema zbog ozljede, pa onda Šimeka, koji je u svakoj utakmici bio najneumorniji radnik. Glavina je odradio ogroman dio posla, Vugrinec je u Bukureštu pretrčao više nego jedno duže vrijeme, a treba istaknuti i Aganovića, koji se na poziciji zadnjeg veznog iznimno dobro snašao.

Loše

Predugo se čekalo na Sušca, koji je i ranije imao svojih problema, da bi uprskao stvar s autogolom u Bukureštu i u Šibeniku u prvenstvu i tako konačno izgubio mjesto u ekipi. Dosta je kritika otišlo i na račun golmana Krkleca, koji jest nespretno reagirao kod drugog gola Dinama, no ne smije se zaboraviti koliko je dobro odradio drugo poluvrijeme susreta u Bukureštu.

No, upravo se na tom primjeru i vidjela najslabija strana Varaždina, da je bilo iznimno malo manevarskog prostora kod izmjena. Kod vratara recimo, Dreven još nije oporavljen u dovoljnoj mjeri da odradi cijelu utakmicu, dok je Mrmić premlad da bi ga se stavilo na gol recimo u 3. pretkolu Europske lige. Takvih primjera ima još mnogo, jer su igrači koji su dovedeni da zamijene one koji su otišli ili juniori ili van pune forme.

Zaključak

Varaždinci su dostojno predstavili Hrvatsku u šest europskih utakmica i zaradili oko 270 tisuća eura, što će im dostajati da pokriju dio dugova za plaće. No, pitanje je koliko se još moglo učiniti i do kud se moglo doći da je momčad ostala ista i da se nije trebalo improvizirati.

"Ja sam uvjeren da smo mogli izbaciti Dinamo da smo imali igrače s kojima smo završili prošlu sezonu. Tada bismo trebali sreću tek u četvrtom pretkolu, da nas dopadne neki lakši protivnik, pa da ulaskom u grupu Europske lige zaradimo ozbiljni novac i spasimo sami sebe", kaže trener.

"Ne bih imao baš ništa protiv da smo prodali jednog ili drugog Škvorca da ostalima nabavimo plaće. Ne bih imao ništa protiv ni da prodamo Šafarića u Mađarsku, ili Aganovića, ali da oni odu uz to da oproste Klubu dio dugova, to je strašno. Ja i moj stručni stožer još uvijek vjerujemo u ovu momčad i vjerujemo da možemo ostati u ligi. Kad prestane ta nada i to povjerenje, sigurno ćemo i mi otići. Želim samo naglasiti da mi, zaposlenici i igrači, držimo ovaj Klub, i da nam treba čestitati", zaključio je Toplak.

Upravo u tome i jest najveća šteta. Varaždin nije ni približno iskoristio, u marketinškom smislu, Europsku ligu, a pitanje je koliko će se od onih obećanja koja smo imali prilike čuti u intervjuu s predsjednikom Horvatom, ostvariti.

Jer, ako tko zaslužuje bolje dane, to je Varaždin, a vjerojatno se svi ljubitelji dobrog nogometa nadaju da će i u baroknom gradu granuti sunce.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.08.2011. u 10:38
    Igraj Varteks volimo te mi...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 07:55
    Bravo, Varaždine, hrabro srce hrvatsko! Samo nemojte ispasti iz prve lige, samo to ne.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2011. u 00:11
    da ekipa Varaždina ima navijače kao Hajduk, osvojili bi Europsku ligu.
    Obrisan korisnik
  • VŽtom05.08.2011. u 22:46
    da trebali smo zadržat ekipu od lani,ali ovi nisu sposobni zadržat istu ekipu ni mjesec dana da se dečki malo uigraju.Čestitke dečkima još jenput.
    VŽtom
  • Obrisan korisnik05.08.2011. u 22:43
    @aštatije? To ti i govorim, Split i Hajduk su mogli proći. Split je propustio prilike kod kuće, a Stoke se branio bez problema. Varaždin je jedini pokazao srce.
    Obrisan korisnik