Ostali sportovi

Philadelphia Eaglesi ciljaju visoko

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 17.08.2011.
Philadelphia Eaglesi ciljaju visoko

Nova NFL sezona se opasno približava. Pripreme su u punom jeku, a iza nas je jedno od najluđih prijelaznih rokova u kojem su najveću prašinu podigli Philadelphia Eaglesi...

53-godišnji trener Andy Reid ulazi u svoju 13. godinu za kormilom Philadelphia Eaglesa. Publici, koja je možda i najzahtjevnija u SAD-u, još uvijek nije poklonio Super Bowl, a ove sezone je odlučio sve karte staviti na stol.

Reid je zajedno s predsjednikom Joem Bannerom i 36-godišnjim generalnim menadžerom Howijem Rosemanom, isplanirao i isposlovao dovođenje niza povjerenih i kvalitetnih veteranskih imena u iznimno kaotičnoj NFL tržnici koja je otvorena nakon prolongiranog lockouta.

U grad je tako stigao 30-godišnji krilni branič Nnamdi Asomugha koji se nametnuo kao ponajbolji cornerback lige i koji je bio najtraženije ime ovoljetnog prijelaznog roka.

DeSean Jackson spreman

Prvi krilni hvatač i prva meta Michaela Vicka, DeSean Jackson, priključio se kampu Eaglesa nakon 11 dana odsustva zbog pregovora oko novog ugovora.

U posljednjoj godini ugovora kojeg je potpisao kao novak, Jackson bi trebao zaraditi 565.000 dolara. Jackson, koji je prošle sezone predvodio ligu s prosjekom od 22,5 yardi po hvatanju, ipak se odlučio priključiti momčadi unatoč još uvijek nerazriješenom pitanju oko novog ugovora.

Momčad je dodavača Kevina Kolba poslala u Arizonu u zamjenu za iznimno talentiranog braniča Dominiquea Rodgersa-Cromartiea, a stigli su i obrambeni linijaši Jason Babin (ubilježio 12,5 sackova prošle sezone) i Cullen Jenkins (sedam sackova u 11 utakmica prošle sezone).

U centru svega je naravno dodavač Michael Vick koji se prošle sezone vratio u NFL i nevjerojatnom brzinom vratio izgubljeni status najatraktivnijeg NFL quarterbacka i jedne od najvećih zvijezda ovog sporta.

Odlaskom Kolba upražnjeno je mjesto Vickove zamjene gdje je doveden posrnuli Vince Young, nekadašnji treći izbor na draftu i čovjek koji je trebao predstavljati budućnost lige. Nikada nije zaživio s tim očekivanjima i Tennessee Titansi su ga u konačnici otpustili.

Eaglesi su ga ekspresno pokupili računajući da će mu Vickovo mentorstvo koristiti. Na predstavljanju pred novinarima, Young je u zanosu rekao kako su Eaglesi novi Dream Team i nakon toga nije trebalo puno...

"Momčad može biti posebna"

Misterij okružuje Maclina

Jeremy Maclin, drugi krilni hvatač Eaglesa, zbog nepoznate bolesti napustio je kamp prošlog tjedna i uputio se u St. Louis na dodatne pretrage. Za sada nije poznato o čemu se točno radi niti koliko je Maclinovo stanje zabrinjavajuće, ali i trener Reid i sam Maclin uvjeravaju javnost kako će 23-godišnjak biti spreman za otvaranje sezone.

Sedma sila je Youngovu dječju zaigranost napuhala do nezamislivih granica. Momčad sada nazivaju dream teamom, spominje se Super Bowl i uspoređuju ih s prošlogodišnjim projektom Miami Heata. Tek među sitnim slovima naići ćete na skepsu, sarkazam i rezerviranost jer je svima zapravo jasno kako su gornje usporedbe u potpunosti deplasirane.

Ipak, Dream Team u naslovu zvuči neodoljivo, pa ostatak kampa sada mora gasiti požar koji je zapalio nestašni Young.

"Apsolutno nismo dream team, ali smo dobri i ova momčad uistinu može biti posebna", konstatirao je novopridošli Asomugha.

Proaktivnost rukovodstva je ipak za pohvalu. U momčad su, uz navedene, stigli i probijač Ronnie Brown, nekadašnja okosnica popularne wildcat formacije u Miamiju. Doveli su i krilnog hvatača Stevea Smitha koji je u NY Giantsima 2009. uhvatio rekordnih 107 lopti, a trenutno se oporavlja od operacije koljena.

Još jedan teškaš pridružio se sve dubljoj obrambenoj liniji Eaglesa. Iz New Orleansa je tako stigao Anthony Hargrove, a napad će pojačati tight end Donald Lee.

Rob Ryan se oglasio

Rob Ryan, novi obrambeni koordinator Dallas Cowboysa, divizijskih rivala Philadelphia Eaglesa, bio je jasan izrazivši mišljenje kako su Eaglesi prenapuhana momčad i kako će ih njegovi Cowboysi pobijediti.

Rob Ryan je, inače, brat blizanac podjednako pričljivog Rexa Ryana koji je trenutno trener NY Jetsa. Ryan je ovim izjavama prvenstveno želio "napaliti" svoje igrače, a tko će slaviti u dvobojima vidjet ćemo 30. listopada i 24. prosinca kada su utakmice na rasporedu.

Dosta to govori o ambicijama vodstva kluba koje je proteklih godina racionalno balansiralo svojim sredstvima, izbjegavalo dugoročne i teške ugovore i spremno dočekalo povratak salary capa koji se ove sezone kreće u okviru od 120 milijuna dolara.

Asomugha je prihvatio manje novca nego što su mu nudili Jetsi i Cowboysi, nekolicina došljaka prihvatilo je skromne jednogodišnje ugovore i očito je da su veterani željni uspjeha prepoznali pobjedničku atmosferu koja vlada u i oko kampa Eaglesa.

Optimizam zbog atomskog napada

Ime i opus Michaela Vicka definitivno je pomogao u uspješnoj prosidbi i brojnim dolascima. Vick se pokazao kao apsolutan pogodak Reida i društva fantastično se uklopivši u talentirani napad. Udružio se s hvatačima DeSeanom Jacksonom i Jeremyjem Maclinom i zapalio NFL atraktivnim akcijama.

Iz pozadine prijeti probijač LeSean McCoy koji je prošle sezone prešao 1.000 yardi probijanjem i zabio sedam polaganja i tako uspješan i izbalansiran napad i ove godine prijeti ostatku NFC konferencije.

Prošle sezone Eaglesi su poraženi 21:16 od budućih Super Bowl prvaka Green Bay Packersa. Bio je to kraj uspješne i zanimljive sezone u kojoj ipak nije nedostajalo pogrešaka sakrivenih iza blještavila Michaela Vicka i DeSeana Jacksona.

Philadelphia je tako prošle sezone dopustila čak 49 sackova (četvrti najlošiji u NFL-u). Nedovoljno dobra napadačka linija i Vickov stil igre doveli su do mnogobrojnih obaranja koje Reid pod svaku cijenu želi izbjeći jer je Vick itekako podložan ozljedama.

Vodstvo momčadi zato je ove sezone odlučilo ojačati Vickove čuvare. Stigao je Ryan Harris i kao right tackle čuvat će "slijepu" stranu ljevorukog Vicka. Stigao je i guard Evan Mathis, a liniju je u svoje ruke preuzeo iskusni Howard Mudd. Poboljšanja se očekuju.

Naoružani zadnji red obrane

Philadelphia je, očito, pojačala prvi red svoje obrane, ali daleko najviše pažnje privukle su promjene u zadnjem redu. Eaglesi su, naime, prošle sezone bili pri samom dnu lige primivši 31 polaganje dodavanjem.

Bilo je očito da je zadnjem redu potrebna rekonstrukcija. Dovedeni su tako već spomenuti Asomugha i Rodgers-Cromartie koji se pridružuju Asanteu Samuelu, mašini za presijecanje lopti i dvostrukom Super Bowl prvaku.

Samuel prošle sezone nije mogao sam, ali ove je trenerskom timu Eaglesa najveća briga na koji način u potpunosti iskoristiti svu trojicu talentiranih krilnih braniča. Rješavanje te enigme posvećeno je novom obrambenom koordinatoru Juanu Castillu.

Još uvijek nije isključeno da Eaglesi ipak Samuela razmjene, iako je njegov ostanak sve izgledniji. Castillo nema puno vremena. Lockout je desetkovao pripreme, a u obrani je mnogo novih lica.

A upravo će o njoj ovisiti ovogodišnja sezona momčadi iz Philadelphije. Zbog Youngovog lapsusa u potpunosti je u drugi plan bačen iznimno kvalitetan posao koji su odradili čelni ljudi momčadi.

Umjesto pohvala i povjerenja, Eaglesi su suočeni sa sumnjivim pogledima koje će sa sebe skinuti tek kada počne sezona i ukoliko se krenu nizati pobjede.

Odlično odrađen posao na papiru, Reid sada treba manifestirati na terenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.08.2011. u 18:41
    Jetsi imaju šanse, Packersi su moj favorit, da , opet...
    Obrisan korisnik
  • randy marsh18.08.2011. u 07:27
    ja nešto ne vjerujem Vicku... Patriotsi i Steelersi su moj izbor
    randy marsh
  • russell17.08.2011. u 16:45
    i dalje se patsi čine ko broj 1, GB i Phi su tu negdje i Steelerse isto vidim kao jednu od najboljih ekipa
    russell
  • Obrisan korisnik17.08.2011. u 11:07
    Ako je istina da su mu (moji :) ) Jetsi nudili više onda mi Asomugha nije jasan. Jer izjavio je da bi htio imat glumačku karijeru nakon kraja igračke i da će mu to bit bitan kriterij u odabiru. A to New York (ili njegova blizina) nudi više nego Phila. A i koji bi to tandem bio Revis i Asomugha.Al... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • tbrzica17.08.2011. u 10:09
    Phila će sa Cromartijem razbijati, ali Patsi su Patsi...
    tbrzica