Košarka

Reprezentacija SAD-a na Eurobasketu

Piše:Mario Majdić Natrlin • petak, 26.08.2011.
Reprezentacija SAD-a na Eurobasketu
Foto: fiba.basketball

Lik i djelo Dontayea Drapera od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku pa će ovaj 26-godišnjak iz Baltimorea zaigrati za našu reprezentaciju na Eurobasketu u Litvi. Ovaj potez podijelio je javnost, ali kakvo god stajalište zauzimali jedna je stvar sigurna - nismo jedini...

2007. je J.R. Holden iz Pittsburgha, usred Madrida u finalu Eurobasketa zabio pobjednički koš koji je Rusiji osigurao zlato protiv domaćina Španjolske. Ruska "stara garda" vjerojatno nije mogla ni vjerovati kako im jedan Amerikanac osvaja zlatnu medalju.

Ali, vremena su se promijenila.

Hrvatska je podlegla trendu koji je zagospodario Europom u protekom desetljeću. Draper možda ne priča hrvatski, ali su razigravač Cedevite i HKS pronašli zajednički jezik i shvatili da im se interesi savršeno poklapaju. Amerikanac je dobio hrvatsku putovnicu i izborio mjesto u momčadi Josipa Vrankovića.

Mjesto u 12 odabranih Dirka Bauermanna pronašao je i Chris Kaman iz Grand Rapidsa. Kaman se još 2008. opredijelio za Njemačku, na sveopće oduševljenje svog oca.

"Ti nisi Nijemac, ti si Amerikanac", pokušavao mu je pojasniti tata. "Kada budeš igrao protiv SAD-a, navijat ću za njih. Nadam se da će te pobijediti", prepričavao je Kaman još 2008.

Tata mu je veliki patriot što je za svaku pohvalu, ali Chrisu je pradjed iz Njemačke. "Odlučio sam svoje nasljeđe malo produbiti", objašnjava. Njemački ne zna, koristi instruktivne lekcije na CD-u. Mama ga podupire.

Dirk Nowitzki zato zna engleski pa ga je relativno brzo uspio nagovoriti da mu se priključi u reprezentaciji. U ožujku je za LA Times rekao da će igrati ukoliko bude igrao i Nowitzki.

Amerikanci na Balkanu

U našoj Skupini C velik broj reprezentacija radi upravo na američki pogon. Izbornik Bosne i Hercegovine, Sabit Hadžić, birao je između nekoliko Amerikanaca. Najveće šanse za put u Litvu ima "starosjedilac" Henry Domercant, a na pripremama je i J.R. Bremen.

Talentirana Crna Gora u svom rosteru ima Omara Cooka iz Brooklyna, bivšeg igrača Crvene zvezde.

Petorka SAD-a

1. Dontaye Draper
2. Lester Bo McCalebb
3. Henry Domercant
4. David Blu
5. Chris Kaman

Makedoniju će oplemeniti Lester Bo McCalebb koji je igrao u Partizanu kada su zadivili Europu plasiravši se na Final Four Eurolige. Aktualni razigravač Montepaschija bio je ključan u kvalifikacijama, osobito zablistavši protiv Velike Britanije kojoj je zabio 20 koševa, svega mjesec dana nakon dobivanja državljanstva.

1 na 1 za državljanstvo

FIBA je doskočila i reagirala na razbuktalu epidemiju, propisavši da u nacionalnim selekcijama može nastupati tek jedan naturalizirani košarkaš. U suprotnom, reprezentacije poput Makedonije vjerojatno bi ih u sastavu imale mnogo više.

Naturalizacija mahom američkih državljana savršena je sportska simbioza. Košarkaški savezi dobivaju bitno pojačanje, a igrač izbjegava ograničenje koje se odnosi na američke igrače. Na dobitku su i klubovi, što je uostalom i ponukalo čelnike CSKA da pokrenu pitanje Holdenovog državljanstva.

Bugarska će u Litvu s Earlom Rowlandom (Unicaja) koji joj se priključio još za vrijeme trenera Pinija Gershona. Rowland se za to mjesto morao izboriti jer je kandidat bio i Andre Owens. Pobjednik bi u reprezentaciji na EP-u u Poljskoj zamijenio Ibrahima Jaabera, još jednog naturaliziranog Bugara koji je bio Gershonova ključna karika u kvalifikacijama za Poljsku, ali je morao propustiti to natjecanje.

Za Gruziju će igrati Marquez Haynes (Irving, Teksas), za Belgiju Marcus Faison (Fayetteville, Sjeverna Karolina), za Poljsku Thomas Kelati (Walla Walla, Washington) koji je do državljanstva stigao preko supruge. David Blu (Los Angeles) igrat će za Izrael, a Steve Burtt (New York) za Ukrajinu.

Zastupljena i Afrika

Najviše prašine ovog ljeta podigao je Serge Ibaka. Rođen u Kongu 1989, Ibaka je proveo tri godine igrajući u Španjolskoj prije preseljenja u Oklahomu City. U lipnju je dovršio njegov proces preuzimanja španjolskog državljanstva.

"Španjolska je država koja mi je dala mnogo. Bit će mi čast na parketu joj vratiti sve ono što mi je pružila", izjavio je Ibaka.

Krilo Thundera će se tako priključiti zvjezdanoj reprezentaciji Španjolske u obrani europskog zlata iz Poljske.

Problematiku naturalizacije ne treba sagledavati iz jedne perspektive. Svaki primjer ima svoju pozadinu. Jedna je priča Nicka Calathesa, druga Kamana, treća Ibake, Luola Denga ili D.J. Mbenge, četvrta Drapera, peta McCalebba.

Posljednji romantik zavapit će o gubitku nacionalnog naboja, uvriježeni pragmatik propovijedat će slobodniji protok radne snage i zadovoljene interese.

U teoriji je stvaranje umjetnog državljanstva jasan udarac na dignitet natjecanja, ali u praksi je "siva zona" preširoka da bi stvari savršeno funkcionirale.

Zloporabu naturalizacije u individualne svrhe bez pogovora treba pokušati spriječiti, ali objasnite to Rusima dok gledaju snimku s Eurobasketa 2007.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • randy marsh26.08.2011. u 17:25
    a po čemu to NBA nije lakrdija?
    randy marsh
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 14:15
    Euro izgubilo svoju draz kao i europske reprezentacije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.08.2011. u 13:45
    pa njihov je izbornik reako da nece uzimat amerikance, da koce razvoj domacih igraca
    Obrisan korisnik
  • vlacng26.08.2011. u 13:16
    Ajde da vidimo hoce li za srbiju ikada nastupiti kakav amer, siguran sam da nece!
    vlacng
  • hanson26.08.2011. u 11:01
    lakrdija kao i cijela svjetska košarka (osim nba) na čelu sa fibom
    hanson